Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 13 юни 2008, 14:00 ч.

Защо децата лъжат

 • 2 683
 • 22
 •   1
Отговори
 • Мнения: 502
  Звравейте,мами!Реших да пусна тази тема,за да споделите опита си с вашите деца-откога започнаха да послъгват и как се справяте с възпитанието им в тази посока.Моята дъщеричка е на три години и половина.Сладко и мило дете,много чувствително.Още от малка обича да си фантазира,може би аз я научих до известна степен на това.Но напоследък просто си измисля неверни неща,когато направи беля се опитва да я скрие или пък отрича...Четох една хубава статия по въпроса,ще се радвам и вие да кажете нещо !Благодаря!
 Ето статията:
http://bglog.net/psychology/10598

# 1
 • Varna, Bulgaria
 • Мнения: 464
Моите впечатления за лъжата е, че се използва в 90% от случаите от страх от наказание или "конско" от родителите. На моята дъщеря и се е случвало разбира се да се опита да излъже, но после често си говорим за лъжата и за това, че определено не е много "печеливша" постъпка и не се толерира в обществото.
Много съм си говорила с нея на тази тема, включително сме коментирали приятелчета на Валентина, които тя самата е улавяла в лъжа.

# 2
 • София
 • Мнения: 3 952
И моят син започна да лъже. В повечето случаи е по-скоро фантазия, доизмисля нещата, за да му е по-интересно не го прави с определена цел. Но има случаи, когато го прави точно от страх от наказание- обикновено го наказвам да не гледа диск (позволено му е да гледа по два диска на ден), да не му се чете книжка, да не му се пее, детето определено страда при лишаване от тези неща и ...лъже. Често разказвам приказката за лъжливото овчарче, обяснявам, че лъжците и крадците отиват в затвора, че лъжите винаги се разкриват, че ако си нямаме доверие ще ни е много трудно и така, надявам се да справим.

# 3
 • Sofia
 • Мнения: 8 215
И аз си мисля, че в повечето случаи децата лъжат от страх.

# 4
 • Мнения: 3 929
Да, напълно се припокрива мнението ми с това на психолозите. Моят син тепърва започна да послъгва и ще трябва да се възпитаваме по-усилено в тази насока. При него в момента преобладава лъжата от страх, но все още много рядко си позволява да лъже.
Племенникът ми, който е на 4 години, вече е доста "опитен" в лъжите и при него освен от страх лъжите са опит да манипулира. Свекърва ми упорито се опитва да го оправдава, като извърта в друга посока нещата - той не лъжел, а фантазирал, ама всички знаем, що е лъжа и що е фантазия. И с това ощи повече му дава карт бланш да продължи да манипулира всички с лъжите си. Така че моят съвет е да ни оправдавате лъжите на децата си с това, че си фантазирали. Децата ще усетят това и ще започнат да го използват в своя полза.

# 5
 • Мнения: 1 674
интересна статия.Мисля,че децата лъжат от страх/от бой,от наказание и т.н./

# 6
 • София
 • Мнения: 7 078
Моите впечатления за лъжата е, че се използва в 90% от случаите от страх от наказание или "конско" от родителите.

Това е и моето мнение.
Моята дъщеря не лъже още или поне не се сещам за нещо значително. Но пък и аз съм доста либерална с нея.

# 7
 • Мнения: 835
Синът ми е на 6год., но още не съм го хващала да лъже.Може би се дължи на това, че каквото и да е направил важното е да ми го каже.Аз не се карам, а го обсъждаме заедно и го карам да стигне сам до извода дали е хубаво или не.
Баща му обаче му се кара за всичко и на него просто не му казва.Не го лъже, но си мълчи.
Мисля, че лъжата идва от чувството на страх от наказание.

# 8
 • Мнения: 936
Чела съм че децата между 4-7 г. изживяват такъв период.

# 9
 • София
 • Мнения: 32 969
Дияна послъгва когато си мисли, че ще й се караме. Последно беше за едно откъснато парче от тапета и една празна опаковка (чисто нова) с шампоан на Джонсън. След разговора се изясни какво, защо и как Simple Smile

# 10
Синът ми също започна да лъже и обвинявам за това майка ми. Той ходи у нея след училище, а тя е човек, който по някакви си нейни съображения за деликатност или да не влиза в конфликт, за да не обиди или да не се обяснява много, съчинява някакви истории, които са си чиста проба лъжа. Принципно изглеждат невинни, но проблемът е, че тя това го обяснява предварително - например "Сега няма да кажем на дядо ти, че отиваме в градинката, защото той искаше да му зашия нови копчета, и ще се разсърди, затова ще му кажем, че отиваме до поликлиниката". Винаги съм й се чудила и все й обяснявам, че само си навлича проблеми с този тип говорене, но сега вече съвсем ми е писнало, защото за сина ми това става модел за подражание. Колкото и да му обяснявам, че нищо не остава скрито-покрито и измислиците и лъжите излизат наяве - ми е много трудно да го променя. Естествено, продължавам да обяснявам - не разполагам с друго средство.

# 11
 • Мнения: 645
Защото ги е страх от наказание. А понякога, изхождайки от своя си свят, си измислят някакви неща, които нямат нищо общо с истината и за които се налага да обясняваме, че не е така. Но това, според мен не е лъжа. Синът ми когато направи беля идва при мен и казва: "Мамо, бутилката се разля сама." Аз го питам: "Как така сама?", а той отговаря: "Сама, водата я бутна и тя се разля."

# 12
 • Мнения: 2 006
Има ли човек изобщо, който да не лъже? Разбира се, че и децата ще послъгват. Това си е нормално и човешко.

# 13
 • Мнения: 256
Има ли човек изобщо, който да не лъже? Разбира се, че и децата ще послъгват. Това си е нормално и човешко.


Децата лъжат,защото родителите им(бабите им)лъжат.Това е модел на подражение-децата няма откъде да научат какво е лъжа,ако не го правим ние пред тях,дори към самите тях.За някои може да е нормално,други не искат децата им да ги лъжат.

# 14
 • Мнения: 2 006
Има ли човек изобщо, който да не лъже? Разбира се, че и децата ще послъгват. Това си е нормално и човешко.


Децата лъжат,защото родителите им(бабите им)лъжат.Това е модел на подражение-децата няма откъде да научат какво е лъжа,ако не го правим ние пред тях,дори към самите тях.За някои може да е нормално,други не искат децата им да ги лъжат.


Това, че казвам, че е нормално да се лъже, не означава, че аз поощрявам лъжата!   Naughty

Освен модел на подражание, ние можем да предизвикаме детето да ни излъже - било със закана, било по някакъв друг, дори безобиден начин. Ако успеем да бъдем приятели с децата си, може би ще намалим вероятността да ни излъжат. Но това с приятелството за мен е невъзможно, дори е нежелателно. 
Лъжата си е начин за самосъхранение.
/Даже си спомням, че някъде четох или чух, че истината и само истината, говорели само лудите./

По-скоро исках да насоча мислите ви към самите вас /както и аз се обръщам към себе си/. Може би отговорът на въпросите, които си задавате се крият именно във вас.  Peace

Абе, мое си мнение  Laughing

Последна редакция: сб, 14 юни 2008, 21:23 от Бо_

Общи условия

Активация на акаунт