Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Пловдив
 • Мнения: 246
Здравейте мами. Една мама ми препоръча този форум. Искам да споделя с вас мъката си.
Когато бях съвсем малка (не помня на колко години съм била) си играех на двора с другите деца. Стана на въпрос за това кой каква снимка има като бебе. И едно другарче ми каза, че няма как да имам снимка като бебе, защото съм осиновена. Откъде е разбрало ли - ами от "добри" баби. Върнах се вкъщи и директно попитах мама и тате, вярно ли е, че съм осиновена. При естествено положителен отговор от тяхна страна, аз се разплаках. От тогава винаги ме е мъчел въпроса, коя всъщност е истинската ми майка. Колкото и да разпитвах мама, тя винаги ми отговаряше различно всеки път. Докато не се омъжих, тогава ми разкри истината (поне се надявам да е така). Оказа се, че биологичната ми майка е била изнасилена. След като е забременяла се е опитвала да махне детето, но не е станало и при раждането умира. Нейните родителни не са искали детето и аз съответно съм попаднала в дом. Била съм няколко месечно бебе, когато родителите ми са ме осиновили. Баща ми почина, когато бях в 6-ти клас и от тогава съм си с мама. Сега живеем с мъжа ми, майка ми и моят 4-ри месечен син. Всички сме много радостни. Когато се омъжих си казах, че искам да открия биологичната ми майка. Говорила съм с мама, но на нея не и харесва тази идея. Предполагам, че я е страх да не си променя отношението към нея. Но аз просто искам да знам как се казва и какво е представлявала (ако действително е починала). Аз съм част от нея, това за мен е много важно. Моля ви се кажете ми как трябва да постъпя, за да открия миналото си. Какви са процедурите?

# 1
 • Мнения: 2 084
Това е най-ужасния начин да се срещнеш са истината. Махленските клюкарки. Майка ти не иска ли да ти помогне - навярно знае повече отколкото ти казва. Ако й обясниш, че имаш нужда от истината няма ли да те разбере? Поискай от нея да е до теб в този важен за теб момент.
А за името - има някаква процедура, с която можеш да получиш право на достъп до тази информация.

Последна редакция: сб, 14 юни 2008, 00:50 от kalina@

# 2
 • Мнения: 1 045
desi-g, във форума на БАОО има информация за процедурата по търсенето на биологичните родители. Друг е въпросът при какви условия това е възможно.
Ако има някой, който знае най-много (не казвам всичко), то това е, както казва калина, майка ти. Знам, че тези разговори са безкрайно трудни- аз самата набирах смелост с години, за да говоря с майка ми за това и пак не бих казала, че стигнах до някаква истина. Но дано твоята майка има други разбирания и ти бъде по-лесно.
Това, което разказваш за БМ е наистина тъжно, но не изключвай варианта да ти представят една история с подобен край за БМ, за да не търсиш. Много често родителите ни предпочитат да измислят история за началото ни, за да ни спестят болка или разочарование, или пък от страхове, които са неоправдани.
Дано стигнеш до това, което търсиш с възможно най-малко болка.
 Hug

# 3
 • Пловдив
 • Мнения: 246
Какъв е този форум на БАОО??? Достатъчно съм говорила на тази тема с майка ми и разбрах, че ни е приятно. Затова не искам да я притеснявам излишно. И без това е достатъчно възрастна и не ми се ще да я тормозя. Тя ако е искала да ми каже нещо повече, щяла е да ми каже. Надявам се да разбера поне как се е казвала биологичната ми майка. Тогава сигурно ще запълня донякъде празнината, която усещам в мен.

# 4
 • Мнения: 690
 desi-g не съм много сигурна правилно ли подавам линка, но се надявам да съм полезна.
baoo-bg.org

# 5
 • Мнения: 677
desi-g пожелавам ти успех.Търпение,начина за намиране винаги го има.Дано всичко завърши с щастлив карай за теб и тези, които търсиш.
 Hug

# 6
 • Мнения: 654
а що ти трябва? имаш майка, а самата ти си такава,помисли.

# 7
 • Мнения: 3 673
Ам щоту това си е нейна работа.

# 8
 • Мнения: 2 172
Ам щоту това си е нейна работа.
Wink Laughing

# 9
 • Пловдив
 • Мнения: 246
Да, прави сте, че си имам майка. Но нали знаете, че всеки иска да разбере откъде е произлязъл. Това ме човърка непрекъснато. Последно седнах и си поговорих с майка ми и май най-накрая ми каза нещо смислено. Биологичната ми майка е била студентка в Плевен. Когато е станало ред да ражда, нейните родители са я завели в Габрово, за да не разбере никой. Но нищо повече. Надявам се другата година да имам шанс да се прибера на Габрово и да отида да видя какво мога да направя по въпроса.

# 10
 • Мнения: 2 123
а що ти трябва? имаш майка, а самата ти си такава,помисли.

Я по-добре ти помисли...

# 11
 • Мнения: 654
момичета няма какво да мисля.когато жената която ме е родила и е решила съдбата ми е загубила правото да бъде моя майка.
аз имам , по точно имах майка-жената която беше винаги до мен,жената направила ме човек,жената която ме обичаше.

# 12
 • Мнения: 2 084
деси, аз си мисля, че дори и да не й е приятно ти би могла да поискаш от майка си да с теб в това търсене на истината. Може би не става въпрос за приятно или неприятно чувство. От личен опит ти казвам, че найстина е много трудно да кажеш на детето си, че е родено от друга жена, но после се чувствах като пречистена. Навярно тези разговори ще помогнат и на майка ти. Аз поне носех мнго объркани чувства в сърцето си, когато започнах тези разговори с децата си. Навярно й е много трудно. Навярно ще минете през буря от чувства, но след това е на чисто, спокойно и истинско.

# 13
 • Някъде в България
 • Мнения: 1 036
Деси, щом чустваш нужда да научиш повече за своята БМ - потърси я.  Щом това ще спомогне за твоя вътрешен мир - защо не...но не си права, че всички изгаряме от нетърпение да научим какъв ни е произхода и коя е жената, дала ни живот.

# 14
 • Мнения: 6 147
Деси, процедурата за разкриване на тайната ан осиновяването е регламентирана в Семейния кодекс:

Право на информация
Чл. 67б. (Нов - ДВ, бр. 63 от 2003 г.) (1) Осиновителите или навършилият пълнолетие осиновен могат да поискат от окръжния съд, постановил решението за допускане на осиновяването, да им бъде предоставена информация за произхода на осиновения, когато важни обстоятелства налагат това. Окръжният съд в съдебно заседание при закрити врати, след като изслуша рождените родители на осиновения и заключението на прокурора, се произнася с решение.

(2) Решението на окръжния съд може да се обжалва по общия ред от лицата по ал. 1.


Това, което трябва да направиш, е да разбереш от майка си поне в кой град са те осиновили. Ако и това не ти каже - пробвай в окръжния съд по твоето местоживеене, вероятността е най-голяма да е там.

Трябва да напишеш искова молба в три екземпляра, която да изглежда горе-долу така:

До Окръжен съд - ......

Молба от .....
адрес: .....


правно основание: Чл. 67б СК


Уважаеми съдии,

.....
(тук описваш известните ти факти около осиновяването ти - както си го направила по-горе, но по-накратко. Целта ти е да посочиш на съда, че има важни обстоятелства, заради които е от значение за узнаеш произхода си. Тези важни обстоятелства не е нужно да са нещо драматично - покажи, че те са важни за теб).

И накрая пишеш:
Предвид горното и на основание чл. 67б СК моля да образувате производство и ми предоставите информация за биологичния ми произход.

дата и подпис и това е.

Внася се държавна такса, сега не мога да ти кажа колко е, ще проверя и ще пиша по-късно.

В общи линии, твоя работа е дали ще идеш при адвокат или ще си го напишеш сама. От подобни молби, които съм чела, съм с усещането, че повечето саписани от самите ищци, в което няма нищо лошо или нередно. Съдът им отделя нужното внимание и без значение на стила.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт