Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 57
Знам че е късно, но се надявам да се намери някой и да ми помогне. Спешно и бързо трябва да разуча ритуалите, свързани с католическата сватба. Особено ми е важен момента с "вричанията" или " клетвите". Нали се сещате- онези думи, които младоженците си казват един на друг и накрая завършват с "...докато смъртта ни раздели". Сигурно има момичета, които са минали по този път. дано се престрашат и да споделят. Приемам всякакви идеи и съвети. Зациклила съм, а до неделя сутрин трябва да съм наясно.

# 1
  • ЕН
  • Мнения: 529
здравей лъчиста не съм католичка но това намерих дано да ти помогне

цитат от друг форум на друга жена-католичка
"Католическата сватбена меса има няколко основни части:
1. Сватбена литургия (подобно на обикновената католическа меса, сватбената литургия се състои от 2 четения - Стар и Нов завет, псалм между двете четения, и четене от Евангелието) - нашият свещенник ни накара да си изберем сами цитатите от библията, защото според него това бихме искали да кажем на присъстващите гости.
2. Размяна на брачните клетви
3. Размяна на халките
4. Запалване на семейната свещ (unity candle) - този елемент е по избор
5. "Prayer of the Faithful" (също традиционен елемент от католическата церемония) - моят съпруг и аз сами написахме текста по искане на свещенника.
6. Причастие

Нашите брачни клетви бяха традиционни-аз много държах на това. Единствената разлика обаче беше, че свещенникът ни накара да ги научим наизуст вместо да повтаряме след него, за което сега съм благодарна, защото ги изрекохме един на друг без чужда намеса.
Пълната церемония е около 1 час. Ние си избрахме да коленичим по време на церемонията, което си беше голямо улеснение, защото първо, че не ми трепериха краката и второ - бяхме с гръб към всички и пропуснахме целия хор от плачещи майки, приятелки, съседи, и т.н.
Музиката също беше по наш избор. Аз имах предварително избрани няколко различни музикални произведения като "Canon in D" oт Pachelbel - музиката по време на която баща ми ме заведе до олтара.   
В месеците преди сватбата, освен католическото обучение, което минах по свой личен избор, съпругът ми и аз имахме няколко срещи със свещенника, а след това минахме през брачен подготвителен курс организиран от католическата общност с други двойки, на които предстои сватба. Всички изброени неща са изискване преди сватбената церемония. Аз в началото се бях притеснила, че трябва да отговаряме на неудобни въпроси, но нямаше нищо такова. Всичко мина много бързо и максимално лесно  и ми помогна да опозня католическите обичаи, тъй като сме решили да възпитаме децата си католици.
Но като цяло сватбената меса не се различава значително от традиционната католическа меса. Доста от елементите също зависят от свещенника, който ще ви венчае."

# 2
  • Мнения: 57
kassi76 , благодаря ти за съдействието.   bouquet
Аз също попаднах на това нещо  в Гугъла. Беше ми добра насока, макар и недостатъчна. Импровизирах с клетвените обещания. Дано да свършат работа, а при първи удобен случай, ще отскоча да един храм, в който ще поискам повече подробности. Просто времето ме притиска този път.

Общи условия

Активация на акаунт