Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • гр. Пловдив
 • Мнения: 703
Здравейте!
Понеже незнам в кой подфорум да отнеса темата ще помоля модераторите да ме поправят ако съм сгрешила.
Значи случката е следната:
Моя приятелка в момента е бременна с второто си дете. От разговорите ни личи, че много иска да го кърми живот и здраве като се роди, понеже първото го е кърмила само месец и прекратила по разпореждане на лекар. Причината била антитела, които влияели зле на детето. Това показали изследванията на детето, по време на кърменето. След като прекратила ненаправила повторни изследвания, за да не дупчат пак детенцето.
Доста невероятно ми прозвуча като причина да прекратиш да храниш детето с млякото си. Истина ли е?

# 1
 • Мнения: 629
Здравей, не ми се струва да има логика в това, което е казал въпросния лекар. Наистина не съм специалист, но нещо не ми се връзва. Моя приятелка е с отрицателен резус фактор. И двете й деца са с положителен. Първово го кърми до около годинката, второто е на 7 месеца и още се кърмят активно. Никакви проблеми не е имала, в болницата или пък педиатъра въобще не са споменавали, че може да има някакви проблеми за детето. Единственото, което се налага е след раждането да се слага инжекция гама глобулин (май така се казваше) за да няма проблеми при евентуална следваща бременност.
До колкото аз знам при различен резус фактор на майката и плода организмът на майката възприема плода като атакуващ неприятел или чуждо тяло и се опитва да го убие и изхвърли навън. Но то май винаги се получава така. Преди време четох, че всъщност всяко едно бебе произвежда някакви маскировъчни хормони ли, вещества ли (не помня точната дефиниция) за да заблуди майчиния организъм, че не е натрапник. Защото всяко бебе всъщност е такъв - с различен геном и различни белтъци (нали половината информация е от бащата). В тази посока наистина тялото на майката може по някакъв начин да въздейства на плода.
След раждането обаче не виждам да има някаква логика това да продължи. Там се задейства механизма за лактация и на майката й е генетично заложено как да прави млякото, какви вещества да включва в него, при контакт с някакви бактерии, вируси и т. н. имунната система й произвежда антитела за собствена защита и просто предава в кърмата всички налични такива за да ги използва и бебето. Не виждам по какъв начин точно ще произвежда антитела срещу собственото си бебе след като кръвоносната и имунната й системи нямат сблъсък с него. То ако от гушкане ставаше проблем хората с различен резус фактор щяха да се унищожават взаимно още преди да са сътворили бебе  newsm78
Тъй като това са си все пак разсъждения на неспециалист може би няма да е зле да потърсите специализирана консултация. В София в Майчин дом има специализиран консултативен кабинет по кърмене. Ето това са телефоните: 0886 936 041; 0896 418 488. На тях всеки може да звъни за кратка консултация по телефона или пък за записване за по-обстойна помощ и съвет. Виж и списъка на мамите-консултантки:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=205725.0
Те всички са надлежно информирани и винаги готови да окликнат.
Стискам палци за успешно раждане и дълго кърмене, изпълнено с много прекрасни емоции.  Hug

# 2
 • Мнения: 250
И аз съм с отрицателен резус фактор. Голямото ми детенце е с положителен и го кърмих само 6 месеца, тъй като сам се отби. Малкия е с отрицателен и още го кърмя.
Единствено физиологичната жълтеница и при двамата продължи малко по-дълго. Но сме нямали проблеми.

# 3
 • Мнения: 8 242
Тя да не го храни с кръв бе  Shocked
Не съм чувала кърмата да има резус-фактор  Joy

# 4
 • София
 • Мнения: 417
не може да има връзка между кръвната група и кърмата. аз също съм с отрицателен резус фактор и доста съм проучвала всички проблеми, свързани с този факт. детето ми също е с отрицателен резус фактор и още се кърмиме - вече повече от година.

# 5
 • Анкх-Морпорк
 • Мнения: 3 407
Това е поредната голяма глупост.
След раждането се слага Анти-Д-гама глобулин, който пречи да се образуват антитела.
За да е бременна с второ, тази жена антитела не е образувала.
По време на бременността с второто трябва да й изследват антителата и ако по някаква причина образува, да вземат съответните мерки.
За пръв път чувам антитела да пречат на кърменето.
И аз съм с резус отрицателен, кърмила съм първото си дете, което е с положителен.
Имам две приятелки, с отрицателен резус  и двете кърмиха дълго вторите деца. Просто не виждам логика - първо не ги кърмят с кръв и второ дори да попадне кръв (от разранени зърна) - тя не отива в кръвта на детето, а в стомаха му?

# 6
 • Мнения: 2 109
И аз съм с отрицателен резус фактор,детето ми е с положителен и се кърмим все още.След раждането ми поставиха Анти-Д.За пръв път чувам ,че не трябва да се кърми ,когато са с различни резус фактори майката и детето.

# 7
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 325
Вероятно се има предвид несъвместимост на кръвните групи, която води до продължителна жълтеница и някои лекари смятат, че кърмата може да допринася за това жълтеницата да се точи още по-дълго. Само че двата типа жълтеница са различни и спирането на кърменето не е отговорът в случая.

# 8
 • Мнения: 147
Аз също съм с отрицателен резус фактор, а детето ми е с положителен (след раждането ми биха анти-Д гама глобулин), кърмих го 1г. и 7м. и всичко си беше ок  Peace ..... сега пак съм бременна и вярвам, че и второто си дете ще кърмя успешно!

 Прегръдки Hug на теб и на приятелката ти, вярвам, че няма повод да се тревожи  Heart Eyes!!!

# 9
 • Мнения: 2 863
И аз съм с отрицателен резус фактор. Голямото ми детенце е с положителен и го кърмих само 6 месеца, тъй като сам се отби. Малкия е с отрицателен и още го кърмя.
Единствено физиологичната жълтеница и при двамата продължи малко по-дълго. Но сме нямали проблеми.
Мога да кажа същото. Аз съм с отрицателен резус, Румен с положителен. Кърмя го година и седем месеца вече. Проблем имахме само с жълтеницата, слагаха го на лампа и не ми го даваха първата седмица.

# 10
 • Мнения: 4 302
Аз имах подобен проблем. Някои от вас го подценяват, дори го окачествяват като "поредната глупост", но когато на третия месец бебето ви е буквално оранжево нещата не изглеждат толкова прости, уверявам ви.
Това, което се случи при нас беше- аз съм с Рх-, бебето - с +. Беше само на кърма, жълтеницата започна сравнително късно. След 2.5 месеца, когато нямаше никакви признаци да намалява, по съвет на педиатърката трябваше да се опитам да заменя няколко кърмения с АМ или с изцедена, загрята до над 50градуса и охладена кърма. Всичко това с цел да се разбере дали причината за жълтеницата е въпросният ензим в кърмата ми, който бебето не може да разгради и за който се смята че е свързан с кръвна несъвметимост, или причината е друга. Дотогава буквално през 3-4 дена преглеждаше бебето за органомегалия ( увеличен черен дроб). Тъй като естествено моят маймун си искаше цицка, не някакъв биберон, без значение дали в него има АМ или кърма, успях да заменя 3 хранения за 2 дни ( да не говорим че никак не се справих с цеденето), но жълтият цвят по очичките значително намаля.  Това беше достатъчно за педиатърката да изключи други проблеми и успешно продължавам с кърменето досега.

# 11
 • варненка от София
 • Мнения: 4 701
Ето ме и мен с отрицателно RH, детенце е с положително, това не ни пречи да се кърмим вече близо година и 11 месеца.

# 12
 • Мнения: 629
Рокси, може ли да те помолим за повечко информация (ако имаш такава де). Защото съвсем ми разби представите за кърменето. Питам наистина с най-добри чуства Сигурна съм, че повече инфо ще е от полза за всяка мама с отрицателен резус фактор.  Hug
Какъв е този ензим в кърмата? И защо детето трябва да го разгражда? Нали кърмата е обогатена с ензими именно защото стомахът и черния дроб в бебешка възраст не произвеждат достатъчно такива. Не мислех, че те трябва да се разграждат, по-скоро да подпомагат за разграждането на храната приета от бебето.  newsm78
Този ензим специфичен ли е за жени с отрицателен резус фактор?  Тук са писали много успешно кърмещи мами с отрицателен резус фактор.
Аз за около 2 месеца ползвах кърма за дохранване на Зори от Банката за майчина кърма в София. Персоналът запознава мамите (и дарителките и ползвателките) с всички възможни изисквания и изследвания. Е нямаше такова изискване донорката да не е с отрицателен резус фактор. newsm78
В Тина Киркова имаше една мама с детенце, което както ти самата казваш беше буквално оранжево. На една от визитациите благоволиха да й обяснят, че при някои деца поради цитирам "твърде различните кръвни групи на бащата и майката бебето може да има по-тежка жълтеница." Никъде не споменаха за резус фактор. Ей такива очи опулих  #Crazy Единственото по-специфично нещо беше, че майката беше на 19 г., т. е.   твърде млада според лекарските представи (нали всяка бременност под 20 г. я водят рискова).
След като ти успя да замениш 2-3 хранения как така детето отведнъж се оправи? Нали през останалото време пак е пиело от твоята кърма с въпросния ензим? Даваше ли някакви лекарства, ти пиеше ли такива? Някак си не се връзва заради 2-3 прескочени хранения нещата да се оправят с магическа пръчка. Нали уж кърмата съдържа ензимът, който помага нивата на билирубина и уробилиногена да са под контрол? Какво направихте по-нататък за да продължиш успешното кърмене? Кварцови лампи? Глюкоза?
Каквато и информация да имаш съм сигурна,ч е ще бъде от полза на всяка майка с подобни притеснения.  Hug

# 13
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 325
Ето тук има подробно (и твърде медицински написано, т.е. сложно и с много термини, за жалост) описание на т.нар. жълтеница от майчината кърма с хипотезите от какво се предизвиква:
http://www.emedicine.com/PED/topic282.htm
Не става въпрос точно за ензим в кърмата, а за определени вещества, които пречат на действието на някои от ензимите (глюкуронил-трансфераза), които свързват билирубина, така че да стане водоразтворим и да се елиминира. Само че подозрителните вещества се оказват няколко, без да е ясно и досега кое точно от тях е причината. Говори се и за генетична причина - полиморфия на даден ген, което оказва влияние върху ензимната активност и определя също тежко протичане на жълтеницата.
При жълтеница от майчината кърма изобщо не става дума за жълтеница вследствие на резус-несъвместимост, но пък се чудя доколко може двете да се комбинират...  Не виждам причина да не може да се съвместят и това да определи наистина тежко протичане на жълтеницата.
Има и още един тип по-тежко протичаща жълтеница, при АВО-несъвместимост на кръвните групи, където не става въпрос за отрицателен резус фактор, а за майка с нулева група и бебе с група А или В - тя също няма общо с кърмата и състава й.
С кърма от банката проблемите са сведени до нула, защото кърмата е минала през пастьоризация - загряване до около 60 градуса, което разрушава въпросните вещества, за които се предполага, че са причината за жълтеница от кърмата.

# 14
 • Мнения: 629
hedra, много благодаря.   bouquet Както винаги си безкрайно полезна и с готови отговори и на най-странните въпроси.   bouquet

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт