Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 14 юни 2008, 13:28 ч.

ПълномоЩни 3а имоти

 • 3 983
 • 19
 •   1
Отговори
 • Мнения: 214
Имам един въпрос по пълномоЩните, трябва ли специално пълномоЩно когато се продава/дарява имот в бг (с то4но упоменяване на имота) или е достатъ4но едно "нормално" ПълномоЩно? Тъй като майка има едно генерално пълномоЩно, питам се дали само с него  би могла да продаде мой имот?

# 1
 • Мнения: 37 272
Конкретно за имота + точно какво да прави с него.

Виж това.

# 2
 • България
 • Мнения: 181
Освен пълномощно, в което е добре да бъде описан имота конкретно и подробно, са необходими и Декларации по чл. 264 ал. 1 от ДОПК за липса на публични задължения и чл. 25. ал. 7 от ЗННД - за семейно и гражданско състояние, които трябва да са подписани лично от продавача, ако лицето не присъства на изповядването на сделката, те трябва да са нотариално заверени.
При изповядването на скделката е необходимо задължително за имота да се предсатви данъчна оценка и в различните случаи актуална скица (пр. регулиран парцел, зем. земя и т.н.), така, че не забравяите в пълномощното да се посочи, че настоящото да послужи и пред съответните общински и други органи (пр. Общинска служба по земеделие и гори, Агенция по кадастъра, общинска служба "Местни данъци и такси" и т.н.)
Съвет - за всеки конкретен случай се посъветвайте с колега - адвокат, защото всяка сделка си има своите особености, възможно е да има проблеми около собствеността (пр. много наследници, т. е съсобственици и т.н.), а и в практиката си съм установила, че всеки нотариус (макар, че иза законови рамки) изисква различни по вид документи. Успех!

 

# 3
 • София
 • Мнения: 313
След влизане на новия ГПК в сила (от01.03.2008 г.) при сделки с имоти, извършвани от упълномощени лица, е необходимо пълномощното освен със заверен подпис на упълномощителя, да бъде и със заверено съдържание-ако липсват тези два печата,няма да важи и не може да бъде извършена сделката.

# 4
 • Мнения: 571
Брей колко изчерпателно - само ако го беше казал един наведнъж, най-добре щеше да е. Само да ти кажа, гледам че живееш във Виена - направи тези нещо в нашето посолство - най-добре ще е. Ако го направиш при австрийски нотариус ще ти трябва апостил и т.н. процедури и усложнения. И не се набутвай при адвокати, нема смисъл след темата тук!

# 5
 • Мнения: 347
Как сина ми, да ме упълномощи да купувам имоти на негово име ,когато той е извън България?

# 6
 • България
 • Мнения: 181
Като ви снабди с пълномощно със съответния текст за купуване на недвижими имоти, като заверката ще се извърши от конулството в съответната държава.

# 7
 • Мнения: 322
не съм съгласна с  израза "не се набутвай с адвокати", защото всяка сделка си има специфика и много точно, коректно (и безплатно) по нагоре ти го бяха казали, че зависи от ситуацията - може освен посочените документи, да се изисква и друг някакъв, съобразно точно твоя конкретен случай.

# 8
 • далечно
 • Мнения: 1 028
без да съм адвокат да добавя, че вече няколко нотариуса ми изясниха, че такова животно като "генерално пълномощно" - пенкилер за всякакви ситуации - нЕма. Естествено нотариусите биха ти заверили пълномощно в свободен текст - или там както се казва, ако ти си напишеш кого и за какво точно упълномощаваш.  За сделки с имоти - отговорили са ти - в канторите на нотариусите от вратата питат дали е за движимо/недвижимо имущество или за нещо друго

# 9
 • Мнения: 347
Тази седмица ще се консултирам и с адвокат и с нотариус.Ще пиша след това.

# 10
 • Мнения: 4 916
без да съм адвокат да добавя, че вече няколко нотариуса ми изясниха, че такова животно като "генерално пълномощно" ...

Това никой не го оспорва.
Навремето имаше генерални пълномощни, но тогава все пак беше друго време.
Сега се изготвя отделно пълномощно за всеки имот, за всяко действие, което ще се извършва с него, за всяка банкова сметка...

# 11
 • Мнения: 214
много ви благодаря 3а и34ерпателните отговори и помоЩта.   bouquet
Тъй като нямам то4ните данни 3а имота, Ще се наложи да правя пълномоЩното, когато съм на по4ивка в бг пре3 август.
А да 3наете добри адвокати и нотариуси в Пловдив, 3анимаваЩи се с имоти?  newsm78 Става въпрос 3а прехвърляне/продажба/дарение на имотни 4асти.

Благодаря ви предварително. newsm51

# 12
 • София
 • Мнения: 181
Здравейте!Интересува ме същото като E206.
Ще купувам имот на името на сестра ми, която живее в чужбина. Звъня на различни нотариуси да ми съставят текста на пълномощното, но или ми казват, че са много натоварени или да пиша свободен текст(включително и този при когото по-късно ще се изповядва сделката), което не ми се вижда много удачно...Молбата ми е, ако някой е използвал подобно пълномощно, да пусне някакъв примерен вариант

# 13
 • далечно
 • Мнения: 1 028
егати безо4ливите нахалници са тези нотариуси - ти си напи6и вси4ко, ние тракваме пе4ата и ти вземаме кинти, все едно сме ти написали ние пълномо6ното  #Crazy  #2gunfire

сори, само се възмутих, не мога да ти бъда полезна, освен 4е смятам за загуба на време ти да си го пи6е6: доколкото си спомням от такива пълномо6ни, те се доста детайлни и описват имота, както и операциите за които е валидно пълномо6ното и то на език и с подробности, които едва ли не-професионалист би натъкмил и то във формат приемлив за нотариус  #Cussing out

Последна редакция: пт, 27 юни 2008, 16:54 от Loreley

# 14
 • Мнения: 342
П Ъ Л Н О М О Щ Н  О

Долуподписаният:
…………………………………………....., родена на ................... г. в гр. ................., паспорт тип ....., код ...... №……………….., с ЕГН ………………………, живуща в …………………………………………………………………...................

УПЪЛНОМОЩАВАМ:
...................................
СЪС СЛЕДНИТЕ ПРАВА:

1.От мое име да провежда предварителни разговори, преговори, както и да подписва от мое име и за моя сметка предварителни договори с физически и юридически лица с предмет на предварителните договори покупка от наша страна на недвижими имоти, находящи се на територията на Р.България.
2.От мое име  и за моя сметка да купува движими вещи  служещи за обслужване и обзавеждане на недвижимите имоти предмет на сделките по т.1 и т.3 от настоящото пълномощно.
3.От мое име и за моя сметка да се яви пред Нотариус в Р.България, за да подпише от мое име и за моя сметка нотариален акт за покупка на недвижими имоти на територията на Р.България, съобразно неговата преценка, като цена и характеристика на имота.
   4.Да ме представлява пред Агенцията по Вписванията – регистър Булстат, като извършва всички необходими действия свързани с регистрацията, както и да подписва всички необходими документи  във връзка с нея.
   5.Да ме представлява пред Данъчна администрация на Р.България, както и пред съответните Общински служби, като от мое име и за моя сметка подава молби за снабдяване с данъчни оценки, скици и други необходими документи от съответните служби и учреждения, както и да получава същите.

УПЪЛНОМОЩИТЕЛ:

Нещо такова.....

Общи условия

Активация на акаунт