Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 45
  • В Сънландия
  • Мнения: 1 444
Тази таблица за минералите в сварени плодове ли се отнася? Защото шипката конкретно знам, че не се вари, само за запарва и то за кратко  newsm78
И аз същото се питам newsm78

# 46
  • Добрич
  • Мнения: 2 998
Тази таблица за минералите в сварени плодове ли се отнася? Защото шипката конкретно знам, че не се вари, само за запарва и то за кратко  newsm78

Таблицата се отнася за плодове в сурово състояние. Като знаете колко суров плод слагате в компота можете да пресметнете какви минерални вещества съдържа един компот, защото минералите не изчезват при термичната обработка.

# 47
  • София
  • Мнения: 5 940
Водноразтворимите минерали изчезват при термична обработка.

# 48
  • София
  • Мнения: 34 243
По нашите географски ширини компотите не просто се пастьоризират, а направо си се варят по 1-2, че и повече часове. Не виждам какво ценно може да остане вътре, освен целулозата. Останалото е подсладена вода. Вярно, допреди 10 години нямаше целогодишно пресни плодове, но сега не е така. На село ако не правят компоти правят ракия от богатата реколта, за да не изхвърлят труда си. За мен компотите са си сиромашка работа, ако няма какво да се яде зимата, че поне да може хляб и компот. Ако изобщо става въпрос някакъв вид съхраняване на сезонни плодове и зеленчуци, по-добре да са замразени, отколкото сварени.

# 49
  • Добрич
  • Мнения: 2 998
Водноразтворимите минерали изчезват при термична обработка.

Щом са водноразтворими то си е ясно какво става с тях - разтварят се във водата, а не изчезват. Минералите имат неорганичен произход. Под минерали обикновено се разбират самите химични елементи. Химичните елементи са устойчиви на топлинна обработка и на химични реакции. Те изчезват само при ядрените реакции, каквито при варенето на компотите не протичат.
 Имам книга за домашно консервиране. Компотите се варят обикновено 20 - 30 мин. Никога не съм варила компоти с часове. При варенето витамините заминават. Витамин А издържа до 200 ºС/а водата кипи при 100 /, но се разрушава при окисляване. Затова е добре компотите да се правят от пресни плодове.

# 50
  • РЕЗЕРВАТ СЕВЕРОЗАПАД нема такова место
  • Мнения: 4 713
И аз съм от майките, които предпочитат домашно приготвени компоти от домашно отгледани плодове... Купешки компоти не съм ползвала през живота си, вода със захар също не пия, през зимата избягвам и да си купувам неспецифични за това време на годината плодове (въпреки, че ги обичам)... Нямам нужда от допълнително количество нитрати и пестициди... Спомням си, че като малка не можех да пия лекарства с вода и единственото решение бяха компотите, също така много обичах разбити плодовете и водата от компота... Тука обаче говорим за домашно приготвени, на нищо купешко нямам вяра... Сега остава да отречете и домашно приготвените конфитюри и мармалади...

# 51
  • В Сънландия
  • Мнения: 1 444
И аз съм от майките, които предпочитат домашно приготвени компоти от домашно отгледани плодове... Купешки компоти не съм ползвала през живота си, вода със захар също не пия, през зимата избягвам и да си купувам неспецифични за това време на годината плодове (въпреки, че ги обичам)... Нямам нужда от допълнително количество нитрати и пестициди... Спомням си, че като малка не можех да пия лекарства с вода и единственото решение бяха компотите, също така много обичах разбити плодовете и водата от компота... Тука обаче говорим за домашно приготвени, на нищо купешко нямам вяра... Сега остава да отречете и домашно приготвените конфитюри и мармалади...
Тук май говорим за това дали са полезни или не, а не дали са домашни или не Wink

# 52
  • Мнения: 1 096
Правя компоти от домашно приготвени плодове с минимално количество захар.
След безуспешните ми опити да направя в ранната пролет пюре от закупени от хипермаркет сини сливи, прасковии и кайсии - не благодаря, не бих могла да бъда убедена, че са по-полезни от един компот.
И втория довод на част от пишещите по темата - предпочитам да дам сока от компот, отколкото натурален сок , набухан с консерванти.
Не натрапвам на никой собственото си мнение.

# 53
  • Стара Загора
  • Мнения: 6 327
Аз мисля,че не са полезни

# 54
  • Tам през Атлантическия океан
  • Мнения: 7 133
.... полезни ли са,  незнам  newsm78

но ако са домашно направени все си мисля че са за предпочитане от  разните му там сокове които са бъкани с консерванти и Ета Thinking

# 55
  • Мнения: 4 373
За мен компотите са си сиромашка работа, ако няма какво да се яде зимата, че поне да може хляб и компот.
Хахаха, не си добре Joy

# 56
  • РЕЗЕРВАТ СЕВЕРОЗАПАД нема такова место
  • Мнения: 4 713
И аз съм от майките, които предпочитат домашно приготвени компоти от домашно отгледани плодове... Купешки компоти не съм ползвала през живота си, вода със захар също не пия, през зимата избягвам и да си купувам неспецифични за това време на годината плодове (въпреки, че ги обичам)... Нямам нужда от допълнително количество нитрати и пестициди... Спомням си, че като малка не можех да пия лекарства с вода и единственото решение бяха компотите, също така много обичах разбити плодовете и водата от компота... Тука обаче говорим за домашно приготвени, на нищо купешко нямам вяра... Сега остава да отречете и домашно приготвените конфитюри и мармалади...
Тук май говорим за това дали са полезни или не, а не дали са домашни или не Wink

Ами домашните са полезни.... Защото знаеш какво и как си слагал....  Wink И пресните плодове не са особено полезни, ако са пръскани 20-ина пъти, брани са зелени и са премятани от майна си райна...

# 57
  • София
  • Мнения: 5 940
За мен компотите са си сиромашка работа, ако няма какво да се яде зимата, че поне да може хляб и компот.
Хахаха, не си добре Joy
Пиенето на компоти в днешно време може би не е въпрос на сиромашия, а на липсата на хранителна култура. Тази пък липса ни е наследена от сиромашките години, когато, спомням си, майка ми се редеше на дълги опашки за пет портокала и пет банана. Затова през есента консервираше какво ли не, за да има през зимата. Още го прави.
А колкото до минералите те са неустойчиви, някои намаляват /повечето/ при обработка, други се увеличават - http://www.beyondveg.com/tu-j-l/raw-cooked/raw-cooked-2g.shtml

# 58
  • Abu Dhabi
  • Мнения: 8 206
По нашите географски ширини компотите не просто се пастьоризират, а направо си се варят по 1-2, че и повече часове.

Радостина, кои са вашите географски ширини   Thinking  

валери, ти пък съвсем изби рибата. Хора, искате да кажете, че е по-културно да купиш авокадо от Билла ли?

за мен обобщено - компотът от череши е по-малко полезен от черешите, които берем в момента,
но по-полезен от черешите, които купуваме през зимата, както и от черешовия сок в кутийка.

# 59
  • София
  • Мнения: 5 940
Никога не купувам череши през зимата. Плодовете си имат сезонност. Трябва да се ядат, когато им е времето.

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт