Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 3 200
От какво зависи продължителността на кърменето?
Има мами дето кърмят по 1-2 месеца, други кърмят до над 1 година, от какво се обуславя продължителността?
Като изключим наследственост, което не ми се струва значещо, поне в моя случай, понеже майка ми не е кърмила нито мен, нито сестра ми, може би гледам индивидуално.

# 1
 • Мнения: 6 147
от няколко неща в различни комбинации между тях:
желание
мотивация
късмет
знание на някои работи
самоувереност
интуиция
инат
здраве (или по-точно липса на здравословни проблеми)
подкрепа за майката
...допълвайте

# 2
 • Варна
 • Мнения: 632
От желанието,спокойствието и ината на майката  Naughty Grinning

# 3
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
При малки бебета (под 9 месеца, да речем) също от:
-- захранване (ранното захранване често се свързва и с ранно отбиване, т.к. детето твърде рано замества големи количества кърма с твърда храна и губи интерес към кърмата)
-- брой кърмения (колкото по-малко станат, толкова по-скоро ще се отбие)
-- донякъде от отношението на майката към кърменето (ако го възприема по-скоро просто като метод за вкарване на мляко в коремчето на бебето и не вижда другите прелести на кърменето, то може също да не е особено ентусиазирано да суче по-дълго) - това е малко субективно и лично мое мнение, не ме бийте Wink

Последна редакция: пт, 10 юни 2005, 16:42 от Бу

# 4
 • Мнения: 6 147
-- донякъде от отношението на майката към кърменето (ако го възприема по-скоро просто като метод за вкарване на мляко в коремчето на бебето, то може също да не е особено ентусиазирано да суче по-дълго) - това е малко субективно и лично мое мнение, не ме бийте Wink
Както се казва в моя край: Ба, щъ бийм, то сий тъй. newsm12

# 5
 • Мнения: 3 200
-- захранване (ранното захранване често се свързва и с ранно отбиване, т.к. детето твърде рано замества големи количества кърма с твърда храна и губи интерес към кърмата)

Може би при мен е това, още анализирам ситуацията, да знам за следващия път.
Излязоха ми изследванията на кърмата (дадена от другата гърда), нищо няма. Но вече и в нея няма нищо. Вече било време за отбиване, може и така и да е при мене (захраних рано), хм. Едва ли не ме изкараха, че съм си въобразила някакъв несъществуващ проблем.... Whatever.

# 6
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 321
Еми тя Сладка Хапка е казала повечето.За себе си да отговоря - зависи на първо място от желанието и на второ от много широка информираност за това какви са възможните проблеми и че можеш да ги преодолееш.Трябва и подкрепа от единомислещи и много вяра и убеденост в собствените си възможности.И много пълно и радостно посвещаване на бебето - ако 20 минути,прекарани в кърмене,те изнервят и постоянно мислиш с ужас за това колко безкрайно дълго време прекарва бебето на гърдата,нямаш особени шансове да изкараш дълго.

# 7
 • anywhere
 • Мнения: 3 303
Инат, информираност, подкрепа. Това са "трите слона" за мен!  Grinning

# 8
 • Мнения: 1 704

желание, инат и информираност !

# 9
 • София
 • Мнения: 2 952
Сладка Хапка е дала много изчерпателен списък, не мога да допълня  Simple Smile

Според мен най-важното е първо жената да има желание да кърми и второ да бъде уверена. Ако няма желание, всичко ще пропадне от само-себе-си. Другите проблеми най-често идват от липсата на увереност, като тук включвам и кърменето на поискване. Имам позната, която въпреки желанието си да кърми на поискване просто не посмя да го направи в първите месеци. После и дойде акъла, но мина през много излишни притеснения.
Ако бебето е стачник трябва и инат. И от мен да знаете, стачника не само кърма не яде - запазва си отношението и към останалите хранителни продукти, които майка му се опитва под различни форми и с различни средства да натъпче в тумбака му.

# 10
 • Мнения: 219
Според мен лично ранното захранване и кърменето след хранене, както и големите количества "друга" храна водят до големите интервали между кърменията, постепенното им отпадане и в крайна сметка до отбиване.
Ако действително другата храна е само за опитване в малки количества, то би трябвало да се запази кърменето. Това засега е само теория към която мисля да се придържам  Wink, защото с баткото съм имала гореописаната практика  Blush.
Иначе Хапчица е описала важащите и за мен неща  Simple Smile

# 11
 • Мнения: 6 317
При мен най-вече ината работеше май..... Като се замисля, ако не бях убедена, че давам най-доброто на малкия, да съм се отказала още от мига, в който установихме, че не произвеждам достатъчно мляко. Инат, инат и 9 месеца и половина го кърмих и да си призная - гордея се със себе си, че устисках Wink. Кърменето ми липсва все още, но какво да се прави......

# 12
 • Стара Загора
 • Мнения: 3 836
То не останало какво да се допълни, бе хора!
Само да кажа, че  в моя случай на първо място стои информираността и после всичко останало.

# 13
 • София
 • Мнения: 17 047
Бих ги подредила времево така:
преди раждането - четене, четене и пак четене
месец 1 - инат и почивка
месец 2 - мотивация и  подкрепа
месец 3 - упоритoст да не захраниш Wink
месец 4 - като месец 3
месец 5 - като месец 4
месец 6 - pure pleasure Sunglasses

# 14
 • Мнения: 4 242
Мамите са изброили всичко Laughing
Според мен най-важно е желанието!
 ThinkingАко имаш желание намираш и смисъл, и сили да устискаш, и търсиш да се информираш, абе имаш ли желание намираш начин за всичко останало Wink

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт