Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 5 373
От известно време се интересувам от темата, но някакси не мога сама да си систематизирам информацията. Ето, и в момента съм се заровила в сайта на една голяма застрахователна компания, ми то има , първо, варианти-базисен, разширен, луксозен, и на всеки вариант-пакети. Ми не схващам-ще трябва човек да избере, примерно, само стоматологично лечение, профилактика или болнично лечение ли? newsm78

Моля, който има допълнителна здравна осигуровка, да сподели -интересува ме какво покрива месечната му вноска (не се смейте, ама не боравя с термини), валидна ли е извън Бг, корпоративна/индивидуална ли е? И каквото още се сетите.

П. С. Нарочно не упоменах аз от коя компания се интересувам, но дали би било нарушение на правилата, ако се цитират компании и условия? Благодаря.

# 1
 • Мнения: 5 373
И още нещо-допълнителното здравно осигуряване дава ли ти право да си избереш която искаш болница? (щото аз, примерно, съм фен на една конкретна такава, но свободният прием там излиза доста, хм, соленко, особено ако е свързан с престой не по каса).

# 2
 • Мнения: 581
 Преди няколко години правих на детето ДЗО, обаче се отказах.Като идея и на хартия е страхотно, обаче като изпълнение при мен се издъниха на два пъти и приключих с това.
 Не си спомням подробности, ще напиша каквото помня.Месечната ми вноска беше 12 лв. плюс таксата за превод в банката (3-4лв.), аз внасях на тримесечие.Покриваше ми извънболнична медицинска помощ и възстановяване на средства разширен пакет.Не можеш да се лекуваш където ти искаш, а в лечебните заведения, с които компанията има сключен договор, но те са много.
 Осигуровката може да бъде индивидуална, семейна, колективна.Първоначално се попълва въпросник, въз основа на който ти определят сумата, която трябва да внасяш.Има значение възрастта, дали има хронични заболявания, прекарани тежки заболявания и операции.Общо взето предпочитат да осигуряват здрави млади хора, ако имаш здр. проблем ти вдигат сумата.
 
Ми не схващам-ще трябва човек да избере, примерно, само стоматологично лечение, профилактика или болнично лечение ли? newsm78


Можеш да си избереш каквото искаш, като най-добрия вариант е извънболнична, болнична помощ и възстановяване на средства разширен пакет.
  Като имаш вече такова осигуряване при възникнал проблем се обаждаш на лекар от осигурителната компания, обясняваш му какво ти има и той преценява къде да отидеш или дали ще изпрати лекар да дойде да те прегледа вкъщи.Ако си за преглед от специалист, отивайки в съответната болница те поема представителя на здравноосиг. компания, попълват се разни формуляри и той трябва да те заведе при лекаря, който ще те прегледа.Принципно трябва да те вкарат в кабинета на специалиста без да чакаш, защото хората с ДЗО са с предимство.
 Общо взето така беше в една от най-големите здравноосигурителни компании преди около 4 год., идея си нямам сега дали е същото и дали навсякъде е така, както го описвам.
 

# 3
 • Мнения: 5 373
Зори, благодаря ти, всъщност, аз ще бъда осигурявана на новата си работа като част от социален пакет, а се заинтересувах от името на мъжа ми. Сумата е доста прилична, смятам аз.
Дано и други се включат по темата.

# 4
 • София /Абсурдистан
 • Мнения: 5 915
Преди няколко години правих на детето ДЗО, обаче се отказах.Като идея и на хартия е страхотно, обаче като изпълнение при мен се издъниха на два пъти и приключих с това.
 

Ще споделиш ли каква беше издънката, която те накара да се откажеш, ако не е тайна де. Защото и аз се чудя дали си струва да направя такава застраховка, или по-добре да продължавам да си плащам при нужда на частен център,  както правя до сега newsm78 Има ли смисъл или си  е типична българска работа  newsm78

# 5
 • Мнения: 581


Ще споделиш ли каква беше издънката, която те накара да се откажеш, ако не е тайна де. Защото и аз се чудя дали си струва да направя такава застраховка, или по-добре да продължавам да си плащам при нужда на частен център,  както правя до сега newsm78 Има ли смисъл или си  е типична българска работа  newsm78
Първия път детето ми беше с невисока температура и кашлица, пратиха ми лекар от МЦ Лора.Мила и любезна лекарка, която веднага изписа антибиотик.Не го дадох, на следващия ден я заведох при личната и детето се оправи без антибиотик.
 Следващата случка, която ме подразни беше когато една сутрин дъщеря ми се събуди с подуто око.Пратиха ме във Военна болница на очен лекар.Там  попаднах на тросната и намръщена представителка на застрахователната компания (защото първо там трябва да отидеш за да попълнят някакви документи и да те заведат при лекаря, който ще те преглежда).Попълни си жената каквото имаше за попълване и ме прати с някаква бланка като ми каза къде се намира очния кабинет.На въпроса ми няма ли тя да ме заведе, отговори, че мога и сама да отида (а иначе като голям плюс се изтъква, че получаваш бърз достъп до най-добрите специалисти и как те хващат за ръчичка и те вкарват с предимство).Като отидохме пред кабинета, там имаше поне 7-8 чакащи.Аз обаче изнахалствах и се набутах в кабинета предреждайки всички.Там обаче очната лекарка се зачуди защо изобщо са ме пратили при тях при положение, че нямат детски очен лекар.Добре, че беше мила и внимателна, прегледа детето и каза, че е алергична реакция.Изписа ми капки и си тръгнахме.След обяд за всеки случай ходихме и до личната, отока беше поспаднал, а докторката ми изписа същите капки и постави същата диагноза.
 Това е в общи линии, не е нещо фрапиращо, но мен понякога най-много ме дразнят дребните неща.
 

# 6
 • София /Абсурдистан
 • Мнения: 5 915
Май наистина няма смисъл. То ако за всичко пак трябва да ходиш до личната, каква ти е ползата от застраховка. И още - както разбирам, не можеш да си избираш ти специалист, а само с когото имат договор. Ако сумираш за всеки човек от семейството по 15лв (примерно) месечно за цяла година, то май е по-добре тези пари да си отиват в лична сметка и като има нужда да си избереш сама къде да отидеш и да си платиш при компетентен специалист. И още - ако беше притеснителна и не беше минала сама така направо пред опашката, сигурно щеше да чакаш ред повече от час. Какъв им е ангажимента тогава на застрахователите, за какво вземат пари? Хич не са дребнави тези неща. Може и да не съм права, ама такива мисли ми минават. Май ще се откажа от услугите им.

# 7
Наистина има смисъл от ДЗО
Аз нямам притеснение да пиша за коя компания става дума
Майка ми е осигурена в ДОМ Здраве
Платиха и една много скъпа операция в шейново при Чалманов-някакво платно и т.н. без уговорки
Много са точни
Те плащат /фирмата/ по 20 лева на месец-нищо не е
На фона на мизерията на НЗОК, ДЗО-тата са ОК, поне според мен
Просто трябва да се четат договорите и да се направи най-добрата застраховка

# 8
 • София /Абсурдистан
 • Мнения: 5 915
Сега проверих за осигурителен семеен пакет в ДОМ Здраве за оптимални услуги, за 3-ма души струва 110 лв. месечно  newsm78
http://www.dom-zdrave.net/Pages/PlanFamily/default.aspx

# 9
 • Мнения: 581
 Сега се сетих и още нещо: ДЗО не покрива спешната помощ, защото по закон тя се поема от държавата (освен ако не са променили закона в последните 4г.).Демек, ако изпаднеш в критично състояние, изискващо бърза лекарска намеса трябва да разчиташ на обикновената бърза помощ, която всички знаем колко е бърза в повечето случаи.


Просто трябва да се четат договорите и да се направи най-добрата застраховка
  Донякъде съм съгласна с това, но колкото и да четеш и препрочиташ договора, каквато и перфектна застраховка да избереш, никой не ти гарантира, че този към когото ще се обърнеш при нужда ще си свърши качествено работата.Изобщо идеята за ДЗО е много добра, обаче е яко побългарена.

# 10
 • Мнения: 5 373
Я??? Открих нещо много хубаво. Любимата ми болница работи с ДОМ "Здраве". Което означава, че може би работи и с други такива здравноосигурителни фондове!!!!!
Мнооого добре.!!!!! Heart Eyes

# 11
 • Мнения: 920
Здравейте, аз работя в компания, която ни прави ДЗО, като срещу определена сума, може да се застрахова и член от семейтвото, който да ползва облагите на ДЗО. Болничния ми пакет включва, болнична и доболнична и извънболнична помощ, набор от изследвания. Самата здравноосигурителна компания има собствен медицински център, в който прегледите и изследванията са безплатни, в смисъл безплатни до достигане на някакъв лимит, това зависи от пакета, който ползваш.Фонда,работи с много болници и поликлиники и общо - взето съм доволна. Това мога да споделя аз за себе си, осигурила съм и сестра ми, като член на семейството, ползата и беше, че и покриха няколко изследвания, който ако трябваше да плати щеше да и излязат малко скъпичко.
Компанията е Закрила, ето и линка http://www.generali.bg/main/bg/health_insurance_products.php?tab … p;id=16&cat=6
Жозефинда (по Сопрано)   трябва да се обадиш и да питаш, че те имат много опции и аз не съм много наясно със всичките Peace

Последна редакция: пн, 23 юни 2008, 16:53 от bebo4ka

Общи условия

Активация на акаунт