Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 421
е ,споделете на каква възраст започнахте да пускате децата си сами навън? Големият ми син е на 8 години, пускам го навън ,но постянно го проверявам къде е и с кой е.виждам ,че се дразни от тази моя "параноя" но немога да се променя.

# 1
 • Стара Загора
 • Мнения: 6 351
Аз вече пускам моят син да си играе навън пред нас

# 2
 • Мнения: 9 817
Навън в двора на къщата дъщеря ми си играе сама от лятото на миналата година, но тук в София сигурно ще я пусна като стане на 8-9 години.

# 3
 • Мнения: 344
В момента моето момче е на осем и половина. Пускаме го сам пред блока от миналото лято. Има доста деца при нас и си играят чудесно. Това лято е доста по-уверен, а и по голям Wink и разширяват периметъра, но условието е винаги да знам къде е. Ако му звънна и не вдигне, защото примерно не е чул, изтръпвам. Кръвта нахлува в главата ми за секунди...  ooooh!

# 4
 • Мнения: 421
В момента моето момче е на осем и половина. Пускаме го сам пред блока от миналото лято. Има доста деца при нас и си играят чудесно. Това лято е доста по-уверен, а и по голям Wink и разширяват периметъра, но условието е винаги да знам къде е. Ако му звънна и не вдигне, защото примерно не е чул, изтръпвам. Кръвта нахлува в главата ми за секунди...  ooooh!
точно така и аз се чуствам!

# 5
 • Мнения: 433
Много зависи от квартала/града/мястото.
Дъщеря ми играеше навън сама от 5-годишна - в ерата преди мобилните телефони, в квартал Лозенец, точно в началото на бума на строителството, когато край нас щъкаха бачкатори-строители от какви ли не краища на България. Съответно тя беше инструктирана надлежно къде, с кого и как да играе, да не взима нищо, вкл.храна от непознати, да не ходи никъде, ако я канят без мое знание.  Ако върастен човек я заговори, да дойде да ми каже. Ако искат да отидат някъде тайфата деца - да дойде да ми каже. И т.н. Имаше мнго строги правила, по които тя трябваше да се  води. И понеже иначе бях много либерална майка и й предоставях пълна свобода на личността (вкл. да обуе сандалки в хладен дъждовен ден - повече никога не го поиска  Sunglasses  ) - никога нямах проблеми точно с тези ограничения.

В момента живея в краен квартал (може да се каже предградие) зад Околовръстното на София. Всички в махалата се познават поне по лица, клюкарлъка си върви и всичко се знае. Оставям бебето само в количката пред магазина с торби пазар, бавя се половин час и нямам притеснения, че ще се случи нещо с него или покупките. Затова и ще се осмеля да го пускам сам на игра отрано.

Съвсем по друг начин стои въпроса, ако става дума за панелно же ка тип "спалня",пълно с анонимни люде. Там са нужни крути мерки за безопасност.

Добре е детето да си има приятелчета и да свикнат да се движат навсякъде на тайфа - по-безопасно е за самите деца.

# 6
 • София
 • Мнения: 379
И аз съм от страхливите майки.Когато забременях,дъщеря ми беше на 8 години и ми беше невъзможно постоянно да съм навън с нея,така че от осем годишна е сама.Пред блока ни играят доста по-малки деца сами,а родителите им ги контролират или от балкона,или по телефона.

# 7
 • Мнения: 17 132
На 6 години и половина, но съм в тих квартал, не сме на главна улица с голямо движение. Не се интересувам кой как вижда ситуацията. Почти винаги съм така. Вълнува ме единствено кога аз и съпругът ми намираме за добре да предприемем дадено действие. Има деца от 4 годишна възраст навън сами, аз не посмях и мисля, че имам основание да се притеснявам.
Ако бяхме на оживен булевард и сега бих се замисляла /на 8 години е в момента/.

# 8
 • Мнения: 689
Около 7 годишен беше, но все още предпочитам да го виждам къде е, поне отвреме навреме. Не смятам това за параноя, всички родители около нас са така, понаглеждаме ги от балконите. Животът и времето ни направиха предпазливи, градовете ни далеч не са тихи, мирни и спокойни. Най- обикновен родителски контрол и загриженост за това къде са децата ни и какво правят, различното би било немарливост  Peace

# 9
 • Разград
 • Мнения: 2 077
Пускам го да излиза когато беше на 5 години. Но аз живея в малък град и на нашата улица е много спокойно.

# 10
 • Мнения: 421
побут,малко по-напред

# 11
 • Sofia
 • Мнения: 14 680
Леле... Много съм далеч от този момент, но май вече се плаша... Аз съм играла сама навън практически... абе, нямам спомен за момент, в който съм искала да изляза сама, а не ми е било разрешено поради страх. Сигурно от мига, в който съм почнала да си казвам името. Брат ми също. Живеехме в Студ. Град, в дните на войнстващия социализъм - комунизъм, улицата пред блока ни беше затворена за автомобили. Много би ми се искало да дам тази свобода и щастие на сина си, но... не мисля, че бих посмляла - не на 3, ами и на 6... Абе, как изобщо се престрашават хората сега?

И защо сега е различно?

# 12
 • Мнения: 1 275
Малко офф, ама не съвсем...

И защо сега е различно?

И аз често си задавам този въпрос  Peace Мисля си, че различните неща са 2: първо, автомобилите - те са наистина в пъти повече, отколкото преди. В града (пред блоковете, а не в някой далечен парк) почти няма безопасно място, на което да си играят децата, сигурни, че някой няма да им връхлети, въртейки гуми на паркинга. И второ, информацията - не съм сигурна доколко се е увеличила престъпността; определено обаче имаме многократно повече информация за нея. (От друга страна, за съжаление, и хората с престъпни намерения имат много повече информация за безнаказаността в тази държава. Така че и за тях е по-лесно да пробват да престъпят закона. ) И като казвам, че ни е повече страх, просто защото имаме повече информация, нямам предвид, че трябва да се успокоим и да оставяме децата сами като по времето на "Войната на таралежите" и "Куче в чекмедже", а напротив, че трябва да  я използваме, за да си отглеждаме и възпитаваме децата адекватно на времето  Peace

# 13
 • Мнения: 2 960
На 7-8 години я пусках пред блока сама...ОБАЧЕ летях от едната тераса на другата ,случайно да не изтърва къде и се чува гласчето.Живея на спокойна улица с малки блокчета до Морската градина,но винаги съм гледала да е пред очите ми.Сега я пускам с приятелки около нас ,но винаги телефона е в нея ,за да знам какво се случва,къде е !!Сега е на 10 и половина.

# 14
 • Мнения: 1 447
Сега започнах да я пускам на улицата да играе с децата,но постоянно съм на терасата и я наблюдавам.

Общи условия

Активация на акаунт