Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Въпрос на гледна точка...
 • Мнения: 865
 Всичко във вселената е свързано. Квантовата физика го доказва. Следователно вселената е единна система, обединяваща в себе си невъобразимо голям брой елементи,които работят в един незабележим синхрон. Това явление се нарича морфичен резонанс. Най-силно се проявява между обекти с много близка подреденост в структурата.

             Например, еднояйчните близнаци. Телепатията и други подобни явления се проявяват най-сулно между тях. Мислят едни и същи неща по едно и също време, действат по един и същи начин, разболяват се в един и същи момент и т.н.

 Правени са научни опити за да се докаже истинността на тази идея. Събират определен брой хора, които не са специалисти в дадена област и започват дискусия по такава тема, в която не са вещи. Всеки участва с първата мисъл, която му дойде на ум. И се оказва, че се получават много оригинални и добри разрешения на проблема.

             Друг интересен пример е опита 100 Маймунки. Събират групи от по 100 маймунки и ги отвеждат на плажа (опита се е провеждал някъде из местности с близко разположени един до друг острови). По брега разпръскват сладки картофи.Маймуните ги обожават.

             Но така, изцапани с пясък,не ги щат.Но се намира една гениална маймуна, която решава да си вземе една шепа от плячката и да я отнесе в морето,където да ги измие. Другите се повеждат по нейния акъл. Така провели експеримента с необходфимия брой от по сто маймуни и се оказало, че когато групата е сама винаги броя на новаторите е един или най-много два.

             Но когато направили опит с много групи, разпръснати из всички острови, от по 100 маймуни, се стигнало до ефект, напомнящ достигане на критична маса: броят на маймуните във всяка група растял стремглаво-в прогресия. Още дин чудесен пример за действието на морфичния резонанс.

Какво мислите вие?
Е ли е възможно това?

# 1
 • Мнения: 679
Нищо не разбрах.
Но това за близнаците е вярно и доказано. Когато единият се къпе, другият, дори и да е на другия полюс, става чист.

# 2
 • Мнения: 7 837
Накратко - идат като овци, бегат като овци.

# 3
 • Мнения: 3 405
Наздраве ли си казахте Тони и Кейси?  Mr. Green

Градация, с последното изречение казваш, че броят на маймуните-лидери във всяка група растял стремглаво-в прогресия или ...?

броят на маймуните във всяка група растял стремглаво-в прогресия

# 4
 • Мнения: 16 422
Маймуна-лидер и маймуна-новатор едно и също ли е? Аз мисля, че не е. Лидер се става с яки мускули и свирепи зъби, а новаторът... Той просто се опитва да оцелява, въпреки и напук на лидера.  Laughing

# 5
 • Мнения: 197
Изглежда много интересно. Къде го прочете?

# 6
 • Мнения: 3 447
Е възможно. По същия начин е възможно няколко независими учени да направят едновременно едно и също откритие. Идеите витаят във въздуха. Буквално.

# 7
 • Мнения: 3 405
K. Юнг. Колективно безсъзнателно. Е, не се говори за маймуни там, но все пак има го като теория.  Grinning

# 8
 • Мнения: 4 395
Така казват. Вярвам, че е е така.

# 9
 • София
 • Мнения: 36 890
И какви изводи трябва да направим по маймунски от първия пост? Както се казваше в един филм "Но това вече е известно, колега! Вие не доказвате нищо ново!".

# 10
 • Мнения: 2 448
Ами като гледам във форума колко много групи от по 100 маймуни сме, значи е на добре, така ли?  newsm78

# 11
 • Мнения: 4 395
Ами като гледам във форума колко много групи от по 100 маймуни сме, значи е на добре, така ли?  newsm78

Определено. Този форум е инстанция вече. Laughing

# 12
 • Мнения: 2 006
И аз не разбрах примера с маймуните!
Телепатията си съществува... поне така казват знаещите  Wink!

Пускам ви нещо, на което съм се смяла доста /въпреки, че май не е по темата/  Rolling Eyes

Действие Първо: Мотивация / Де-мотивация

В една клетка затворили няколко маймуни (екип). В клетката имало кашони (ресурс) и банан, закачен на тавана (награда). Една от маймуните (лидер) наредила три кашона един върху друг, покачила се по тях и взела банана. От тавана започнала да пръска студена вода (намеса на Топ мениджмънта). Маймуните се разбягали.

Закачили нов банан. Друга маймуна наредила кашоните, покачила се по тях и взела банана. Пак запръскала студена вода. Останалите маймуни я набили и изяли банана (работа в екип). Закачили нов банан. Сработил "рефлекса на Павлов" - щом една маймуна решила да вземе банана, другите я набили, защото знаели, че всички ще бъдат намокрени, но не всички ще ядат банан (групова отговорност).

Действие Второ: Силата на екипа

Намесил се HR отдела. Подменили една от маймуните (развитие на екипа). Новата маймуна решила да вземе банана, но останалите веднага я набили (фирмена култура). Постепенно подменили всички маймуни. Последната нова маймуна решила да вземе банана. Другите усърдно я набили, без да знаят защо - те никога не били мокрени (Team Spirit).

# 13
 • София
 • Мнения: 36 890
Темата е за маймуните, така че става. И мен много ме развесели.

# 14
 • Мнения: 3 405
Бо, това ми хареса  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт