Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 19 юни 2008, 08:53 ч.

Баница с ориз - как?

  • 6 597
  • 18
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
  • Мнения: 676
Здравейте, доста търсих, но не открих рецепта за баница с ориз (солена), а пък съм си навила да правя, но не знам рецептата.Мисля, че е от родопската кухня, защото на една приятелка баба и правеше, а тя беше от някакво смолянско село.Та ако някои знае как се прави ще се радвам да сподели.

# 1
  • Мнения: 5 001
Здрасти   bouquet.....Понякога само правя такава баница с ориз.Не знам дали е това което търсиш,но ще ти кажа какво слагам аз в плънката...

Сварен ориз,натрошено сирене,яйца(понякога за още разнообразие слагам и по една връзка копър или магданоз,но тогава добавям и малко млян черен пипер)

После редя кора,мазнина,плънка докато свършат корите.Нарязвам баницата и я слагам да се запече(да порозовее),след което я заливам с 3 яйца 1 кофичка кисело мляко и 200 гр. газирана вода.Пъхам я обратно във фурната и пека до готовност.

# 2
  • Мнения: 676
Добре ми звучи, TheNMaster, ще пробвам в събота.Аз тази, за която говоря не си я спомням много, споменът ми е ,че ми харесваше.Благодаря ти.

# 3
  • Мнения: 11 802
Здравейте, .......................Та ако някои знае как се прави ще се радвам да сподели.

rvatova, ето темата родопска баница клин, прегледай я, има доста вкусни предложения.

# 4
  • Вече на село
  • Мнения: 561
Тази баница по нашия край се правеше традиционно за Коледа и се нарича баница с лепило Simple Smile Ще следя темата, т.к. за съжаление отдавна не се прави. За последен път съм я яла като дете, но тогава не ми е било до рецепти.

# 5
# 6
  • Мнения: 1 352
Свекърва ми я прави, това е типично родопско ястие. Замесва тесто за кори, точи ги на тънко (2 кори), намазнява тавата, слага едната кора, слага плънката (ориз, яйца, прясно мляко, сирене), отгоре другата кора, най-отгое ръси грис, за да стане хрупкава коричката и пече. Определено не е мой тип ястие, но синът ми пък много обича, както и пататник.

# 7
  • Мнения: 3 443
Имам рецепта от една регионална книга....Мисля скоро да я пробвам. Ако желаеш ще ти запиша рецептата...Ако вече не си си харесала де...

# 8
  • Мнения: 676
Напиши ми я, мога да пробвам различни варианти докато разбера коя ще е моята баница с ориз.

# 9
  • Мнения: 3 443
Заповядай,
Баница с ориз по манастирски

Необходими продукти:
0.5ч.ч. ориз
1ч.ч. вода
250гр. сирене
4 яйца
1ч.ч. прясно мляко
100гр. разтопено масло
100гр. олио
500гр готови кори за баница
1 яйце за намазване

Приготвяне:
1. Оризът се сварява в подсолената вода и се охлажда.
2. Яйцата се разбиват с млякото, прибавят се сиренето и сварения охладен ориз.
3. Тавичка се намазва с масло. Подреждат се 1/3 от корите, като между тях се ръси със смесената мазнина. Поставя се половината от плънката, редят се другата 1/3 от корите, като между тях се слага от мазнината, слагга се останалата плънка и се покрива с останалите кори.
4. Баницата се нарязва и се залива с останалата мазнина. Намазва се с разбито яйце и се изпича за около 45минути на 180 градуса.

Приятен апетит!
ПП: Ето и снимка, не е много добра, но такава можах да направя. Embarassed


                          източник: Българска регионална кухня

Последна редакция: чт, 19 юни 2008, 16:57 от L 0 V E

# 10
  • Мнения: 354
И аз се записвам за такава баница. Преди 15 години съм яла такава, ама купешка.

# 11
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 352
Мммм, аз много обичам!  Peace

# 12
  • Мнения: 676
Да ви се отчета днес направих баницата по манастирски на LOVE и стана перфектна, много вкусна и дори има вида като на снимката.През следващите седмици ще пробвам и другите.

# 13
  • Мнения: 3 443
Да ви се отчета днес направих баницата по манастирски на LOVE и стана перфектна, много вкусна и дори има вида като на снимката.През следващите седмици ще пробвам и другите.
Супер, радвам се, че ти е харесала. А стана ли същата, като тази, която си яла?

# 14
  • Mediterraneo
  • Мнения: 20 943
Аз пък нещо не мога да си я представя  ThinkingНе става ли прекалено "тежка" на вкус  newsm78

# 15
  • София
  • Мнения: 3 271
Много интересно, това което аз знам за баница с ориз и ям (вече и правя) е в сладък варянт Thinking
Свекърва ми е от Банско и ще ви дам рецептата , по която там я правят

Баница с ориз

пакет кори (аз обикновено си взимам 2, за всеки случай, накои пакети са с по-малък брой кори и се налага да ползвам от 2-рия)
1 ч.ч сварен ориз
1 ч. ч олио
1 ч.ч кисело мляко
1 бакпулвер
1 ч. ч захар
5 яйца

За сиропа:
1л вода + 800г захар
1 ванилия, капки лимон


Кипва се олиото и много внимателно се прибавя към киселото мляко. После последователно прибавяме ориза, бакпулвера, захарта и яйцата. Взимаме 2 листа кори, между тях ръсим по малко олио, слагаме от плънката и навиваме. Редим в намазана с мазнина (олио) тава и печем. Сваряваме сироп. Отделяме половината. Другата половина трябва да изври на половина да остане. Първо заливаме с редкия сироп и оставяме да попие, след това заливаме и с гъстия.

# 16
  • Мнения: 676
Аз пък нещо не мога да си я представя  ThinkingНе става ли прекалено "тежка" на вкус  newsm78
Не, не става тежка, на вкус наподобява млечна баница и ако не знаеш, че има ориз не се усеща даже.

# 17
  • Мнения: 4 138
aз я правя за бъдни вечер, но с ориз и праз. сварява се ориз, задушава се праз с малко олио, смесва се, овкусява се и с тази плънка се увиват корите. за жалост не мога да точа. рецептата е от прабаба ми. тя беше върл почитател на манджи без месо и животински продукти.

# 18
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 352
aз я правя за бъдни вечер, но с ориз и праз. сварява се ориз, задушава се праз с малко олио, смесва се, овкусява се и с тази плънка се увиват корите. за жалост не мога да точа. рецептата е от прабаба ми. тя беше върл почитател на манджи без месо и животински продукти.
Е аз точно този вариант обичам, не сладкия......  Peace

Редакция на ключовите думи на тема



Общи условия

Активация на акаунт