Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 19 юни 2008, 16:05 ч.

как се изплаща болничен...

 • 15 942
 • 11
 •   2
Отговори
 • 1st floor
 • Мнения: 5 700
..., който започва от средата на единия месец и продължава до средата на другия newsm78 - превеждат ли се парите на куп , или чакаш съответния месец?
и още един въпрос, понеже не съм ползвала от доста отдавна болничен, кога може да се очаква превод от НОИ ?
Болничния лист е от 16/този месец/ до 17 вкл./следващия месец/...заплата във фирмата превеждат на 10-ти...тогава ли ще предадат болничния в НОИ?

Последна редакция: чт, 19 юни 2008, 17:22 от НеПоКоРнА

# 1
 • Мнения: 1 693
Ще ти кажа при мен как беше.Изплатиха ми ги месец за месец а не накуп.Защото в съответната фирма заплатите се правят месец за месец и тогава се носи болничния в НОИ.Като ти занесат болничния ще чакаш още около месец да ти ги преведат даже панякога се бавят и повече за жалост.Дано да не разчиташ само на тях чееее !!!На мен за последния месец ми ги преведоха на два пъти защото и аз като теб бях с две полвинки от два месеца.

# 2
 • 1st floor
 • Мнения: 5 700
искаш да кажеш , че болничния ще го занесат другия месец на десети/10.07 - след заплата/ ще ми изплатят половината след 10.08 , а другата половина след 10.09 newsm78/ако чакам по около месец средно Rolling Eyes/....ооооо, неееее.... Sad
а какъв процент е в момента болничния ?

# 3
 • Мнения: 1 693
Не трябва да ти го занесат по-рано от 10 защото те за да изплащат заплати преди това ги правят и мисля че ги пращат в НОИ не съм много сигурна как е точно така ми обясниха накратко.И имат някакъв срок който трябва да спазят преди 10.Примерно ако ти го занесат този месец  мисля че след около 20-30 дни ще ти ги преведат ама да не те излъжа.Незнам точно процента какъв е но мен ме осгуряват на 220лв и ми изплатихааа някъде към 170 за един месец.ми така е чака се за съжаление.Не съм наясно с тези неща но горе-долу мисля че е така.Дано някой който е по-навътре в нещата да ти пише и да ти обясни по-ясно. Grinning

# 4
 • Мнения: 433
Много е важно кога от фирмата ще занесат декларацията.Да не те шашкам,но моя болничен за бременност и раждане го изплатиха чак след 5мес. и то след като ходих 3пъти да се разправям.Ако до края на другия месец не са ти го привели питай първо във фирмата дали са изпратили декларацията и после търси информация от НОИ.

# 5
 • Мнения: 428
Цялата бременност съм в болнични, и всеки едномесечен болничен лист ми започва от средата на единия месец до средата на следващия.
НОИ ми превежда парите на 2 пъти, с около 10 дни разлика между двата превода, до момента без никакви забавяния (което до голяма степен зависи и от коректността на работодателя)

# 6
 • България
 • Мнения: 181
Всичко с изплащането на болничните зависи от корекността на работодателя. По принцип - да ще занесе декларациите и болничните листа след 10 - юли, когато нарави всички заплати. При мен ги носеха след няколко месеца и винаги ги връщаха, защото от страна на работодателя - има некоректно подадени или липсавщи документи. Първият ми болничен - преди раждането го изплатиха на петия месец, и така с това закъснение вървим, когато свършиха 315-те дни - след 3 месца и сега когато вече ми писна и си прекратих майчинството - пак проблем - в НОИ излиза, че още съм в майчинство #2gunfire #2gunfire След всеки проблем си оправям нещата сама - не мога да разчитам на някакви "компетентни" служителки - които НЕ НОСЯТ НИКАКВА ОТГОВОРНОСТ.
От НОИ досега са много коректни - когато има коректно подадени документи - изплащат обезщетението - до две седмици.

СЪВЕТ: НЕРАЗЧИТАЙ НА ТЕЗИ ПАРИ.

# 7
 • 1st floor
 • Мнения: 5 700
да се надявам, че фирмата , като голям данъкоплатец, ще си изпълни съвестно задълженията... Rolling Eyes...ако болничния беше само за един месец все някакси щях да го преживея, ама както се очертава ще бъде за доста по-дълго...

# 8
 • Мнения: 276
по принцип и аз прекарах цялата си бременност в болнични и не съм имала проблем с изплащането.само 1 път ми върнаха болничен и то защото бях с сменена фамилия а аз бях забравила да кажа на лекарката ми.щом дават на 10 число заплатите те ще занесат болничния ти след 10 като внесат осигуровките.по принцип на мен винаги 1 болничен ми засичаше 2 месеца и винаги ми ги превеждаха на 1 път,защото болничния бил продължение ,а не първичен.

# 9
 • 1st floor
 • Мнения: 5 700
по принцип и аз прекарах цялата си бременност в болнични и не съм имала проблем с изплащането.само 1 път ми върнаха болничен и то защото бях с сменена фамилия а аз бях забравила да кажа на лекарката ми.щом дават на 10 число заплатите те ще занесат болничния ти след 10 като внесат осигуровките.по принцип на мен винаги 1 болничен ми засичаше 2 месеца и винаги ми ги превеждаха на 1 път,защото болничния бил продължение ,а не първичен.
а първичния, помниш ли , дали го разделиха на два пъти?

# 10
 • Добрич
 • Мнения: 3 579
След като работодателят ти внесе болничния са длъжни в срок от 10 работни дни да го изплатят ако всичко е наред. Щом във фирмата ти превеждат заплати на 10-ти, най - вероятно няколко дни по - късно ще занесат болничния в НОИ. Ако болничния ти е за този месец това означава, че работодателят ти най - вероятно ще го отчете чак юли, когато оформя заплатите за месец юни.

# 11
 • Мнения: 79
За да се представи болничен в НОИ е важно дали са платени осигуровките на всички работници във фирмата, а не само твоите. болничния е 80 % от от осигурителния ти доход сметнат 6 месеца назад. Тук във форума има тема "майчинството счетоводно " и всичко е обяснено много подробно

Общи условия

Активация на акаунт