Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 128
Предстои ни избор на банка за взимане и съхранение на стволови клетки от пъпна връв.
Изчетох всичко, което намерих по форумите, но никъде не открих коментари от родители, на които се е наложило да използват вече замразени клетки. Проверих публикуваната в Интерент информация за отделни банки, но те са наблегнали на процедурата по взимане и съхранение, като няма информация какво се прави в случай на нужда от използване на клетките.
А аз имам купища въпроси, които ми се струват важни и ще определят избора ни:

До колко време банката може да осигури клетките и какви гаранции дава за това време?
Доплаща ли се допълнителна такса?
Кое е за предпочитане, т.е. по-надеждно - съхраняване на клетките в страната, или в чужбина?
Съхраняване на клетките заедно или разделени на 2 или повече места?
Възможно ли е да се използва част от клетките, а останалите да останат замразени?

Моля, ако някой има повече информация по тези въпроси, както и данни за практиките на различните банки за клетки - да ми пише!
Благодаря предварително на всички!

# 1
 • Мнения: 6 359
Най-удачно е да питаш банките, на които си е спряла лично.

# 2
 • Мнения: 128
Най-удачно е да питаш банките, на които си е спряла лично.
Да, но за някои от тях има ясни условия - примерно това, че взетите клетки се пазят в чужбина, а аз не мога да преценя това плюс или минус е, та се надявах някой тук да сподели.

# 3
 • Мнения: 9 817
Най-удачно е да питаш банките, на които си е спряла лично.
Да, но за някои от тях има ясни условия - примерно това, че взетите клетки се пазят в чужбина, а аз не мога да преценя това плюс или минус е, та се надявах някой тук да сподели.

Няма значение къде се пазят стволовите клетки, защото се съхраняват по едни и същи начин.

# 4
 • Мнения: 41


1. До колко време банката може да осигури клетките и какви гаранции дава за това време?
2. Доплаща ли се допълнителна такса?
3. Кое е за предпочитане, т.е. по-надеждно - съхраняване на клетките в страната, или в чужбина?
4. Съхраняване на клетките заедно или разделени на 2 или повече места?
5. Възможно ли е да се използва част от клетките, а останалите да останат замразени?


Аз замразих в Cryo save. От тук можеш да си изтеглиш информираното съгласие, което се подписва. Чела съм мнения на майки, които не са съгласни с условията в него, затова си го прочети и прецени дали си ОК с нещата в него. http://cryo-save-bulgaria.agcabinet.info/?page_id=14
Надявам се да намериш отговори на някои от въпросите си.
И все пак, за 1 и 2 - най-добре говори лично с банките. Те не са толкова много в Бг, че да ти коства кой знае колко време и усилия да проучиш нещата.
3 и 4 - всичко е субективно, сигурно ще чуеш мнения "за" и "против" и за едното и за другото.
За 5 - мисля, че не е възможно да се размрази пробата, да се използва част от нея, а другата част да се замразят отново.

# 5
 • Мнения: 8 163
За мен запазването на стволови клетки е на практика безпредметно. С удоволствие дарих кръвта от пъпната връв на Бети, за да може стволовите клетки да се използват с изследователска цел или да се дадат на някого, ако има съвместимост.

Ето аргументите ми:

1. След 10 годишни изследвания няма общоприета (сиреч доказано ефективна) практика за лечение със стволови клетки
2. Отделянето на правилните стволови клетки е изключително трудно и ако не е направено както трябва, те предизвикват образуването на злокачествен тумор, наречен тератома. Това все още е проблем, който не е намерил своето решение.
3. Много държави са издали мораториум за употребата на стволови клетки за лечение на хора. Например, Американската педиатрична академия смята, че съхранението на стволови клетки в частни банки е неразумно, освен ако в момента член на семейството не е в състояние, което изисква трансплантация на стволови клетки. На подобно мнение са също Американският колеж по акушерство и гинекология, както и Кралският колеж по акушерство и гинекология. Американското общество по кръвопреливане и трансплантация на костен мозък подкрепя даряването на стволови клетки на обществени банки, а съхранението на тези клетки за лична употреба не се препоръчва заради пренебрежимо малката вероятност те да се използват.
4. Засега учените се концентрират не толкова върху изследвания за приложението на стволовите клетки, колкото върху това какво представляват те.
5. Няма данни за реална Best Before дата - все още не са минали много години, откакто се практикува на събиране и криогенно замразяване на стволови клетки.
6. Вероятността стволовите клетки да бъдат използвани през първите 20 години от живота на детето се изчислява на 1:2,700 дo 1:20,000. Роднинските връзки не са гаранция за съвместимост, защото гените варират. Дори при деца от едни и същи родители вероятността за частично съответствие е 50%, а за пълно несъответствие - 25%.
6. Повечето кръвни проби (75%) са твърде малки, за да бъдат използвани за трансплантация, понеже не съдържат достатъчен брой стволови клетки.
7. Според Американската академия по педиатрия преждевременното клампиране на пъпната връв спира притока на плацентна кръв към бебето, с което нивото на кръвта на детето пада и така се повишава рискът от анемия. Затова се препоръчва изчакване преди клампиране, с което се повишава вероятността пробата да е недостатъчна за употреба (както стана и в нашия случай - благодариха, извиниха се и ни дадоха подаръче).

Последна редакция: чт, 19 юни 2008, 21:06 от Фея-кръстница

# 6
 • Мнения: 6 359
Аз лично не замразих, защото стволовите клетки, които могат да се използват за "всичко" едва ли не, са тези, които формират ембриона още преди имплантирането, тъй као тогава клетките са еднакви, не са се диференцирали и на практика от тях може да се развие всеки един орган.

# 7
 • София
 • Мнения: 3 094
Ген материал, който не подлежи на контрол не давам! Никога няма да знаеш колко клетки са ти взети и дали ще се пазят само за теб... Не ми се иска след 20 години да изпищя на някое летище при вида на собствения си клонинг!  Mr. Green

Майтапът на страна: освен вече изброеното до тук, не вярвам в тази инвестиция, поради факта, че ценния материал напуска БГ като биологичен отпадък. Как би се завърнал пак тук, тогава? Питай и кажи и на нас.

# 8
 • Пловдив
 • Мнения: 1 517
Имам бебе на 2,5 месеца, замразихме стволови клетки в Крио Сейв. Преди почти 3 години, когато се роди синът ми, услугата не беше особено достъпна в България. Тогава реших, че задължително ще го направя за второто дете. Междувременно четох всякаква противоречива информация (включително книжки- "Ген" на Майкъл Крайтън-който я е чел, ще ме разбере Grinning) и накрая на бремеността бях абсолютно пред дилема дали изобщо да замразя и ако да-къде. Професията ми е такава, че имам професионалното изкривяване на виждам всякакви проблеми от правно, финансово и практическо естество.
В темата единствено Феята е била малко по-конкретна, но тя очевидно живее в чужбина- в Бг няма публична тъканна банка, въпреки обещанията, тя още не е заработила и не можеш да ги дариш никому. Ако имаше, аз щях също да дам стволовите клетки там и да избегна чуденето.
1. Както във всички области, в медицината става въпрос за пари, поради което и можеш да намериш купища информация (обикновено продуцирана от конкуренцията) и в двете посоки- колко е хубаво и колко не е да се направи+къде да се/не се прави.
2. Българското законодателство е изостанало в тази посока и не дава отговор на въпроса ти как (защото наистина се изнасят като биологичен отпадък) ще бъдат внесени. Освен това пак според него, тези клетки са е единствено и само на детето, при чието раждане са взети и не могат да се използват за друго лице, било то и брат или сестра. В превод- ако се наложи, трябва да се ползват другаде в Европа.
3. Ами ако моите клетки се използват от друго лице с користни или други цели? Защото аз имам някакъв номер и това е.
4. Реших, че ще замразявам, защото някой ден ДАНО НЕ СЕ НАЛОЖИ, но няма да си го простя, ако съм могла и не съм го направила.
5. Медицината се развива с наистина бесни темпове (за съжаление в азиатските държави, а изостава примерно в САЩ поради политиката на Буш досега) и очакванията в близко бъдеще са огромни. На практика към момента няма особен опит в трансплантациите, затова и не срещаш особено отзиви.
6. Няма опитност колко могат да се съхраняват клетките, но се предполага (научно обосновано), че се касае за период от над 100г.
7. БГ банките нямат пък съвсем никакъв опит, поради което избрах белгийска- най-голямата тъканна банка в Европа. Тук много се надявам да не се включат противничките на Крио сейв (всеки си има право на мнение), особено с темата за информираното съгласие и липсата на договор- според Европейското законодателство Сертификатът за съхранение си е напълно редовен и обвързващ документ (макар че леко чопли въпросът за приложимото право, ако се стигне до спор newsm78) Пък и щом принцът на Оман съхранява там стволовите клетки на децата си, надали е толкова неблагонадждна Wink
8. Две проби е винаги по-добре от една Peace Ако нещо се случи с едната (примерно пожар или земетресение), все ще оцелее другата.

Пожелавам ти, след всичко горенаписано, ако замразиш стволови клетки, това да бъде единствената невъзвръщаема инвестиция в живота ти и всичките ти терзания да останат напразни Peace

Последна редакция: чт, 19 юни 2008, 21:28 от jul

# 9
 • Мнения: 199
Иние мислим да замразим стволови клетки, в КриоСейв... аргумента може да се сведе и само до точка 4 на jul.
Щом мога да си го позволя и щом има възможност, защо не? Е, искрено се надявам никога да не ни се налага да прибягваме до тях!
Само си казвам мнението по въпроса, цащото виждам, че по темата вече са ти отговорили и да не се повтаряме.  Peace

# 10
 • Мнения: 931
и мен ме притесняват същите неща, за които пише и авторката на темата. А Феята е обобщила много точно и ясно.
За съжаление аз мисля, че всичко е реклама. Каквато и да е истината, да не дава господ никому подобни проблеми.

# 11
 • Мнения: 592
Ние замразихме стволови клетки в Малинов.Съхранението им е тук в София,разделени са на две сакчета.
Надявам се обаче, както казва jul по горе това да бъде единствената невъзвръщаема инвестиция в живота ни.

# 12
 • Мнения: 7
мамита, не знам дали е удачно да ви питам , но много моля да ме ориентирате с цената за подобна процедура. Знам, че всяка цена е оправдана и става дума за живот все пак...Ако някой иска д ами пише ЛС. Много благодаря предварително, информацията тук ми е полезна Simple Smile

# 13
 • Мнения: 1 049
Ами питай там, кьдето ще замразяваш клетките. Наистина ли смяташ, че тук ще намериш точните отговори ...  Confused

# 14
 • Мнения: 8 163
Ние замразихме стволови клетки в Малинов.Съхранението им е тук в София,разделени са на две сакчета.
А като приеха кръвта дадоха ли ви информация за това дали количеството е достатъчно за трансплантация?

Защото ако кръвта е по-малко от 60 мл, в нея няма достатъчно стволови клетки. Което би означавало, че само си давате парите на криобанката залудо.

Общи условия

Активация на акаунт