Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • София, Младост 2
  • Мнения: 8 325
Работата на консултанта по кърмене
Митове за консултантите по кърмене

По въпросите на кърменето консултации може да дава само медицинско лице.

Това е разпространено заблуждение, което съществува само на територията на бивщия Съветски съюз (бел.прев. – и в България). Международната Млечна лига (Ла Лече Лига Инт.) е организация на майки, създадена от майки и тези майки се отличават от другите само по това, че те самите са успели да кърмят успешно и са преминали специално обучение, което им помага да дават консултации на другите. Те може да имат всякакво образование – а знанията, необходими им за тяхната работа, получават на специални курсове. В програмата на обучение влизат физиология на лактацията, международни норми и правила за успешно кърмене, психология на кърмачето, стандартни схеми на действие в типични ситуации, както и особени случаи при кърмене. Разбира се, сред консултантите има и медици, но това са медици, които временно не работят по специалността си. Консултирането по въпросите на кърменето е обществена професия и най-опитните консултанти придобиват уменията си именно с практиката.

След като консултантът няма медицинско образование, той не може да назначава лекарства

Ами консултантите по кърмене обикновено не предписват лекарства. Точно в това е парадоксът на ситуацията – болшинството проблеми с лактацията не са болести и не изискват лечение с лекарства. Дори началната форма на мастит при грамотни действия минава без последствия и без лекарства. Целият смисъл е в това да се научи майката правилно да организира своите действия и да се включат механизмите за саморегулация, които са изначално заложени в системата майка-дете. Консултантът знае и умее всичко това.
Естествено, понякога се случва така, че не може да се мине без лекарства. Тогава консултантите обикновено предлагат майката да се обърне към съответния лекар или привличат за съвместна консултация лекар или фармацевт. В програмата за обучение на всеки консултант влиза и определяне границата на собствената компетентност и никой не би поел отговорността да я превишава.
Отделно ми се иска да спомена препоръките за прием на БАД (биологически активни добавки), билки и билкови настойки. В нашия случай това са препоръки, почерпани от многолетен практически опит на старшите консултанти. Обикновено тава са помощни средства при проблеми, свързани с недостига на кърма или отказ на кърмачето от гърдата, при което майката е в много неустойчиво психологическо състояние. Когато консултантът дава такава препоръка, то винаги подчертава, че с проблема може да се справите и без това, но практиката е показала, че използването на тези билки е помогнало жените да се чувстват по-добре. Обикновено се предлага избор на няколко средства. Жената сама избира какво ще използва, но това не е предписване на лекарства, а просто спомагателна процедура, която жената винаги може да откаже.

Такава консултация би била полезна на всяка майка

Не, не на всяка. Много е обидно да пътуваш до другия край на града, за да стигнеш при майка, която е поискала консултация само защото и приятелката й е правила така. Консултантът по кърмене е специалист по естествено хранене, а не по всеки начин на хранене с кърма. Може да се храни на режим, с изцедено мляко от шише, може да се смесват двата начина, може да се храни бебето и с донорска кърма – всичко това е хранене с кърма, но не е естествено хранене! Консултантът по кърмене действа преди всичко в рамките на природните закони, при които няма шишета, биберони, преварена вода, режим на хранене и нощна пауза. Именно като се опира на природните закони и на познаването на физиологията на нормалната лактация консултантът предлага своята помощ и постига успех. Ако майката не смята да кърми по естествен начин и за нея са по-важни твърдият режим и нощният покой – тогава консултантът с нищо не може да й помогне!
Ако майката временно не може да храни бебето по нормален път, консултантът може да помогне храненето да се доближи до естествената схема. Всяка, дори съвършено безнадеждна ситуация може да се оправи, като се опира на знанията за природните закони, което се доказва от успешните опити за релактация (възстановяване на кърмата при жени, които са преминали изцяло на изкуствено хранене или въобще не са кърмили). В същото време дори външно най-благополучно изглеждащото кърмене при игнориране на природните закони свършва с “внезапен” неуспех.
 
Консултацията по кърмене ще помогне на жена, която:
 Действително иска да кърми
 Чувала е нещо за естественото хранене или е готова да чуе и да приеме такава информация и да се ръководи от нея
 Съзнателно е избрала помощта на специалист по лактация, а не помощта на лекарите и е съгласна, че практическият опит с кърменето може да не съвпада с остарелите медицински предписания
 Готова е да срещне трудности по пътя към успешното кърмене и е съгласна да се примири с някои неудобства
 Поставя интересите на бебето в перспектива по-високо от собствените си моментни желания

Когато консултантът дойде, ситуацията трябва незабавно да бъде разрешена

Това се случва само в най-простите случаи. По-често личното присъствие на консултанта предоставя възможност да се разгледа конкретната история на кърмене именно на това дете, да се видят всички грешки в организацията на кърмене и да се състави индивидуална програма за поправяне на тези грешки. Но не консултантът е длъжен да оправи грешките, а майката – консултантът може само да я научи как.
Ето типичен пример. Консултантът е повикан заради запушен канал. В задачата на консултанта не влиза например изцеждането на гърдата, с което майката е в състояние да се справи и сама, като слага бебето на гърдата по съответстващ график. Консултантът трябва да провери дали в гърдата на майката не са се образували уплътнения, които действително да изискват специално внимание и регулярно изцеждане, да научи майката безопасно и ефективно да се изцежда и да покаже в каква поза бебето може по-добре да изсуче гърдата. Ако майката не успява нито да се изцежда, нито правилно да поставя бебето на гърдата, консултантът може да й помогне да се почувства добре в близките няколко часа, но без усилие от страна на майката всичко ще се върне в старото положение. Понякога се налага консултантът да идва 2-3 дни поред, докато майката наистина се научи да прави всичко, което е необходимо. Ако майката щателно изпълнява всички препоръки, за подобряване на състоянието й ще са необходими от 1 до 3 дни.
Поправката на всяка грешка в организацията на кърменето е преди всичко пренаучаване на майката, а понякога и на бебето. И за едното, и за другото е необходимо време. Устойчиво изменение в привичките на бебето например не настъпва по-рано от 2 седмици. Пълното възстановяване на лактацията отнема месец. Затова консултацията често е само първата стъпка по дългия път на майката към собственото й здраве и това на бебето.

Винаги може да се мине само с една консултация

Тъкмо обратното. Една консултация е само констатиране на фактите и показване на основните неща. Ако грешките на майката не са много и тя е способна бързо да се учи, по-нататък състоянието й може да бъде проверявано и само по телефона. Но ако майката действително трябва да бъде научена на нещо, например да поставя правилно бебето на гърдата, то както при всяко учене е необходим контрол, проверка и поправка. Никой не се захваща да научи как се кара кола или как се прави масаж само с един урок, а кой знае защо се счита, че да се учиш да кърмиш става от раз. Нима машината е по-скъпа от здравето на собственото дете! Статистиката свидетелства, че в случай на повторна визита успехът на консултацията е около 95%, а в случаите на една-единствена визита е около 40%.

Ще изпълнявам само тези препоръки, които ми пасват, а ако не помогнат, виновен ще е консултантът

Както вече нееднократно беше казано, консултантът дава препоръки, основавайки се на познаване на природните закони, а те не могат да се изпълняват наполовина. Не можете да заставите хормоните си да работят само когато ви е удобно, както е невъзможно да спрете реката. Безполезно е да се борите със стихията, трябва да умеете да й се подчинявате. Ако изпълнявате препоръките на консултанта по ваше усмотрение, няма да получите желания резултат, дори отначало нещата да изглеждат чудесно.
Ако в дадена ситуация консултантът каже, че бебето трябва да се слага на гърдата на всеки 2 часа, а майката го прави на всеки 4, то не е за учудване, че в края на деня няма да може да си пипне гърдата от болки. А ако при това майката не следи и за правилното поставяне, смело може да се предскаже, че след 2 дена ще последва мастит, а след още седмица – хоспитализация, но каква е вината на консултанта в случая – заслугата е изцяло на майката.

Не ми се получи спазването на всички препоръки и затова се отказвам от следващи консултации

Точно затова съществуват телефонните консултации и повторните визити – за да се разбере защо не се получава. Да не би повиването и взимането на бебето на ръце веднага да са се получили ловко и красиво при младата майка? Повтарям – за обучението се изисква време, а възможността за корекция на ситуацията помага да се научи човек както трябва. Именно на тези майки, които не се справят, им е необходима по-нататъшна консултация.

Да учиш бебето наново, да го отказваш от биберона, шишето и да поправяш слагането на гърда – всичко това е жестоко отношение към бебето, всичко досега беше тихо и мирно, а сега у дома бебето пищи!

Преди да започнете да променяте нещо в живота на бебето трябва много добре да разбирате защо го правите. Опитайте се да погледнете на нещата от другата страна – ако искате мир и спокойствие незабавно, останете с грешките си и след няколко месеца мирно и тихо преминете на изкуствено хранене. Ако майката все пак иска достатъчно дълго да кърми бебето, трябва да се впише в съществуващите биологични закони. Разбира се, бебето ще протестира, понеже шишето, залъгалката, начина на слагане на гърдата и изкуствено наложените паузи са светът, с който то е свикнало и нещата, на които са го научили родителите. Когато майката променя нещо в отношенията си с бебето, малкия му свят се руши и е нужно време, за да се създаде нов. “Нежна революция” не съществува, това е свързано с особеностите на психиката при малкото дете. Кърмачето не възприема света като нас, за него не съществуват полутонове – или всичко е добро, или всичко е лошо. Затова ако начинът, по който нещата са изглеждали по-рано е олицетворение на “всичко е хубаво”, тогава новият стил на общуване непременно ще бъде приет като “всичко е лошо”. Но ако майката продължава да бъде винаги до детето и му демонстрира любовта си, в края на краищата бебето ще разбере, че всичко в света е наред. Въоръжете се с търпение, защото тези усилия са насочени не към някаква хипотетична цел, а към съвсем конкретен стремеж – бебето да премине на естествено хранене – уникалния, предназначен от природата лично за него начин на хранене.

Аз възпитавам детето без насилие, а методите на консултантите са упражняване на натиск върху бебето, не искам да го “пречупвам”!

Ами не го пречупвайте, ваша воля – само че тук става извечното объркване на понятия. “Пречупване” се отнася към сформирана личност с твърди навици, които не съответстват на нечии изисквания или социални норми. Ако самата майка някога грубо и жестоко е била “пречупвана”, в нея съществува инстинктивен страх пред всякакво насилие и затова тя вижда такова и там, където няма и помен от него. “Да пречупиш” детето може, ако грубо го заставяш да прави нещо, за което съвършено не е било предвидено от природата – да го обливаш със студена вода, да го повиваш стегнато, да го оставяш с часове да реве само.
При бебето, докато още няма твърди навици, има набор от привички, а впечатленията му от света тепърва се формират и в тази картинка доминиращо лице е майката. Майката има съвършено определени физиологически и социални функции, които в идеалния случай бебето усвоява постепенно от първите дни на живота си. Сред тези функции е и контролиращата роля, която се изпълнява много добре от многодетните майки, но за която постоянно забравят младите мами. Майката трябва да демонстрира на бебето пределите на неговото поведение не тогава, когато то започне да пълзи или да ходи, а от първите дни на живота, с първото поставяне на гърдата. При всеки бозайник малкото, което хапе или дере кърмещата го гърда, незабавно ще бъде поставено на място. Същото ще направи и африканката, полинезийката и която и да е “нецивилизована” жена. Именно затова, когато настъпи времето на истинските забрани, често майката трябва само да демонстрира, че не позволява такова държание и няма да е нужно никакво “не”. Това е обичаен процес на обучение на бебето, програмиран от самата природа – бебето е разчетено за такъв начин на общуване от най-ранното му детство.
Ако майката не е научила детето от първите дни как да се държи на гърдата, тя има чудесни шансове най-сетне да започне да изпълнява майчините си задължения. И това, което ще “пречупва”, не е установен характер, а неправилно формираните от самата нея привички. Това е обикновено приучване, а не насилие. Докато бебето е толкова малко, новите привички се формират само за 2 седмици.

Консултантът по кърмене дава съвети за организиране на отглеждането на бебето, а това си е моя работа

Във връзка с това, че болшинството проблеми с кърменето са свързани именно с организацията на хранене, тези проблеми са тясно преплетени с въпросите по отглеждането на бебето. Понякога без допълнителни консултации по отглеждането изобщо няма да има резултат. Особено често тези неща се случват, когато бебето не наддава достатъчно или отказва гърдата.
За пълноценна лактация е необходимо тясно взаимодействие в системата майка-дете, достатъчно продължителен ежедневен физически контакт, съвместен сън и т.н. Назначавайки тези или други мерки за поправка на ситуацията, консултантът, ако е необходимо, винаги предлага на майката да я обучи на някои начини да се грижи за бебето, които са й непознати. Някои мами отказват, но това е безсмислено, тъй като именно съответните грижи затвърждават новите привички у бебето и му позволяват напълно да усети майчината любов и грижа. Например от това как бива обличано бебето и използват ли се пелени зависи степента на физически контакт при кърменето. От това какъв масаж или гимнастика се правят зависи как бебето възприема околния свят, а оттам и степента му на доверие в майката. Всички консултанти, преминали подготовка в нашия Център, са изучавали психология на новороденото и кърмачето и съветите им по отглеждането са грамотни и компетентни.

Ако изпълнявам всички препоръки на консултанта като временна преходна мярка, кога ще дойде времето, когато може да игнорирам всичко това и кога бебето най-сетне ще започне да се храни така, както е удобно на майката – да спи нощем и да яде според режим?

Никога няма да дойде! Снегът не вали само в дните, когато на нас ни е удобно. Процесът на хранене на детето трябва да зависи от възрастта и физиологията, а не от това колко ни устройва нас. Естественото хранене не е каприз, не е измислица и не е временна мярка, а нормалният процес на порастване и развитие на бебето. Ако майката не е готова да приеме философията на кърмене и правото на детето да се храни така, както е предназначено от природата за него, по-добре изобщо да не се захваща. Във всеки случай, за провеждане на собствени експерименти не е нужна помощ от консултанти по кърмене.
Консултантът по кърмене е човек, за когото естественото хранене на бебето е необходим житейски закон, той е готов да сподели знанията си по този въпрос с всички желаещи, но да измени тези закони не е по силите му.

М.Б. Майорская, опитен консултант по кърмене
Източник: бюлетин на Центъра за перинатално възпитание “Рожана”, гр. Москва

преведе hedra от http://www.kormlenie.com.ua/

Последна редакция: пн, 13 юни 2005, 12:40 от Бу

# 1
# 2
  • Стара Загора
  • Мнения: 3 836
Много образователно! Мерси, Хедра Grinning
А кога и тук ще се радваме на такива специалисти? Thinking

# 3
  • София, Младост 2
  • Мнения: 8 325
А кога и тук ще се радваме на такива специалисти? Thinking
На тоз въпрос Бу ще даде отговор Wink - че всички отдавна чакаме кога ще обяви дипломирането bowuu
Иначе аз го преведох не толкова за просвещаване относно консултантите по кърмене,а защото смятам,че всичко написано в статията се отнася и към съветите,които си даваме тук във форума (каквито сме си онлайн-консултанти Mr. Green - та чак и успехи бележим Grinning) и че е важно съветите да се спазват изцяло,а не наполовина или само каквото ти харесва от тях,за да има наистина ефект.А също се подчертава отново и колко е важна мотивацията и информираността на майката - ама хайде да не го преразказвам пак Wink

Общи условия

Активация на акаунт