Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 191
Темата е породена от големият брой безплодни семейства в България, АРТ процедурите, последвани от многоплодни бременности и редукция на ембрион/и до 12 г.с.
Да уточня - редукцията може да бъде осъществена по няколко начина, като на по-късен етап (10-12г.с.) това става с инжектиране на 0.9% sodium chloride и прекъсване сърдечната дейност на плода.
Та питам - това в реда на нещата ли е според вас? На всичко ли сме готови, за да имаме биологично дете, дори да премахнем "излишното" такова? Не се ли набъркваме много надълбоко в работата на природата? Редно или не е това? (В много страни е забранено връщането на повече от 2 ембриона, с цел избягване на многоплодна бременност). Искам да подчертая, че аз самата не мога да преценя кое е правилно и кое не, имам близка, която се подложи на редукция преди месец и аз не знаех как да я успокоя... след като самата не разбирам...

# 1
 • Мнения: 139
Ами на мен ми звучи неприемливо, жестоко, рисковано...Аз не бих направила подобно нещо.

# 2
 • Мнения: 119
Не съм специалист в областа,но доколкото съм запознат ,редукцията се налага с цел по-лесно и безопасно протичане на бременноста.
Дали се бъркаме в работата на природата?Не искам да звучи грубо,но тези процедури не са естествени всъщност,нали?

# 3
 • Мнения: 22 036
ами прави се с цел да се намали риска на многоплодната бременност и да оцелее поне едно, или две бебета, иначе могат и най- вероятно ще загинат всичките
да, тези процедури не са съвсем естествени, ама пък ако си бил от другата страна, на двойката, която е принудена да се подложи на тези процедури, за да има дете...
материята е доста хлъзгава и не знам защо пък да я нищим , петък е и може малко да се разсеем с по- весели теми!

# 4
 • Мнения: 4 966
Всъщност, темата е доста обширна и сложна.
Когато забременях с близнаци (по естествен път), лекарите прецениха, че е много опасно да износя 2 бебета (беше застрашен животът ми), но пък умирах от желание да имам дете/деца и бях готова на всеки риск. А и не можех да си представя как бих направила избор кое от децата ми да живее. Бях готова да рискувам своя живот, за да ги имам и 2-те.
Ако сега (т.е. вече като майка на 2 деца) ми се наложи да направя същия избор, ще го направя и ще направя всичко възможно да запазя своя живот и да дам шанс поне на 1 от децата си, за да може дъщерите ми да имат до себе си здрава майка.
Та, комплексно е.
По същия начин, ако 1 жена забременее с 5-6 ембриона и има вероятност да изгуби всичките (и самата тя също рискува), вариантът с редукцията е най-добър за майката и за онези деца, които ще се родят...

# 5
 • Мнения: 2 771
                     Нямам мнение, но темата ми е много интересна.

# 6
 • Мнения: 838
Ами на мен ми звучи неприемливо, жестоко, рисковано...Аз не бих направила подобно нещо.
Напълно съм съгласна!Абсурд е!Чудовищно!Никога не мога да си представя да убия нещо повече от хлебарка или комар.

# 7
 • Мнения: 838
Извинявам се, но чак сега прочетох, че се прави по медицински причини. Само ако е застрашен живота на бебетата и майката може и да е приемливо. Гадно е...хората не са създадени, за да взимат такива решения и не бива да го правят.

# 8
 • Мнения: 2 405
Ами на мен ми звучи неприемливо, жестоко, рисковано...Аз не бих направила подобно нещо.
Напълно съм съгласна!Абсурд е!Чудовищно!Никога не мога да си представя да убия нещо повече от хлебарка или комар.

По-горе спомена, че не можеш да прецениш кое е правилно. Сега май заявяваш кое е правилното.. Confused

Сега виждам, че си пуснала още един пост. Та да те питам, кой трябва да взима  такива решения?

# 9
 • Някъде там...
 • Мнения: 2 866
Никой себеуважаващ се лекар по репродуктивна медицина не би подложил проблемно забременяла жена на ембрионална редукция без основателна причина. Както и това не би направила жена, която е чакала с години и се е подложила на какво ли не за да забременее.

И да, в другите страни могат да си позволят да не слагат повече от 1-2 ембриона, но там ЗК поема по няколко ин витро процедури, докато ние тук ги плащаме от джоба си и цената е непосилна за много от двойките, борещи се със стерилитет. А успеваемостта е около 30-35%.
По-големият брой трансферирани ембриони увеличава шанса за успех. Колко ембриона ще бъдат трансферирани ще прецени лекарят - според причината за стерилитета, според качеството на ембрионите, маточната лигавица, възрастта на жената и ред още фактори.

Факт е, че в България също приеха въпросния закон...

Процедурата е сравнително лека, но риск за бременността има. Прави се ако се "хванат" повече от 2 ембриона.  Жертваш едно от бебетата, за да имат шанс останалите. Иначе може да ги загубиш всичките или да се родят в 6-7 месец и да бъдат с увреждания за цял живот или просто да не оцелеят, това не е ли неприемливо и жестоко...

Говоря всичко това от личен опит - правила съм ембрионална редукция и не съжалявам, че го направих. И решението взех лесно, въпреки че ми беше тъжно.

# 10
 • Мнения: 8 163
Според мен подобна процедура е разумна.

Това е един вид "естествен подбор".

# 11
 • Мнения: 2 771
Според мен подобна процедура е разумна. Това е един вид "естествен подбор".
                      Само дето не е естествен.

# 12
 • Мнения: 8 163
Според мен подобна процедура е разумна. Това е един вид "естествен подбор" .
                      Само дето не е естествен.

# 13
 • София
 • Мнения: 5 325
конкретно за предразположеността към рака на гърдата, който се предлага като първо разширение на PGD (предимплантационната диагностика), ми е интересно какво точно изследване се прави. има ли нещо повече като изследване от това, което могат да направят на жена, чиято майка е била болна от рак на гърдата, примерно?

защото е добре известна генетичната предразположеност към това заболяване и даже си има статистика на вероятността от разболяване при наличие на болен в семейството. предразположеност е едно, а разболяване е друго.

а за който се интересува да научи повече за предимплантационната генетична диагностика, ето линк:

http://www.ivf.bg/?p=640

# 14
 • Там,където се събуждам щастлива.
 • Мнения: 5 972
jam,
изследват вероятността от такова заболяване при ембриона. Затова си мисля, че е доста спорно дали е редно, тъй като не се знае дали той / тя наистина ще се разболее или е процент възможност, който взимат повече под внимание, отколкото нещо друго. 

Общи условия

Активация на акаунт