Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 426
Нашето педи направо ме  #2gunfire. Преди няколко дена бяхме на консултация и като го питах за захранването, че на 29ти започваме 7мия месец, ми каза никакво захранване. Каза като имаш кърма кърми до една година пък после ще видим. Не стига, че съвсем се  #Crazy покрай това захранване, а сега и той съвсем ме довърши.

# 1
 • Мнения: 738
Досега не съм чувала подобно твърдение, но все пак мисля, че просто потребностите на детето се увеличават и то трябва да бъде запознавано с новата храна! baby_neutralНе мисля, че само на кърма ще успее да се засити едно голямо бебче (особено ако е като моя лакомник)! Blush

# 2
 • Мнения: 3 718
А има ли причина да се отлага захранването, алергии или други проблеми? Възможно ли е да не си го разбрала?
Иначе, когато няма нужда от излишно пазене, хубаво е да започнеш захранване когато детето има признаци на готовност. Пак ще си позволя да копирам част от статия в Библиотеката. Тук се описват въпросните признаци.
"Как да познаете кога бебето ви е готово да опита твърда храна за първи път? Помнете да гледате бебето си, а не календара. По някое време между шест и девет месеца бебето ви ще ви покаже някои признаци, че е готово.
-         Може ли да седи само? Седенето прав е необходимо, за да му позволи да преглъща субстанции по-гъсти от мляко.
-         Показва ли признаци на интерес към това, което ядете вие? Да наблюдава как храната изчезва в устата ви и да сграбчва храна от вашата чиния са определени знаци за готовност. Дъщеря ми Ашли (сега на 19) започна да яде твърди храни на осем месеца, кокато допълзя до масата, грабна парче препечен хляб от чинията на брат си, напъха го в устата си и го сдъвка. Брат й беше възмутен, но аз си помислих “Ами предполагам, че вече е готова за твърди храни”. Разбира се, тя беше третото ми дете и аз бях малко по-спокойна вече. С първото си дете покорно започнах да тъпча готови храни Гербер на четири месеца. Той не беше впечатлен.
-          Може ли да вдига малки предмети? Повечето бебета го правят на около шест месеца, и това показва, че може да се храни с пръсти и действително да вкара някаква храна в устата си.
-          Ако му предложите малко храна, може ли да я преглътне, или я избутва обратно с езика си? Рефлексът за изтикване с език е предпазно средство, което започва да изчезва към шестмесечна възраст. Когато бебетата са наистина готови за твърди храни, мускулите в устата им и езика им са достатъчно развити, за да препратят храна от езика им до задната част на устата им. Това действие трябва да е координирано с преглъщането, а повечето бебета под шест месеца просто не са готови. Опитвали ли сте някога да храните мъничко бебе с твърди храни? В поколението на майките ни (и нашето тук в България) на бебетата се е предлагала каша на шест седмична възраст.Майките слагали храна в устата на бебето, то я изплюва, те пак я набутват обратно, то пак я изплюва и тъй нататък. И между другото, не давайте на никой да ви разправя, че ако давате твърди храни на бебето си, то ще спи през нощта. Проучванията са показали, че нещата не стават така. Познавам кърмени бебета, които спяха през нощта на двуседмична възраст, и изкуствено хранени бебета, които все още се будеха на две години. Моделът за сън на всяко бебе е различен. Вярвайте ми, ако беше толкова просто да накараш едно бебе да спи осем часа, като го натъпчеш с каша преди сън, на пазара нямаше да има толкова много книги за това, как да накараш бебето да спи през нощта.
-        Никнат ли му зъби? Обикновено зъбите не се появяват, докато бебето не стане на шест или седем месеца, което е знак, че малкото бебе е създадено предимно да суче, а не да дъвче. Увеличеното киоличество слюнка, което придружава никненето на зъби също помага на храносмилането. На две от шестте ми деца им поникнаха зъби на четири месеца, така че появата на зъби е все пак само един индикатор за готовност за твърди храни."

# 3
 • Мнения: 426
Няма никакви проблеми. А определено го и разбрах /педито/, защото опитах да му кажа няколко пъти, че ако закъснеем със захранването после ако не иска да яде, но той въобще не се и трогна. Расте си добре, дори е големичък. На 5 1/2 м. беше 9,700 кг/72 см. А се роди 3,350 кг/50 см. Четох я аз тази статия и за това и бях се отказала да захранвам, защото нито седи още /аз не го слагам, че пазим кръста още/, няма и зъби /започнаха да се виждат от долу на венеца, ама още рано до като се появят на бял свят/, а май и не може и да преглъща друго - не съм му давала ама така си мисля, защото и водата не иска да я глътне. А иначе ние като се храним се крием от него, защото ни гледа без да мигне дори. Вдига си дрънкалките и чесалките. Днес ме хвана като ям диня и му дадох да си близне, хареса му даже искаше да налапа парченцето.

# 4
 • Мнения: 2 864
Странна работа. За първи път чувам захранване толкова късно при липса на здравословен проблем. Мисля, че повечето от нас са захранили след шестия месец, има достатъчно основания това да е така при едно здраво бебе.

# 5
 • Германия
 • Мнения: 7 143
Уау! Имаш си модерен педиатър значи. Аз пък съм на мнение, че изобщо не се е объркал човекът.  ЛЛЛ препоръчва през първата година на бебето основната храна да е кърма и дохранването/захранването да служи за запознаване с нови вкусове и консистенции. Мисля, че и точно това е "педаг. хранене". Бебето само решава какво и кога да прояде.
Това си е мое мнение; от личен опит мога да кажа, че първото ми дете захранено в 7ми месец е по-придирчивото от второто, захранвано педагогически и с основна манджа кърма.
Няма бебе ненаучило се да яде, важно е да се научат да ядат здравословно! Peace

# 6
 • В заешката дупка
 • Мнения: 3 073
Педагогическото захранване и "никакво захранване" до 1 годинка нямат нищо общо. А пък ЛЛЛ също не виждам защо се забърка тука. Едно е кърмата да е основна храна до 1 годинка, друго твърдата храна въобще да липсва до 1 годинка. Никой никъде не дава подобни препоръки и съвети. Известно е, че запасите от желязо се изчерпват до към 6-9 месец. Бебетата има нужда от твърда храна преди годинката.

# 7
 • Мнения: 3 718
Шанел, за детенцето е добре да присъства на масата когато се храните. Така се предизвиква интересът му и захранването става естествено. Не виждам нищо лошо да получава по миниатюрно парченце от храната ви, стига тя да е подходяща и здравословно приготвена. Ако пък те притеснява да дадеш от вашата храна (аз много се страхувах от алергични реакции и внимавах кое кога въвеждам, а и нашата храна не беше все още толкова здравословно приготвена) просто си сложи нещо подходящо в чинийката и дай мъничко по време на хранене. Ако иска, ще си хапне.
За признаците на готовност, така или иначе след 6 месец започват да сядат бебетата, а зъбите не са от такова значение. Иначе можеш да пробваш да дадеш водичка с лъжица, ако избутва с езиче на вън, значи още не е готово.
А и наистина има огромна разлика между "педагогическо захранване"  и никакво захранване. Важно е на детето да му се предлага различна от кърмата храна, различни продукти и консистенции, но количествата са в повечето случаи символични. Моето дете в началото хапваше по 2-3 лъжички. Но и с тези малки количества успя да си качи леко по ниския хемоглобин между 6 и 7 месец  Peace Кърмата е основната храна до годинка, но запознаването с другите храни в този период е много важно.

# 8
 • София
 • Мнения: 2 658
На всички е ясно,че до годинката основната храна на детето е кърмата(АМ).Целта на захранването през втората половина на първата година е запознаването и привикването с нови вкусове и консистенции,не нахранването.Това обаче не е същото като да не даваш абсолютно нищо,различно от кърма през цялата първа година.Определено смятам,че това е много дълъг срок за дете,което няма никакви здравословни проблеми.Най-малкото самото дете ще има желание да опитва от вашата храна,когато ви види да ядете.И какво,ще го спираш ли?Мисля,че това ще ограничи развитието му и жаждата му за откриване на света.Запознай се със схемите на захранването или педагогическото захранване и започвай.Възгледите на педиатъра ви са твърде крайни.

# 9
 • Мнения: 2 829
И аз мисля, че след 6-тия месец на детето трябва да му се предлага твърда храна, без да се насилва и без да се бърза. Нека детето само прецени дали и колко да яде. Не мисля, че е редно да се криете от детето докато се храните, а факта че го правите показва, че детето е готово за захранване Grinning
Мисля обаче, че може изобщо да не бързате със заместването на хранения и да оставите детето да ви води. И понеже съм от щастливите педагогически захранили-няма да пропусна да направя малко реклама Mr. Green
Педагогическото захранване е изключително лесно и приятно и изцяло се следва детето, така че отпадат въпросите "кога" и "колко", защото оставяш детето да решава Grinning

# 10
 • Мнения: 1 691
Досега не съм чувала подобно твърдение, но все пак мисля, че просто потребностите на детето се увеличават и то трябва да бъде запознавано с новата храна! Не мисля, че само на кърма ще успее да се засити едно голямо бебче (особено ако е като моя лакомник)!
Не си чувала подобно твърдение, защото сега всички захранват или на 6 месеца ("съвременните", които избират съветите на интернет) или на 2-3 месеца ("изостаналите", които слушат педиатъра). Доколкото знам, едно време масово са захранвали след годинката... дори ми се струва, че при Спок се споменаваше нещо подобно (дано не греша Blush ). Ако се появи ново течение да се захранва на 1 годинка, едва ли ще звучи толкова нечувано.
Не виждам логиката задължително точно на 6 месец на детето да започне да не му стига кърмата след като преди седмица-две му е стигала. Може би защото и аз захраних педагогически и основната манджа на детето доста дълго време продължи да си бъде кърмата. Логично е природата да се е погрижила малките да има какво дае хапват докато не са в състояние да се хранят с човешка храна. Не пюрета и каши, а нещо, което се дъвче. А това става доста по-късно.
С две думи - харесва ми идеята захранването (със заместване на хранения и с гонене на количества) да се отложи до годинката. А ако хлапето поиска да опита троха хляб междувременно - прекрасно, да му е сладко!

# 11
 • Мнения: 156
Щом е толкова дебеличък, значи нищо не му липсва. Истината е някъде по средата, т.е. златната среда . football

# 12
 • Мнения: 1 984
Шанел, слушай единствено детето - ако иска захранване давай, ако не иска (плюе) - остави го.
Моята принцеса до 9 навършени месеца беше само на кърма, дори и вода не пиеше. Сега е една прекрасна 7,5 годишна дама.

Но аз се бях побъркала с това й поведение - преди 7 години инфото беше кът (бг-мамма го нямаше даже, а и да го имаше аз нямах комп и нет у нас). Имах разни книги и пробвах да я гледам по учебник. Да, ама не.

Давам вода - не ще. Бегом при педито. Тя беше много готина и вика щом детето е добре, не го мъчи. После правя плодови сокове (ама без захар, за да не свиква) - бебка пак не. За пюрето - десетина дена правих неуспешни опити. Правя домашно пюре всеки ден, поднасям, тя хапва първата лъжичка, плюе и така стиска устни, че и с парен чук не може да вкараш пюрето (не че бих пробвала). Ходих при педито да ми покаже, не успя. В градинката (то си беше институция) - всички мами правиха опити, пак не.

И аз естествено се отказах. Междувременно, педито се разрови и каза, споко, има такава теория колкото се може по-дълго само на кърма, май е американска, а и твоята е съвсем здрава, пък и кърмата не може да е вредна.
Е, не се отказах изцяло. На 2 седмици правех пюре и пробвах. И накрая детето само показа кога е готово. Мисля, че беше в 10 месец. И сега се сетих, че й бяха поникнали 2 зъба.

само споделям опит. Извинявам се на съвременните мами, че не съм в час с новите термини и теории, може да съм написала, нещо, което е съвсем елементарно, но ...

Успех и много усмивки

Последна редакция: вт, 24 юни 2008, 13:56 от biborana

# 13
 • Мнения: 2 864
Аз мисля, че говорим за различни неща. Едно е детето да не приме нова храна, а друго е да не му се предложи. Аз започнах да предлагам на 7м., детето запачна да хапва на около 9м. добре, като понеже е лаком, количествата винаги са били големи. Никога не е отказвал и кърма.
Опитът на biborana и на много от вас е  бавно приемане на новите храни. Но опити за захранване е имало. Каква е причината да се следва препоръката на лекаря да НЕ се дава, ако детето е готово да поиска?
Когато някой реши, че преди 6м. няма да дава на детето си пюре или нещо друго, той НАИСТИНА не дава. Ако до 6м. е малко вероятно детето само да се захрани, след това е напълно възможно. Само че майката, която знае, че трябва да захрани след годинка, се чувства объркана и виновна. За това говорим. Иначе е ясно, че до годинка основната храна на мъниците е млякото. Не мисля, че по това изобщо има спор.

Общи условия

Активация на акаунт