Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 23 юни 2008, 09:34 ч.

Мрънкане

 • 2 063
 • 42
 •   1
Отговори
 • Мнения: 5 103
Аз май за-циклих на едно място с възпитанието на Анжела, сутрин става с мрънкане, не дава да се облича, преоблича, ходи и си циври за всичко, не иска да яде, иска да гледа ТВ от една педя, с една дума лигня страшна, ако не стане нейното мрънка и реве.
Това грешка във възпитанието ли е? Период ли е ?

# 1
 • Мнения: 7 831
Това най-вероятно са "кошмарните две", т.е. период. Има доста теми по въпроса пусни една търсачка.

От друга страна, си има мрънкащи хора. Големия ми син е от тях  Sad. Вярно, че с годините нещата се променят към добро, но той все още си е мрънкало  Wink. Примирих се, явно ще си е такъв.

# 2
 • Мнения: 5 103
Всякоо обличане, къпане, излизане, прибиране са свързани с циврене Shocked
трябва ли да изпълнявам прищявките за да не реве или аз да се налагам newsm78

# 3
 • Мнения: 17 132
Не!
 Laughing
Т.е. не мисля нито че следва да се изпълняват винаги "прищявки", нито че следва винаги да се налагаме безусловно. Намирам за положително следното:
Избираме ясни и конкретни правила- кога какво може и не може да се прави и кога нещо е задължително да се направи. Обяснявам и повтарям до безкрай тези правила- кратко и ясно.  Забраняваме малко на брой неща и само такива, които са наистина много важни /опасни и вредни/.
Задължителни са също само най- необходимите неща. Винаги за тях следва да изискваме точното поведение.
За останалото да се предоставя свобода на избор.
Когато има въведено правило то се спазва и няма отклонения. Не ме интересува дали се тръшка или циври. Така за около месец и двамата ми сина се отказаха от подобни манипулации- разбраха, че от тях няма да извадят дивиденти.

# 4
 • Мнения: 7 831
Всякоо обличане, къпане, излизане, прибиране са свързани с циврене Shocked
трябва ли да изпълнявам прищявките за да не реве или аз да се налагам newsm78
Мирела,
Еднозначно не мога да ти отговоря. Все пак си зависи и от теб и от детето. Аз прищявки налагани с тръшкане и ревове не изпълнявам. Имам и друг принцип, ако по някаква причина ще отстъпя правя го веднага, но кажа ли не то е не. Ако отстъпваш след рев само учиш детето, че с рев получава каквото иска и следващия път то ще реве по-силно и по-дълго. Щом ще отстъпваш не чакай да се стига до драми направи го веднага, щом няма да отстъпваш не го прави и толкова. Стремя се да съм последователна в реакциите си, а и получавам пълното съдействие на мъжа ми и той така прави.
От друга страна се стремя да разсейвам децата си, особено когато бяха на тази възраст. Например детето не иска да излиза и ти знаеш, че то ще започне да мрънка, ами измисли нещо интересно което ще правите на вън, но нещо ново. Не казваш "хайде на пазар", а "ей, дойде ми страхотна идея, искаш ли да събираме листа за хербарии?", детето пита какво е това и ти докато сладкодумно обясняваш го обличаш и излизате  Wink. Не казваш "мий си ръцете и ела на масата", а " чудя се дали вече си достатъчно голяма, за да ми помогнеш в слагането на месата". Не казваш "време е за сън", а " коя книжка искаш да ти прочета преди лягане" или "дали ще успееш да се оправиш достатъчно бързо за сън, че ми се иска да ти прочета 2 книжки" и т.н.  Simple Smile.
Успех!

# 5
 • Мнения: 17 132
Така е- никакви компромиси, когато нещо трябва или не трябва да бъде направено.
Ние преди сън отиваме да "приспиваме маймунката"  Laughing, иначе на всичко друго се отговаря с "да", понеже обича всичко- и да излиза, и да ходим до магазина, и да се храним, и да се къпем, и на гърнето да седи.

# 6
 • Мнения: 9 052
Според мен е период, нерви ... но с нерви няма да помогнеш, по скоро, ако някак си я успокоиш и и направиш нещата интересни .
Компромиси не е нуждно да се правят , а да намери "мек" начин. Не може да се налагашнад иzнервен човек и то директно, zащото ще получиш обратен ефект, ако не и стрес или друга травма.
Ако става въпрос zа период родителя е "въzрастния" и трябва да се примири с неудобствата, като пробутва лека полека с цената на доста труд ежедневните ритуали и ги прави желани и интересни zа детето. Нали е период, няма да трае дневно.
Ако става въпрос zа стрес и иzнервяе , продителя е тоzи, който намира причината (у двете страни) и променя нещата така, че да няма проблеми.

# 7
 • Мнения: 2 908
Judy,много хубаво звучи на приказка,ама на действия и при мен не се получава-вдигам ръце вече,малко ми остава TiredГоворя,говоря,говоря,говоря,а то ме гледа тъпо и пак се тръшка за всичко.Повтарям до безкрай,дори днес за назидание я прибрах от вън,след 30 минути само разходка(а бяхме излезли с намерение за поне 2-3 часа навън),защото седнахме в градинката и тя вместо да играе легна на земята и започна да пищи,да рита и да се въргаля в мръсотиите,напук,за да я заведа на батута,който е платен-а ние сме почти всеки ден там.Е,вдигам ръце-говорих и,тя напук си хвърли шапката,говоря и,та напук си хвърля шишето,говорих и,че ако не си сложи шапката ще я прибера и реших,че не може само със заплахи.Не се трогна от говорене.Не знам и аз какво да правя вече. TiredУдря децата на площадката,аз пак говоря до безкрай,че не може така,тя им краде играчките и ги удря-за здрасти,здравей си удря.Не съм спряла да говоря,не се отделям от дупето и за минутка.До сега няма грам резултати. ooooh!
Едни и същи майки ни гледат сеирите всеки ден,една позната коментирала пред мъжа ми как дъщеря ми се тръшкала за нещо онзи ден навън-не се издържа вече.
Мъжа ми казва да я пускам на батута всеки ден-аз не смятам,че това е начина на възпитание и научаване-всичко,което поиска да става-ти как мислиш,защото аз вече не знам кое е правилно и кое не?

Последна редакция: пн, 23 юни 2008, 11:15 от афродита

# 8
 • Мнения: 9 052
само батута ли и е интереса , като отидете навън? все на едно място ли ходите? Ако има няколко интересни неща на раzлични места можешда предлагаш алтернативи и да не се zацикля и да се стига до крайности, а ще може и тя да се учи да приема алтернативи.
Пробва ли ,айде днес няма да сме на площдката с батуда , а мама и ти ще седнем като гоелми и ще хапнем по една мелба ... или айде днес на басеина или в zоото или ... и като се zатръшка zа батута можеш да и каzваш , няма днес на батута, zа да може утре да хапнем мелби ... или нещо такова. Няма ли да върви?

# 9
 • Мнения: 2 908
В нашият град имаме една площадка с люлки,пързалки и катерушки,един площад без нищо-само да тичат и един батут. Mr. Green.........и магазини,покрай които се разходихме преди това 10000000000пъти.
Извинявам се на Мирела,че се намесих в темата-но така или иначе да получим съвети адекватно,пък всяка ще си отсява за нея си възможностите,понеже наистина в този момент не се чувствам на човек. Tired
И само да допълня,че мелбите и разните там тортички,с които мога да разнообразя,се намират във виенската ни сладкарница,пред която се намира съответният батут Mr. GreenТака,че и това отпада-тя като го види и ще забрави за друго.Басейн имаме в къщи  и я къпем по някога в него-вчера следобед,днес може апк,ама гледахм да я изведа и на люлките например.Зоо нямаме в града-абе други разнообразия нямаме.

Последна редакция: пн, 23 юни 2008, 11:28 от афродита

# 10
 • Мнения: 9 052
Нямате ли гора, поляна , парк .. някъде, където моежете да вървите по пътечаката да играете с пръчки, да събирате шишарки , да гледате бръмбърите , да се фехтовате с дърветата и да берете цветя ?
Нямаш ли начин да се снабдиш с автомобил и да си поzволявате раzходки иz други места?
Нямате ли градина да поливате и да плевите? Тебешири zа рисуване? Пластелин ? Детска кухня и леген с вода пред къщи ?

# 11
 • Мнения: 17 132
На прима виста се сещам и за друго правило- не отправям заплахи, които не изпълнявам. Наскоро го четох отново /не съм си го измислила аз/.
С големия ми син когато заявях, че ако ще направи...., то аз ще.... съм го изпълнявала /по съвет от книги, който възприех и приложих и от който съм доволна/. Не бих "вдигнала ръце" за нещо, което смятам, че е нередно. Особено след като съм изгубила много усилия и време да обяснявам как не бива /или трябва/ еди какво си. Другото правило за обясненията- простички, не с много и сложни изрази, еднакви, да се запомнят по- добре. Когато повторя, обясня няколко пъти си повеждам съкровището или предприемам фактически действията, които считам, че се налага да бъдат предприети. Да не остава с впечатление, че само си хортувам.
Случвало ми се е да изведа малкото чудо на ръце- ритащо и пищящо, за да си тръгнем от кварталната градинка, но когато смятам, че се е наиграл, дошло е време за обяд и е напекло прекалено силно просто като колко и много да се тръшка хич не ме е еня. Така за кратко той престана да го прави.
Не обичам да "залъгвам" децата, рядко го правя. Когато работата е сериозна гледам да подходя по този начин.
... Има и други неща, които могат да се правят с дете на 2 години. jabata_dil  е дала предложения. Ние вчера си надухме басейна на терасата и се къпахме с играчките там. Четем книжки, с мозайката играем вече, ходим в горичките, на хладно, около язовирчета или рекички, плакнем си и краката. Аз не съм върл почитател на детските плошадки, макар че не ги избягвам винаги.

# 12
 • Мнения: 2 908
Това е паркчето,за което говоря-с люлките.Имаме и нещо като гора над града-ходили сме и там,но на нея не и харесва там-не и е разнообразно.Реве,тръшка се,иска да си тръгваме.Живеем в блок,нямаме градина.На село като си отидем къса цветя-в града няма много къде.Има детска кухня,ама това къде се вмества в темата?Нямам автомобил-на мъжа ми е и той си го ползва.Абе въобще не ми е удобно ,че спамя тук и ми се иска,ако може някой да ми даде съвет,да го направи на лични,че само пиша тук.Ако не ще имам предвид поне това,което е казано тук и така......
Джуди,оставяла съм я да се тръшка-не престава.Когато удря други деца веднага я извеждам от площадката,защото тя от дума не разбира,а не може така-действия предприемам-не е да не предприемам-тя лошото е,че от думи не разбира.

Последна редакция: пн, 23 юни 2008, 11:38 от афродита

# 13
 • Мнения: 9 052
трябва д има раzнообраzие и интерес ъм раzлични zанимания. и моя не искаше да ходи в гората, но откак раzбра, че там може да крещи на воля, да прави с пръчката бум където поиска, да събира всеки срещнат охлюв, да го полива с вода и да го гледа да пълzи ... да гаzи вода, мх , каквото поиска ...
кухнята не я паzим , като детска играчка, а там се готви реално, пясък, кал, вода, тебешири, кестени .. на ден сменям по 4 5 компелкат дрехи и пера като zа цяла войдка , но детето не пищи.
ако нямаш кола, колело . Прикеепяш специално столче zа дете отzад и пляс пляс педалите   Wink

# 14
 • Мнения: 17 132
Афродита, нямате ли някое детенце по- близко, приятелче? Или още по- "полезно"- по- голямо дете- братовчедче, съседче, което да взимате с вас при разходка или от което да "копира" по- приемливо поведение?

Общи условия

Активация на акаунт