Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 230
Живеем в кооперация ново строителство. Имаме следния проблем, който се надявам да разрешим с ваша помощ. Строителят е използвал крайно некачествени входни врати за блока. (За куриоз ще ви кажа, че вратата към стълбищата е от тези, интериорните бели ПВЦ врати, които хората слагат в баните си). Това за нас е огромен проблем, защото и 2-те врати, порталната-към двора (метална, но разцентрована) и входната, са отдавна развалени и създават невъобразим шум, при всяко влизане и излизане. Блокът е 80% пълен с квартиранти. Потокът е денонощен.
Малкото живеещи в кооперацията собственици не желаят да се съберат средства за да се подменят вратите с нови, стабилни, адекватни за предназначението си. Поради това, имаме намерение да накараме строителя да си поправи магарията. В тази връзка искам да попитам следното:

1. Знам, че има срок, в който могат да се предявяват рекламации към строителя за вложени некачествени материали. Чувала съм, че е 3 годишен (?) Според мен обаче, блокът е на около 3 и половина години (документите не са пред мен в момента). Какви права имаме в този случай и по силата на кои законови уредби?

2. Към институция ли да се обърнем или директно към строителя? Комисията за защита правата на потребителите занимава ли се с подобни казуси?

3. Има ли БДС за качествата на входните врати, които трябва да се използват, при построяването на жилищни блокове. Мога ли да се запозная с начина, по който е проектиран конккретния блок и да се установят евентуални несъответствия м/у заложеното в проекта и вложеното при реализацията му?

Моля ви, дайте ми съвет, споделете опит.
Проблемът е толкова нетърпим, че сме се замислили да продадем жилището, въпреки че, само по себе си, то е много хубаво.

# 1
  • Мнения: 1 655
Когато си получихте ключовете за апартамента, строителят не ви ли даде координати на фирмите за дограма, врати, первази и други подобни, които е използвал? Съответните материали имат гаранционен срок, трябва само да се обадите на фирмата-доставчик, да кажете за коя фирма-строител (или инвеститор) става въпрос и те ще дойдат да ги поправят. Не знам обаче дали ще ги сменят... Ние имахме проблем с едната балконска врата, обадих се на фирмата която ги е поставила, дойдоха и оправиха.
Аз не разбрах точно ти за кои входни врати говориш, тези на всеки апартамент или входната врата за входа?

# 2
  • Мнения: 230
Ние купихме апартамента около 2 години след издаването на блока-т.е. не сме първи собственици и не са ни връчвани ключове от строителя.

Блокът е проектиран с 2 входни врати:едната е нещо като портална и затваря блока откъм улицата: през едното й крило под тунел минават колите, които паркират във вътрешния двор на блока, а другото й крило е с големината на стандартна врата и е заключващ се вход за живущите.

Втората врата (която е от бялото ПВЦ, а  би трябвало да пази блока с/у злонамерено проникване на външни лица), се намира по протежение на този т.нар. тунел и от нея се влиза в партерния етаж на самия блок. Живяла съм в подобно проектиран блок преди да влезем в този - вратите бяха много надеждни и безшумни.

# 3
  • Мнения: 60
Аз ще се съглася със Svetla1 за информацията от строител. Нашият строител също ни даде пълна информация за фирмите - доставчици, тел. и т.н., но мисля, че гаранционния срок е по-дълъг - 5 години. Ако звъннеш на строителя би трябвало да ти кажат към кого да се обърнат, все имат архив и данни, нищо че блока е на 4 години (ако правилно го смятам). 
За всеки случай това си е проблем и е хубаво да намерите решение, да го продавате е малко крайно според мен.

# 4
  • Мнения: 1 042
1. за всички видове ново изпълнени строителни конструкции на сгради и съоръжения, включително и на
земната основа под тях – 10 години;
2. за възстановени строителни конструкции на сгради и съоръжения, претърпели аварии – 8 години;
3. за хидроизолационни, топлоизолационни, звукоизолационни и антикорозионни работи на сгради и
съоръжения в не агресивна среда – 5 години, а в агресивна среда – 3 години;
4. за всички видове строителни, монтажни и довършителни работи (подови и стенни покрития,
тенекеджийски, железарски, дърводелски и др.), както и за вътрешните инсталации на сгради, с изключение на
работите по т.1,2 и 3 – 5 години.
 Това е наредба 2 за въвеждане на обектите в експлоатация

# 5
  • София
  • Мнения: 567
Заради 2 врати няма смисъл да си сменяте апартамента, щом е хубав. Следващият кой знае какъв проблем ще има.
Попитайте някой от другите собственици кой е слагал вратите и се свържете с тях. Макар, че при мен имаше проблем с балконската врата и така и не дойдоха. Един познат ми я оправи.
Аз лично бих прежалила пари и ще ги оправя на свои разноски, ако дотам се стигне и няма оправия с фирмата и съседите.

# 6
  • Мнения: 78                  Направете си вратите за своя сметка, и не плащайте редовните месечни такси за етажната собственост, докато си изплатите направените разходи.

# 7
  • Мнения: 230
Благодаря на всички за информацията и съветите. Ще се възползваме!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт