Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 10
До Русенска община
Управление РЗОК, РИОКОЗ
Медиите
 


                           ГРАЖДАНСКА  ПЕТИЦИЯ
             против посещаване на болни /недоизлекувани /деца
             в яслите и детските градини.


Уважаеми Дами и Господа.
Обръщаме се към Вас с молба да обърнете внимание на Нас, родители, работещи и неработещи, които направили своя избор за отглеждане на децата си в детски заведения, според възрастта им. Молим Ви, обърнете вниманието си на масово заразяване на нашите дечица в яслите и детските градини. Ние, отговорните родители, с риск от загубване на работното си място, трябва да се грижим за болните си деца, оправдавайки се със болничен лист, на който имаме право 40 дни в годината. При положение, че едно детенце, почвайки да посещава ясла – четири дена е с децата, после десет дена стои в къщи. Въпрос – колко дни болничен лист на година трябва да има един родител, отглеждащ  детето си у дома до пълното му оздравяване? Повечето родители безочливо пращат болните си деца  на яслата или детската градина . По същия начин, безочливо и без да си дават сметка за последствията, педиатрите изписват бележки, че децата са клинично здрави и че кихането и кашлицата са резултат на алергиите, причинени от неизвестен за тях фактор. Така “вървящите малки бацили” посещават  всеки ден  яслите и детските градини, заразявайки други деца покрай себе си.
Апелираме за изясняването на причините за издаване на бележките на недоизлекувани деца от личните им лекари, както и приемането на видимо болни деца от персонала на детското заведение.
Поради факта, че повечето родители са безсилни и отчаяни в такива моменти настояваме за :

-   Засилване на контрола над педиатрите, издаващи бележки на видимо болни или недоизлекувани деца;
-   Осигуряване право на персонала на детското заведение да не приема видимо болни деца, освен в случай, когато детето има бележка от специалист с посочена диагноза и че въпросното дете може да посещава детското заведение;
-   В случай че детето се разболее – да се осигури изолирано от останалите деца място, докато не се прибере от родителите му.

Повечето деца много трудно свикват с обстановката в детските заведения и всяко отсъствие, дори и за една седмица, за тях е голям стрес и голяма психична травма.
Призоваваме Ви да направим първа крачка към премахване на това масово заразяване на децата ни. Нека ние, родители настоящи и бъдещи, да бъдем спокойни и сигурни за здравето на децата си и без страх от поредното разболяване да се върнем на работа и да благодарим на тези хора, които полагат грижи за тях, докато ние не можем.


# 1
 • Sofia
 • Мнения: 4 571
Само едно уточнение - болничните дни на година са макс. 60 - от тях до 20 се ползват от таткото, до 40 от майката.

# 2
 • Пловдив
 • Мнения: 458
Аз също съм противник на това болните и недоизлекувани деца да посещават детските заведения.Но нали се сещаш че когато живееш  сам и нямаш родители или баби да ти гледат болното дете или пък си в такава фирма, в която ако отсъстваш 3 дни и ти правят проблем просто няма никакъв шанс децата да ходят напълно здрави.И така омагьосаният кръг продължава да се върти.

# 3
 • Мнения: 909
Писала и друг път в подобни теми.Очаквам да се завихри спор.
Ще се появят майки, които ще обясняват как сополите са нормално състояние на децата, които посещават ясли или градини т.н.
Иначе, да, съгласна съм, че е нередно.

# 4
 • Мнения: 2 849
Не е редно болно дете да е на детска градина,ама ела виж как е тук .Само ако е с Т няма да го вземат или ще се обадят на родителите да си го приберат,тъпчат ги с лекарства и на градина .Възмутена съм ,но самата аз се принуждавам да го пускам болен ,повече от един ден няма как да отсъствам от работа .

# 5
 • Мнения: 789
Това и на мен ми е болна тема.... Много ми се иска да се направи нещо по въпроса!
А това за работата, от която не можеш да отсъстващ, лично за мен не е аргумент, за да си пратиш детето болно на ясла или градина. Все пак детето ми е по-важно от работодател, който не уважава нуждите ми (когато са оправдани разбира се). Знам, че трябва да се работи, за да се осигури добър стандарт за същото това дете, но живеем в свободна страна и винаги мога да си намеря по-добра от предишната работа.
Като слушам как родителите си пращат децата с антибиотиците на детска и зле ми става. Според мен проблема е и в липсата на мислене за ближния. Наблюдавала съм, как очевидно болни деца се пускат в детския кът на близкия ни мол, а майката седи и си приказва с приятелката в кафето отстрани. Когато направих забележка на персонала, те казаха, че се усъмнили, но майката твърдяла, че "леко било настинало и не било заразно"..... То се съдра да кашля, а сополите му да не казвам докъде стигаха.
Проблема с недостатъчния болнични и преди е съществувал. Майка ми си е вземала от отпуската, за да ни гледа, когато сме били болни, а болничния е свършил. Решение винаги се намира. Стига да го има желанието.

# 6
 • На черешата
 • Мнения: 8 376
 Ами май трябва да се започне от увеличаването на разрешените дни болничен.
 Всички знаем,че сополи напълно НЕ минават за една седмица.Ето ти минимум 7 работни дни /което ще е късмет ако се оправи за толкова/.Значи средно детето ми трябва да се разболява 8 пъти в годината,аз понеже имам две ,т.е децата ми имат право да боледуват по4 пъти в годината. CrazyПрез другото време просто ще им забраня да боледуват и готовоооооо.А,когато ние с баща им се разболеем
ще ходим с температура,кашлящи,кихащи и сеещи зараза сред всички колеги,които също имат деца. Rolling Eyes

За протокола-нямам право да си вземам отпуската,когато аз пожелая.Цялата ни фирма излиза отпуска заедно през Август,просто затваряме. Peace

# 7
 • София
 • Мнения: 36 890
Мисля, че текстът на документа има нужда от редакции, като например да се изчисти от епитети като "върващи малки бацили" и изобщо от емоционалните отенъци. 

# 8
 • Мнения: 191
Градините които си държат на реномето са много стриктни в това отношение.Онзи ден върнаха детето на моя близка, защото тя им каза,че от вечерта има сополи и да и се обадят ако нещо ги претесни.Стана и кофти но поне се убеди,че има контрол.

# 9
 • Мнения: 37 542
Съгласна съм.

Въпреки, че детето, докато не си изкара детските вируси, няма да спре да боледува, ще се заразява в магазините, от вас и т.н., по-добре го кали и го храни здравословно, за да изгради добра имунна система и да ги минава по-леко.

Моето дете ходи в обикновена детска градина и не боледува, ако хване нещо, минава с малко почивка, от нейната група има и деца, които 2 дена ходят, 2 седмици са на антибиотици, така че не знам до колко причината е в групата, при еднакви условия са.

# 10
 • Мнения: 6 468
Казвала съм го и пак го казвам - въпрос на имунитет. Ако не е градината, ще е друг източник на зараза. Съгласна съм да не се допускат болни деца, но да се прави разликата между действително болни и деца, с нормална реакция към градинската среда. Голямата е ходила и на ясла, и на градина, ту има сополи, ту няма и тези секрети са изследвани - няма нищо, няма причина да са там, не са заразни. Е за това аз няма да си спра детето от градина.
А това за работата, от която не можеш да отсъстващ, лично за мен не е аргумент, за да си пратиш детето болно на ясла или градина. Все пак детето ми е по-важно от работодател, който не уважава нуждите ми (когато са оправдани разбира се). З

"Трай бабо, да те не стига", казват старите хора. Ще смениш работата - ОК, а колко работи мислиш можеш да смениш без да стигнеш до момента, в който само, като ти видят трудовата книжка ще те отсвирят?  Така говориш, защото не си на дереджето на хиляди семейства, които не могат да си позволят да останат с една заплата и не си стигала до момент, в който да няма какво да сложиш на детето ти да яде, или не дай Бог, да му купиш лекарства.

# 11
 • Мнения: 517
Абе вие съвсем се побъркахте! Предпочитам да си мисля, че е от жегата, защото иначе трябва да призная, че съгражданите ми са.... (цензурирам се тук)
Никол и Пандора са ви обяснили накратко, защо не ви трябва тая петиция. Аз ще добавя само, че е хубаво да си намерите работа, защото скуката води до неприятни последствия.

# 12
 • София
 • Мнения: 3 094
Добавете и миене с дезинфектант през маркуч на входа на детското заведение. Това, че детето няма симптоми не ви гарантира, че не е биологична бомба.

Ако детето и бацила оцелеят - изолатор. Полицейска кола да изведе безотговорната майка от работното и място. Вариантът с бърза процедура и финансови санкции в полза на обществото би могъл да изиграе също роля.

В краен случай - черна магия. Сносно проклятие за безработица би приковало майката до обществено опасното дете.

Авторката, замислихте ли се дали Вие сте направили правилен избор да дадете детето в детско заведение?

# 13
 • Мнения: 2 807
Подкрепям както петицията (с малки изменения), така и мнението на Tani4ka_04   Peace
Наистина е въпрос до желание...
Има ли го, решение винаги ще се намери...

Да не говорим пък, че никой от ДГ няма да обгрижва болното дете така, както самите родители...
Или работата е по-важна от състоянието и комфорта на детенцето?
А може би ще кажете, че е достатъчно голямо да се грижи само за себе си?!  Whistling


Последна редакция: пт, 27 юни 2008, 00:06 от Maminka

# 14
 • Мнения: 14 774
И аз смятам, че тази петиция звучи малко смехотворно и е срамота да се предстваи в такъв вид пред когото и да било. Факт е, че в групите, в които има контрол, децата се разболяват по-рядко. Пък и едва ли някой протестира срещу остатъчна кашлица и сополи. Най-заразно е при проявяването на първите симптоми- обилния теч от носа и кихането, което се счита за лека настинка (докато не се превърне в бронхит, ангина, пневмония, отит или кой от каквото страда най-често)  Wink
На мен 4 пъти боледуване в рамките на една година не ми се вижда малко, пък за 8 да не говорим. Това е почти всеки месец.

Общи условия

Активация на акаунт