Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 2 юни 2004, 00:27 ч.

Пюрета и каши за захранване на бебе -събирам мнения

  • 45 363
  • 25
  •   1
Отговори
# 15
  • sofia
  • Мнения: 1 606
Не мога да правя генерални заключения за това стават или не стават Слънчовите каши - Бимбото прояде само бананово-ябълковата, яде я с триста зора два месеца и отказа всякакви каши - нито Слънчо, нито Хип, нито Хумана, абе не му хареса и това е.
 За пюретата какво да кажа - яде и Хип и Семпер - други не съм купувала - правех си му у дома. Пробвах един единствен път с Ганчев и повече не ми хрумна - не че ми е излязло много евтино това упражнение, ама пък в крайна сметка нали важното е да е качествено - нещо, което според мен Ганчев не е.

# 16
  • София
  • Мнения: 11 653
Цитат на: cheta
Цитат на: ale_x_andra
Цитат на: Vivi
Аз правих домашни пюрета, така че за готовите нямам мнение.

A по какви рецепти?Аз днес си купих книгата на Лиляна Трифонова "Хранене на бебето",прелистих съдържанието, и видях,че има разни рецепти.Ще взема да се пробвам.


Аз правя по без рецепти  Laughing
Слагам различни зеленчуци да се сварят с малко мазнинка, ако ще са постни и готово. То не е голяма философия да правиш пюрета. Така или иначе могат да се ядат само варени или на пара.


И аз като Чета не съм се придържала към рецепти.
В началото започнахме храненето с картофено-млечно пюре.  Към много добре сварено картофче (вари се необелено) добавях сгорещено мляко и масло (колкото грахче). Педиатърката ми беше казала да добавям и 2-3 кристалчета сол и щипка захар. Пасира се, като количеството на млякото трябва да е такова, че гъстотата да е като на боза. Докато "хванеш мярката" започни в началото по по-малко мляко и доливай, така че да получиш необходимата гъстота.  По-нататък може да започнеш да ги правиш и по-гъсти. Като казвам "мляко"-имам предвид, че в началото правих пюретата с кърма, а после-с адаптирано.
След няколко дни, след като детето привикне с вкуса на картофено-млечното пюре, започни да добавяш нови зеленчуци-морков, тиквичка, чушка, грах, карфиол, броколи, спанак и т.н.-каквито комбинации ти хрумнат, така че да осигуряваш разнообразие на вкусовете. Може да добавяш и плод (за подправяне на вкуса)-особено ако детето не хареса особено вкуса на зеленчуците.
По същия начин правих и месно-зеленчуковите пюрета. Месото сварявах отделно от зеленчуците. Вместо мляко за разреждане използвах зеленчуковия бульон. Месо+сварени зеленчуци+бульон-това нещо го пасирах и-готово!
Плодовите пюрета също са ми домашни. Рецептата вече я писах поне 5 пъти във форума. Виж в другия форум-за кърменето и храненето-малко по-назад има тема за плодовите пюрета, има една тема и във форума с готварските рецепти.

# 17
  • София
  • Мнения: 1 512
Виви,благодаря за рецептата.
То  наистина не е голяма философия да правиш пюренце за детенце.От 5 дни на обяд яде само зеленчуково пюре,но аз добавям само масълце,избягвам захарта.А относно солта-и нашата педиатърка каза да слагам малко,но доколкото знам,зеленчуците съдържат достатъчно и няма нужда допълнително да се натоварва бебешкия организъм.Вчера сложих и морковче към картофчето,добре го понася.И един ? - дали да продължавам да готвя пюренцата или да минавам на готови?Гледам готовите и все не мога да избера.Само Хип ябълка и морков и ранни моркови ми се струват подходящи.
Има спанак,сметана и картофи,но прочетох съдържанието и пише "пълномаслено краве мляко" ???Нали краве мляко не се дава толкова рано?
Онзи ден на консултацията педиатърката набързо-набързо изреди следните реплики:"Вие вече ядете зеленчуково пюре,нали?А каша?Не?Ооооо,още сега започвай!А зеленчуци каквито искаш давай!" И толкоз.
А пък в книгата на Л.Трифонова пише(цитирам):"Домашно приготвеното зеленчуково пюре е по-грубо и затова не бива да се дава на детето преди 6-месечна възраст,а по възможност и преди 8-месечна възраст".
Объркването ми е пълно Confused  Confused  Confused

# 18
  • САЩ
  • Мнения: 385
Здрасти Александра!

Вярно е, че приготвянето на пюренце за бебе е много лесно, а и със наличие на фризер нещата стават още по-лесни. Аз правя картофено пюре от 3-4 картофа (само картофи и малко вода). Напълвам 1-2 формички за лед и слагам във фризера. След 2-3 часа вадя кубчетата пюре и слагам в найлонов плик. Надписвам и слагам пак във фризера. После вадя 1-2 кубчета или там колкото ти трябват и слагам в хладилника от предната вечер и те отпускат до обяд на другия ден. Топля и е готово. Мазнина винаги може да се прибави, затова не слагам предварително. Аз още не съм давала мазнина, но ще започна със зехтин, не с масло. Един път като си направиш кубчета от различни пюрета, можеш всеки ден да даваш различна комбинация, примерно картоф и морков, картоф и тиквичка и т.н.

Аз не съм привърженичка на готовите пюрета и детската кухня. Както аз не ям консерви и никога не съм обичала храна от стол, не виждам защо ще предлагам такава храна на детето си. Това си е просто здрав разум.

А за това, което ти казва педиатърката, то е само препоръчително. Тя да си гледа там болестите. Най-добрият подход е да й кажеш ти какво мислиш да правиш. Ако тя се окаже тесногръда, просто не коментирайте много много захранването

# 19
  • София
  • Мнения: 3 636
Аз пробвах да захраня Таня с Хип понеже имаше малки разфасовки, но на нея не и харесаха  Sad  Обаче Ганчев не отказва - каквото съм и дала всичко яде  Grinning Даже и бях взела едно сокче на Хип/май нещо с тиква беше/ и него не го хареса, а соковете на Ганчев си ги пие с голям кеф Sunglasses Явно си зависи от детето. Хаме и Ам-ам също ги папка. На Нестле кашите в бурканчета също са и много любими. Но от зеленчуковите - само Ганчев, нищо друго не признава.
Каши съм давала на Слънчо, Нестле, Bebi, Frisocrem/тук намерих буболечка и не съм повтаряла Imp /, Blevit, Humana, Милупа - ами май са това - и всички ги папка с удоволствие. Но пък Слънчо излизат най-евтини и затова най-често тях купувам - сега съм им хванала цаката - първо сипвам водата и после по малко каша като бъркам и не става на топченца Grinning
Сега са пуснали на пазара сокове и плодови пюрета Frutek - окчетата са им много хубави, пюретата още не сме ги пробвали Simple Smile
Ами това е моя скромен опит, дано съм била полезна! Sunglasses

# 20
  • София
  • Мнения: 11 653
Цитат на: ale_x_andra
И един ? - дали да продължавам да готвя пюренцата или да минавам на готови?

А пък в книгата на Л.Трифонова пише(цитирам):"Домашно приготвеното зеленчуково пюре е по-грубо и затова не бива да се дава на детето преди 6-месечна възраст,а по възможност и преди 8-месечна възраст".
Объркването ми е пълно Confused  Confused  Confused


Аз изобщо не съм минавала на готови пюрета. Иво си ядеше домашни от началото до края. Ако продуктите са добре сварени и се пасират, пюретата зобщо не стават груби, според мен.
Бях купила няколко пюрета на Ганчев-даги давам малко за разообразие. Но Иво изобщо не ги хареса.

# 21
  • София
  • Мнения: 1 512
Благодаря ви за съветите!
Вчера взех едно пюре Semper -брррр,каква цена само-картофи и грах и днес го дадох... Кристина сбърчи нос,изплези език и всичко потече по лигавника.С триста зора изяде половината.Разни бебета -разни вкусове.А да не би моите пюренца да й харесват повече Wink ?
Относно домашните пюрета и мнението на Л.Трифонова-според мен с пасатора стават много фини и меки,няма едри частици,така че май ще продължим с пюренца от златните ръце на мама  Simple Smile  Simple Smile  Simple Smile

# 22
  • при ОП
  • Мнения: 5 500
Цитат на: ale_x_andra
Благодаря ви за съветите!
Вчера взех едно пюре Semper -брррр,каква цена само-картофи и грах и днес го дадох... Кристина сбърчи нос,изплези език и всичко потече по лигавника.С триста зора изяде половината.Разни бебета -разни вкусове.А да не би моите пюренца да й харесват повече Wink ?
Относно домашните пюрета и мнението на Л.Трифонова-според мен с пасатора стават много фини и меки,няма едри частици,така че май ще продължим с пюренца от златните ръце на мама  Simple Smile  Simple Smile  Simple Smile
 
  202uu   202uu 202uu

# 23
  • София
  • Мнения: 1 512
Пак аз.Сетих се да ви питам още нещо,т.е. две неща:
1.Зеленчуците(напр.картофи,моркови,тиквички) за пюрето обелени или необелени ги варите?
2.Използвате ли водата,в която са се варили зеленчуците,за приготвянето на пюрето?

# 24
  • София
  • Мнения: 1 911
Варя зеленчуците обелени и нарязани. После ги пасирам във "собствен сос". За сега няма оплаквания.

# 25
  • при ОП
  • Мнения: 5 500
Цитат на: ale_x_andra
Пак аз.Сетих се да ви питам още нещо,т.е. две неща:
1.Зеленчуците(напр.картофи,моркови,тиквички) за пюрето обелени или необелени ги варите?
2.Използвате ли водата,в която са се варили зеленчуците,за приготвянето на пюрето?


1. Обелени и нарязани на пара.
2. Използвам водата, която е вряла в тенджерата за парата.

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт