Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 29 юни 2008, 08:42 ч.

Бушонът падна. Защо?

 • 8 837
 • 16
 •   1
Отговори
 • Мнения: 1 668
Здравейте,
Купихме си нов хладилник и при включването му в мрежата главният бушон падна... И така 2 пъти, чак третото включване мина без инциденти и оттогава хладилникът работи без проблем. Някой има ли идея защо падна въпросния бушон? Да не би нещо да е изгоряло в хладилника?

# 1
 • Мнения: 607
Кажи колко ампера е предпазителя и ще се опитам да гадая по темата. В хладилника има компресор. А той е електродвигател. Пусковия ток на хладилника е до 7 пъти по-висок от номиналния. Но това не е много, защото хладилникът не е много мощен. Интересно е, защото говориш за главен прекъсвач, а би трябвало да прекъсне някой друг, ако има проблем. Така както го казваш, ми звучи на дефект. Примерно ток който се появява на корпуса или нещо в компресора. Разбира се, след като сега работи и да викнете техник, той нищо не би открил. Просто имайте едно на ум и следете дали работи добре. Дано да е занулен качествено.

# 2
 • Мнения: 1 668
Благодаря, че ми отдели време ЗеФс, но за съжаление не знам колко ампера е предпазителя. Бих ги викнала от сервиза, но проблема е в това, че сега като работи те едва ли ще вземат някакво отношение.....

# 3
 • Мнения: 607
В крайна сметка, щом работи - всичко уж е ОК. Автоматичните предпазители са много чувствителни на пикове в тока, което е и проблемът им при работа с електромотори. Може и от това да е. Дано. Най ме притеснява ток по корпуса.

# 4
 • София
 • Мнения: 11 181
Най ме притеснява ток по корпуса.
На един колега детенцето, бог да го прости, но почина от токов удар от хладилника преди 3 години.А уж хладилника бил нов.Много ме е страх от такова нещо, заради внука.

# 5
 • Мнения: 607
Това което може да се направи е да се провери дали контактът е шуко. Той, че е шуко шуко е, но дали шукото действа. Двете стърчащи ушички трябва да са здраво свързани с нулата. Но ако в хладилника някой не е свързал зануляващия проводник към корпуса? За това препоръчвам следното. Пробна лампа на 220 В. Единия край се включва към фаза в някакъв разклонител, а с другия се докосват метални повърхности. Примерно печка, хладилник, микровълнова. Трябва да знаете, че боята е изолация. Докосвайте гол метал. Някое болтче или панта или нещо никелирано. Ако е добре занулен корпусът, лампата трябва да светне силно!

Последна редакция: нд, 29 юни 2008, 10:19 от зеФс

# 6
 • Мнения: 1 668
Благодаря, ЗеФс. И още един въпрос имам към теб-мислиш ли, че падането на бушона е нанесло някакви поражения в/у хладилника?

# 7
 • Мнения: 1 668
Благодаря ти, ЗеФс. И още един въпрос имам към теб-мислиш ли, че падането на бушона е нанесло някакви поражения в/у хладилника. Дано не ставам досадна...

# 8
 • София/Ямбол
 • Мнения: 727
Не съм Зевс, ама да ти отговоря надали има поражения върху хладилника. Провери си, както те е посъветвал за ток по корпуса. Сигурна ли си, че паднал главният предпазител, и на мен това ми е интересно?

# 9
 • Мнения: 607
мислиш ли, че падането на бушона е нанесло някакви поражения в/у хладилника.
Виж сега... самото изключване на предпазителя, не е по-различно от изключване на хладилника от копчето или спиране на тока. Единственият въпрос е защо е изключил. Има разни евтини предпазители, които не отговарят на показателите си. Това не е на теория, а го знам от електротехници. Може просто предпазителя да е много чувствителен. Казах ти за пусковия ток. Ама ако беше така тези изключвания трябва да продължат при всяко включване на компресора, така че и аз не знам. Двукомпресорен ли е? Защото при първото включване едновременно тръгват и двата компресора?

# 10
 • Мнения: 1 668
Двукомпресорен е, да. Започвам да се съмнявам, че просто сме с евтин предпазител, поставен от "кадърните" нови строители.

# 11
 • Мнения: 607
Сигурна ли си, че паднал главният предпазител, и на мен това ми е интересно?
  И на мен. Ако е правилно оразмерен, и инсталацията е правилно свързана с предпазителите, то най-вероятно  главният е дефектен. Дефектен в смисъл, че не отговаря на написаното и изключва при малък ток. Не е нормално предпазителя с по-малък ампераж на чийто токов кръг е хладилника да не изключи, а да изключи главния.
  Сега като се замисля това може да се случи. Ако всеки токов кръг е порядъчно натоварен в момента, то всичко минава през главния. И като сложиш пусковия ток на 2 компресора той изключва. Така че.... нищо не е ясно. От тук май само преговорихме електротехниката.

# 12
 • с/у ОколоМръсТното
 • Мнения: 19 046
зеФс, нали знаеш че се произвеждат и мултицети  Hug

# 13
 • Мнения: 607
зеФс, нали знаеш че се произвеждат и мултицети  Hug
Хахаха. Чувал бях. Жената не знае колко амперов и е предпазителя, ще и разказвам как да работи с мултинезнамсикво. Предполагам за заземяването имаш предвид? Мултицета ще отчете наличие на верига и при една нишка от заземителния проводник, но дали това е достатъчно? При пробив в корпуса, нишката би изгоряла преди предпазителя и уредът ще остане под напрежение. По-добре не с пробна лампа, ами направо с пробен котлон да пробва, като знам в каква държава гнием и какви ментета внасят. Все пак от напрежение на корпуса, голям човек само ще писне, но дете....

# 14
 • Мнения: 12
Здравейте,
Купихме си нов хладилник и при включването му в мрежата главният бушон падна... И така 2 пъти, чак третото включване мина без инциденти и оттогава хладилникът работи без проблем. Някой има ли идея защо падна въпросния бушон? Да не би нещо да е изгоряло в хладилника?
Това е все едно да кажеш: Боли ме корема, кажете ми как да си оперирам апедисита.  Party
Такъв термин -  "бушон" не съм срещал никъде в електротехническата литература. Поне да бяхте дали снимка на ел. таблото, да не гадаем.

Общи условия

Активация на акаунт