Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
  • Мнения: 854
1.
Информацията е взета от тук.


Цитат
SILGARD, която предпазва от 4 типа на човешкия папиломавирус (HPV).  Тези 4 типа причиняват над 70% от случаите на рак на маточната шийка и над 90% от случаите на генитални брадавици (кондиломи).

Цитат
Въпрос: Има ли други вируси, които предизвикват рак на маточната шийка?
Отговор: Да. Около 60 типа НРV могат да предизвикат рак на маточната шийка. И не само НРV. Дълги години се търсеха доказателства за канцерогенно действие на херпес-вирусите. Напоследък сме ги позабравили – за сметка на HPV – но все още не сме ги оневинили напълно, напротив. Не се сещам за други вируси-причинители на рак на маточната шийка, но науката напредва непрекъснато. Simple Smile)
 


Значи ли това, че ваксината е ефективна при 4 от 60 типа НРV?


2. 
Цитат
Въпрос: Значи днес разполагаме с ваксина, която унищожава папиломните вируси  тип 16 и тип 18?
Отговор: Не. Ваксината, с която разполагаме, не унищожава вирусите. Тя е профилактична ваксина. Кара организма да изработи собствени белтъчни вещества, с които да обезвреди вирусите, ако те понечат да се заселят в него. Ако вирусите вече са заселени в организма, докато прилагаме ваксината, тя няма да помогне.

Прави ли се изследване преди поставяне на ваксината за наличие на вируси? Защото според горното, ако вече ги има поставянето на ваксината е безпредметно. Ако да - задъжително ли е това изследване? (разбира се за жени, които вече водят полов живот)
Цитат
Ако в момента на ваксинацията жената е заразена и с двата типа НРV, ваксината няма да промени риска на тази жена от развитие на рак на маточната шийка. Този риск винаги съществува, независимо дали жената е ваксинирана или не – все пак, остават цели 30 % от случаите, когато ракът не е предизвикан нито от тип 16, нито от тип 18. Но при ваксинирани жени, които по време на ваксинацията са носителки и на двата типа НРV (16 и 18), рискът ще бъде еднакъв с този на неваксинираните.3.
Цитат
Въпрос: Ако при контактите си госпожица Х и партньорът й са използвали презерватив, това променя ли статистиката?
Отговор: Разбира се. Променя я в благоприятна посока, при това доста осезаемо.

Възпитаваме децата си да ползват презервативи на всяка цена. Това не обезмисля ли вакината отново?


4.
Цитат
Въпрос: Ако при контактите си госпожица Х и партньорът й са използвали презерватив, това променя ли статистиката?
Отговор: Разбира се. Променя я в благоприятна посока, при това доста осезаемо.
 
Въпрос: Така описаната госпожица Х подлежи ли на ваксинация?
Отговор: Понякога. Ако към момента на ваксинацията в маточната шийка на госпожица Х са налице и двата типа НРV (16 и 18), ваксинацията е безсмислена. Но такава комбинация е изключително рядка, някъде към 1 %. Ако само един от двата типа НРV е налице и липсва предраково заболяване (папилом или друго) госпожица Х може да се ваксинира. Ваксинацията ще я предпази от заразяване с отсъстващия тип НРV. Госпожица Х би трябвало да се въздържи от ваксинация, ако НРV – независимо кой тип – вече е успял да предизвика предраково заболяване (папилом или друго). След излекуване на предраковото заболяване (например, чрез конизация или по друг начин) и в отсъствие на поне един от двата типа вируси, към които е насочена ваксината, госпожица Х може да се ваксинира.

Това означава ли, че това опасно предраково състояние може да се лекува?


5.
Цитат
Въпрос: Приемаме, че една жена е провела успешно лечение на предраково заболяване на маточната шийка -- например, чрез конизация. Каква  полза ще има тя от ваксинация след лечението и какви са рисковете, които ще поеме?
Отговор: Не знам.
  Shocked
Имате ли коментар?


6.
Цитат
Въпрос: Има ли смисъл да настояваме за масово ваксиниране на жените, отговарящи на описанието на госпожица Х?
Отговор: Зависи кой плаща ваксината.
  Shocked

Имате ли коментар?


7.
Цитат
Въпрос: В момента се говори за две ваксини. Коя бихте препоръчали?
Отговор: Всяка от двете фирми-производителки на ваксини срещу НРV залага на нещо, с което да привлече купувач на стоката си. Едната ваксина предпазва не само от високорисковите типове 16 и 18, а и от нискорисковите типове 6 и 11. Типове 6 и 11 на НРV не предизвикват рак на маточната шийка, а така наречените остри кондиломи – грозни и неприятни, макар и доброкачествени израстъци по половите органи на жената и мъжа. Този разширен диапазон на предпазване дава основание на фирмата да препоръчва ваксиниране и при двата пола. Другата ваксина предпазва само от типове 16 и 18, но фирмата-производителка набляга на определено вещество, което е добавила към активните компоненти на ваксината. Това вещество не предизвиква имунитет към каквото и да било, но прави имунитета към НРV тип 16 и 18, предизвикан от активните компоненти, по-силен и по-дълготраен.

Т.е. ваксината предпазва от 4 типа, от които 2 са 6 и 11, които не предизвикват злокачествени образувания?
Какво означава "по-дълготраен"? Ефективността на ваксината не е ли 5 години или варира?8.
Цитат
Въпрос: Достатъчно ефикасни и напълно  безопасни ли са ваксините срещу НРV?
Отговор: Не знам. Едва ли някой може да твърди, че е в състояние да отговори на този въпрос безпристрастно и на базата на неоспорими аргументи. Данните, с които разполагаме, ни дават много основания да отговорим с “да”, но право на окончателен отговор ще имаме след време.
Не пише дата на тази публикация, но приемаме, че е преди въвеждане в употреба на ваксината. Как седи сега въпроса с безопасността? Къде можем да прочетем за противопоказания и странични ефекти?
Предварително благодаря за отговорите ви.

Последна редакция: пн, 30 юни 2008, 17:28 от bushkata

# 1
  • Мнения: 324
Ваксината на практика осигурява имунитет срещу повече от 4 вируса, поради сходството на антигенната формула на вируса т.е кръстосан имунитет.
В много малък процент от случаите пациентите са носители на всички високо онкогенни вируси. Ако това е така прилагането на ваксината наистина е ненужно.
Възможно е лечението на "предракови" състояния т.е. тежките дисплазии и в това е смисъла на профилактичните прегледи. Приложението на ваксина след това е препоръчително. Получава се напрегнат имунен отговор и възможност за излекуване на папиломната инфекция.
Използването на кондом по време на всички полови контакти през целия живот би решило проблема с полово-предаваните болести изобщо, не само с папиломната инфекция, но би създало сериозни репродуктивни проблеми  Simple Smile
Ваксината няма срок на действие т.е след 5 години да спре да действа.

# 2
  • Мнения: 854
Благодаря за отговорите.
Те пораждат други.


Цитат
Ваксината на практика осигурява имунитет срещу повече от 4 вируса, поради сходството на антигенната формула на вируса т.е кръстосан имунитет.

На вашата официална страница пише:
Цитат
Silgard може да предпази само от заболявания, които се причиняват от HPV тип 6, 11, 16 и 18.
Не разбирам противорречието?


Пак от същата страница:
Цитат
Колко време действа Silgard?

Счита се. че прилагането на Silgard създава траен и устойчив имунитет. Тъй като ваксината е сравнително нова,  до сега са проследени над 25 хиляди жени в продължение на 5 години. Нито една от проследените жени не е развила рак на маточната шийка вследствие на инфекция с HPV тип 6, 11, 16 и 18,  като същевременно се наблюдава висок и стабилен имунен отговор.
Silgard съдържа вирусоподобни частици от следните четири типа HPV :

    * HPV тип 16 и 18 причиняват приблизително 70 % от случаите на рак на маточната шийка
    * HPV тип 6 и 11 причиняват приблизително 90 % от случаите на генитални кондиломи.


 Т.е. няма наблюдения (над 5 години) колко в същност трае имунитета, изработен в следствие на ваксината?
По-горе (а и от други публикации) става ясно, че вируси 6 и 11 НЕ предизвикват предракови образувания. Защо тогава се казва, че "Нито една от проследените жени не е развила рак на маточната шийка вследствие на инфекция с HPV тип 6, 11", като това така или иначе е невъзможно? Това не е ли заблужаваща реклама. Оставам отново с впечатлението, че ваксината действа срещу два от над 60 вируса, които евентуално са причинители на предракови състояния.

Цитат
Ваксината няма срок на действие т.е след 5 години да спре да действа
Как твърдите това, след като ваксината е прилагана за неповече от 5 години до сега?Цитат
В много малък процент от случаите пациентите са носители на всички високо онкогенни вируси. Ако това е така прилагането на ваксината наистина е ненужно.

Пак от вашата страница:
Цитат
По последни данни в световен мащаб около 9-13% от населението (630 милиона души) са заразени, като броят им се е увеличил драстично за последните 20 години.
Пак противоречие?

Значи изследвания не се правят преди поставяне на ваксината?  На един пациент му е достатъчно да е носител на един онкогенен вирус, за да стане ненужно да се ваксинира. В самата препоръка за приложение на ваксината се споменава, че е огромен процента на носителите на онкогенни вируси и именно за това е измислена и се препоръчва тази ваксина. Не трябва ли да се изследва състоянието на пациента преди това, за да се открие дали е носител, дори  на един? Защото в противен случай ваксинираме носител на вируса. Как се обясняват при това положение възникнали онкологични състояния, при човек, който вече е ваксиниран?
С две думи: не е ли важно да се ваксинира напълно здрав човек, както е при прилагането на всички ваксини? Как се гарантира това, щом не се правят изследвания преди това.
Цитат
Възможно е лечението на "предракови" състояния т.е. тежките дисплазии и в това е смисъла на профилактичните прегледи. Приложението на ваксина след това е препоръчително. Получава се напрегнат имунен отговор и възможност за излекуване на папиломната инфекция.

Т.е. ваксината действа и лечебно?

В статиите по въпроса пише, че в голяма част от случаите има самоизлекуване на организма. Какви са наблюденията - получава ли се имунитет след самоизлекуване? Предполагам, че след като ваксината може а изгради такъв, значи и организма изгражда такъв.
А получава ли се такъв имунитет при поява на папиломи, които в следствие са лекувани?
Ако пациента има антитела срещу съответните вируси - това не "унищожава" ли ваксината?


Цитат
Използването на кондом по време на всички полови контакти през целия живот би решило проблема с полово-предаваните болести изобщо, не само с папиломната инфекция, но би създало сериозни репродуктивни проблеми  Smile

При мъжете протича безсимптомно. Но, когато имаме вече само един партньор - не е ли по-лесно да бъде изследван за носителство (и то не само на тези вируси - СПИН и др.), след което отново няма нужа от прилагане на ваксината и съответно можем да се се заемем със задачите на репродуктивността ?  Simple Smile
От предишния ми пост:
Цитат
Въпрос: Достатъчно ефикасни и напълно  безопасни ли са ваксините срещу НРV?
Отговор: Не знам. Едва ли някой може да твърди, че е в състояние да отговори на този въпрос безпристрастно и на базата на неоспорими аргументи. Данните, с които разполагаме, ни дават много основания да отговорим с “да”, но право на окончателен отговор ще имаме след време.
Не пише дата на тази публикация, но приемаме, че е преди въвеждане в употреба на ваксината. Как седи сега въпроса с безопасността? Къде можем да прочетем за противопоказания и странични ефекти?И все пак:
От колко години текат проучванията на ваксината, след прилагането й в практиката? Има ли данни за отражението й върху децата на ваксинирани в тийнеджърска възраст момичета? Имат ли децата на такива майки имунитет, предаден от майката? Развиват ли се нормално децата на такива майки до 20-тата си година? Или всичко това предстои да се наблюдава?
В коя фаза на изследване е ваксината?

Пак от вашия сайт:


"Продължителността на защитния ефект за момента не е известна. Непрекъснатата защитна ефикасност е н аблюдавна до 4,5 години след прилагане на  3-дозовата схема. Продължават проуванията върху дългосрочния ефект на ваксината"

След като е толкова кратък периода на наблюдения над ваксината -ко ни дава гаранции, че няма да има нежелани последци за в бъдеще? А за неродените още деца, които ще са плод на ваксинирани майки?

"Използването на хормонални контрацептиви КАТО ЧЕ ЛИ няма ефект върху имунния отговор прдизвикан от Силгард."
Нима е възможно да се пише за ваксина, която се рекламира и вече прилага масово "КАТО ЧЕ ЛИ"! Амо ако не е така?Последна редакция: пт, 04 юли 2008, 10:44 от bushkata

# 3
  • Мнения: 854
Моите заключения въз ознова на това, което четох  и НИКОЙ НЕ МЕ ОБОРИ, не ми и отговори.

-Ваксината е срещу 4 вируса, от над 60, които могат да бъдат причина за рак.
2 от тези вируси, срешу които ваксината действа НЕ създават предпоствки за възникване на рак, а са само причина за поява на кондиломи, които са просто "грозни", както пише в сайта. (Освен това са и лечими и без ваксина.)

- Васината се прилага масово, без да се правят предварителни изследвания.   А се предполага, че голям борй жени са носители на някой от вирусите. Освен, че в подобен случай е безсмислено поставянето на ваксината, това носи рискове, които никой не коментира.

 - Никой не е правил наблюдение за дълъг период и никой не може да каже какви са рисковете за вашето здраве след 10-15 години, а също  за бъдещите деца на ваксинираните майки.

- Не е ясно колко време действа ваксината. Така че дори да сте нейни почитатели никой не ви гаратира, че след 10 години тя отново ще ви предпазва.

- Ваксината е в последния си експериментален период и всички, които се ваксинират са просто "опитни зайчета".

- Дори самия производител не ви гарантира, че няма взаимодействе между ваксината и използването на хормонални контрацептиви. Те сами казват  "КАТО ЧЕ ЛИ няма ефект върху имунния отговор прдизвикан от Силгард."
Все едно лекар да ви каже: вземете си лекарството, а то може и да подейства... а може и да не подейства...Надявам се повече хора да търсят информация, преди да са се хванали на рекламите на "първата ваксина срещу рак", както изключително некоректно се рекалмира този нов и неясен продукт.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт