Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 15 юни 2005, 08:21 ч.

Затлъстяване

 • 3 972
 • 23
 •   1
Отговори
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Затлъстяване

Какво означава слаб?

Дължим го на децата си – да ги предпазим от затлъстяване. Рискът от почти всяка болест и особено трите най-чести убийци – рака, сърдечните заболявания и инфаркта, се увеличава право пропорционално на излишната тлъстина, която тялото има. Елементарната истина е – слабите хора са по-здрави и живеят по-дълго. Може би ще забележите, че предпочитаме да използваме изразите „контрол на затлъстяването” и „свръхзатлъстяване” вместо „контрол на теглото” и „свръхтегло”. Не теглото, а тлъстината е истинският проблем. Редица здрави, мускулести хора с едра структура са със свръхтегло според стандартизираните таблици и графики, но въпреки това те са слаби. Мускулите и костите тежат повече от мазнината, но именно тя нарушава здравето. Вашата и на семейството ви цел трябва да е сте слаб, а не лек.

Таблиците и графиките не показват истинската картина на здравето и затова избягваме да наблягаме на концепцията за контрол на теглото, особено при подрастващи деца, които трябва да станат по-тежки. Когато се говори за контрол на теглото (упс, контрол на тлъстината!), най-важната здравна дума, която знаете е слаб.

Слаб означава правилния процент телесна мазнина за типа на вашето тяло –намек за тлъстинка на гушата или талията. Кантарите казват малко за това колко мазнина съдържа организма ви. Вие може да намалите показанието на кантара със строга диета, която ще „помогне” на организма ви да загуби по-скоро течности и мускули, вместо мазнини. Вие може и да станете по-леки, поне временно, но това не означава, че сте стенали по-слаби.

Не бъркайте слаб с мършав или хилав, което се отнася за нездравословна липса на всякаква мазнина на тялото вследствие на недохранване. Слаб не означава и върлинест, кокалест, което описва структура на тялото, която зависи най-вече от гени, а не от начин на хранене. Слаб означава строен, добре изглеждащ, цел, която може да се постигне от всеки независимо от генетичната даденост (като несъмнено някои гени помагат това да стане по-лесно при някои хора...)

Пет фактора описват колко лесно или колко трудно ще бъде за някой да е слаб:

1.   Слаби гени. Деца, погледнете родителите и бабите и дядовците си. Ако те са, или поне в младостта си са били, стройни, вие имате по-малък риск от затлъстяване. Ако единият или двамата ви родители са дебели, вие все още може да сте слаби, но ще трябва да полагате повече усилия.
2.   Структура на тялото. Някои организми остават слаби по-лесно от други. Слабите и високи тела (ектоморф) са по-дълги и леки от средните в таблиците и графиките. Ектоморфните бебета, деца и възрастни се разпознават още от рождението им по дългите и тънки пръсти и стъпала. Те обикновенно употребяват повече калории за разтеж на височина, отколкото на тегло. Тези хора имат изключително бърза обмяна на веществата, изгарят калориите по-лесно и могат по-лесно да нагаждат количеството храна към степента си на активност. Те ядат много, но не трупат тегло. Мезоморфите са със средна височина и тегло. Тези „квадратен” тип тела имат по-голяма вероятност да натрупат свръхтлъстина от „правоъгълния” тип ектоморфни тела. Ниските и широки хора са под най-голям риск от затлъстяване. Малко са хората, които са с изцяло един и същ тип структура, повечето съчетават два или три типа.
3.   Метаболизъм (обмяна на веществата). Някои хора се раждат с бърз метаболизъм. Те изгарят мазнините много лесно. Други имат по-бавен метаболизъм и склонност да складират мазнините. Дали един човек ще има бърза или бавна обмяна на веществата, е наследствен фактор. Понякога се срещат две деца в едно и също семейство, едното от които е слабо, а другото – не, въпреки че имат еднакъв хранителен режим.
4.   Темперамент. Активните хора с много енергия изгарят много енергия. Застоялите хора трупат мазнините. Тези тенденции се забелязват още от бебешка възраст. Хилавите, неспиращи на едно място бебета, особено тези с активни родители, са под нищожен риск от затлъстяване. Обратно - закръглените, тихи, застояли бебета горят по-малко калории и са с по-висок риск от надебеляване.
5.   Хранителни навици.
Хора, които консумират богата на витамини и минерали храна в съобразени с личните им енергийни нужди, най-вероятно ще бъдат слаби. Хората, които приемат богата на мазнини храна, празни калории – калорични храни бедни на витамини и минерали, са с висок риск от затлъстяване. Всяка програма за следене на приеманите мазнини трябва да отчита не само количеството, но и качеството на приеманата храна.

Трите най-важни фактора за контрол на мазнините са:

1.   Защо напълнявате. Защото приемате повече калории, отколкото изгаряте.
2.   Как отслабвате. Като изгаряте повече калории, отколкото приемате.
3.   Как поддържате слаба фигура. Като приемете качествени хранителни навици и повишите метаболизма на организма си. Веднъж отслабнали, вие може да останете такива като започнете да се храните различно от преди, като започнете да спортувате повече, или по малко от двете.

При 90% от децата и възрастните, за контрола върху затлъстяването са достатъчни тези три правила. На останалите 10% различни нарушения на обмяната на веществата правят нещата по-сложни.


Деца и възрастни с риск от затлъстяване

Фактори за слабост:

1.   слаби гени от родителите;
2.   естесвено слаба фигура;
3.   бърз метаболизъм;
4.   малко гледане на телевизия;
5.   хранителна диета съдържаща малко мазнини.

Фактори обуславящи висок риск от затлъстяване:

1.   дебели гени в семейството;
2.   складиращ тип тяло;
3.   бавен метаболизъм;
4.   застоял начин на живот;
5.   много гледане на телевизия;
6.   хранителна диета богата на мазнини и празни калории.

При консултациите с родители за проблеми с теглото на техните деца първото, което може да се направи е да се погледнат самите родители, след това детето и накрая да се проучат хранителните навици и начина на живот на семейството като цяло. Деца с нисък риск от затлъстяване не се нуждаят от особен контрол на мазнините. Обаче семейства в рисковата група трябва да се намесят от рано, за да предотвратят затлъстяването у децата си. Децата и възрастните не наследяват затлъстяването, те наследяват само склонността към него. Как те ще се научат да живеят с тази склонност определя дали ще бъдат слаби или дебели.


Как се напълнява?

Някои причини за затлъстяване са напълно под вашия контрол, някои не са. Някои причини са очевидни, някои – не толкова. Ето някои факти, които трябва да знаете за навиците на натрупване на мазнини на вашето тяло:

Наследственост. Раждат ли дебелите родители дебели деца? Статистиката казва да. Слабите родители имат едва 7% вероятност да отглеждат затлъстял подрастващ. Ако единият от родителите е дебел, процентът нараства на 40. А ако и двамата родители са с проблем на затлъстяване, вероятността детето им да имат същия проблем може да достигне 80%. Гените могат да са по-силен фактор от диетата. Изследвания на осиновени деца показват, че тези деца приличат в това отношение повече на биологичните си родители отколкото на осиновителите си. Подобни изследвания на еднояйчни близнаци отглеждани в различни семейства с различен стил на живот, показват еднаква тенденция към напълняване или слабост. Но не бързайте да обвинявате родителите си – гените играят важна роля, но диетата и начинът на живот, и двете напълно под наш контрол, са също немаловажни! Това, което ще направите с гените, които наследите, ще определи дали ще сте затлъстели или слаби.

Стават ли дебелите деца дебели възрастни? И да, и не. Изследване показа, че девет от десет дебели бебета са отслабнали докато навършат седем години. Въпреки това, три пъти е по-голяма вероятността  дебелите бебета да са с наднормено тегло на тази възраст в сравнение със слабите бебета. Други изследвания са стигнали до заключение, че 40% от затлъстелите деца на 7 години, 70% от тези на възраст 7-12 години и около 80% от дебелите тийнеджъри стават дебели възрастни. Колкото по-дебели са децата в първите си години и колкото по-дълго запазят излишната си тлъстина, толкова по-вероятно е да останат дебели през целия си живот.

Води ли преяждането до затлъстяване? Повечето изследвания показват, че дебелите деца и възрастни не ядат повече от слабите, а някои дори по-малко. Това, което е показателно обаче е, че въпреки, че не консумират повече храна, те приемат повече калории отколкото изгарят, като обикновено имат и по-бавен метаболизъм. Отчетено е също така, че дебелите хора са склонни да консумират повече храни богати на мазнини – около 40% от калориите на ден вместо препоръчваните 20-25%.

Калорията от мазнина е по-тежка от протеиновата или въглехидратната калория. Мит е, че калорията си е калория. Мазните калории водят до по-голямо затлъстяване от тези от протеини и въглехидрати. Човешкото тяло е по-склонно натрупва излишните калории от мазнини като мазнини от колкото излишните калории набавени от протеини и въглехидрати. Организмът, опитвайки се да се предпази от гладуване, посяга на запасите от въглехидрати преди да посегне на запасите от мазнини. В същото време въхлехидратите използват повече енергия за разграждането си, т.е. изгаряйки ги организмът има повече енергия, отколкото мазнините. Мазнините съдържат повече калории в по-малко количество обем. Понеже стомахът се пълни с количество, а не с калории, повечето грамове мазнини, които са необходими да се чуства сит, съдържат повече калории.

Захарта също ви прави дебели. Хормонът инсулин контролира не само захарта в организма, а също и мазнините. Инсулинът кара тялото да натрупва излишната захар във формата на мазнини. Празните захари и въглехидрати са най-вероятните кандидати за натрупване като мазнини. Резките промени в съдържанието на инсулин в кръвта също спомага създаването на запаси от мазнини в организма. Затова пет малки хранения на ден са по-добър вариант за запазване на слабо тяло от колкото три големи. Според нова метаболична теория за инсулина, затлъстяване от захари може да доведе до затворен цикъл по отношение на теглото.

Ето как работи инсулинът при този затворен кръг: Когато се появи захар в кръвта, панкреасът образува определено количество инсулин, което да транспортира захарта към мускулите и другите органи, които се нуждаят от енергия за да функционират. Ако количеството захар навлизащо в организма е голямо, голямо е и количеството инсулин. Има хора, при които клетките започват да се съпротивляват на навлизането на инсулина. Това може да доведе до два проблема – претовареният панкреас може да спре да работи – това води до диабет; или другият вариант - излишният инсулин причинява прекомерно натрупване на мазнини. Тази теория за инсулина обяснява защо някои хора затлъстяват, въпреки че изобщо не приемат големи количества калории. Те просто консумират прекалено много въглехидрати. Не всички специалисти по храненето приемат тази теория за инсулина. Но авторът на тази статия(др. Сиърс) има дете с такава инсулинова деформация и я приема за реална. Неговото задълбочено проучване на въпросната теория го е убедило, че при някои хора затлъстяването е резултат по-скоро от прекомерно производство на инсулин, от колкото от преяждане.

Затлъстяването води до по-голямо затлъстяване. Колкото повече ядете, толкова повече се покачва захарта в организма ви, което от своя страна води до по-голямо производство на инсулин. Високата стойност на инсулин в кръвта причинява спадане на кръната ви захар, което ви кара да усещате глад и вие посягате към храна и задълбочавате цикъла. Интересното по този проблем е, че диета богата на омега-3 мастни киселини е подходяща за подобряване на инсулиновата ефикастност, тъй като стимулира тялото да използва въглехидратите и мазнините като източник на енергия. Само си представете – мазнини, които се борят с мазнините...

А хормоналните проблеми? „Докторе, възможно ли е да е щитовидната му жлеза?” е често въпрос задаван от родители търсещи лечение за затлъстелите си деца. Обикновено, но не винаги, хормонални проблеми водещи до зътластяване причиняват забавяне и в растежа на децата. А подрастващите затлъстели от преяждане са типично и с по-висок ръст от своите връстници или най-малко на горната граница на средните стойности за възрастта си. Ниско дете с наднормено тегло задължително трябва да мине през пълни медицински изследвания. 

„Моят метаболизъм е проблема.” Нов поглед върху проблемите на затлъстяването показва, че при много хора то е в резултат както на начин на хранене, така и на неправилна обмяна на веществата. Вярно е, че немалко хора са дебели поради неправилно хранене, но редица медицински проучвания показват също така, че при редица хора проблеми като свръхпроизводство на инсулин и забавен метаболизъм също допринасят за проблемите им с теглото.

Друто вероятно обяснение е разликите между така наречените бяла мазнина и кафява мазнина. Бялата мазнина е тази, която се натрупва на повърхността. Тя съставлява 90% от мазнината в нашите тела. Кафявата мазнина е по-дълбоко в тялото, предимно в горната част на гърба, под мишниците, в плешките, в гръдния кош. Кафявата мазнина предимно гори калории, а бялата – натрупва. Хората с излишна мазнина или имат малко кафява мазнина, или имат тенденцията да натрупват мазинини, не да ги разграждат.

Теория за мастните клетки. Вероятно сте чували, че дали човек ще бъде слаб или дебел се определя от количеството на мастни клетки образувани още от най-ранно детство. Теорията за мастните клетки твърди, че по време на първите две години от живота(приемани за най-определящите периоди за образуване на мастни клетки), обикновено броят на мастните клетки расте. Друг период на нарастване на броя на тези клетки е в средата на детството, около седемгодишна възраст, и след това отново в пубертета. След като човек престане да расте и достигне зрелост, броят на мастните клетки остава постоянен. Размерите на тези клетки може да се променят, но техният брой остава непроменен. Може и да има нещо вярно в тази теория(поради което се набляга на важността да се отглежда слабо дете), но нов поглед върху проблема показва, че нито количеството, нито размера на мастните клетки се определя генетично или пожизнено. Не подлежи наспор, че е възможно затлъстели деца и възрастни да отслабнат и да останат слаби до края на живота си.

Старческо затлъстяване.  Когато човек остарява, неговото тяло придобива склонност да напълнява. Добрата новина е, че това се случва само ако вие позволите. Една от причините във възрастните тела да се натрупват повече мазнини е, че при остаряване те губят около 25% мускулната си маса в сравнение с двадесетгодишна възраст, особено мъжете. Тъй като мускулите горят калории, един 60-годишен човек приемащ същото количество калории колкото когато е бил на 20 години, ще напълнее. Добавете и това, че по-възрастният човек най-вероятно намалява и своята активност. Повече движение и по-внимателно хранене би победило тази тенденция. Също така и на тази възраст – около 60 години, хората са по-склонни да внимават как се хранят, за да избягват заболявания. За нещастие, хората не се съобразяват с връзката между начин на хранене и заболяване преди вече да са се разболяли. Начинът да имате възрастно и здраво тяло е да се научите да се храните здравословно докато сте още млади.


Здравословни последици от затлъстяването

Почти всеки орган в тялото работи по-лошо когато то има излишни мазнини. Ето основните здравословни проблеми свързани със затлъстяването:

Сърдечни заболявания. При излишни мазнини в тялото се увеличават нивата на липиди в кръвта. Лошият холестерол (LDL) се увеличава, а добрият (HDL) – намалява. Високите нива на липиди в кръвта води до затрудняване на работата и въобще влошаване на кръвоносната система. Повишава се и кръвното налягане.

Диабет. Излишната мазнина понижава ефективността на инсулина. Като резултат, панкреасът започва да произвежда повече инсулин и се появява риск да се изтощи, което от своя страна да доведе до поява на диабет.

Психологични и емоционални проблеми. Това че е дебело, определено влияе на психосоциалното развитие на едно дете. Съвременното общество оценява по-ниско дебелите хора. Нашата култура награждава слаботата и наказва дебелината, особено при жените. Изследвания са показали, че дебелите деца често са с ниско самочуствие и са склонни към социална самоизолация. Тъй като такива деца обикновено се представят слабо в различните спортове, избират занимания свързани с малко движение, което спомага още повече за задълбочаване на проблема. Затлъстяването е проблем не само на тялото, а и на психиката. Ако теглото стане мания и отслабването – фикс идея, това също носи здравословни рискове, като например анорексия.

Нарушения на съня. Изследване стигна да извода, че 33% от затлъстелите хора имат нарушения на съня и сериозни дихателни проблеми по време на сън. Това може да причини ниска работоспособност и неспособност за пълноценно мислене.

Ортопедични проблеми. Особено при децата, които растат, голямият товар върху ставите на бедрата и коленете може да доведе до изкривяването им и да се увеличи рискът от чести изплъзвания и навехвания на ставите. Артритът е също често заболяване при хора със затлъстяване.

Повече инфекции. Едно изследване показа, че дебелите бебета развиват двойно повече инфекции в сравнение със слабите бебета. При друго изследване учени са стигнали до заключението, че белите кръвни клетки се борят с инфекциите по-трудно при затлъстели хора.

Други здравословни проблеми. Камъни в жлъчката, главоболия, бъбречни заболявания, рак на дебелото черво – рискът от почти всички заболявания се увеличава когато страдате от затлъстяване.

Медицински изследвания показват, че слабите хора живеят по-дълго. Ако сте слаби, ще можете да се наслаждавате на живота по-дълго.


Седем начина да свалите бебешката мазнина.

Колкото по-рано започнете да се грижите за слабо бебе, толкова повече се увеличава шанса да сте родител на слаб възрастен. Вероятно сте чували, че първите три години са „изграждащите години” в интелектуално и психологично отношение. Това са също важни години и за формирането на здравословни хранителни навици. Каквито навици на хранене придобие детето като малко, такива навици ще станат за него норма. В този период детето научава как трябва да се храни, създава се цялостното му отношение към храненето. Ако детето от самото начало е слабо, вероятността да остане такова цял живот е по-голяма. Ето седем начина, които може да пробвате, за да дадете добър старт на хранене на вашето дете:

Кърмете. Редица специалисти вярват, че кърмените бебета са с по-малък риск да затлъстеят от тези хранени с формула, но изследвания сравняващи двете групи не са потвърдили това. Това може да се дължи отчасти на факта, че има и други причини водещи до затлъстяване. Нека подходим по този въпрос от към здравия разум – много по-вероятно е едно кърмено бебе да придобие здравословни навици за контрол на апетита си, основен фактор за определяне на теглото на човек.

Кърменето оставя контрола върху това колко ще изяжда на бебето и ако майката е отзивчива, и върху това колко често яде. Майка, която храни бебето си със шише може да отнеме този контрол от детето – тя брои милилитрите и гледа часовника. Кърмещата майка наблюдава предимно бебето за сигнали. Ако тя откликва на тези сигнали, то привиква да вярва на чуствата си. Интересно изследване показва, че ако оставят изкуствено хранените бебета сами да определят колко да изяждат, започват много добре да регулират дневното количество калории, което поемат. Изследването е правено със шестседмични бебета. Когато им се предлагала формула с по-ниско съдържание на калории, бебетата изпивали по-големи количества. При хранене с бутилка обаче контролът върху сигналите получавани от тялото може да се притъпи ако майката настоява бебето да хапне „още съвсем малко”.

Кърмените бебета получава мляко с различно съдържание на калории при всяко хранене – както през различните дни, така и през различните периоди на даден ден.   То всъщност се променя и по време на самото ядене. В началото на храненето когато бебето е най-гладно, то получава голямо количество предно мляко, което е  богато на протеини и въглехидрати, но бедно на калории. Ако бебето е много гладно, то продължава да сучи и нивото на мазнини в кърмата се увеличава(така нареченото „задно мляко”) и му дава сигнал, че е време да свършва, защото коремчето му се напълва. Когато наблюдавате кърмещо се бебе в края на храненето ще забележите задоволството, което излъчва, когато са задоволени и сукателните му нужди, и глада. Когато кърменото бебе е по-скоро жадно, отколкото гладно, или просто иска да се успокои, то суче само от нискокалоричното предно мляко. А хранените с формула бебета получават винаги едно и също мляко, независимо дали са гладни или жадни или имат нужда от сукане за успокоение. Задоволяването на различните потребности за храна и успокоение при хранените с шише бебета и деца е по-сложно. Ако позволите на детето да се разхожда с бутилката, за да се самоуспокоява или предлагате формула на бебето всеки път когато заплаче, може да го доведе до мисълта да свързва успокоението с храна. Докато кърмените бебета свързват успокоението с човек – майката, която го кърми. А тези асоциации се запазват в съзнанието за по-нататъшно използване.

Съдържанието на мазнини в кърмата се променя с растежа на бебето. От пълномаслено то става нискомалено по някое време през втората половина на първата година след раждането - още един признак, че природата предпочита слабостта. Изследване направено неотдавна отчете, че кърмените бебета след първите шест месеца започват да наддават повече на височина отколкото на тегло, за разлика от хранените с формула, при които става обратното. Изкуствено хранените бебета обикновено биват захранени по-рано и започват да наддават повече на тегло отколкото на височина, което предполага ранна тенденция към напълняване.

Отложете захранването. Колкото по-дълго изчакате преди да захраните с твърди храни, толкова повече намалявате риска бебето ви да затлъстее, особено бебе, което не е слабо и чието родители са с наднормено тегло. Когато започнете захранването, започнете с най-полезните храни, тези които имат най-много полезни съставки и най-малко калории – предпочетете зеленчуците пред плодовете и пълнозърнести каши пред сладките.

Следете за нискокалорични алтернативи. Лесно е да приемете всеки плач на бебето като такъв от глад, но може би бебето е просто жадно или се чуства самотно. Особено ако го храните изкуствено, опитайте първо да го подържите или да поиграете с него вместо веднага да му предлагате бутилка. Ако все още не се успокоява, предложете вода или биберон-залъгалка в случай, че е само жадно или има нужда да посуче.

Не наливайте детето със сок. Соковете не са особено полезна храна. Готовите сокове съдържат почти толкова калории, колкото млякото или формулата, но съдържат по-малко витамини и минерали и са по-малко хранителни. Бебетата са склонни да изпиват много по-големи количества сок отколкото кърма или формула. Прекомерното количество сок може да стане причина за излишни килограми у децата. Вместо чист сок, разреждайте го поне на половина с вода или дори го използвайте само за овкусяване на водата.

Карайте бебето да се движи. Повечето бебета когато са будни са непрекъснато в движение, така че не е нужно да организирате специална фитнес програма. Но някои по-спокойни бебета се задоволяват предимно с наблюдение на околния свят. Те предпочитат да лежат и съзерцават вместо да се движат и пълзят. Колктото бебето е по-пухкаво, толкова по-малко то обича физическите занимания, което води до затворен кръг на недостатъчна активност и затлъстяване. Седнете на пода и играйте с бебето или пуснете музика и танцувайте с детето.

Уважавайте коремчето на бебето. Стомахчетата на бебетата са с размера на техните юмручета. Затова честите малки хранения са физиологически по-подходящи за тях. За да избегнете често получаващото се несъответствие на размер на стомахчето и предлагана храна при хранените с шише бебета, сравнявайте млякото в шишето с юмручето на бебето. Така по-трудно ще допуснете да принуждавате бебето да довърши млякото в бутилката.

Уважавайте коремчето на малкото дете. Всеки лекар чува почти ежедневно фразата „Детето ми е много капризно в яденето!”. Малките деца са такива – ядат малко. През първата година от живота си бебето яде много, защото то расте интензивно – за една година то утроява теглото си от раждането. Докато през втората година е нормално детето да наддаде едва една трета от теглото си. Повечето деца растат повече на височина отколкото на тегло през втората и третата година от живота си и изгарят бебешките си мазнини. Ако приемете това за нормално, ще започнете да приемате по-спокойно хранителните навици на детето си.


Шестнадесет начина да се преборите с детското затлъстяване

Затлъстяването засяга всяко пето дете в САЩ. Широка национална кампания за проучване на проблема в страната проведена между 1988 и 1994 отчете, че 11% от малолетните страдат от затлъстяване и още 14% са под сериозен риск да попаднат в същата група. Това са около 30% нарастване за последното десетилетие. Докато недохранването е най-сериозният проблем в развиващите се страни, най-големият хранителен проблем за всички възрастови групи в Щатите е прехранването. Растейки борбата с килограмите на децата става все по-трудно. Вашият контрол върху начина на храненето им все повече намалява, а влиянието на приятелите им и телевизията нараства все повече. Но вие трябва да вярвате, че вашето мнение е все още най-важното за тях.

Наблюдавайте закуските им. Децата обичат да гризат нещо. Хапването на 5-6 малки порции на ден е по-малко рисковано да доведе до затлъстяване отколкото три големи яденета. Тъй като децата приемат по-голямата част от калориите си от хапванията „между храненията”, влияйте им тези хапвания да са с храни богати на витамини и минерали и с ниско съдържание на калории.

Избягвайте синдрома „чиста чиния”. Не се чуствайте задължени да „напълните” децата си! Те трябва да се научат сами да разпознават вътрешните си чуства за глад и ситост. Вашата задача е да предлагате полезна и разнообразна храна. Оставете останалото на децата. Факт е, че повечето деца не изяждат всичко в чинията си, защото им се сервира прекалено много храна. По-добре е да се предлагат по-малка порция и допълнитлено след като чинията се опразни.

Обезкуражавайте яденето от скука. Децата често посягат към хладилника когато се чудят какво да правят и с кого да го правят. За съжаление за доста родители е по-лесно да предложат нещо за ядене, отколкото да отделят време и внимание на децата си. Не стимулирайте децата си да ядат сами пред телевизора! Предлагайте занимания, които да развиват способностите и интересите, а не килограмите им. Занимавайте ги с неща, които ги забавляват.

Въздържайте се от използването на храни за награда. Възнаграждаването с храна може да стимулира нездравословни хранителни навици у деца, които са вече под риск от затлъстяване. Не е престъпление да се свързва гостуването на баба с шоколадова вафла или празника с торта, но е разумно храната за удоволствие да се ограничава от родителите. Специално забавление с мама и тати или любим приятел е много по-голяма награда за добре свършена работа от близалката . Такова възнаграждение се помни повече и повдига повече самочуствието от колкото голямото парче торта.

Учете детето на самоконтрол. Помогнете му да се отказва от втората порция сладолед или допълнителното парче торта. Отказвайте бонбоните и близалките на щанда до касата в магазина. В замяна обещайте допълнителна приказка преди лягане довечера. Ако детето изпадне в истерия заради отказаната втора порция сладолед, обяснете разбираемо за него – „В твоето коремче няма място за втори сладолед. Ако го изядеш най-вероятно после ще ти стане лошо.” Опитайте и обещанието „Ако по-късно все още искаш второ парче торта, ще ти дам.” Възможно е по-късно детето да намери по-интересно занимание и да не иска още торта.

Ограничете гледането на телевизия. В днешно време децата в предучилищна и училищна възраст гледат средно между 25 и 35 часа телевизия на седмица. Това довежда до затлъстяване по два начина – намалява физическата активност и забавя матаболизма. Други проблеми свързани с гледането на телевизия и свръхтеглото са:

-   проучвания са стигнали до заключение, че степента на затлъстяване у подрастващите е свързана с времето прекарвано пред телевизора;
-   телевизията стимулира както неактивността, така и консумацията на висококалорични храни. Докато гледате телевизия, сте склонни да пропуснете сигналите на тялото си – в състояние сте да погълнете цял пакет чипс без дори да забележите.
-   Рекламите оказват значително влияние върху хранителните навици на децата. Голяма част от рекламите по време на детските предавания са такива за храни и според едно проучване 80% от тези реклами са за нездравословни храни. А децата се влияят особено от рекламите – техните желания са свързани с това, което виждат по телевизията. За нещастие, много деца вярват, че рекламите казват истината, особено когато виждат своите родители да използват продуктите рекламирани в тях. Рекламите учат децата, че храната трябва да е за удоволствие, а не за задоволяване на потребностите. Учете децата си да гледат скептично на рекламите и да вярват в нещо, само защото го виждат на телевизионния екран.

Демонстрирайте добри хранителни навици. Децата ви се хранят така, както вие се храните. Ако те виждат от вас да се тъпчите прекомерно, най-вероятно ще го правят и те. Много по-лесно за детето е да се научи да контролира апетита си, когато вижда от вас да се храните разумно. Това показват и проучванията по този въпрос – децата се учат на хранителни навици от родителите си и от хората, които се грижат най-често за тях. Майки на постоянни диети най-вероятно ще отгледат дъщери на диети, ядящи постоянно родители отглеждат непрекъснато дъвчещи деца. Наблюдава се и интересния факт, че момичетата по-често се влияят как да се хренят от родителите си в сравнение с момчетата.

Не се опитвайте да се налагате. Не правете храненето въпрос на налагане на авторитет. Най-вероятно ще изгубите, ако не за момента, то със сигурност в перспектива. Физиологичните нужди(ядене и ходене по нужда) са функции, които децата държат да контролират сами. Яденето, както и спането, са дейности, на които не можете да принудите детето. Родителите имат естествена склонност да изнудват, молят, заплашват или подкупват децата да изядат всичко в чинията си, да изядат зеленчуците си или да предлагат десерта за награда само при условие, че се изядат броколите. За много възрастни изпразнената чиния пред детето на вечеря е доказателство, че вършат добре задачата си като родители. За тях ако детето ги обича, трябва да изяжда храната, която му предлагат. Често обаче колкото повече родителите настояват детето да яде точно определена храна, толкова по-вероятно е то да не харесва и да отказва точно нея. Непрекъснатият натиск да ядат зеленчуци кара децата да не харесват изобщо имено зеленчуци. Всъщност много по-добри резултати могат да се постигнат като родителите просто сами ядат зеленчуците и оставят децата си да последват добрия пример. Забраната на определена храна обикновено засилва интересът на детето към нея. Не е невероятно да постигнете добър резултат ако забраните, например, морковите и заявите „изпразни си чинията и можеш да ядеш колкото искаш моркови.” Не е невероятно, разбира се, и повечето деца да не се хванат на този трик...

Дори мисълта за „горките гладни деца в Африка” да принуди детето ви да си изяжда цялата вечеря, това може да доведе до нежелани от вас резултати. В крайна сметка то може да порастне неумеещо да контролира самостоятелно начина си на хранене и в резултат да преяжда и затлъстее.

Напредвайте с малки стъпки. Ако изведнъж се опитате да промените изцяло хранителните навици на детето си като изхвърлите всички нездравословни храни от диетата му и ги замените с полезни, най-вероятно ще засилите желанието му към тези нездравословни храни. Направете го постепенно, също както захранвате бебе с твърди храни.

Стимулирайте детето си към движение. Мащабно национално проучване проведено в САЩ показа, че в периода между 1988 и 1994 година малките деца и тинейджъри не променили количеството калории, които приемат за един ден, но значително се е променило съотношението на приеманите от тях калории и тези, които изразходват. По-големите младежи и възрастните хора обаче, са започнали да ядат повече за същия период, макар процентът на калории от мазнини в храната им да е намалял. Най-притеснителният факт, който е констатиран при това проучване е, че децата спортуват по-малко и това изглежда е най-важната причина за нарастването на затлъстяването при децата и младежите. Дебелите деца обикновено избират занимания без движение, а дори да се занимават с колективни спортове, са по-малко активни от слабите си съотборници.

Въпросът кое е първоизточникът – обездвижването или затлъстяването, е въпрос от рода на този за яйцето и кокошката. Изследвания сочат, че неактивните деца са такива от бебета. Деца, които се хранят нормално, но имат тих, спокоен темперамент, имат по-голям риск от натрупване на наднормено тегло. Едно активно бебе дори да приема високи количества калории е малко вероятно да затлъстее. Колкото е по-малко активно едно дете, толкова по-закръглено става, което води до още по-ниска вероятност да се заинтересува от физическа активност. Неговите спортни умения вероятно са били слаби по начало и колкото възможностите на детето намаляват в сравнение с тези на  връстниците и приятелите му, толкова по-малко вероятно става то да пожелае да се занимава със спорт.

Сервирайте на детето си стабилна полезна закуска. Изследвания показват, че хората, които не закусват, обикновено преяждат през останалата част на деня и в резултат общото количество калории за деня се оказва по-високо.

Заменете газираните напитки с вода. Децата са по-склонни когато са жадни да си купят нещо газирано, отколкото да пият вода от чешмичката. Газираните напитки освен че не осигуряват никакви полезни вещества на организма, имат високо съдържание на захар и могат да предизивкат захар-инсулин-мазнини цикъла. Осигурявайте  на децата си здравословни заместители на газираните напитки – бутилирана вода, разреден сок, мляко.

Използвайте позитивни изрази. Вие най-вероятно искате да намалите килограмите на детето си, не неговото самочуствие. Затова избягвайте изрази от рода на „за да не надебелееш” или „за да отслабнеш”. По-добре е да обърнете внимание на това какво тялото може да прави, а не на външния му вид. Предлагайте полезни храни с идеята, че ще помогнат на детето да тича по-бързо или да играе баскетбол по-добре. Морковите, например, ще му помогнат да вижда по-добре, а плодовете ще му дадат повече енергия да играе след училище.

Отстранете изкушителите на преяждане. Храните, които стимулират преяждане е добре да бъдат скрити, дори оставени в магазина. Ако плик с мазен чипс привлича детето да седне пред телевизора и да го яде докато не свърши, може би е хубаво изобщо да не се купува чипс. Далеч от погледа, далеч от стомаха.

Поставяйте реалистични цели. Ако детето ви е с наднормено тегло, реалистична цел е да остане на същото тегло в продължение на година. За растящо дете, това е равнозначно на отслабване. Приобщете и педиатъра като наречете проверките на теглото „проверка на здравето”, а не „проверка на теглото”.

Сервирайте полезна храна. Учете децата кои храни имат повече съдържание в по-малко количество. Полезните храни съдържат голямо количество необходими витамини и минерали в малко калории. Доказано е, че е по-лесно децата да бъдат научени да ядат по-правилно отколкото да ядат по-малко. Ако искате детето ви да отслабне, променете диетата му, не го слагайте на такава.


Десет начина да намалите мазнините в храната си.

Колкото по-малко мазнини влизат в устата, толкова по-малко достигат до тялото. Здравословната диета не само съдържа по-малко количество мазнини като цяло, но съдържа и повече мазнини от правилния тип.

Яжте правилното количество и вид мазнини. Какво е правилното количество зависи от възрастта. Като правило:
-   през първата година бебетата се нуждаят 40-50% от приеманите от  тях калории да бъдат от мазнини, тъй като растящите им мозък и организъм се нуждаят от много енергия;
-   за повечето деца и младежи, 30% от калориите за деня набавени от мазнини са напълно достатъчни;
-   повечето възрастни в зависимост от здравето си, степента на активност и типа тяло, се нуждаят от 15-20% мастни калории. С остаряването прогресивно намалява нуждата на организма от мазнини.

Яжте правилния тип мазнини. Какъв тип мазнини приемате, е също толкова важно колкото цялото количество мазнини, което ядете. Не повече от 1/3 от мазнините в дневното ви меню трябва да е от сатурирани мазнини. (Всъщност изобщо не е задължително дори 1% да е от сатурирани мазнини, тъй като тялото само си ги произвежда.) В диета съдържаща 30% мазнини, трябва по-малко от 10% от цялото количество приемани калории да бъдат от сатурирани мазнини. Един грам мазнина съдържа 9 калории, следователно ако човек се нуждае от 2 500 калории на ден и 20% от тези калории трябва да са от мазнини(т.е. 500 калории), той трябва да консумира не повече от 55-60 грама мазнини. От тези мазнини не повече от 15-20 грама може да са от сатурирани, т.е. животински мазнини, а около 40 гр. би трябвало да са несатурирани, половината от които зеленчукови олиа, а другата – от морски продукти и растителни мазнини.

Избягвайте хидрогенирани и полухидрогенирани мазнини. Доказано е, че хидрогенираните мазнини понижават добрия (HDL) холестерол и повишава лошия (LDL) и изобщо повишава рискът от сърдечни заболявания.

Предпочитайте растителните пред животинските мазнини. Мазнините добити от растения съдържат повече незаменими мастни киселини и са предимно несатурирани мазнини. Също така растенията съдържат повече целулоза от храните с животински произход и поради това засищат по-бързо апетита, като по този начин намаляват общото количество калории, които приемате.

Използвайте нискомаслени или обезмаслени алтернативи, особено на млечните продукти, като например обезмаслено кисело мляко, нискомаслени сирена, обезмаслено прясно мляко. Купувайте нискомаслени готови сосове, майонеза и маргарин.

Избирайте постни меса. Махайте кожата на пилето или пуйката преди да ги готвите. Избирайте бялото месо вместо тъмното, което е два пъти по-мазно. Пуешкото месо съдържа два пъти по-малко мазнини от пилешкото. Не купувайте готова кайма – избирете месото и помолете да ви го смелят.

Предпочитайте нискомаслени глазури. Изберете крем на тортата от кисело мляко вместо сметана.

Избягвайте ресторанти за бърза храна. Ако се остави на децата да избират, те често предпочитат  храна, която е готвена със сатурирани мазнини. Родителите са тези, които трябва да избират с какво се хранят децата им.

Опитайте да избягвате пърженето. Вместо да пържите картофите, поръсете ги със зехтин и ги опечете във фурната. Сварете рибата или пилешкото в бульон или на пара.

Избягвайте заместителите на мазнини. Тези произведени от човека молекули може и да имат вкус на мазнини, но не реагират като мазнини в организма. Те може и да намалят желанието за мазнини, но не и апетита.

За да определите какво количество от добрите мазнини да консумирате, обърнете се към тялото си. Мазнините трябва да съставляват 15 до 22 % от теглото на тялото, така че тези проценти трябва да определят и диетата ви. Също така най-важните органи на тялото – мозък, сърце, бъбреци, съдържат предимно несатурирани мазнини и незаменими мастни киселини, така трябва да бъде и в диетата ви. Ако съдържанието на диетата ви е подобно на съдържанието мазнини на тялото ви, вие сте в правилната посока.

Преведено от миз от www.askdrsears.com

# 1
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 322
Браво на Миз за страхотния труд Grinning

# 2
 • София
 • Мнения: 17 104
Страхотна статия!Направо е притеснително колко много дебели дечица има напоследък SadИ не говоря за пухкавки кърмачета като нашите, а за деца на 4-8 години.Вчера ги гледах в градината - лоша работа.И само набиват солетки, бисквитки, сокчета...Връткат дебелите дупета едвам- едвам след топката или колата...Трябва сериозно да се замислим по тези въпроси....

# 3
 • Мнения: 7 435
Да,и аз се замислям за това,колко дебелички деца виждам напоследък.И то такива,на които родителите не са дебели.Едно е дебело бебче/те май повечето са си пухкави/друго е дебело дете в по-голяма възраст.Имам позната,която е доста слаба,съпругът и също,а детенцето-вече е на 9 години-е направо огромно.Самата тя ми е казвала,че не може да се пребори  с големия апетит на детето,откакто може да си отваря хладилника само,си взема само ядене,и то все нездравословни неща-майонеза например и изяжда по няколко намазани филии.Та се чудиш на майката обаче,че изобщо при това положение купува такива неща,които за мен са си абсолютни боклуци.Както и всякакви снаксове и чипсове-блъскани с консерванти.

# 4
 • Мнения: 102
Благодаря на Боо за статията. Много полезни неща прочетох.
Повечето от приателките ми имат дебели бебета. Аз все се подтисках, че ние сме слаби в сравнение с тях. Да отбележа, че ние сме на кърма вечер а през деня си хапваме по БГ схемата.
Малката от самото начало е с по-малки килограми от бебетата , които бяха на адаптирано мляко. Като прочетох статията се успокоих, че ни няма нищо. Наистина не трябва да се прекалява и да се затлъстява още от бебе. Една позната има бебе, което на 6м. е 10 кг. !!! То си е утроило килограмите на половината година. Дали това е нормално ?

# 5
 • Варна
 • Мнения: 4 819
Браво! Страхотна статия! newsm51

# 6
 • София
 • Мнения: 17 104
Една позната има бебе, което на 6м. е 10 кг. !!! То си е утроило килограмите на половината година. Дали това е нормално ?

Ами да, нормално е.Макар че не е често срещано.И моето бебе на 6 м. беше 10 кг.В началото се притеснявах, че е огромен, но две са нещата, които ме накараха да се успокоя - първо: той и на ръст вървеше с по 7-8 см. пред връсниците си/макар че се роди отвсякъде в средните норми/ и второ: беше само на кърма - следователно не е затлъстял от готови каши пюрета със захар, и изцяло на храна от "природата".Така че - всяко бебе си е различно...А и пухкаво бебе не означава непременно дебели дете!Особено когато говорим за кърмаче...

# 7
 • Мнения: 7 435
Една позната има бебе, което на 6м. е 10 кг. !!! То си е утроило килограмите на половината година. Дали това е нормално ?

Ами да, нормално е.Макар че не е често срещано.И моето бебе на 6 м. беше 10 кг.В началото се притеснявах, че е огромен, но две са нещата, които ме накараха да се успокоя - първо: той и на ръст вървеше с по 7-8 см. пред връсниците си/макар че се роди отвсякъде в средните норми/ и второ: беше само на кърма - следователно не е затлъстял от готови каши пюрета със захар, и изцяло на храна от "природата".Така че - всяко бебе си е различно...А и пухкаво бебе не означава непременно дебели дете!Особено когато говорим за кърмаче...
Така е!И моят син беше един дебеланчо и пухкавелко,а ела сега да го видиш на 9 години-чироз,апетит няма и едвам успявам да го накарам да хапне нещо-24 кг е.А на 1 година беше 12 кг.

# 8
 • anywhere
 • Мнения: 3 303
Добре де, всичко е ясно... ама аз сега да продължавам ли да храня Емата на поискване при тия килограми, когато знам, че понякога яде не от глад, а от други някакви нужди?!  Rolling Eyes

# 9
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Продължавай!

# 10
 • Мнения: 2 524
Статията е стряхотна! Моя проблем е обратния -ЗЛОЯДО дете, слава богу здраво!На 4 г. тежи 15 кг и е над 1м. висок. Понякога се чудя от какво живеее? Не се спира на едно място , а е но принципа- да на се мина да хапна нещо.Да ви кажа никога не съм му давала като бебе зрънчовци ,вафли ,до втората си коледа не знаеше какво е шоколад! А майките все ме питат защо навън му поръчвам само сок от ябълка- ами защото само той е без захар! 

# 11
 • Мнения: 431
Добре де, всичко е ясно... ама аз сега да продължавам ли да храня Емата на поискване при тия килограми, когато знам, че понякога яде не от глад, а от други някакви нужди?! Rolling Eyes
Тази статия ме кара леко да се замисля. Заради всички вас, които сте толкова ентусиазирани се надявам логиката да ме лъже. Така:Според вас дали калориите, които поема едно кърмаче, на което най-безразборно му се предлага гърдата не влияят върху това дали ще е дебело. Ако вие се тъпчете (дори и със здравословни храни) постоянно- когато сте гладни, когато нещо ви боли, когато ви е тъжно, когато сте нервни....Представете си резултата! все ми се струва, че и кърменето може да доведе до затлъстяване, защото за кърмачето това си е храна по същия начин както обикновената- за нас. Далеч съм от мисълта за режим, но си мисля че към предлагането на гърдата на едно бебе просто "за да го утешим", при положение, че е яло добре преди 15 минути ми се вижда много първосигнално. Знам теориите за това, че някога бабите ни... и т. н., обаче за бабите ни едва ли първата и единствена работа е било кърменето на едно бебе на над 3 месеца по 12-16 пъти в денонощието, защото по този начин останалите дечурлига и мъжо биха останали без грижи.
 Абе с една дума се опитвам да кажа, че е вредно тъпченето с каквото и да е, защото поемането на много храна се превръща в навик, а не просто в утоляване на глада. Мисля, че трябва да сме разумни и в кърменето

# 12
 • Мнения: 6 147
Цитат на: силвана link=topic=30989.msg598299#msg598299 ..........
[quote
Когато бебето суче за утеха, то суче по-различно от сукането за ядене. Без да се наемам да правя обобщения, а само коментирайки поведението на дъщеря ми, мога да кажа, че когато е разстроена (след падане, например), тя суква четири - пет пъти, колкото да спре да хлипа и слиза от гърдата. При това нещо тя е успяла да поеме само най-предното "водно" мляко, което е много бедно на калории, но е задоволила емоционолно нуждата си да бъде прегърната, утешена и приласкана по най-любимия за нея начин.

Когато аз не съм на кеф, вземам една кутия бисквити Анелия и ги изяждам до дупка - минимум 500 ККал. Да коментирам ли къде са разликите!

# 13
 • София
 • Мнения: 17 104

Много умерено и логично изказване, хареса ми.Но - грешиш за едно, според мен поне, съдя по собственото си дете.Когато беше мъничък, сучеше действително с всякаква цел - за хранене, за приспиване, за успокоение, за игра с мама.Но просто сучеше различно.Естествено, всеки път поема някакво количество кърма.И макар, че не съм го теглила, убедена съм/просто познавам по гърдите си/, че за приспиване например не е сукал повече от 20-30 гр., докато за наяждане да речем 150.Приблизително де!Бебетата, кърмени на поискване, много бързо се научават как да сучат така, че гърдата да не пуска много-много.Това ще ти го потвърди всяка майка, която гледа детето си по този начин.И калориите, които поема кърмачето всъщност не са много повече от друго, хранено на режим дете.Доказателство - има много кърмени на поискване деца, които изобщо не са били пухкави и винаги са наддавали в средните или дори под тях норми - зависи от метаболизма.И обратно - има много кърмени и хранени с адаптирано мляко  под режим деца, които са дебелички бебета.
Това, което най-много ми хареса в изказването ти е, че тъпченето с каквото и да е , е вредно и създава ужасни навици.Така си е.Но едно е да разрешаваш на 3 -годишното си дете да яде по 3 филии с течен шоколад - те това му казвам аз вредни навици.Бебе под тази възраст надали може да си създаде навик да преяжда само защото суче на неравни интервали от време.Така мисля аз.

# 14
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 322
Моята беба реагира също както и при другите момичета - при сучене за успокоение или заспиване суче леко,а ако усети,че започва да й пуска повече мляко,или го плюе с доволна усмивка и го оставя да й тече по брадата,или просто се обръща на другата страна и ми се рови с главичка в тениската.Предлагам гърдата по абсолютно всякакъв повод - задължително преди заспиване и след събуждане,освен това когато се удари,плаче или просто е крива - и ако не е гладна,тя просто отказва да яде и се дърпа,като потече млякото (че понякога даже се ядосва от това и вече се е научила в такива случаи да пусне гърдата и да си напъха бибата в устата самичка).Така че бебетата по мое наблюдение си имат много точна преценка за това кога са гладни и кога не и не се тъпчат за утешение - това е специалитет на възрастните Grinning (да добавя само,че с този режим на абсолютно безразборно кърмене - с всякаквите му странични функции не като средство за наяждане - наддавахме по1кг първите 3 месеца,а оттогава - между 600 и 700гр на месец - т.е. сме в идеалните норми).

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт