Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 30 юни 2008, 14:39 ч.

Коя позиция е правилната?

 • 4 607
 • 74
 •   1
Отговори
 • Мнения: 239
Здравейте,
аз съм е един вечно анализиращ човек. И от няколко дни не ми дава мира едни въпрос, затова бих искала да чуя мнението и на други майки. Много Ви благодаря предварително за което.
Та значи ситуацията е следната. Имате "дете" на 20 и нагоре години. Осигурили сте му жилище, обзавели сте го. "Детето" Ви само си е събуло обувките и се е нанесло в нов, луксозен дом, за който връстниците му мечтаят. "Детето" Ви живее в този дом само. Вие живеете в друг град. Отивате в града, в който живее "детето" Ви. "Детето" Ви е да речем на почивка, тоест е извън града. Имате ключ за жилището и отивате да вземете примерно някакъв багаж. Виждате, че жилището е мръсно. Какво е редно да се направи според Вас?
1.Ще излъскате до блясък, защото Ви боли, че хубавото жилище, което сте направили с любов прилича на кочина.
2.Няма да пипате нищо, защото "детето" Ви е достатъчно голямо и жилището при посочените обстоятелства си е негова грижа.
Подчертавам, че "детето" Ви живее само, няма гадже.
Аз лично не мога да взема решение, кое е по-правилното решение.
Като се понатрупат мнения ще дам малко повече информация защо ме интересува реакцията Ви.

# 1
 • Мнения: 957
От гледна точка на детето..аз бих предпочела почистване, без подреждане или пренареждане.

# 2
 • Мнения: 1 076
2.
но със сигурност бих си инвестирала "любовта към интериорния дизайн" в собствено жилище. Двайсетогодишните следва да учат, да се забавляват и да живеят скромно в интериор, който подхожда на начина им на живот и не изисква много грижи (общежитие или квартира според собствените ми схващания). След това - според възможностите и необходимостите.

# 3
 • Пловдив
 • Мнения: 458
Аз лично не бих пипала нищо.Щом "детето" е на 20 години значи има физическата възможност да си почисти само дома.И после "детето" знае ли че мама е влизала,защото ако не знае ще се обиди предполагам че влизаш без да кажеш.Щом сте решили да дадате на "детето" жилище то значи сте му гласували довере че може да се оправя само.И какво от това че детето няма гадже, това не пречи да си поддържа хигиената в дома.

# 4
 • Мнения: 4 916
И аз второто.
Защото и да изчистиш, какво след това? Всяка седмица ли ще ходиш в апартамента му да ринеш кочината от купоните?

# 5
 • Мнения: 3 242
2. Разбира се!
Иначе не правя доброто нито на себе си, нито на него.

Който има права има и задължения! Да си чисти!

# 6
 • Алпите
 • Мнения: 10 395
От позицията на майка щях да искам да изчистя.
От гледната точка на детето нямаше да искам някой да ми чисти.

# 7
 • Мнения: 45
 Whistling Айде бе, малко съм му чистила на "детето" ми, докато е било в къщи, че сега ще ходя и в неговата бърлога да чистя. Абсурд!  Stop Влизам, взимам каквото ми трябва, заключвам след себе си и толкова.

Може най-много да оставя една бележка: Почисти ме! Апартамента ти!  Joy

# 8
 • София
 • Мнения: 375
Определено втория вариант.
Като най-вероятно изобщо няма да ходя без да съм предварително поканена, ако не съм помолена да го направя, за да полея цветята например.
Това е като да дадеш на някои подарък с изискването кога и как точно да го ползва. Няма такова положение  - или даваш от сърце без да се интересуваш как ще се ползва, или не даваш, ако имаш съмнения относно експлоатацията.

# 9
 • Мнения: 4 932
Не бих почистила. Не и самоволно. По-скоро бих си предложила услугите "да помогна" и то за нещо конкретно - да измия прозорците, терасата, банята, да изпера пердетата или нещо от сорта. Но цялостно "излъскване до блясък" не бих направила, не и ако не бъда изрично помолена.

Обаче синът ми е едва на пет години и честно казано си говоря малко наизуст; нямам идея как бих реагирала след 15 години.
А аз лично ненавиждам някой да ми пипа нещата или да подрежда вместо мен.

# 10
 • Мнения: 347
Ако вече не си свършила всичко НЕ ПИПАЙ НИЩО,преди да си попитала.

# 11
 • Мнения: 977
Твърдо съм за позицията 2. Въобще мнението ми е много крайно и мисля, че е голяма грешка да се осигурява 20г. господин с жилище и то луксозно. Не мисля, че е възпитателно и се учи да получава всичко наготово, а в случая даже дори и безплатно почистване. С една дума "меча" услуга е  цялата работа.
И какво като няма гадже, да не би някоя друга жена да е длъжна да чисти.

# 12
 • Мнения: 239
Само да допълня:
"Детето" е на над 20 години. Вече не е студент/ка, работи. Жилището е обзаведено изцяло по негов вкус и желание, само парите са на родителското тяло.
Да вметна и позицията на "детето":
"Супер, майка ми е изчистила. Следващия път като се изцапа пак ще й звънна."
В случая майката действително пак ще изчисти. Обаче какво се получава майката ходи и чисти няколко пъти в месеца.
Това, което не ми харесва в отговор 1, че "детето" се научава на готово да получава всичко. Един ден, когато почне да съжителства с някого, пак ли майката ще ходи да чисти. Или пък половинката ще е тази, която трябва да чисти?! Един вид смяна на прислужницата, важно е на мен да ми е добре.
От друга страна нищо не коства на майката наистина да изчисти. Разбирам, че й е болно да види труда си в неугледен вид, разбирам, че иска най-доброто за детето си. Но това ли е най-доброто?!
На пръв поглед детето ми е много малко е не е момента да си задавам такива въпроси, само че житейската ситуация на която ставам свидетел ме гризе и търся отговори.

Последна редакция: пн, 30 юни 2008, 15:36 от Pamdar

# 13
 • Мнения: 197
Детето на 20 години отдавна е спряло да бъде дете, а е дъщеря или син съответно. На мен ми се е случвало майка ми да дойде и да изчисти (3-4 пъти), нараво се е скапвала, но винаги съм имала нужда и не ми е оставало време за някои неща от работа, учене, бременност, бебе......Оценявала съм го като голяма помощ, но не смея да искам повторно такава, дори вече се дразня ако някой друг ми оправя нещата, защото го прави по неговия си начин. Това , което описваш обаче ми прилича на криворазбрана майчина обич (балканска при това)!

# 14
 • Мнения: 3 847
 Получило го е даром и да му го изчистя ли? Без такива. Когато припълзят разни гадини теракота няма да се разяден, но на " детето " ще му е достатъчно неконфортно и ще си зачисти само.

Общи условия

Активация на акаунт