Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 106
Бебето ми е на месец и половина и го кърмя на поискване. Буди се по няколко пъти на нощ, яде през 2 - 2,5 часа, а последната нощ даже и на по-къси интервали. Във форумите чета,  че бебетата на неговата възраст правят големи нощни паузи, кърмят се средно по 1 път на нощ, спят си спокойно. Много бих желала да имам шанса да поспивам и аз повечко... та въпросът ми е дали бебето само ще ограничи храненията си или трябва аз да се намеся?

# 1
 • Мнения: 2 829
До 6-тия месец се смята че бебето има физиологична нужда от нощното кърмене. След като навърши 6 месеца, ако ти искаш можеш да се опиташ да го откажеш от нощното хранене. Аз моят син го оставих сам да се откаже и откакто навърши година и половина сам спря да се буди нощем.
Бебетата са различни, някои спят повече, други по-малко... Ако искаш потърси информация по въпроса, има статии как да подобрим съня на бебетата. Ето една:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=154850.0

Успех!

# 2
 • Мнения: 764
Няма еднозначен отговор на този въпрос. Някои кърмят на поискване, докато бебето само се откаже, други се опитват да ограничават. Всичко си зависи от бебока.
Аз отбих сина ми от едното нощно хранене след като навърши един месец. Така ме посъветваха приятелки, минали по моя път. Не беше хич трудно. Няколко дена се будеше в определения час, аз му давах водичка и постепенно започна да се буди направо към 5-6, когато го кърмех.
Аз исках да го отбия, защото той и наддаваше страшно много през първите два-три месеца, така че за мен това беше по-удачния вариант.

# 3
 • Мнения: 2 401
 Аз за да мога да се наспивам си спя заедно с бебо и така почити не се разсънвам като кърмя. Освен това аз дори държа на нощтните кърмения, защото нали донякъде и от тях зависи да имам достатъчно кърма през деня.

# 4
 • Мнения: 838
Аз съм против това да ограничаваш бебето. Аз я кърмех и нощем. Лека полека сама се отказа и както и сина на Яна като стана на 1,6 спря съвсем да се буди нощем. Но каквото и да решиш - успех Hug

# 5
 • Мнения: 9 413
До 6-тия месец се смята че бебето има физиологична нужда от нощното кърмене.

това откъде го измисли?
след като стане 4.900 кг от гледна точка на метаболизма бебето няма нужда от нощно хранене

# 6
 • Пловдив
 • Мнения: 851
Аз никога не съм я ограничавала. Будеше се да яде първите два месеца. После не бях сигурна дали е гладна или просто се буди, защото никога не е ревяла през нощта. И започнах да и бутам бибката за да се унесе пак. 
Престана да се събужда и има дълъг и спокоен сън до сутринта.

# 7
 • Мнения: 5 399
Не съм ограничавала Калоян от нощните хранения, защото:

1. през нощта се стимулира пролактина;
2. бебчето е много мъничко и огладнява често - кърмата се усвоява за около 90 мин.;
3. водата/чая пълнят мъничкото стомахче и създават усещането за ситост, като лишават бебето от истинската храна.

# 8
 • Мнения: 2 614
До 6-тия месец се смята че бебето има физиологична нужда от нощното кърмене.

това откъде го измисли?след като стане 4.900 кг от гледна точка на метаболизма бебето няма нужда от нощно хранене

Това дето е в червено исках да те питам и аз, но не с този тон....

Та не знам, откъде е прочетена тази мъдра мисъл, прилича на написана от БГ-педиатър (поне те в по-голямото си число, правят такива "дълбокомислени" заключения...)
Мога да подкрепя и с доводи, ако има нужда...
ЩЕ спомена само основните неща - между 12 и 6 нивата на Пролактина, хормона отговорен за производството на кърма е най-високо, затова е добре за поддържане на лактацията да се кърми и нощем. Освен това, 9 месеца, докато бебето е живяло в теб, то е получавало непрекъснато храна, по всяко време на деня и нощта, и сега на 1 месец всички се опитват да му спрат храната, и да искат то все пак да расте.... Като най-често заменят кърмата, с абсолютно нехранителната вода. И на втората консултация, след меренето, следва съвета - дохранвай, не наддава....

На въпроса, аз оставих детето само да се откаже от нощното кърмене. Това се случи на година и 10 месеца. Спим с нея, и така не ми бяха проблем многобройните будения!

Успех, каквото и да решиш!   Peace

# 9
 • Мнения: 2 829
Алегра, пише го в книжката, която ми дадоха в родилния дом в щатите, също така ми беше казано от педиатъра. Разбира се, съвета на педиатъра беше да не будя бебето, дори да се опитам да го поощрявам да спи по-добре нощем, но да приема че когато се буди то е заради нужда, не от каприз.
Това пък за метаболизма и 4.900 кг от книгата на доктор Спок ли е?
сега се разтърсих обаче в нета да намеря някоя статия в подкрепа на твърдението ми, ама не успях, така че приемам, че съм сбъркала. Истината е, че не съм търсила информация по темата, защото за себе си реших да не спирам нощното кърмене аз, а малкия сам да реши. Намерих обаче доста статии, обясняващи че буденето и сукането на бебетата нощем е нормално. Разбира се, всичко зависи от стила на родителство. На мен ми е по сърце привързаното родителство, кърменето на поискване и идеята, че трябва да си сътрудничим с бебето, а не да се борим за надмощие. Затова и търся в сайта на доктор Сиърс, в сайта на ЛаЛечеЛига и т.н. Съществува и теорията на Фербер че бебето може да се научи да спи само като се оставя да плаче, но дори той препоръчва след 4-6 месеца да се опита.
Въпрос на личен избор Hug

# 10
 • Разград
 • Мнения: 2 077
Ами моето бебче вече е голямо, а продължава да се събужда нощем за кърма. Пробвам с вода не минава, пие малко, давам биберона, но той започва да плаче докато не му дам да суче.

# 11
 • София
 • Мнения: 1 056
До 6-тия месец се смята че бебето има физиологична нужда от нощното кърмене.

това откъде го измисли?
след като стане 4.900 кг от гледна точка на метаболизма бебето няма нужда от нощно хранене

Както е различен метаболизма на всеки един възрастен човек, така е и при бебетата. Всяко е различно. Обаче не разбрах защо като стане точно 4,900 кг newsm78 newsm78 newsm78

Мимолета, само мога да те посъветвам да си кърмиш бебето винаги, когато поиска. Независимо дали е нощ или ден. Моят Мъри все още суче по 2 пъти нощем + на заспиване и на събуждане. На мен ми е хубаво, защото колкото повече кърма приема, толкова по-добре за него.

Кърмата се усвоява напълно от организма на бебето за около 90 мин. Тя е специално произведена така, че да не натоварва стомахчето, а напротив, това е една животворна течност, пълна само с най-полезните за твоето бебе съставки. Кърми ис го на воля и от нищо не се притеснявай.
Да не би да са ти казали да заменяш нощното кърмене с вода? Кърмата е също течност, само че полезна, за разлика от голата вода. Да гушнеш бебенцето и дза го накърмиш нощем е най-страхотното усещане за него. Това го успокоява и му дава чувство за сигурност. Дава му любов. Това е.

# 12
 • Мнения: 9 413
пише го в "what to expect the first year", американското издание, страница да цитирам ли?

не е на бг педиатър измишльотина - очевидно американска и то съвременна, не на спок.

според  книгата ми за кърмене, също американско издание, нощното хранене се премахва между 8 и 12 седмица

# 13
 • Мнения: 1 121
В моето издание на "what to expect the first year" се съветва нощното кърмене да се ограничи към 4-тия месец. Педиатърът ми, който е американец ме посъветва същото. Новият педиатър, който също е американец и поддържа късното захранване ме посъветва да започна да давам вода към 4-5 месец. И междудругото много съжелявам, че не го направих, защото до съвсем скоро малкият се будеше по 2-3 на нощ за цокане и то не защото е гладен, а просто за комфорт и успокоение, да не говорим, че накрая почти не ядеше, а ме ползваше и за залъгалка по половин час, че и отгоре. Тотално ми се разби съня, защото аз като се събудя веднъж, след това много трудно заспивам. Така, че ако щете ме обявете за най-голямата егоистка, но твърдо съм решила със следващото дете живот и здраве да не чакам да се откаже само, а към 4 месеца да започна да предлагам водичка нощем Wink

# 14
 • Мнения: 60
Моят син пък е решил да не приема вода нито денем, нито нощем. Той с биберона на шишето си чеше венците. Всъщност най-лесно се приспива сучейки иначе се очертава бодърстване за цялото семейство,което не е приятно и сега в жегите единствената течност, която не отказва е кърмата. На 07.07 става на 8 месеца. За сега като се буди и нервничи го успокоявам на гърда - нямам друго средство, а и не виждам нищо лошо в нощните кърмения.

Общи условия

Активация на акаунт