Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 1 юли 2008, 14:39 ч.

йогурти-какви и от кога?

 • 3 103
 • 28
 •   1
Отговори
 • Мнения: 2 786
Здравейте,отскоро започнах да давам йогурти и се появиха много въпроси:
-по кое време на деня се дават и достатъчно ли са хранителни,например за обяд?
-на коя фирма да взема и каква е разликата в съдържанието,та едни(хумана) са от 6-я месец,а други-от 10-я?
-честно казано не направих никаква разлика между прасковата,банана и ябълката-има вътре наистина плод или са само есенции?
-йогуртите от кисело мляко ли се правят и ако да,то не се ли дава след 10-я месец,как тогава има йогурти за след 6-ти?
-освен бишкоти на плазмон какво друго мога да добавя към тях?

# 1
 • Tам през Атлантическия океан
 • Мнения: 7 122
Не давам йогурт  Rolling Eyes предпочитам кисело мляко и да добавя сезонни плодове или бисквити   "Закуска"  Wink

# 2
 • София
 • Мнения: 3 094
До годинката давах само йогурти на Нестле Алете. С киселото мляко - след това.

Давах за следобедна закуска по един - моят не е от много лакомите.

# 3
 • Мнения: 195
аз не съм привърженик на готовите йогурти. Давам кисело мляяко с плод вътре. Почнах от 10-я месец. Йогурт на ХИПП или Нестле давам ако пътуваме или сме навън и няма как да приготвя.

# 4
 • Мнения: 4 784
Не давам йогурт.
Малкия не ги харесва. Пробвала съм да му давам на няколко фирми, но явно му идват доста ароматни и сладникави и за това ги отхвърля.

# 5
 • Мнения: 27 524
1. -по кое време на деня се дават и достатъчно ли са хранителни,например за обяд?
2. -на коя фирма да взема и каква е разликата в съдържанието,та едни(хумана) са от 6-я месец,а други-от 10-я?
3. -честно казано не направих никаква разлика между прасковата,банана и ябълката-има вътре наистина плод или са само есенции?
4. -йогуртите от кисело мляко ли се правят и ако да,то не се ли дава след 10-я месец,как тогава има йогурти за след 6-ти?
5. -освен бишкоти на плазмон какво друго мога да добавя към тях?

1. Хранителни са за закуска - сутрешна или следобедна. За обяд не са подходящи.

2. Има на Данон от 4-тия, на Нестле от 6-тия, на други - от 8-мия. Аз смятам, че правилното е след 8-ми  Peace

3. Мисля, че поне на Запад, има плод. Което всъщност няма никакво значение, при положение, че плодът е ценен и усвояем само на гладно, пресен и 15мин след нарязване, изстискване или обелване.

4. Кисело мляко не е равно на йогурт. Обработката на млякото е различна!

5. Принципно - не е нужно да добавяш нищо. Иначе - може куп неща, всичките според зависи от детето   Simple Smile

# 6
 • София
 • Мнения: 12 045
4. Кисело мляко не е равно на йогурт. Обработката на млякото е различна!

Блонди, би ли разяснила разликата.
И аз много пъти съм се чудила как така кисело мляко не може, а йогурт-да.
На вносните сайтове не разчитам, защото в чужбините така или иначе нашенско кисело мляко няма.

# 7
 • Мнения: 5 940
Киселото мляко се получава от прясно благодарение на млечната бактерия, минава през всички етапи на закваване. Йогуртът е млечен продукт, нещо от рода на рядък крем и като химичен състав не е равен на киселото мляко, липсва млечната бактерия.
Явно се смята, че стомахът на детето е готов да приеме йогурт, но не и кисело мляко. Макар, че бактерията я водят пробиотик, а най-добрите млека имат пробиотици.
Най-вероятно сами си измисляме някакви теории и си ги следваме. Според мен и с двете най-добре да се изчака след десетия месец.

# 8
 • София
 • Мнения: 12 045
От гледна точка на препоръката да не се дава не-адаптирано мляко преди навършване на 1г., обаче, не виждам разлика между йогурт и кисело мляко.
Ще ми бъде интересно ако съберем повече мнения защо кисело мляко не може, а йогурт-може.
Защото в темите за киселото мляко надделяват мненията за кисело мляко след 10-12 месец, а в темите за йогуртите има мнения за йогурт от 6-8мия.
Peace

# 9
 • Мнения: 884
Ще следя темата-тук други майки са поставили и всички "мои" въпроси.Като съм питала за научно мнение, защо кисело мляко след 12м , а не след 6м например, повечето майки го изтъкват като алерген.Дали йогурта е по-малък алерген и защо? Аз вече заместих с кис мляко една от закуските още след навършване на 6 м., в други теми съм се мотивирала достатъчно, но за йогурт дори не се бях сещала.

# 10
 • Мнения: 1 449

Откога йогурт - зависи от вида на самия йогурт:  
* йогурт на основата на АМ (--> след 6 м.)
* йогурт на основата на краве мляко с намалено съдържание на белтъци, с добавени мазнини, желязо, витамини (--> когато се въвеждат полуадаптираните млека и в зависимост от начина на захранване, след 6 м. или 8 м.)
* йогурт на основата на нормално краве мляко (--> когато се въвежда краве кисело мляко, след 8-12 м.)

Относно млечно-киселите бактерии – схемите на водещите педиатрични организации не са достатъчно изчерпателни. Препоръчва се нормално или нормално обогатено кисело мляко след съответната възраст без референции дали може да бъде с живи бактерии. Почти винаги се посочва изискването да е пастьоризирано.

Според специализирани в детското хранене източници, след възраст 6-8 м. млечно-киселите бактерии могат да се толерират без проблем. На подходящата възраст (8-10-12 м.) киселото мляко с жива закваска е отлична алтернатива на йогуртите без такава.
 


Йогурт = кисело мляко = с живи бактерии
Йогурт = кисело мляко = без живи бактерии

Теоретично, в идеалния случай, под "кисело мляко" и съответно "йогурт" на различните езици би следвало да се разбира само непастьоризирано или свежо мляко, в което има живи бактерии от вида Lactobacillus Bulgaricus и Streptococcus Termophilus. Но не е така по няколко причини.

В Европейския съюз, вкл. в България, няма хармонизирана дефиниция за "йогурт или кисело мляко", въпреки че са правени опити за създаване на такава преди 5-6 години. Всяка от 27-те държави и нейните млекопроизводители имат собствени стандарти и дефиниция за йогурт/кисело мляко. Като кисело мляко се продават както млечни продукти без живи бактерии, така и млечни продукти с живи бактерии. Конкретно за България: има стандарт за българско кисело мляко с живи бактерии и без други добавки – който желае произвежда спрямо него, иначе се прави просто кисело мляко или йогурт, но не с името "българско".

Същото се отнася за международните пазари. В рамките на Световната търговска организация и други подобни организации в сферата на млечните продукти са правени безуспешни опити за стандарт за йогурт, в превод на български "кисело мляко", което по презумпция се отличава от всички останали млечни продукти по съдържанието на живи бактерии. Останалите продукти би следвало да се дефинират и продават като млечни десерти, ферментирали млечни изделия и прочие - но не и като йогурт или кисело мляко. Тези опити остават само добри пожелания.

Когато Европейската комисия подготвя проект на законодателство относно дефиницията за йогурт преди няколко години, се има предвид точно технологията и традиционните 'български' живи култури. Не само поради съпротивата на компаниите, но и поради наложилите се с десетилетия традиции сред потребителите, в крайна сметка усилията за хармонизиране на понятията за "кисело мляко" и "подобни на кисело мляко продукти" са изоставени. И към момента има търговски спорове между отделните държави кое е кисело мляко/йогурт и кое не е.

Няколко примера:
- В Италия, Япония и др. "йогурт" е само млякото с двете живи бактерии и се прави по типичната технология.
- Във Великобритания, Германия, Испания и САЩ млечните продукти без живи бактерии също носят етикета "йогурт".


Като съм питала за научно мнение, защо кисело мляко след 12м , а не след 6м например, повечето майки го изтъкват като алерген.
Дали йогурта е по-малък алерген и защо?
Аз вече заместих с кис мляко една от закуските още след навършване на 6 м., в други теми съм се мотивирала достатъчно, но за йогурт дори не се бях сещала.

Кисело мляко се въвежда от 8-10 м. нататък с цел превенция на алергия. Има източници, които препоръчват и 6 м. като долна допустима граница, но педиатричните школи най-често се обединяват около препоръките 8-10 м., въпреки другите различия между тях.

Ако някой въвежда кисело мляко след 12 м. с цел предпазване от алергия, това е лично решение.

Кисело мляко се въвежда след 12 м. (за първи път или в по-голямо количество) с цел да се избегне: 1) ефекта на заместване на кърма/АМ със стандартни млечни продукти преди 1 год.; 2) желязодефицитна анемия; 3) прием на нормално мляко с недостатъчна хранителна ценност.

# 11
 • Мнения: 27 524
Косе Босе както винаги е отговорила вярно и изчерпателно.  Peace Аз, Виви, не я знам разликата. Но знам, че има. Факт е, че се предлагат йогурти за бебета и те са отделни от същите или от киселото мляко за деца и възрастни. И нашите педиатри там казват, че след 8-ми може от бебешките йогурти, но с обикновеното кисело мляко да изчаквам до годинката.

Това са на Данон за 6 месеца:Нестле от 8-ми - йогурт и извара:

 

# 12
 • София
 • Мнения: 12 045

Откога йогурт - зависи от вида на самия йогурт:  
* йогурт на основата на АМ (--> след 6 м.)
* йогурт на основата на краве мляко с намалено съдържание на белтъци, с добавени мазнини, желязо, витамини (--> когато се въвеждат полуадаптираните млека и в зависимост от начина на захранване, след 6 м. или 8 м.)
* йогурт на основата на нормално краве мляко (--> когато се въвежда краве кисело мляко, след 8-12 м.)


Косе Босе, доколкото разбирам-не живееш в България, затова по-скоро въпросът ми е към майките, които купуват йогурти тук, а ако и ти знаеш-още по-добре.
Та-йогуртите, които се продават на нашия пазар, към коя от посочените 3 "групи" спадат? Наистина ми е ще в тази тема да разнищим въпроса по-подробно, ако може. Във всички предишни теми нещата се свеждат до това "давате ли?" и "откога давате?".
Аз йогурти не съм давала, така че ни най-малко не мога да бъда полезна в дискусията. По "мое време" такива екстри не се предлагаха тук.  Confused

Йогурт = кисело мляко = с живи бактерии
Йогурт = кисело мляко = без живи бактерии


Ето това не го разбирам. Какво искаш да кажеш?

Факт е, че се предлагат йогурти за бебета и те са отделни от същите или от киселото мляко за деца и възрастни.

Да, факт е. Както и е факт, че има месни пюрета за след 4-тия месец, но сме единодушни по въпроса, че на 4 месеца е немислимо да се дава месо. Това, че нещо се произвежда и се предлага на пазара, не означава непременно, че е правилно да се дава на бебета.  Peace
Не знам какво имаш предвид, като закваш, че се предлагат йогурти за бебета и са отделни от тези за деца и възрастни-че са подредени на друг щанд, примерно? Това е нормално-обикновено бебешките храни са отделени. Кашите и пюретата във всеки магазин, в който влизам, са ясно разграничени от другите храни. Нормално е и йогуртите да са там, където би се насочила една майка, която купува храна за бебето си.

Продължавам си този пост, за да не пиша нов (не че има значение Laughing):
Гледам Фруктините на Хумана:
http://humana.bg/neue_produkte/neue-produkte-yogurt-apfel.html
http://humana.bg/neue_produkte/neue-produkte-yogurt-banana.html
http://humana.bg/neue_produkte/neue-produkte-yogurt-peach.html
http://humana.bg/neue_produkte/neue-produkte-yogurt-borovinka.html
Всичките са от 6-тия месец, а е посочено, че са на основата на кисело мляко.
Значи-по критериите, посочени от Косе босе, са за след 8-12 месец.

Последна редакция: чт, 03 юли 2008, 22:51 от Vivi

# 13
 • Мнения: 27 524
Да, факт е. Както и е факт, че има месни пюрета за след 4-тия месец, но сме единодушни по въпроса, че на 4 месеца е немислимо да се дава месо. Това, че нещо се произвежда и се предлага на пазара, не означава непременно, че е правилно да се дава на бебета.  Peace
Не знам какво имаш предвид, като закваш, че се предлагат йогурти за бебета и са отделни от тези за деца и възрастни-че са подредени на друг щанд, примерно? Това е нормално-обикновено бебешките храни са отделени. Кашите и пюретата във всеки магазин, в който влизам, са ясно разграничени от другите храни. Нормално е и йогуртите да са там, където би се насочила една майка, която купува храна за бебето си.

Виви, аз лично в обиколките ми за покупки на бебешки храни в Белгия, Франция, Германия и Холандия не съм срещала подобно чудо като месно пюре за бебе на и над 4 месеца. Както и с глутен  Peace За останалите страни - не знам.  Blush

Йогуртите за бебета над 4 и над 6 месеца се предлагат в хладилните секции, заедно с останалите детски и за големите неща, били те млечни или не. А за над 8 не са в хладилни секции и са само детски.

А иначе каши и пюрета - разбира се, че са си само в детските секции  Peace

# 14
 • София
 • Мнения: 12 045
Факт е, че се предлагат йогурти за бебета и те са отделни от същите или от киселото мляко за деца и възрастни.

Йогуртите за бебета над 4 и над 6 месеца се предлагат в хладилните секции, заедно с останалите детски и за големите неща, били те млечни или не. А за над 8 не са в хладилни секции и са само детски.

Това е малко объркващо.  Confused

А иначе-за месните пюрета от 4-тия месец-бяхме писали в една друга тема. Има на почти всички фирми, които се продават в България-не само на българските производители. И се съмнявам, че произвеждат отделен асортимент само за нашия пазар.


За да си продължа мисълта от предишния пост-в българския сайт на Нестле няма информация за млякото, от което са направени техните йогурти. Подозирам, обаче, че ако бяха на основата на АМ, щяха да се похвалят, така че приемам, че не е такова. Влязох в белгийския сайт, но тези ужасни хора са писали само на език, който не разбирам.  Laughing

Какви са йогуртите в дуетите на HIPP-лека мистерия, предвид отговора им, цитиран в тази тема: http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=257482.0  newsm78
Малко ми е трудно да се вържа на този отговор: http://www.hipp.bg/forum/viewtopic.php?p=863&sid=e89707d58f9 … 0e2c9db5a36e#p863  Thinking

Последна редакция: чт, 03 юли 2008, 23:17 от Vivi

Общи условия

Активация на акаунт