Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 1 юли 2008, 23:54 ч.

За майките в Щатите?

 • 964
 • 9
 •   1
Отговори
 • Мнения: 868
Предстои ми пътуване до България + няколко други страни в Европа.

С какъв паспорт влизате в БГ? С български или с американски? Някой ми каза да представям в Европа българския паспорт защото е по-бързо сега като сме в ЕС, а да представям на прибиране американския, но това ми се вижда странно.

Та за майките с американски паспорти: с кой влизате в БГ и какъв е вашият опит?

Ако пътувате между страни в Европа, кой паспорт представяте?

# 1
 • Мнения: 1 147
По закон, като български гражданин си задължен да влизаш в България с българския си задграничен паспорт. Влизаме с българските, на американските граници представяме американските. В Европа няма да ти искат паспорт, ако влизаш от България, защото сме в съюза. Достатъчна е лична карта, въпреки че всъщност никъде не минаваш паспортен контрол.

# 2
 • Мнения: 1 783
Достатъчна е лична карта, въпреки че всъщност никъде не минаваш паспортен контрол.

Минаваш, минаваш. България е в ЕС, но не е още в Шенген. Така че, ако летиш от София за страна от ЕС, минаваш паспортен контрол. Ако летиш например от София за Ню Йорк през Виена не минаваш, защото на летището си все в не-Шенгенската зона. Но ако летиш София - Виена - Франкфурт - Ню Йорк минаваш един път паспортен контрол да влезеш в Шенгенската част на Виена после да излезеш от Шенгенската част на Франкфурт. Това са примерни маршрути.

Иначе Зора точно ти го е казала - влизаш/излизаш в/от България с бг паспорт, влизаш/излизаш в/от САЩ с амер. паспорт. За останалия свят е въпрос на личен избор, като каква искаш да се представиш. В Европа по мои наблюдения с американски паспорт се минава точно толкова бързо, колкото и с български.

# 3
 • Мнения: 868
ОК, благодаря за отговорите!   Но има нещо, което не разбирам. Ако влизам в други държави с българския паспорт, в американския няма да има никаква индикация къде съм била. Като се върна обратно, все пак поглеждат паспорта и къде съм била: никъде??  Сега си гледам стария български паспорт и там има печат кога съм влизала в страната....  Какво е предимството от влизане с български паспорт в България ако не е спийд? (Опитвам се да разбера, защото ще трябва да решавам дали си струва поддържането на два паспорта така или иначе.)

# 4
 • Мнения: 1 147
Няма предимство. Има закон.
Ако си гражданин на една страна, влизаш и излизаш от нейните граници с нейният задграничен паспорт. Т.е. ако искаш да си запазиш българското гражданство, си задължена да влизаш с българският си паспорт, като български гражданин. Ако не искаш да поддържаш българският си паспорт, трябва да се откажеш от гражданство. Иначе, като гражданин трябва да притежаваш съответните документи (лична карта и задграничен паспорт).
Същото е и с американския паспорт, т.е. влизаш и излизаш от Щатите с американският, независимо дали си или не, гражданин на друга държава. Обърни ситуацията малко - това е като, дали да не вляза в Щатите с българския паспорт, или с американския.. Simple Smile Естествено, че американската държава (и всяка друга) иска да се представяш на нейните граници с нейните задгранични документи.

По въпроса за индикациите, не гледат особено. Знаят, че си напуснала Щатите и си в границите на ЕС. Така или иначе, американските власти знаят, че ти имаш българско гражданство, също така много добре знаят къде си била. Simple Smile

Бистре, сигурно си права. Не пътувам интензивно на територията на ЕС, не ми е правило впечатление. Когато пътувах, още се представяхме с паспорти, та тоз рахат с личните карти не ме хвана.

# 5
здравейте и от нас,
ние се върнахме от бг преди по-малко от месец, аз използвах само американскиат ми паспорт, макар че още имам българскиат и е валиден, да излезна от Щатите и да влезна в БГ и после обратното.
Бг разрешава двойно гражданство, но Щатите не. Ако властите тук знаят че не съм се отказала от бг гражданството ще имам проблеми. Когато чекират амер. ти паспост се знае от кчде си тръгнала и къде си била, ако излезеш от тук с амер. паспот и влезеш в бг с български , после като влизаш обратно тук ще е проблем, защото няма да показе къде си била.
В бг ме питаха на митницата дали имам бг документи, аз казах да, но не ги нося със себе си, също ме попитаха дали съм се отказала от бг гражданството и аз казах не, защото по бг закон мога да имам двойно без проблем. Само им дадох БГ егн-то ми и за 2 мин. ми провериха инфоро в тяхната система, която показа всичко.
Според мен ползвай америк.паспорт за излизане и влизане от Щатите в БГ и обратно. за европа , която е по средата на пътуването ако искаш позваи бг. Аз направих така , защото отидохме до Гърция за 5 дни, супер беше.
дано си ме разбрала, че най объркано излезе.
целувки от нас. Аз не съм писала от сумати време, детенце е на 4 г и сега бебеправим второ, хе-хе, стискайте палци.
весело изкарване в БГ

# 6
 • Мнения: 868
Хмм, доколкото знам Щатите разрешават двойно гражданство...

Но съветът е добър. Жонглирането на паспорти по граници ми изглежда странно, макар че Зора е права и много хора с двойно гражданство явно правят точно това.  Щях да питам дали представянето на чужди паспорт на БГ граница автоматично те прави да се отказваш от българско гражданство. Ако съдя по твоите думи, не е така.  Благодаря.

# 7
 • Мнения: 1 147
Щатите не преследват двойно гражданство, да. По-долу е точният текст от сайта на имиграционните.

The concept of dual citizenship means that a person is a citizen of two countries at the same time. Dual nationality laws and policies depend on each country. The U.S. Government recognizes that dual citizenship exists, but does not endorse it as a matter of policy because of the problems that it may cause. Dual citizens owe allegiance to both the United States and the foreign country. They are required to obey the laws of both countries. Either country has the right to enforce its laws, particularly if the person later travels there. There may be a conflict with the U.S. laws, which may cause problems for the dual citizen. Additionally, dual citizenship may limit the United States Government’s efforts to assist United States citizens abroad.

Не, представянето на чужд паспорт не води до отказ от българско гражданство.  Simple Smile Не е чак толкоз лесно.  Simple Smile
Просто по закон трябва да представяш българския паспорт.


# 8
 • Мнения: 3 478
Хмм, доколкото знам Щатите разрешават двойно гражданство...


Не, не го. И щом имаш паспорт е трябвало да ти го кажат в деня на теста.
Както и да е, вече са казали по въпроса. Зора е права, като казва че се излиза с единия и влиза с другия в следващата страна. Естествено можеш да минеш и БГ границата с Ам. паспорт, но е по-вероятно да се заядат и да питат " защо". Аз съм влизала с ам. пас., поради изтичане на Бг пас., пуснаха ме, но предпочитат да си с БГ документи.
Иначе ако имаш гражданство в дадена страна нямаш избор дали да поддържаш паспорт или не.

# 9
 • Мнения: 1 783
Ох, все едно и също във форума с тези паспорти - Солесито, по закон си задължен да влизаш и излизаш от България с бг паспорта. Това, че не са ти направили проблем е друг въпрос, но аз бих посъветвала авторката на темата да си го носи с него да пътува в България. Peace
САЩ разрешават двойно гражданство. По-скоро не го отричат.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт