Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 2 юли 2008, 17:45 ч.

ПРОБЛЕМ с градина и персонала там!!

 • 2 548
 • 15
 •   1
Отговори
 • Мнения: 3 153
Момичета, моля помогнете ми със съвет към кого да се обърна, за да се оплача от поведението и постъпките на служители в детска градина. Ако можете да ми дадете линк на правилник за вътрешния ред и задълженията на персонала също ще ми е полезно. С две думи отказват да приемат детето ми (и не само моето) на градина за юли и август, с обяснението, че имало срок за заплащане авансово на сумата за летните месеци, като това било оповестено на "някаква бележка" някъде из градината. Никой по никакъв друг повод не ни е уведомил затова, ние бяхме извън БГ за 10 дни и сега се оказва, че детето ни не може да ходи на градина, въпреки че преди 2 месеца изрично бяхме подали декларация, че детето ще посещава градината и лятото.
АКо някоя от вас е запозната бих исакала да попитам:
-дали имат право въобще да събират авансово пари, които между другото разбрах, че взимат без да дават документ за това, защото щяли да изравняват в края на периода?
-имат ли право да слагат срок за плащане само на някаква бележка, без да сме информирани предварително и устно на родителска среща или въобще по някакъв начин?

Само за протокола детската градина е ОДЗ67 Мечо Пух в Гео Милев!!!

# 1
 • Мнения: 1 491
Линк не мога да ти дам, но пък имам полезният  опит от една мама от групата на мойто дете, която за щяло и нещяло ходеше до общината и се оплакваше на ресорните за ОДЗ-то... Така, че и ти направо отивай в общината и разговаряй с който трябва (може и по телефона да си разпиташ), но давам гаранция, че нямат абсолютно никакво право да събират пари авансово!

# 2
 • София
 • Мнения: 1 986
С Правилника за вътрешния ред на съответното ОДЗ, в случая ОДЗ 67 "Мечо Пух", трябва да сте запознати още на първата родителска среща. И трябва да сте се подписали под него, че сте запознати.
В Интернет такъв Правилник няма, защото за всяко детско заведение е различен. Няма един общ.
Всички Правилници, на всяко ОДЗ или ЦДГ се базират на Закона за народната просвета и на Правилника към него. (Това го казвам само за общо сведение!)
Що се отнася до предварителна такса а детска градина - да, имат право, ако това е прието на Педагогически съвет на ОДЗ-то. Предварителната такса е гаранция, че детето ще посещава детското заведение, а не е само записано и няма да присъства. Това се прави защото се планират работните дни и работата на персонала, както и дните на отпуск на персонала.
Другото, което ми е известно за ОДЗ 67 е, че през лятото там ще има ремонт и децата ще посещават друго детско заведение, което налага задължителното събиране и на предварителната такса.
За справка за ремонта - виж тук.
А ако от таксата се налага да бъде върнато нещо, поради непосещение - ще си го получите обратно в края на лятото. С подаването на молбата се пише, на самата молба, че си дала предварително таксата за периода, така че това е официален документ, с който се удостоверява, че си дала пари предварително.
За това, че децата се записват предварително за летния период се знае още от 15 май, както и също, че таксата за летните месеци се събира предварително. Уведомление трябва да има и устно (когато детето се записва при учителките и подава молба за посещение през летните месеци) и писмено, на лист на вратата на детското заведение, ако има кой да чете съобщенията, естествено. Tired
Единственият съвет, който мога да ти дам, Petинка, е да отидеш и да говориш с директорката на ОДЗ-то. Смятам, че само тя може да ти помогне.  Peace
Каквито и оплаквания да отправиш към общинските власти, не смятам, че ще разрешат проблема ти. Изпуснала си сроковете единствено, защото не си прочела съобщенията и/или не си ги чула от учителките или от сестрите. За това вина няма директорката и персонала, за да се оплачеш от тях. Tired

Успех!   bouquet

# 3
 • Мнения: 3 153
Инка, благодаря за изчерпателния отговор, НО устно предупреждение не е имало, нито когато сме се подписали, че ще присъства лятото на градина, нито когато подадохме молбите (според мен е редно, когато ги давахме да ни кажат, че ще трябва да платим до края на юни). Освен това съобщението е залепено на една отваряща се врата вътре в градината, където не съм и влизала последния месец, защото взимам и оставям детето в градинката, където играят. Още нещо-в първия ден са били изненадани много хора (вкл. мои познати, които ми звъннаха да ми кажат "добрата" вест), но част от тях са приети, въпреки че е минал срока, други-не са!!! Много ми се ще да знам какъв е този критерий, по който са преценили кой да остане и кой не.

За това, че персонала няма вина не съм съгласна, защото единствения интилигентен начин да се държиш коректно с хората е, като 5 дена преди изчтичане на срока администрацията даде списък с неплатилите деца на госпожите от групите, които от своя страна да кажат на родителите. Но за жалост държавната ни сфера не се е променила като манталитет и отношение още от Тошово време.....все си мисля, че ако нищо не правим, нещата няма и да се променят...

# 4
 • Мнения: 3 153
Линк не мога да ти дам, но пък имам полезният  опит от една мама от групата на мойто дете, която за щяло и нещяло ходеше до общината и се оплакваше на ресорните за ОДЗ-то... Така, че и ти направо отивай в общината и разговаряй с който трябва (може и по телефона да си разпиташ), но давам гаранция, че нямат абсолютно никакво право да събират пари авансово!
Мерси, точно това и ще направя утре, след като първо навестя лично градината, защото досега само свекърва ми е ходила, ние се прибрахме преди няколко часа от чужбина.....

# 5
 • Мнения: 9 817
Никой няма право да събира авансово такса за ДГ.
тя се плаща на брои посещения на детето.

# 6
 • до водата
 • Мнения: 9
Само да кажа, става въпрос за същото детско заведение, но за яслата - последният ден на юни направо ми заявиха да не водим дъщеря ми повече!!!!? Цяла година не сме били редовни, сега сме намерили да се ВЛАЧИМ! Искам да поясня, че не сме били редовни, защото на третия ден се разболяваше, без пропуск. До тогава не беше боледувала сериозно, без изобщо да е ограничавана откъм контакти с други деца. Тази зима не бяха ангини, повръщане с температура над 40 градуса (едва отървахме болницата), глисти и каквото се сетиш...Та събираше ни се по няколко дни в месеца да е на ясла, щото аз, вместо да я спра, както всички ме съветваха, тъпо и упорито продължавах да правя опити да я водя в яслата. Леличките свикнаха на лесното и взеха да претендират да я взимаме на обяд и на отговора ми, че работя и нямам възможност, коментираха - еми кой я гледа когато е болна???? Друго - детето ми каза, че в яслата НЕ се акало???? Вече е голяма и мога да й вярвам, така че едва ли си измисля, пък и откъде ще й хрумне подобна версия? Та така, мами, мога да пиша още по въпроса, но да не ви отегчавам с неща извън темата. Иначе пари авансово не са ни искали.

# 7
 • Sofia
 • Мнения: 14 678
"     Мистър Просър рече:
     - Вижте какво, имахте възможност да направите всякакви предложения или
възражения в законния срок.
     - В  законния  срок?  -  избухна Артър. - В законния срок ли? Че аз за
пръв  път  чух  за  тая  работа от оня майстор, който пристигна в къщата ми
вчера  сутринта.  Питам го аз прозорците ли е дошъл да почисти, той ми вика
не,  дошъл  съм да съборя къщата. Но, разбира се, не ми го каза веднага. О,
не!  Първо  избърса  няколко прозореца, за което ми взе една петачка. И чак
тогава ми го съобщи.
     - Но,   мистър   Дент,   проектите  бяха  на  разположение  в  местния
проектантски отдел в продължение на девет месеца.
     - О,  да,  разбира  се!  Щом научих, отидох право там да ги видя - още
вчера  следобед.  Ама  вие  не  сте  се  потрудили  чак толкова да насочите
вниманието ни към тях, нали? Ей така, просто да кажете нещо на някого.
     - Но проектите бяха изложени...
     - Изложени  ли?  В последна сметка се наложи да сляза чак в мазето, за
да ги открия.
     - Ами там се намира отделът, където са изложени.
     - С електрическо фенерче.
     - Сигурно са откраднали крушките.
     - И стълбището ли?
     - Ама вижте, нали все пак ги открихте?
     - Да  - каза Артър, - така е. Бяха изложени на дъното на един заключен
канцеларски  шкаф,  забутан  в  заключена  тоалетна  с  надпис  на  вратата
ВНИМАНИЕ, ЛЕОПАРД!"

..................................

"   Преди да загине, Земята щеше да има удоволствието да се наслади на най-
съвършената   звуковъзпроизводителна   уредба,  на  едно  наистина  идеално
средство  за  масова  информация.  Но  по  него не се чуваше ни концерт, ни
музика, ни тържествени фанфари, а само едно кратко съобщение.
     - Жители  на  Земята,  моля  за  вашето внимание - заговори един глас,
който  звучеше  превъзходно.  Лееха  се прекрасни, съвършени, квадрофонични
звуци с толкова нищожно малка степен на изкривяване, че биха накарали и най-
коравия  смелчага  да  заплаче  от умиление. - Към вас се обръща Простетник
Вогон  Джелтц  от  Галактическия  хиперкосмически  планов  съвет - продължи
гласът.  - Както без съмнение знаете, планът за развитие на по-отдалечените
райони на Галактиката предвижда построяването на хиперкосмическа магистрала
през  вашата  звездна система и за съжаление вашата планета е една от тези,
които  по проект трябва да бъдат разрушени. Това ще продължи малко по-малко
от две ваши земни минути. Благодаря за вниманието.
     Озвучителната уредба замлъкна.
     Неописуем  ужас  обзе всички хора на Земята. Ужасът премина бавно през
насъбралите  се  тълпи  -  сякаш  хората бяха железни стружки върху дървена
плоскост,  под  която  се  движи  магнит. Избухна паника, хората хукнаха да
бягат, но нямаше къде да избягат.
     Виждайки това, вогоните отново включиха уредбата. Тя каза:
     - Излишно   е  да  се  правите  на  изненадани.  Цялата  проектосметна
документация  заедно  със  заповедта  за разрушаване бяха на разположение в
местния  ви  проектантски  отдел  на Алфа Кентавър през последните петдесет
ваши  земни  години, тъй че имахте предостатъчно време да подадете жалба по
официалния ред. Прекалено е късно сега тепърва да вдигате шум.
     Уредбата  отново  замлъкна,  но  ехото продължи да се носи над Земята.
Огромните  кораби  без  никакво  усилие  се завъртяха бавно в небето. Откъм
долната страна на всеки от тях се отвори люк - празен черен квадрат.
     Изглежда,  в  това  време  някой някъде най-сетне успя да се добере до
радиопредавател,  улучи  дължината  на  вълната и се обърна към корабите на
вогоните  с  молба  от  името на цялата планета. Не се разбра точно какво е
казал  -  чу се само отговорът. Озвучителната уредба изведнъж оживя. Гласът
беше ядосан. Той каза:
     - Какви  са  тези  приказки  сега,  че  никога  не  сте ходили на Алфа
Кентавър?  За  бога,  човечество,  та тя се намира само на четири светлинни
години  от  вас! Така де! Съжалявам, но никой не ви е виновен, че не сте се
потрудили да разберете какво се прави в собствения ви район. Край! Включете
лъчите за унищожение.
     От люковете ливна светлина.
     - Не  мога  да  знам  -  каза  гласът  по уредбата, - проклета заспала
плането! Изобщо не ми е жал за вас - и млъкна.
     Настана страшна, кошмарна тишина.
     Чу се страшен, кошмарен шум.
     Настана страшна, кошмарна тишина.
     Флотилията  пътностроителни  кораби  на  вогоните  потегли  плавно към
осеяната със звезди мастилена бездна.

"

 Wink

# 8
 • в моя свят на мир и любов
 • Мнения: 1 996
М-даа, един от най-любимите ми откъси. 
Както и описанието на вогонската бюрократична система.

Точно вчера, виждайки как се бяха паникьосали хората от взривяването на едни фишеци,  си припомних друг мой любим израз: "БЕЗ ПАНИКА", макар че не е по темата.


Колкото до ОДЗ Мечо пух, мога само посъветвам майката да намери друга майка, която е приятелка на директорката на ОДЗ и така ще се сдобие с желаното място. Макар че не виждам какво толкова му харесват на това ОДЗ, особено в яслената група е малък кошмар.
Нищо че родителите са все баровци някакви.

# 9
 • Мнения: 3 153
В крайна сметка вчера взеха детето, но след като се появихме с таткото в градината и казахме, че детето остава там с или без платена такса, защото сме си подали молбата по каналния ред! Пак се опитаха да ни отклонят и да ни забаламосат с изтеклия срок, но просто не им се получиха нещата.
Иначе за градината, като цяло досега бях що-годе доволна, макар че като всяко прехвалено нещо, ситуацията в последствие се оказва различна.  Просто с тази история за лятото, изтеклите срокове и връщането на деца минаха границата на търпимостта.

# 10
 • Мнения: 2 865
Много ще ми е интересно да споделите малко повече за това ОДЗ.
Стефан ще го посещава след 1.09.

# 11
 • в моя свят на мир и любов
 • Мнения: 1 996
Много ще ми е интересно да споделите малко повече за това ОДЗ.
Стефан ще го посещава след 1.09.

Защо, ако чуеш лоши отзиви ще го отпишеш от там ли? Grinning
Предвид липсата на места, нямаш особено голям избор.


И за да не те стряскам, казват че детската градина там е "елитна", каквото и да значи това.
С една дума не е зле. Даже бих казала, че е прилична, в сравнение с много други детски градини..

# 12
 • Мнения: 3 153
Много ще ми е интересно да споделите малко повече за това ОДЗ.
Стефан ще го посещава след 1.09.

Защо, ако чуеш лоши отзиви ще го отпишеш от там ли? Grinning
Предвид липсата на места, нямаш особено голям избор.


И за да не те стряскам, казват че детската градина там е "елитна", каквото и да значи това.
С една дума не е зле. Даже бих казала, че е прилична, в сравнение с много други детски градини..
Да, съгласна съм, не че имам наблюдения над други градини. В общи линии градината е хубава и "госпожите" в нашата група са приятни. Не знам кое точно й се води елитното, за мен е най-обикновена градина, която дори не блести с хубаво обзавеждане и играчки за децата. Луда е права - хората са толкова принудени да ползват услугите на която й да е градина, в която ги приемат, че качеството остава на заден план. Много се радвам, че ние се разминахме със сегашната истерия, в която са принудени да участват родителите.

# 13
 • Мнения: 2 865
Е, при условие, че сме вътре заради бързите ми пръсти, зад блока ми е градината
и сме без предимство........не, не бих го отписала. Засега.
Нищо елитно не съм видяла в нея, смятам я за най-обикновена детска градина.
Това на пръв поглед/прочит.
Но от опита си с ДЯ не искам да падам отвисоко, че боли..... Rolling Eyes

# 14
 • София
 • Мнения: 494
Това ОДЗ е пред блока ми. Имала съм и имам възможност да наблюдавам поведението на госпожите........Не записах Боби там. Елитна за мен не означава добра.
Съжалявам за спама, но не мога да се въздържа като става въпрос за това ОДЗ.

Общи условия

Активация на акаунт