Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Виена
 • Мнения: 724
Здравейте мами.
Имам голям проблем.В голяма безизходица съм  Sad!Не знам как да постъпя!Имам нужда от съвет.А може би от нещо повече...
Дъщеря ми е на 7 г.и половина.Беше много добричка,общителна,любознателна.Завърши 1 ви клас с отличен.Не знам къде сбъркахме?!Може би с раждането на малкия и повечето грижи към него ли се озлоби,не знам?!Задавам си безброй въпроси...Преди 7 месеца се преместихме в ново жилище.Супер готина кооперация.Има вътрешен двор и страшно много деца.Мечтата ми.Да мога да я пусна на вън да си играе и да си я гледам през терасата.Да,но тя се сприятели с деца по големи от нея.Едната и приятелка например-Бианка е на 10 години.Все по често започна да ми липсва от погледа,като се покажа на терасата и това не ми харесваше  Sad.Все ходех да я търся и не я намирах,а тя после все ми се оправдаваше,че била у тях,че не знам си какво,докато веднъж не я хванахме,че била на пикник до някакво езеро,което е страшно далече от в къщи  Sad.Последва наказание да не излиза  и забрана да играе повече с Бианка.Обещания,обещания и постепенно пак с нея се събра.Събраха се в крайна сметка 5,6 момичета около 10-12 г.възраст и тя там.ОК,проблем няма,играят си,но явно в тази възраст разликата във възрастта се забелязва.Другите разполагали с джобни пари,постоянно ходели до магазина да си купуват,я чипс,я сок и не знам си още какво.Тя джобни не получва и няма да получи не знам още до колко години.Чувствала се е явно кофти.
 И нека мина към най същественото.Преди 2 дни,баща и си отваря портмонето и какво да види.Изпадна в ужас.Липсваха много пари  Sad.Направо се побърка,какво става.Започна да ги брои и каза,че липсват 350 евро  ooooh!.Просто нямах обяснение.Първо си помислихме,че е Бианка.Докато я е чакала отвън,а дъщеря ми е влизала,Бианка е подложила крак на вратата и е взела парите.Да уточня,че мъжът ми работи нощем,а аз на обед приспивам бебко,а нея я пускам да излезе.А мъжът ми си държи портмонето в една чанта,която стой точно до външната врата.Кой да предположи,че може да се случи такава гадост.И така де...Питаме я,тя лие взела парите,а тя отрича.Била ли е с Бианка,докато сме се приспивали,тя на 4 тия път каза,че е била.Баща и и удари 2 шамара  Sad(не сме я били никога) и и каза да признае ,тя не...Хвана я и отидоха при момичето,което не беше в къщи.Родителите му казаха,обаче,че не може да е направило това.След малко се позвъня на вратата.Бяха те с Бианка.Тя носеше една чантичка с парите.Беше доста уплашена...Каза,че иска да каже,че тя не е откраднала парите,а дъщеря ми ги е взела.Изтръпнахме.В чантичката обаче не бяха всичките пари.Имаше сметки от близкият магазин за 100 евро сладки и други боклуци и въпреки това още липсващи пари...Събраха се всички деца,които са присъствали и казаха,че тя е казала,че това са пари,които баща и и е дал,за добре завършения успех.На 3 момичета е раздала по 30 евро  ooooh!.Десата ги върнаха,не бяха ги похарчили.Тя до края си отричаше,обаче.Успях да измъкна от нея,че се чувствала гадно,че всички винаги имали пари,че си купували каквото си искат и на нея и се сърдели,че нищо не носела,че нямала пари...Приятели....Но то моето глупаво пате...Не знам,не съм на себе си!Не съм спала вече 2 нощи,мисля,мисля....Не знам какво да правя?!Наказана е да не излиза уж до края на лятото,но няма как да стане.След 5 дни се прибираме в БГ и няма как да не дойде с нас на море...Мама,приятелки,всички ме съветват да говоря много с нея и да не бъдем много строги...Та тя е на 7 години,какво ме чака,като стане на 15,не искам и да предполагам!Явно съм изтървала някъде нещо много съществено във възпитанието и!

Последна редакция: чт, 03 юли 2008, 00:58 от Tedito_799

# 1
 • Spain
 • Мнения: 3 665
Tedi аз мисля , 4е просто се е събрала с неподходящите деца. нямам толкова голямо дете , но виждам как моята копира от "каките" . незнам дали добре познава детето ти парите и какво коли4ество е взело , но е искало да се представи добре пред по -големите. разбира се ще трябва да говорите много , но смятам 4е трябва да и намериш друга компания за игра или просто да е заета с нещо друго ! и най ве4е трябва да осъзнае 4е е направила нещо лошо и 4е с пари не се играе !

# 2
 • Мнения: 1 209

Тя джобни не получва и няма да получи не знам още до колко години.
Защо?
Доверието изисква доверие! Помислете си над това добре, дъщеря ви също усеща това отношение и реагира както може.
На мен в първи клас ми давах 20 ст всеки ден. Можех да си купя закуска, а можех да си купя апликационно блокче- струваше точно 0,20 лв. Но само едното. На някои им даваха по 50 ст, но никога не съм попитала нашите за повече.

Не мисля, че е добра идея тя да играе долу сама, случката с езерото е много обезпокоителна и вина имате вие като родители. Знам колко е трудно, когато едното иска да играе, а бебето плаче и изисква своето, но няма как.
Също подкрепям да не бъдете твърде строги, а да погледнете и своите грешки!
Успех

# 3
 • Мнения: 11 958
Мисля, че връщането ви в БГ ще помогне да се оправят нещата. Ще отдели дъщеря ви от лошата среда, а вие може да използвате времето да разговаряте с нея.

# 4
 • София
 • Мнения: 11 676
Да! И аз щях да попитам защо не  й давате джобни след като излиза сама?
Освен това в разказа дотук не водях защо момичетата да са неподходяща компания  Rolling Eyes Или аз не съм чела внимателно, или не намирам нещо нередно да са направили другите.
Относно поведението на детето ти, не знам защо се държи така. Мисля, че е реакция от нещо. Било то бебето и ревност, поне в началото, а после е прерастнало в такава постъпка. Може да няма самочувствие самото дете. Доколкото схващам е искала да покаже на приятелките си, че и тя има джобни, при това не малко. Това е според мен липса на увереност и ниско самочувствие.

Ще ти кажа какво бих направила лично аз. Бих я завела на специалист. За да разбера къде бъркам аз и какво да правя оттук нататък. С бой и лишения няма да се получи според мен. Намерете причината за поведението на детето си!

П.С. Между другото днес свекърва ми по повод възпитанието на децата и отклоненията от дадени норми ми каза да имам предвид, че някои дечица в тази възраст около 8-10 г. крадат  Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes

Последна редакция: чт, 03 юли 2008, 14:01 от Vache

# 5
 • гр. Пловдив
 • Мнения: 6 175
Ваче вече го е написала, да го кажа по по-друг начин
Детето ви няма самочувствие и иска да се покаже пред приятелите си
Това че сте го лишавали от джобни е избило виж в каква степен
Когато бях точно колкото дъщеря ти, на мода бяха обръчите, обръчи, които струват сега 6 лв, и тогава струваха толкова
Всички имаха, само аз нямах, е колко съм го сънувала този обръч, не бива 600 лв да е струвал
И сълзи съм проляла, сигурно бих откраднала заради него, толкова го исках
Докато не го имах, видях, че е обикновена играчка
Така че лишавайки детето си от джобни, пък да го пускаш с деца, които разполагат
Извинявай, но ти си виновна
Сега наказанията няма да помогнат, говори с детето си, покажи, че го обичаш, дори че го разбираш
Всички грешат, помогни му да осъзнае, че е сгрешило

# 6
 • Мнения: 168
Сега е момента да и обясните на дълго и широко за кражбата и последствията от нея.
Имах подобен проблем с моята щерка, когато беше на 4. Крадеше съзнателно от градината играчки-криеше ги по дрехите си и вкъщи ги изваждаше. Всеки път ги прибирах и връщах в градината, а нея карах лично да ги върне на учителката, да си признае и да се извини. На 4-5 път разбра, че чужди неща у нас не приемам и се отказа.
Обясних и, че който краде, полицаите го хващат, отвеждат, затварят и връзват. Може да е било засрамващо детето и малко жестоко, но сработи. Хванах и един от охраната на магазин да и поговори-тя по униформата го помисли за полицай и остана много изплашена. Сега не посяга, да чукам на дърво.
Но тук става въпрос за по-голямо дете. Не мога да дам адекватен съвет, но си мисля, че трябва да се обясни на детето как тати е работил дълго за тези парички, как те са предвидени за нещо много належащо, изобщо засегнете моралната страна на проблема. Седем са достатъчна възраст да разбере и осъзнае какво е направила. Вземете мерки, за да не изпуснете детето, че свикне ли да краде и лъже, става много лошо.
Успех.

# 7
 • Мнения: 2 161
А защо компанията да е неподходяща?Защо винаги се обвинява чуждото дете?Може да е лесно така,но все пак не краде Бианка.Родителите на Бианка нямат проблем.И дори да обвиняваме чуждите деца,това как ще помогне?В случая другите родители могат да посъветват децата си,да прекратят контактите си с твоето дете.Защото краде.Аз бих потърсила проблемът в собственото си дете и неговите чувства.Ако си съсредоточиш енергията в чуждите деца,току виж си пропуснала момента,в който изчезват 600 евро.

# 8
 • Мнения: 392
И аз съм на мнение, че проблемът не е толкова в детето...
Откраднало... Сигурно според нея просто ги е взело тези пари. Не наричайте тази случка "кражба". За вас може и да е такава, но разберете първо и мнението на детето. Щом не й се дават джобни, тя как може да прецени колко много са 350 евро? Аз смятам, че 7 годишно дете, още повече ученичка има нужда от собствени пари, най-малкото за да свикне да си прави сметката, да знае кое - колко струва, да започне да си преценява дали може да си купи нещо, или не.
Аз давам стотинки и на 4-годишната си дъщеря, но само след като поиска да отиде да си купи нещо конкретно.
Едва ли е проблем и пускането на детето само навън - щом си преценила, че дворът е безопасно място, защо да не играе там? Не е добре, че ходи някъде другаде без да ти се обади. Но пък я си спомнете вие, майки, дали не сте се разкарвали насам-натам, без изобщо родителите ви да знаята къде се? Аз поне си спомням някои случки от моето детство...

И да, не виждам защо компанията да е лоша - просто другите са по-големи. Това може и да е полезно!

# 9
 • Мнения: 2 865
Ваче вече го е написала, да го кажа по по-друг начин
Детето ви няма самочувствие и иска да се покаже пред приятелите си
Това че сте го лишавали от джобни е избило виж в каква степен
Когато бях точно колкото дъщеря ти, на мода бяха обръчите, обръчи, които струват сега 6 лв, и тогава струваха толкова
Всички имаха, само аз нямах, е колко съм го сънувала този обръч, не бива 600 лв да е струвал
И сълзи съм проляла, сигурно бих откраднала заради него, толкова го исках
Докато не го имах, видях, че е обикновена играчка
Така че лишавайки детето си от джобни, пък да го пускаш с деца, които разполагат
Извинявай, но ти си виновна

Подкрепям. Аз на 4 години на онези времена ходих и пазарувах за мама и бебето /сестра ми/. Майка ми даваше парички, събирах в касичка. Имах за сладоледи и за дъвки Идеал, като за тях се бях потрудела предварително.
Виж това и това!

На 7 години да не знае колко са 350 евро?!
Никакво финансовото възпитание на детето, а то вече е 1 клас?!
Това че, не са й нужни пари в училище, не означава да не знае стойността на парите от малка.

Последна редакция: чт, 03 юли 2008, 11:44 от немирница

# 10
 • Мнения: 958
Здравей, споделям по-горните мнения. Детето не е откраднало парите, взело ги е. Надали осъзнава какво е кражба, но е усетило, че е направило нещо лошо, щом лъже че не е тя. Нормално е да е подтисната от това, че другите имат джобни, че си купуват разни неща, а тя няма. И аз да ти кажа бих била Simple Smile Боя не е и никога не е бил решение!
Имах един съученик навремето, крадеше, баща му го биеше. А той казваше, утре ще взема пари от татко, ще ми удари два шамара, ама си струва!
Защо не почнеш да и даваш стотинки, например, да ти казва какво иска и ти и даваш парички, точно или малко от горе. А пък от време на време и давай, и и казвай, айде сега купи еди какво си, за да почерпи Бианка и другите деца.
Как детето да има самочувствие, кат гледа другите около него, а то не може да си позволи даже една дъвка.
Разликата в нуждите на едно дете на 7 и на 10 според мен не са много големи, кроасанчета, дъвки, шоколадчета, сокче.

# 11
 • Мнения: 103
Проблема не е в децата. Както сама казваш са върнали парите, които им е дала. Не е и в това, че имате бебе. Много ясно са ти го казали другите мами - не и давате джобни. От написаното разбрах, че живеете в чужбина. Преди месец със съпруга ми ходихме да записваме сина ми на училще тука в Испания. Знаеш ли на какво се учудих най много - двора се заключва и децата не се мотаят като в БГ по улиците, няма и разни магазинчета с всякакви глупости в тях. Нормално е детето да ходи без пари при това положение, не са му нужни. В училищата в БГ се развива невероятна търговия, а и децата могат да ходят където си искат и да купуват каквото си искат. Затова повечето смятаме, че няма нищо нередно в приятелчетата на детето ти, нито пък на нея и има нещо. Просто и давайте дребни стотинки. Моя син разполага с пари от 4 годишен, друг е въпроса че колкото му дам толкова ще изхарчи, хич не мисли, ама това е тема на друг разговор. И най важното - не я удряйте, с думи можете да постигнете повече отколкото с шамари.

# 12
 • Виена
 • Мнения: 724
Прочетох мненията ви много внимателно!Благодаря на всички за съветите.В някои ще се вслушам,но други ще ги пренебрегна.
Искам да кажа само за джобните пари.Аз навремето също съм получавала,но само за закуска в училище.Тук обаче не е така.В училище нямат лавки,около училището няма магазинчета.Сутрин всяка майка прави на детето си закуска,а един път в седмицата едно дете носи за целият клас.На всички родителски срещи ни съветват,че детето не трябва да има джобни,поне до 3 ти клас.Така,че докато тя е на училище не и трябват.После се прибира в къщи и е при мен.Никога не съм и отказвала да и купя това,което иска,или да и дам стотинки и да отида с нея до магазина да си купи това,което иска.
Живеем в чужда държава,в голям град в който престъпленията не са малко.Наскоро,ако се сещате се нашумя около престъпления на отвличания.Естествено,че лоши неща се случват на всякъде,но това не ме успокоява.Това е  моето дете и съм длъжна да го предпазя.А колкото до другите деца,мисля,че просто не са подходящата компания за нея,защото са по големи и мислят вече за други неща за които едно 7 годишно момиче не би трябвало все още да мисли.
Chanel,не ти ли се е случвало някога да видиш някого и още от самото начало да не ти хареса.Е това е моето мнение за Бианка още от самото начало.Щом дъщеря ми престъпва моите забрани под влиянието на приятелката си...Бианка знае например,какво е забранено на дъщеря ми и въпреки това я кара да прави забранените неща.Точно във възрастта е проблема.Големите са хитри и аз все още не мога да повярвам,че някой не я е накарал да вземе тези пари.
Със сигурност ще започна много да говоря с нея!Ще се опитам да я накарам да говори повече с мен и да ми обясни постъпката си.Ще се опитам да и обясня как  баща и изкарва парички,за да имат всичко.Но със сигурност ще се обърна и към специалист.

# 13
 • Мнения: 2 161
Цитат
Chanel,не ти ли се е случвало някога да видиш някого и още от самото начало да не ти хареса.Е това е моето мнение за Бианка още от самото начало.Щом дъщеря ми престъпва моите забрани под влиянието на приятелката си...Бианка знае например,какво е забранено на дъщеря ми и въпреки това я кара да прави забранените неща.Точно във възрастта е проблема.Големите са хитри и аз все още не мога да повярвам,че някой не я е накарал да вземе тези пари.
Ти си допуснала дъщеря ти да контактува с тези деца.Казваш,че докато преспиваш на обяд малкото дете,тя е с тях навън.Щом не ги харесваш,защо изобщо дъщеря ти играе с тях.Сега,съсредоточена върху Бианка,ти не виждаш,че проблемът си е в семейството.Във вашето семейство.Големите са по-хитри,да.Но дъщеря ти търси тяхната компания и е готова да си плати за това.И защо казвате,че не е кражба?Детето взема 300 евро и вие казвате,че не е кражба.Тя е на 7,не на 4.На тази възраст,смятате ли,че вече децата нямат ценностна система и не знаят кое е правилно и кое не?

# 14
 • Виена
 • Мнения: 724
Да,допуснала съм и това ми е грешката,която и осъзнавам!Не съм съсредоточена изцяло върху Бианка и не мисля,че не виждам,че проблемът си е наш,повярвай ми!Но Бианка е казала на дъщеря ми,че получава джобни,а когато родителите и дойдоха и мъжът ми ги попита,те отрекоха.Казаха,че детето не получава пари с които да разполага,а те му дават,когато поиска за чипс или сладолед.Но според мен тя също е взимала без да знаят техните и това е провокирало дъщеря ми да вземе пари.Виждам грешките си много добре и дано не е късно,за да започна малко по малко да ги поправям  Rolling Eyes.

Общи условия

Активация на акаунт