Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 3 юли 2008, 21:47 ч.

тревожа се и незнам как да постъпя!!!!

 • 3 856
 • 15
 •   1
Отговори
много отдавна не съм писала тук но сега ме мъчи нещо и реших с вас да споделя.става дума за сестрами която е по-малка от мен .преди 1г.7м почина мама болка която ше остани завинаги в сърцето ми,аз съм семейна и си имам собствено семейство сестрами остана при баща си но той отиде на село и там остана по принцип те са в друг град от мен който е половин час разстояние  всичко след смърта на мама се промени ,сестрами е човек който никой нищо няма право да и казва станала е много разпуснат човек който няма никакъв контрол прави с живота си каквото си иска на 21г.е достатъчно голям човек е да знае че всичко си има граници но при нея явно това не е занчимо това което ме терзае че наскоро разбрах че  е правила глупости без капка срам и здраво мислеща.Незнам как да подходя с нея даже в момента сме скарани а знам че мама не би искала така да сме!сетричка ми е и неискам да се караме  ни трябва да има малко контрол!какво да правя надявам се пазбираемо да съм обяснила но в момента с много притеснена

# 1
 • Мнения: 1 557
Независимо на колко години е човек - винаги може да изпадне в дупка и да прави глупости. Важното е да има подкрепата на близките си и тяхното разбиране. Можеш да поговориш със сестра си, да и кажеш ти как би постъпила на нейно място, да и покажеш  доброто или лошото, които биха последвали от нейните постъпки, да и начертаеш посоките в които биха я завели действията и. Разбирам, че си по-голяма, посочи и перспективите пред нея.
Но тя е на 21 - и сама трябва давземе решение за бъдещето си. Ти можеш само да поговориш с нея и да я посъветваш.
Пожелавам ти успех!   bouquet

# 2
 • Мнения: 1 209
Гледай да я ''държиш'' близо до себе си, да сте близки, да ти споделя. Дори и да не си напълно съгласна с всички нейни занимания, се въздържай да я критикуваш остро за ''малките'' глупости, така поне имаш шанс да знаеш какво става с нея и да я предпазиш от наистина големи грешки.

Ако това състояние е съвсем нетипично за нея, е вероятно да е вид депресия, смъртта на близък човек отключва такива състояния, добре е да си наблизо и ако трябва, да потърсите помощ!

# 3
 • Мнения: 474
Сестра ти учи ли, работи ли, какво прави? Аз бих се опитала да й ангажирам времето, т.е. да й помогна да си създаде някакви отговорности. Обикновено на тези години страхотно влияе средата, в която се движи. Ако успееш да я отдалечиш от тази среда / ако щеш бригада в чужбина/, нещата по-лесно ще се наредят.
Не вярвам с разговори и обстоятелствени обяснения да имаш голям успех. Тя точно сега се чувства порастнала и знаеща. Или ако можеш я вземи за известно време при вас. Колкото да се откъсне от "глупостите".
Успех!

# 4
 • София
 • Мнения: 375
Какво е определението ти за "глупости"?
За едни хора може да са страшни неща, за други да е нещо обикновено. Ще дам елементарен пример - за едни пиенето на една бира всяка вечер е нещо обикновено и нормално, а други могат да те квалифицират като алкохолик. Нещата са изключително индивидуални.
На 21 има право да прави с жиота си каквото си поиска. И аз да съм и по-голямата ми сестра да ми дава наклона, ще се запъна, дори и на инат. Особено след загуба на близък. Това е един вид бунтарство.
Моля те пиши с препинателни знаци, защото иначе много трудно се чете.

# 5
 • гр.София
 • Мнения: 373
Макар и пълнолетна, на 21 г. сестра ти още не е напълно зряла личност. Опитай се да не влизаш в ролята на "майка", която с нравоучителен тон да обяснява кое е правилно и кое-не. Направи крачка към сестра си-сдобрете се, дори да те е разочаровала по някакъв начин. Важно е да среща в твое лице безрезервна любов, разбиране, да знае, че каквото и да се случи може да разчита на теб. Дори да не си съгласна с всяко нейно мнение или постъпка, не я осъждай! Тя е загубила най-близкия си човек и има нужда от някой, който да го замести. Покажи й, че я обичаш, че винаги може да се обърне към теб за помощ или просто за разговор. Това е криза, която ще отмине. На теб, като на по-голяма и зряла, се налага да проявиш повече търпение и деликатност в трудната ситуация-само с добро, без назидателен тон. Успех!

# 6
 • Мнения: 45

сестрами остана при баща си но той отиде на село и там остана по принцип те са в друг град от мен който е половин час разстояние  всичко след смърта на мама се промени ,


 newsm78 От това изречение аз нищо не разбрах.

Но разбрах като цяло, че се притесняваш за държанието и развитието на сестра ти, 21-годишна. Ако тя не иска да те допусне като свой наставник, в добрият смисъл на думата, ако не иска да те слуша и се вслушва в твоите съвети, то шанса ти е = 0.  Tired На 21 години тя е в правото си да прави каквото намира за добре и правилно, и никой не може да й се меси и да я наставлява. Разбира се, носи и пълната отговорност за постъпките си. Загрижеността с която ти пишеш обаче за едно 21-годишно момиче, сестра, при наличието на собственно, твое семейство и т.н., ме кара да си мисля, че ти и доста й се месиш.  Wink Живее вероятно в малък град, където клюките бързо се разпространяват, ти имаш източник на информация и се чувстваш засрамена от нейното поведение. Така ли е?  Thinking

Ако е така, не само че нямаш право, а и вероятно това е, което кара сестра ти още повече да се очуждава от теб. Нещо като "верижна реакция". Ти трябва да решиш за сестра ти, или за хорската мълва и мнение, живееш. Не можеш да я промениш нея, но можеш да промениш себе си, и да се опиташ да я приемеш такава каквато е. Спокойни разговори, никакви упреци, отворени врати и обятия за нея, интерес, но НЕ любопитство. Разбира се, само ако наистина можеш и го желаеш. Ако не, дистанцирай се, и се надявай нещата с времето да се уталожат и оправят и отново да намерите пътя една към друга. Често това са фази, които отминават. Среден път няма, с "четене на конско" даже и под мотото: абе аз те разбирам.... ама  #2gunfire, не допринасят с нищо за подобряване на само на отношенията ви, а и за "влизане в правия път" на сестра ти, а и са без право от твоя страна.  Peace

# 7
 • Му Кинд Оф Плаце
 • Мнения: 4 033
Сестрати, ти, всички, трябва да идете на училище отново.
Всеки, всички, който, никой не трябва да гледа в чуждата паница. Ако неможеш да се разбереш с нея, какво учаквъш от нас  newsm78 Щети кажем, праваси, несиправа, да не тидреме, щото, миличка, тисиправа. Така четешли и разбирашли какво искам дати кажа? йък, по дявола

# 8
 • Мнения: 33
ами да, ти имаш семейство - деца, мъж, които са ти били подкрепа и смисъл на живот, тя е останала съвсем сама и е изпаднала в дупка, а тя няма на какво да се упове, без явно някаква цел в живота си, загубила майка си на 21, предполагам колко е объркана и обезверена. казвам го, защото преди 2-3 години изживях нещо много болезнено, бях сама и сама трябваше да го преживея и честно казано не знам как се измъкнах от тая дупка без да полудея.

# 9
 • Мнения: 2 309
Сестра ти е пълнолетна и смятам си е нейна....да си я ползва с кеф   bouquet

# 10
благодаря на всички ви за добрите съвети!като четях думите ви много се замислех в/у тях .Но стана вече 2 седмици не съм се чувала с нея и това много ме тежи.Аз от своя страна незнам как да се обърна след като и се накарах а тя сигурно ми е сърдита и постоянно е мисля!

# 11
 • София
 • Мнения: 479
Ами като ти тежи потърси я, обади И се...Сърдита не сърдита ти си И една от най - близките.
Прояви разбиране, подкрепа, любов ,а не караници ,сръдни и хокане.

# 12
 • Мнения: 3 424
На 21 е нормално да прави глупости.
Иначе всичко останало се изтрайва.
Все пак и тя трябва да има един ден
какво да разказва на деца и внуци.
Разбира се, дано не опитва хероин.

# 13
 • Мнения: 1 732
Сърдити ,не сърдити -звънни и и поговорете.Вземи я малко при теб т.е. покани я.Не бива да я оставяш точно сега сама.Тя явно преживява загубата сериозно и се старае по някакъв свой начин да потули липсата на майка.Затова сега е твоя ролята да я върнеш отново на земята.  bouquet Успех ти пожелавам и не се отказвай да я върнеш при себе си отново.Точно сега трябва да сте сплотени ,а не обратното.

# 14
Онзи ден и звънах и тя ми каза че не ми е сърдита но и е болно че съм вярвала на другите хора да ама тези хора няма да си го измислят. И досега нищо не са ми казвали а тя под въздействието на алкохол може да направи глупост което и май става в такиви моменти. Искам да и протегна рука а тя не допуска.Аз не искам да и се меся в нейния личен живот,но не искам да тръгне по лош път.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт