Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 883
Така, първо се извинявам, ако темата не е за тук. После искам да ви помоля за съвет относно следната ситуация: работя в игрална зала, от 2 год. и 3-4 месеца. Договорът ми е на 4 часа, бачкам по 12 ч., длъжността ми е крупие. Дотук- добре. В залата освен игрални машини има и бар- продаваме кафе, безалкохолни и бира, общо 7 артикула, от които най-скъпият струва 1 лв. Последният месец управителят ни, който по принцип събира оборота от бара, зарежда стока и т.н. ни каза, че го оставя на нас- т.е. ние събираме оборота, правим заявки, плащаме стоката и т.н. Ние сме общо 4 работника. На смяна по 1 човек, 12 часа, 4 работни дни в седмицата. В края на всяка смяна броим наличната стока и записваме в тетрадка- оборотът се отчита за всяка смяна. Освен това, всяка получена стока се записва и описва в книга за санитарен контрол. И сега по същество- онзи ден идва шефа, прави си месечна ревизия на бара и ми заявява, че липсват 600 лв. Де факто към 1000 лв., защото не само, че печалбата я няма, а няма пари да се зареди нова стока. Ние го крадем, правим го на балък и т.н. и по тоя повод, от този месец, зарежда каквото зарежда и ако има липси нямало да ни даде заплати. Говорим само за мен и колежката ми- другите двама не го крадат и съответно техните заплати не зависят от бара. Според вас възможно ли е да има реално такава липса (с колежката ми този месец правихме ревизии през 2 дни и всичко беше що-годе нормално) на тези цени, при тези 7 артикула и най-важното: имам ли право, след като ме обвиняват, че крада да поискам от управителя да направим заедно една ревизия? И още нещо- има ли право той да ме уволни дисциплинарно, при положение, че напусна без предизвестие (имайки предвид, че договорът ми е на 4 часа?).

# 1
 • Мнения: 883
Извинявам се и за "побутването" и за спама, но ми е спешно.

# 2
 • Мнения: 673
Не съм много наясно но за парични липси мисля казвам мисля че може да те уволни... Sad Sad

# 3
 • Мнения: 4 916
Доколкото помня (от студентските ми години, когато работех с пари) отговорност за финансови липси носи материално отговорното лице. Ако ти не си такова, не виждам как може да се докаже твоята отговорност.
За напускането - няма значение на колко часа си, трябва да прочетеш какво пише в договора за предизвестието.

# 4
 • Мнения: 883
Въпросът с материално отговорното лице е въпрос с повишена трудност. Не съм МОЛ, но се подписвам като такова- защо? Защото управителят е казал, да се подписваме. Подписваме го в/у една кола бумаги, м/у другото- ежедневни, месечни отчети, направо чудеса. Казвам му- отчетите не са подписани, отговорът е- ми подпишете ме.

# 5
 • София
 • Мнения: 4 813
Това със записването в тетрадка не ми е ясно. Нямате ли документи за получената стока? А касов апарат, който да засичате при всяко отчитане на касата? Обикновено вече се работи с компютър със складов софтуер, който позволява да се следят продажбите и наличностите.

# 6
 • Мнения: 4 916
Максимално си напъвам спомените - за МОЛ трябва в писмен вид да ти е възложено като трудово задължение да сибираш, съхраняваш и отчиташ материални ценности. Ако не ти е възлагано и ти не си подписала, че си съгласна, няма как да бъде доказано, че си МОЛ и съответно да ти се търси отговорност. За работа на смени когато не може да се докаже извършител, има бригадна отговорност, но и там се сключва предварително споразумение. Въпросът е дали имате предварително подписано споразумение, бакалските тефтери нямат значение.

# 7
 • Мнения: 1 885
Не се тормози много, а започни да си търсиш нова работа паралелно  Peace

# 8
 • Мнения: 883
Имаме фактури, за получената стока. Касовия апарат го "ползвам" предимно аз- рядко пропускам да издам бележка. Въпросната текуща тетрадка е за отчитане на смяната, с три графи: започната, налична, продадена стока. Почвам смяната с 50 бири, примерно, в края на смяната са 45, значи съм продала 5 бири- елементарна работа. Точно това е, всичко е елементарно, няма софтуери, няма 100 артикула, няма кодове и просто тази цифра, като липса е безумна, разбирате ли- все едно сме изнесли/изпили 30 каси бира (поне), а нали ги броим сутрин и вечер?

За да не спамя повече: argun, когато има липси от оборота на машините е сравнително лесно да се докаже, при кого е липсата, макар че там липсите никога не са били толкова големи. Мен ме озадачава това, че именно в бара има такава огромна липса- все пак през ръцете ми минават хиляди левове всяка смяна, имала съм оборот от 10 000 лв. за 12 часа и парите са излизали до стотинка. В договора ми няма споразумения за материална или бригадна отговорност.

Последна редакция: пт, 04 юли 2008, 13:29 от belalim

# 9
 • Мнения: 94
не мисля ще те уволни дисциплинарно-това,че договорът ти е за 4 часа а работиш по 12 си е само за комисиите които се занимават с това.а иначе ревизия се прави само и единствено във ваше присъствие-иначе каква ревизия би било-то може да си напишат всичко.аз съм мол и и никога не съм имала проблеми-а магазина в който работя е с толкова мн артикули.ама чак такава липса незнам как се получава при само 7 артикула.ако той те заплаши с дисциплинарно-ти му го върни с работното време-той сам се е обул...

# 10
 • Мнения: 742
не може дате уволни дисциплинарно за това. Намери си нова работа. Пусни си предизвестие и за срока до края на предизвестието- платения отпуск, ако имаш останал такъв. Не може дати го откаже. Ако ти излезе с реплика, му кажи, че си си подготвила жалбата до Инспекция по труда и че имаш познат данъчен. А, и че ако те уволни дисциплинарно, ще обжалваш до дупка, а след това (или едновременно с това) ще го съдиш за клевета.

# 11
 • Tам през Атлантическия океан
 • Мнения: 7 122
....не, няма да те уволни а просто няма да ти плати (уж ще ти удържи липсите) ....пък ти стой още там   Tired
Позната тактика  Crossing Arms

# 12
 • Мнения: 883
"Срокът на предизвестието за прекратяване на трудовия договор е 7 дни. За неуредиците в настоящия трудов договор се прилагат разпоредбите на КТ, нормативните актове по прилагането му, колективния трудов договор, правилника за вътрешния ред на предприятието, длъжностната характеристика и вътрешните правила на раб. заплата."
Туй е то, моят договор- длъжност "крупие", със срок на изпитване 6 месеца, за непълно работно време- 4 часа, с основно месечно трудово възнаграждение 80.00 лв.

# 13
 • Мнения: 742
Още в срока за изпитване ли си? В чия полза е уговорен? Ако няма изрична уговорка, че е в полза на работодателя , можеш да го прекратиш и без предизвестие.

# 14
 • Мнения: 603
Още в срока за изпитване ли си? В чия полза е уговорен? Ако няма изрична уговорка, че е в полза на работодателя , можеш да го прекратиш и без предизвестие.
Тя писа, че е от две години и половина там. Няма логика да е на срок на изпитване още. Да не говорим, че е малко незаконно. Wink

Общи условия

Активация на акаунт