Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
Може би трябва да започна с въпрос към всички майки от Варна, които са имали или имат дете с афективно-респираторни пристъпи - приеха ли ви в някоя ясла, като разбраха за проблема на детето ви?!
Защото моята история е такава - подадохме документи в ясла "Звънче" и детенцето ми беше прието! Избързах да занеса необходимите служебни бележки и да обясня за  пристъпи на детето ми. Интересувах се дали въобще ще се съгласят да го вземат, дали са имали такива случаи, как процедират и т.н. Общо 3 пъти съм разговаряла с директорката - г-жа Иванова, че детето ще започне в 4-та група, че и друг път се е случвало да имат деца с подобен проблем, че някои се адаптират, а други не, успокои ме че ще опитаме от 01.06 и ще видим как ще се развият нещата. Понеже детенцето ми се разболя в края на май, лично отидох да предупредя че няма да може да тръгне на 1-ви, а евентуално малко по-късно. Отговорът беше категоричен - "Деца се приемат само на 1-во число!"
Отложих тръгването за 1-ви юли. Обадих се на 30.06 за да предупредя и с изумление разбрах че веднага трябва да отида и да предплатя таксата за месец юли, а всичко останало мога да занеса на 1-ви. 
Подготвях синът си за раздялата, опитах се да го настроя положително, разказвах за децата, за играчките, за игрите и т.н. Сутринта беше толкова ентусиазиран и доволен и тогава започнаха мъките!
Мед. сестра се опита да го издърпа от ръцете ми и когато аз настоях да кажа че е правил афективно-респираторни пристъпи (гърчове) всичко се промени! Няма да разказвам на дълго и широко какво ми се наговори, а само че детето стоя точно 15минути до вратата, без някой да се опита да го привлече с нещо или да го успокои!
На втория ден сестра Георгиева видимо притеснена ми каза отново да стоя до вратата, та ако стане нещо да си го взема, но първо да отида при директорката, защото никой нищо не знаел за проблема на детето ми, а не е трябвало да лъжа при постъпването му! Бях изумена! Въпреки нападките отидох при г-жа Иванова и разговарях с нея - оказа се че тя и 3-те пъти е не е обърнала внимание на това което казвам, но се опитвам да я вкарам в затвора, като искам да си прехвърля отговорността за детето на нея и персонала и. И двете смени не искали да работят в такава напрегната обстановка, имали по 40 деца и т.н. - даде ми ултиматум -"Ако не свикне до 14-и юли (докато е на работа) да си търся друга ясла, в която биха се ангажирали с него", да търся връзки за санаториалната ясла в Чайка или каквото и да е друго, но да си го прибера от тяхната ясла!
Детето стоя при децата по-малко от половин час, като през цялото време не спря да плаче, но и никой отново не му обърна внимание!
Третия ден стоя 45 минути - отново без да спре да плаче и отново в страни от децата, а сутринта и сестрата и директорката ме посрещнаха с едни и същи думи "Ама вие пак ли сте тука?!"
Но вчера вече беше ад - след половин часов престой, ми го изведоха целия треперейки, освен че не беше спирал да плаче беше толкова уплашен, че не можеше да върви, а цялото му телце се тресеше!
И отново започна атака от страна на директорката, как детето само се тормози и не спира да плаче, как аз като безотговорна майка за здравето на детето си искам да го захвърля и очаквам да се грижат за него и т.н.
И през четирите дни се опитвах да обясня че е много контактен, че обича да играе с деца, че говори и ако му се отвлече вниманието с играчка или се включи в игра с децата ще се успокои! Че съм се консултирала не само с един детски невролог преди да направя тази стъпка и моето притеснение е не по-малко от тяхното и за това стоя пред вратата на стаята, а не извън сградата на яслата!
Нормално е 2 годишно дете да плаче при раздяла с майката, но не е нормално детето ти през цялото време да е оставено само в ъгъла или до вратата да си плаче, само и само за да покажат че не го искат, за да нямат ангажимент!
Не мога да се съглася, че дете което е стояло за 1 час е успяло да играе с играчките и с другите деца, а моя син за 4 дни дори не ги видя!
Не мога да се съглася и че деца се приемат само на 1-во число, след като всеки следващ ден имаше по поне още едно ново детенце!
И никого не съм излъгала - представила съм копия на всички налични документи за здравословното му състояние!
Не виня и персонала, защото е нормално да не искаш да имаш проблеми, защото физически е непосилно 2-ма души да се грижат за 20 или 25, а понякога и за 30-40, но можех поне да получа отказ още с подаването на документите!
Не искам обаче с цената на всичко детето ми да е в тази ясла и отново вместо да се успокои, гърчовете да се възобновят, благодарение на игнорирането му и страха! И естествено изобщо нямаше да опитвам да тръгва на ясла, ако съм имала друг избор!
За това мили майки, когато подавате документи за тази ясла и детето ви има някакъв проблем бъдете много внимателни!!!

# 1
 • Мнения: 3 378
Ужас Weary

Съжалявам,че не мога да ти помогна и че детенце е трябвало да премине през това.

Няма ли опция да си го гледаш поне още малко вкъщи или до есента да намерите друга ясла?

Мога само да си представя какво ти е,но според мен е по-добре дане го водиш изобщо повече там.
Аз лично бих казала на директорката,че ще подам жалба и ще сезирам всички комисии,които може,защото така с деца не се постъпва Close

# 2
Дали ще подам жалба до Община Варна или до Комисията за закрила на детето без значение, защото е всеобщо известно, че в яслата периода на адаптация на децата е изкуствено завишен, защото се приемат повече деца от колкото е капацитета на заведението, че децата спят и в коридора на походни легла, че срещу пълната такса в периода на адаптация на децата не се полага закуската и обяда и т.н и т.н. Винаги има кой да предупреди за "внезапната" проверка, а след това се правят фиктивни предписания и толкова!

# 3
 • Мнения: 103
Боже, как е възможно подобно отношение към дете. Едно време, когато пуснах моето дете на ясла, и когато в началото плачеше сутрин се чудих как го залъгват лелките и с какво, че когато минех под прозореца тръгвайки си, вече нищо не се чуваше. Питала съм много пъти и винаги са ми отговаряли по един и същи начин ..... ееее ама той е голям мъж вече как така, че плаче тука никой не плаче...... и той беше супер горд от себе си. Според мене адаптирането на детето зависи много от персонала. На тази възраст много лесно може да се залъже и да се заиграе. А и лелките би трябвало да знаят как се прави това. Явно обаче ........ липсва желание. А за сестрата която се държи така свински мога само да ти кажа, че е неподготвена за дете с проблеми и за това се страхува. За съжаление има много такива / некадърни / в детските заведения. Могат само да проверяват за въшки и да дават панадол, ако изобщо и това правят. Не оставяй детето си в такива ръце. Няма да могат да се погрижат за него, ако се случи нещо.

# 4
 • Мнения: 423
Дали ще подам жалба до Община Варна или до Комисията за закрила на детето без значение
Точно защото винаги е "без значение" нещата стоят така.
Жалба трябва да бъде подадена не само в конкретния случай, а и във всеки един подобен, когато дете е третирано по този начин. никой няма да ви помогне, ако заровите глави в пясъка и търсите начин, не да решите проблема, а да забравите за него. Никой не е казал, че трябва на всяка цена детето да остане в тази ясла- ясно е,че щом са решили да го игнорират, хората от персонала ще го направят, независимо от всичко. Но ако наистина оставите нещата на ниво " оплаквам се във форума, на близки и познати", нищо няма да се промени. Успех!

# 5
Не бих искала да заравям глава в пясъка и да забравям или просто да се жалвам на познати и непознати!
Неприятно е да ти кажат, че в Община Варна знаят за "пренаселените" групи и въпреки това до сега не са взети никакви мерки, а жалби постъпват непрекъснато!
В крайна сметка всичко опира до недостъчният брой места и ниското заплащане на персонала! И всеки е прав за себе си и защитава собствената си позиция и кервана с върви, а кучетата...нека си лаят!

# 6
 • Мнения: 423
Mежду другото, сега ще ви разкажа за пътя на една жалба до  община Варна, която няма нищо общо с яслите и детските градини, но има нещо общо с призива ми да не се отказвате толкова лесно. Преди три години ми се наложи да пусна жалба до Общината, защото имах проблеми с границите на един имот. Подадох си жалбата както си му е реда, като предвидливо си взех входящ номер. Срока за отговор, беше два месеца. след като не получих отговор, подадох втора жалба, отново описвайки проблема, както и това че вече имам подадена жалба входирана съсъ съответния номер.
Отново не получих отговор. Третата жалба, също описваше проблема, както и вече двете подадени жалби преди това, като този път, в нея беше посочено, че ако не  жалбата ми не получи отговор, ще се обърна към съда и компетентните органи, за разрешаване на случая. Естествено, последва отговор, както и разрешаване  на случая.
Та, идеята ми беше, че и аз можех да забравя за случая тъй като проблема не беше нещо особено, но не го направих. Това е малко като с гласуването - 90% от младите хора не ходят да гласуват, а после негодуват срещу управляващите ни

# 7
 • Му Кинд Оф Плаце
 • Мнения: 4 033
Директорката е гъска  Confused Да знаеш, че чете във форума, обаче, и дано няма допълнителни проблеми с детето. След такова отношение да се чудиш дали въобще да го пращаш отново.

След като Ф е в частна градина от месец, разбрах, че може да съм си мислела, че е сравнително не много гадно в държавните ясли, ама просто съм си забивала тъпата тиква в пясъка, щото съм нямала избор...
То и сега нямам избор, ама друга тема...

# 8
 • Мнения: 5 500
Жалба задължително!!! Точно както съветва rebus4е, защото на ония дебили в общината не им дреме на ханша!
И точно по начина, по който го описваш тук!!!
Успех  Peaceи ни дръж в течение!

# 9
 • Мнения: 3 378
Добре,а какво смяташ да правиш тогава? И ще върнеш ли детето си отново там?

# 10
 • Мнения: 5 500
Добре,а какво смяташ да правиш тогава? И ще върнеш ли детето си отново там?
Ти ако си ще го върнеш ли?

# 11
Това, че г-жа Иванова се информира е много хубаво! Аз не случайно съм искала предварителен разговор и съм обяснила реалното състояние на детето!
Не искам с детето ми да се държат като принц, защото с нищо не е по-различен от всяко останало дете в групата! Но при такова отношение не бих могла да го върна отново, защото целта ми не е да провокирам нови пристъпи!
Не може да постъпи и в специализирана детска ясла, защото няма документална база на която да бъде приет. И двете ЕЕГ-та от Варна и София са в норма за възрастта и категорично изключват епилепсия!
Не съм намерила все още решение на проблема, но и не съм се отказа да сезирам компетентните органи.

# 12
 • Варна
 • Мнения: 2 011
Каквото и да постигнеш с жалби и т.н., опитай други начини, преди да си оставиш детето пак в тази ясла. Уверявам те, че отношението на персонала е горе-долу такова към всяко дете: което се адаптира - адаптира. Аз едно не мога да разбера - защо се приемат толкова много деца и не се обяснява от самото начало на родителите, че децата са по 40 и повече в група, а им се казва, че нормативът е 22 (всъщност е 16 - от Общината ми казаха така), но те приемат по 27, защото имат допълнително трета сестра във всяка група (!) Разбирам, че е непосилно да обърнеш внимание на всяко мъничко объркано кълбо от страх и стрес, а аз дори си въобразявах, че ще играят в двора. Как да стане - и на 30 градусова жега децата си стояха по стаите, които постояно си бяха огласени от детски хор "Махни ме оттук".
Ако имаш възможност да водиш детето в по-далечна ясла, опитай в Левски/ Цветния или друг квартал, където нещата са по-спокойни. Успех!

# 13
 • Мнения: 5 500
на 30 градусова жега децата си стояха по стаите, които постояно си бяха огласени от детски хор "Махни ме оттук".
Божеее, ужас, какви работи си представих само ooooh! Tired

# 14
 • Варна
 • Мнения: 1 382
Извинете! Нещо не чета като хората напоследък... За друга ясла съм мислила.

Последна редакция: пн, 07 юли 2008, 13:51 от VG

Общи условия

Активация на акаунт