Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 6 юли 2008, 23:20 ч.

Прибиране в България

 • 3 701
 • 48
 •   1
Отговори
 • Мнения: 4
Здравейте, просто се опитвам да чуя повече мнения преди да вземем окончателно решение... 
В чужбина съм от 11 години, излязох от България когато бях на 15 години.  Със съпруга ми се запознахме в чужбина, той е извън България от 5 години (но се е прибирал сравнително често).  Аз от край време мечтая да се приберем, опитваме се просто да изчистим задълженията си тук - трябваше да завърша образованието си, да изкарам няколко изпита за допълнителна квалификация, сега имаме да доизплатим студентските ми заеми...  Но след около 6-7 месеца всички тези неща ще бъдат изчистени, и аз съм готова да си тръгвам.  Той обаче гледа на тази моя идея като доста импулсивна и необмислена.  Според него трябва да сме много добре организирани и подготвени за живота в България, и финансово и психически.  Мен ме притеснява, че това ниво на финансова стабилност, която той търси е недостижима, защото и двамата не сме от заможни семейства и всяка по-сериозна сума ще я събираме години наред с доста лишения.  Пък и тук не сме се устроили кой знае колко стабилно, ако един от нас остане без работа, ще я закършим стабилно.  На мнение съм че колкото повече чакаме, толкова повече извинения ще си намираме да не предприемем тази крачка, а живота си минава.  Все някакси ще се оправим - ако тук сме малко или много успели да си стъпим на краката, защо не и на родна земя?   
Ще се радвам да чуя мненията ви по въпроса.

# 1
 • Мнения: 474
Мисля, че само вие сами можете да прецените къде ще ви е по-добре. Имам приятели, които се върнаха, с полученото навън образование си намериха превъзходна работа в чужди фирми в Бг, устроиха се добре, заобиколени са от приятели и роднини, общо взето твърдят, че са взели правилното решение и се чувстват щастливи. Други приятели си идват за по 1 месец на година и за Коледа и едва издържат и това време в Бг. На 2-та седмица оплюват хора, живот, мръсотия, пречи им дори това, че банкоматите са по улицата и не са оградени, да не говорим за бездомните кучета... виждат всичко в крайно негативна светлина и си тръгват с облекчение. Чудят ни се как живеем изобщо.
Та... елате, вижте, постойте известно време и решете. Критерийте са различни.

# 2
 • Мнения: 1 455
Това само вие можете и трябва да решите.
И въпреки всичко ако ще идвате тук да живеете в голям град мисля,че не е трудно да стъпите на крака.За младите хора има работа.Въпрос на нагласа е всичко.

# 3
 • Мнения: 4
Благодаря ви за съветите, и аз се надявам, че ще си намерим мястото в България, разбира се че намирането на работа доста ме плаши, но все пак намирам че има какво да предложим и се надявам да успеем да намерим реализация.  Идвала съм си няколко пъти за всички тези години, и всеки път съм се чувствала добре, може би малко са ми липсвали неща, с които съм свикнала тук, но нищо не е толкова мащабно, че да ме накара да се съмнявам в желанието си да се приберем.  Единственото ми колебание е по отношение на това какво означава да съм подготвена за тази промяна и има ли смисъл да се отложи временно докато поспестим повечко пари - това колко са достатъчни е толкова относително...  Мисля си че вече достатъчно дълго живея с мисълта за това завръщане, че психически съм подготвена...  Но чувам противоречиви мнения от хората около себе си, които може би са твърде близо до мен за да бъдат неутрални...  Благодаря още веднъж за съветите.

Последна редакция: пн, 07 юли 2008, 02:57 от desse9

# 4
 • Мнения: 1 455
Според мен тези съвети около вас и тук, вместо да ви окуражат ви объркват.Бъдете уверени,най-важното е вие с мъжа ти да намерите пътя..
Желая ви успех каквото и да решите Hug

# 5
 • Мнения: 4 380
Цитат
На мнение съм че колкото повече чакаме, толкова повече извинения ще си намираме да не предприемем тази крачка, а живота си минава.  Все някакси ще се оправим - ако тук сме малко или много успели да си стъпим на краката, защо не и на родна земя?   

На същото мнение. Wink

# 6
 • Galaxy 13197853088
 • Мнения: 2 313
зависи какви специалности имате ... и къде искате да се върнете (голям-малък град)

# 7
 • Мнения: 139
Ако има някаква възможност - приберете се за известно време. Опитайте да си намерите работа. Това да имаш хубва специалност не гарантира автоматично хубава и добре платена работа (и обратното). Постойте тук, отиди веднъж на лекар и на зъболекар, опитай да запишеш детето си на детска градина/училище, да се придвижваш от точка А до точка В всеки ден между 8 и 9 сутринта и между 17 и 18 вечерта (примерно), поживейте сред български съседи, абе накратко - вкусете от истинския живот тук, ако може без да си затваряте вратичката за връщане там, където сте сега. Защото ми се струва, че малко носталгично-романтично гледаш на връщането си в България. Виж каква е истината за Вас. Стойностните хора успяват навсякъде, но на места това е в пъти по-трудно.

# 8
 • Мнения: 45
Здравейте, просто се опитвам да чуя повече мнения преди да вземем окончателно решение... 
В чужбина съм от 11 години, излязох от България когато бях на 15 години.  Със съпруга ми се запознахме в чужбина, той е извън България от 5 години (но се е прибирал сравнително често). 

аз съм готова да си тръгвам.  Той обаче гледа на тази моя идея като доста импулсивна и необмислена.  Според него трябва да сме много добре организирани и подготвени за живота в България, и финансово и психически.  Мен ме притеснява, че това ниво на финансова стабилност, която той търси е недостижима, защото и двамата не сме от заможни семейства и всяка по-сериозна сума ще я събираме години наред с доста лишения. 


Според мен едно доста рисковано начинание. Правят ми впечатление две неща, в казаното от теб.

Първото, че си излязла на 15 години, а днес си на 26. На 15 живота и очакванията ни към него са други.  Wink Това, което ни вълнува на тази възраст и 11 години по-късно не може да се сравнява, това, което ни дразни, също. На 15 общо взето живота ни бива подсигуряван от родителите, на 26 не само от нас самите, а и често имаме отговорност за собствени деца, че и родители, не рядко. С всичко това искам да кажа, че ако мечтаеш за завръщане на база спомените ти от тогава, и живота ти от тогава, ще изживееш шок! Не само ти си се променила, коренно, а и всичко в България. Освен кулисите, и хората. Твоите приятели, с които тогава сте мечтали и живяли в пубертетски грижи, сега вече са хора с реални грижи. Кога за последен път си беше в България и за колко време?

Другото е, че с мъжът ти не сте единодушни. Ако нещата ви в България не потръгнат, а както ви описваш вероятността не е никак малка, то това ще е повод за упреци и търсене на вина: Ти каза, ти поиска... и т.н.

Лично аз не знам много млади хора, които са се завърнали в България. Тези, които знам, често година до две след това, съжаляват. Има и такива, които успяват, каквото и това да означава за български условия, но това са хора поне върнали се с някаква не лоша сума пари, стартов капитал + не само образование, а и професионален опит. И всички те казват, че са имали и късмет. Даже и те, обаче, се дразнят ежедневно на условията в България, докато бъдат пречупени от средата в която виреят, свикнат и се примирят. Нещо, което аз намирам за доста неприятно.

Такива решения са доста сериозни. В никакъв случай не трябва да се взимат както импулсивно, така и основани на някаква криворазбрана носталгия. Тя ще се изпари, а после?  newsm78 Ако казваш, че в Америка не ви е лесно, то на какво се надяваш в България? Че ще ви е по-леко? Че защото е България по-леко ще понасяш неоправията и проблемите?  ooooh! От сега ти казвам, че няма да е така!  Peace Освен всички професионални и лични проблеми с които се сблъсква човек навсякъде по света, там - в България - вероятноста да бъдете затрупани и с неподозирани в момента битови проблеми от всякакъв характер, които предполагам сега нямате, е огромна.

Пишеш, че скоро си завършила. Естественно е в такъв периода да ви е било трудно. Мъжът ти е "едва" от 5 години там. Също е бил в период на адаптация и търсене на правилният път. За вас всъщност, по мое мнение, живота и реализацията в Америка едва сега започват. Помислила ли си КЪДЕ бихте имали по-добри перспективи?

Животът е навсякъде борба. По-важно е обаче за какво се бори човек и какви са изгледите му за победа.  Peace

Последна редакция: пн, 07 юли 2008, 09:53 от Dona Bonbona

# 9
 • Мнения: 222
ние се върнахме преди година и половина, преди месец съпругът ми замина отново, предстои и ние да заминем до месец.съпругът ми за година и половина не можа да си намери свястна работа или поне добре платена, и просто реши че няма смисъл да се измъчва повече тук ....и замина.сега е доволен от работата си , намерил е ново жилище за нас и всичко се подрежда както той би искал да бъде ...не казвам че вие няма да се справите , но е много трудно , свикваш да живееш по един начин , по стандарт , който е съвсем различен от този в България и изведнъж трябва да се справяш примерно с 600 - 700 лв заплата , от които примерно 500лв са наем на жилище и сметки по това жилище и т.н. ... трудно е но само вие можете да решите.
успех във вземането на правилното за вас решение  bouquet

# 10
 • Мнения: 682
Ако ще живеете в голям град, мисля че финансово по-лесно ще се оправите. В София в момента има страхотен глад на качествен персонал. Ако имате добра квалификация, можете много бързо да намерите доходна работа.
Естествено, че финансовата страна е важна при взимането на такова решение, но важен е и начинът, по който се чувстваш и къде се чувстваш най-щастлива. Аз имах възможност да изкарвам 5 пъти по-висока заплата в чужбина, но си подредих приоритетите и реших, че има и по-важни неща, които ме правят много по-удовлетворена и щастлива. Желая ти успех!

# 11
 • Мнения: 45
Здравейте, просто се опитвам да чуя повече мнения преди да вземем окончателно решение... 

Ще се радвам да чуя мненията ви по въпроса.

Досетих се нещо.  Mr. Green


Че ще ви е по-леко? Че защото е България по-леко ще понасяш неоправията и проблемите?  ooooh! От сега ти казвам, че няма да е така!  Peace Освен всички професионални и лични проблеми с които се сблъсква човек навсякъде по света, там - в България - вероятноста да бъдете затрупани и с неподозирани в момента битови проблеми от всякакъв характер, които предполагам сега нямате, е огромна.


За да не съм голословна, няма да е лошо при взимането на решение да вземеш под внимание теми като:

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=311499.0
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=309012.0
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=309288.0

тези "само", защото са актуални!  Laughing

И да не дойде сега някой да ми обяснява, как това са изключения!  Stop Naughty

# 12
 • Мнения: 278
Според мен щом не сте живели в България последните 11 години ще ви е много трудно да се адаптирате. През този период сте изградили отношения, една "стабилна" среда, а в България трябва да започнете отначало. Опитайте, но си оставете вратичка за връщане. Не мисля, че очакванията ти ще се оправдаят, стандарта на живот е по-различен, а дори и да имате спестени пари ще ги изхарчите за нула време.

# 13
 • Мнения: 103
Какво те дърпа към България, при положение, че там където си в момента имаш много по големи възможности. Още повече, че знаеш езика и имаш образование. Мислиш ли, че в БГ ще се справите по добре, особено ако нямате собствено жилище. Много добре обмислете решението си защото действителността е малко по различна от това което дават по телевизията.

# 14
 • Мнения: 1 632
Според мен щом не сте живели в България последните 11 години ще ви е много трудно да се адаптирате. През този период сте изградили отношения, една "стабилна" среда, а в България трябва да започнете отначало. Опитайте, но си оставете вратичка за връщане. Не мисля, че очакванията ти ще се оправдаят, стандарта на живот е по-различен, а дори и да имате спестени пари ще ги изхарчите за нула време.
Направо ме улесни в писането!

Аз живях 6год. извън БГ,и завръщането ми беше шок за мен.Адаптирах се някак си,но все още правя сравнения и се разочаровам.Определено не бих тръгнала пак,но често ми се иска да не се бяхме връщали.

Общи условия

Активация на акаунт