Моля дайте идеи за нещо евтино

  • 19 004
  • 29
  •   1
Отговори
  • 1
  • 2
  • Всички
 Имаме малко затруднение в парите и искам да ви помоля ако знаете някакви по-евтини рецепти да ги напишете.  

# 1
  • Мнения: 3 036
За какво :
За супи,за десерти
Дай пояснение! Peace

# 2
За всичко, ако може

# 3
  • Мнения: 5 001
Аз скоро правих нещо вкусно.Тиквички,нарязани на по-едри парчета ги задушавам в олио под капак докато омекнат,прибавяш сол и нарязан копър.Объркваш добре и чукваш няколко яйца,объркваш хубавичко,ако обичате може и 1-2 щипки черен пипер да ръснеш.Много вкусно се получи.

П.П. Ако искаш в цялото изпълнение може и сиренце да се прибави...Или да настържеш малко кашкавал при сервирането....

# 4
  • Мнения: 3 036
Ето примерно рецепта за
лъжлива гъбена супа:
Във вряща вода слагаш 1 глава лук,3 картофа на кубчета,сол,
1 кубче гъбена подправка,дивесил фиде.
Става страхотна

# 5
  • Мнения: 22 867
Виж и тая страшно вкусна супичка. Къде ли не и разнесох рецептата, на всички се харесва. Маслото може да замениш с олио, става от всичко по принцип - воденички, шийки, бульона от сварено пиле / е, хубаво е да има и месце в нея/, продават едни евтини пилешки гръбчета - последния път я правих от такива, защото това имаше в кварталния магазин.

Виж и този Постен меден сладкиш, без яйца е, бързо става и също е много вкусен.

А тези Кюфтенца от тиквички и картофи, винаги се получават, също са много лесни и вкусни, с малко продукти - последната рецепта.

Последна редакция: пн, 07 юли 2008, 10:18 от labrex

# 6
  • София
  • Мнения: 607
Всичко от картофи - печени в тава с подправки; огретен - с фикса на MAGGI; пържени.

Гювеч - пак картофи + 1 буркан готов гювеч или 1 пакет замразен.

Гъби - на супа или на каша.

В нашето семейство много обичаме една сиренена каша: Леко запържваш 2 с.л брашно, добавяш 2 чаши прясно мляко, малко сол и черен пипер. Оставяш да се сгъсти (ако е необходимо добавяш още прясно мляко или вода). Накрая натрошаваш 100 -200 гр.сирене. Става много вкусна.

# 7
  • Мнения: 3 036
Сетих се за друг икономичен вариант - шницели.
Зависи колко ще гребнеш с лъжица и да го разстелеш.
Тази рецепта можеш да я направиш на половина количеството.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=176633.0

# 8
  • космополитно
  • Мнения: 941
За десерт- грисхалва.

Продуктите, които ти трябват са:

* чаша грис;
*1(или2) чаши захар;
*3(или 4) чаши вода.
Малко олио

----

! Това е базовата рецепта. Аз обикновено директно приготвям по-голяма доза, като спазвайки пропорцията умножавам всички компоненти по две или три (у дома народа е ящен)!

Приготвяне:
В сух плитък съд първо запичаш гриста до златисто (бъркаш непрекъснато с дървена лъжица). После я заливаш с мъничко олио, колкото да се овлажни и я  пържиш мъничко при непрекъснато бъркане. Ако желаеш добър вариант е и без да я пържиш.
В отделен съд предварително си сварила водата със захарта до разтварянето  на захарта. След охлаждането към сиропа прибавяш малко лимонов сок(може и без него) и ванилия.

Към обработената  грис постепенно и при непрекъснато бъркане прибавяш сиропа. Вариш всичко още 2-3 минути като не спираш да бъркаш. Изливаш в тава и оставаш да изтине за час два, след което режеш на парчета!

Ако ти се занимава можеш да сприцоваш отгоре със сметана или да поръсиш нещо (напр. пъстри  захарни пръчици)- от тези за украса на торти.

# 9
  • София
  • Мнения: 140
1.Миш Маш ако обичате, можеш да го приготвиш с останал от зимата буркан с домати, чушки по твоя преценка вече не са скъпи пък и не ти трябват много, 2 яйца и малко сирене и имаш чудна лятна манжа.
2.Картофени кюфтенца-1 кг.картофи сварени предварително се намачкват добре, прибавяш 2 яйца, 2 глави кромид лук/ако имаш пресен добави и от него / нарязан на ситно, 100 гр.сирене /аз слагам по 200-300 гр. понеже обичам да има сиренце повечко/, сол, чубрица, магданоз пресен ако имаш нарежи, шарена солчица по твоя преценка количеството, но да не се прекалява.Замесваш хубаво правиш на кюфтенца, овалваш в галета и пържиш в предварително нагорещено олио.Същото става и с настъргани тиквички.

# 10
  • Мнения: X
1.Ризото с гъби:
1 ч.ч. ориз
200-300 гр. гъби
подправки -по желание
Гъбите се запържват малко ,добавя се ориза,доливат се 2 ч.ч. вода и се вари до готовност.
2.Мусака от кайма и картофи:
От 250 гр. кайма и 1 кг. картофи правя цяла тава за 4 човека ,че и за другия ден ми остава.
3.Картофи огретен
4.Тиквички огретен
Нареждам зеленчуците на кръгчета в тава,напръсквам с олио,запичам ги,заливам с две яйца,разбити с прясно мляко и допичам.

# 11
  • Мнения: 430
зелен фасул,леща,зрял фасул, спагети със сиренце,грах ,тиквички на фурна с ориз ,яйца с кисело мляко

# 12
  • област Софийска
  • Мнения: 1 719
Картофена яхния, картофи на фурна, ориз яхния или на фурна, зеле, боб, леща, грах - постни или примерно с пилешко (бутче или крила); кюфтета пържени или със сос, мусака. Това за мен са най-евтините ястия. Сега, лятото, и миш-маш, чушки с доматен сос, пълнени чушки (постни или с кайма).

# 13
  • София
  • Мнения: 123
Аз пък да се вклю4а с едно десерд4е,много икономи4но.

2 яйца,2 1/2 4.4аши брашно,1 4.4аша с връх захар,1 бакпуловер,1 ванилия,100 гр. прясно мляко и 2 супени лъжици  масло или маргарин.Вси4ко това се разбива и се пе4е на 150 градуса.Сместа може да се раздели на 2 и м/у двата пласта по желание да се сложи сладко,ядки или каквото си искате.Става мммммм- много вкусно и не мисля,4е трябват много продукти.

# 14
  • Мнения: 800
като привърша финансите почвам  : картофи соте с таратор; пържени яйца със зелен лук и пак таратор; булгур, ризото с гъби /въпреки че гъбите не са мн евтини/.

В тенджера бъркам нарязани на парченца тиквички, патладжан, домати, лук с масло, може и кайма ако се намира.

# 15
  • Мнения: 4 496
Ориз с маслини, картофена супа, супа от тиквички, някаква паста с доматен сос, ориз с кренвирши, кренвирши с картофи в гювечета. Само това се сещам в момента. Rolling Eyes

# 16
  • Неизживени спомени
  • Мнения: 488
Кренвирши с яйце и кашкавал,не е нужен кой знае колко кашкавал,та разцепваш кренвиршите на 2 нареждаш в намаслена тавичка,отгоре слагаш резанче кашкавал и чукваш яйцето.Запичаш във фурната и ...готово. PeaceБях публикувала АRROZ A LA CUBANA много е евтино и страшно вкусно Hug Peace

# 17
  • Мнения: 800
ейййй, бях  ги забравила тези кремвирши с кашкавал, ммммм

# 18
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 351
Като гледам момичетата доста рецепти са дали, авторката дали ще приготви нещо от тях?  Crossing Arms

# 19
  • София
  • Мнения: 3 679
Прясно зеле с домати
Ако вземеш пиле можеш да направиш от него няколко неща - супа, пиле с ориз, пиле с картофи, пиле със зеле  Simple Smile
Яйца на очи, бъркани яйца, омлет
Гювечета - с каквото имаш в хладилника.
Тиквички с ориз
Маслини с ориз

# 20
  • Мнения: 5 001
Пържени картофи заляти с кисело мляко и чесън.....По всяко време на годината ги уважавам тези картофки

# 21
  • космополитно
  • Мнения: 941
Току-що видях вкусничка  и достъпна и като финансова себестойност и като изпълнение рецепта на Ками от темата за Разделното хранене:

Разделно хранене-рецепти/3/
--------------------------------------------------------------------------------

Постни:

Зелен фасул по селски/Bodrovsky/

1 кг. зелен фасул
• 7 - 8 скилидки чесън
• 1 с.л. брашно
• 5 с.л. зехтин
• 1 ч.л. сол
• магданоз

Зеления фасул се почиства, отстраняват се връхчетата, измива се и се нарязва на едри парчета. Поставя се в тенджера, заедно със солта и около 750 мл. вода и ври до пълното му омекване. Скилидките чесън се нарязват на ситно и се запържват в зехтина за около 30 секунди. Добавя се брашното и се запържва до златисто. Запръжката се изсипва в тенджерата с фасула, тя се разклаща и се сваля от огъня. Ястието се поднася топло, поръсено с нарязан на ситно магданоз

Въобще прегледай рецептите от темата- има интересни и нескъпи идеи! Пък са и полезни! Hug

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=312566.0

Последна редакция: пт, 11 юли 2008, 01:38 от Venecias

# 22
  • София
  • Мнения: 1 341
Ето един лесен и икономичен сладкиш!
 2 к.ч. кисело мляко + 1 ч.л. сода +1 к.ч. олио + 2 к.ч. захар + 4 к.ч. брашно.Всичко се обърква и изсипва в намазнена и поръсена с брашно  тавичка /моята е 30/18 см. /. Вариантите за отгоре са ми два:
1) поръсвам с нарязани орехи и леко ги притискам
2) с помощта на някакво сладко  с ч.л. разчертавам на парчета ( в/у сладкото може пак малко орехи). При този вариант  тестото се надува и става мн. ефектно.
( НЯМА ЯЙЦА!!! - в рецептата ).
PS: може да се направи и в кръгла тавичка.

 

# 23
  • София
  • Мнения: 3 789
макарони под всякаква форма
Мусака
КАртофи във всякакъв вариант
Кремчета

# 24
  • Мнения: 1 176
Изписа се толкова много,а още не знаем,достатъчно ли е за авторката?Нека се включи.

# 25
  • Мнения: 247
Пиша този списък, с уговорката да не ми се сърди авторката на темата, напълно в шеговита форма е
  Не търсете смисъла на написаното - не че няма- има и то е 42! Joy Joy Joy Joy

Студентски санвич  - една припечена филия полята с малко олио, сол и червен пипер, ако има в хладилника един домат още по-добре.Да не е много мек и изгнил. Сещам се за моите студентски години, когато нямаше време за готвене преди изпити!!!
 Joy Joy Joy Joy Joy Joy
Някоя нещастна консерва, останала случайно непокътната. Но първо да се види срок на годност!
После буркан с лозови листа. Нищо не приготвяш с тях, измиваш ги и ги изяждаш.
Пържени тиквички или патладжан, но без чесън и други екстри.
Правиш си бульон от 2 цели картофа, 1 морков и целина, глава лук на две,  домат на две и вариш 40 минути. Като стане готово, пускаш малко фиде и посваряваш и после ядеш.
Филии с конфитюр и краве масло, до засищане.
Пържени филии и компот.
Копърка от бурканче, не от буркан - това вече е екстра.
Кокоши крака сварени - топиш филия в бульона и хапваш!Краката пазиш за спомен след дипломирането!
Далаци, бъбреци и разни органи, но без косми, кръв и нокти - брррр отварт !-варени най-вече, че олиото пари струва!
Банички и бози цял ден!
Шкембе чорба в някое заведение близо до университета.
Варени яйца. Краставица за гарнитура.
Лютеница, обаче ако имаш язва - по никакъв повод!Може да се окажеш в интензивното отделение, ако си прималяла от глад и наблегнеш само на това.
Сирене с олио.|
Лук и сол. Една филия хляб, ако изпадне от някой шкаф, проверява се за мухъл. #Crazy
Минаваш през някое село /близко /с колата и като видиш ограничение 40  км/ч, засилваш колата и погваш някое ято пресичащи патки или кокошки. Спираш и се оглеждаш,ако няма никой - каквото не мърда го мяташ в багажника на колата и по възможност бързо отдалечаване от мястото на престъплението. После вариш, печеш каквото там искаш и поканваш други сродни души да споделят масата. От теб кокошката, от тях пиенето. Mr. Green Mr. Green
Получаваш колет от вашите - грабваш салама и го позапържваш за по-сигурно. Това е за всеки случай да не прекараш в тоалетната на университета вместо пред вратата на кабинета на изпитващия.
Всякакви пари и изпарения от животински произход, идващи от кухнята на хазяйката ти,  са добре дошли - вдишваш ги както би вдишала йодни пари сутрин на морето към 3-4 часа.  #Crazy
Водица - плод - водица .Водицата да е от чешмата, а плода да не е мек и гнил като доматите! #Cussing out
Ориз с капчица зехтин или скилидка чесън - ей ти рецепта по италиански!
Таратор без караставицата. Слагаш кофичката под кранчето в кухнята и затаяваш дъх.
Отиваш на градското гробище и слагаш възможно най-тъмните очила и не се гримираш. Като тръгнат хората към дома на починалия и ти с тях. Менюто го знаеш. #Crazy Сватби и кръщенета не се броят, там нещата са по-сложни.
В сезона на черешите спираш колата край някоя крайпътна череша и вадиш крика. Все едно, че туко-що ще се заемаш с ремонт на гумата. Мяташ се на дървото с една кофа и я пълниш догоре с череши. Гледай да не казваш "дий", като Чичо Пейо в приказката, че ако се появи някой,  да не ти отпътува колата. Ако не те е страх, че черешите са пълни с олово, защото са край пътя, изяж ги!
Ако ли не , размени ги за нещо друго или ги продай на някоя пенсионерка, с обяснението, че са от вашите, но си закъсала за пари.  Joy Joy Joy

ОХ, стига вече, прекалих с глупостите, много се извинявам още един път на авторката, темата възпроизведе у мен едни такива странни спомени от студентските ми години! Joy Joy Joy Joy Joy




 

# 26
  • Мнения: 5 001
Пиша този списък, с уговорката да не ми се сърди авторката на темата, напълно в шеговита форма е
  Не търсете смисъла на написаното - не че няма- има и то е 42! Joy Joy Joy Joy

Студентски санвич  - една припечена филия полята с малко олио, сол и червен пипер, ако има в

 Shocked  ooooh!  Joy Joy Joy Joy Joy Joy

Направо ме уби с тия "рецепти"   bouquet  bouquet  bouquet  bouquet

# 27
  • Мнения: 25 586
svetlanka85 , рожбе, ти върна в мен надеждата в младото поколение! Ейййй, някои от вас ще станат хора! Аферим и машалла!
Респект!  newsm20

ПП А аз досега си мислех, че съм написала учебника по оцеляване в студентските гладни години! Ха! Добре, че са младите да ни дадат акъл!  Embarassed

# 28
  • Мнения: 2 804
Спагети , с доматен сос , босилек и чесън !
Сваряваш спагети в подсолена вода , като междувременно затопляш олио или зехтин слагаш цели 2-3 скилидки чесън , добавяш листа пресен босилек и 1-2 домата нарязани на ситно . Черен пипер и сол на вкус , за завършек и при наличие на кашкавал може да се прибави за дооформяне на ястието .

# 29
  • Мнения: 4 138
спагети алйо-олйо.
спагетите се сваряват ал денте. нарязват се на тънки филийки скилидки чесън, запържват се много кратко в малко зехтин, може и олио, за по-евтино. добавя се ситно начупена суха люта чушка. спагетите се добяват при чесъна и се овкусяват със сол и черен пипер. рецептата е италиянска и е доста почитана. евтина е а и ток много не се хаби.

от едно пиле могат да се направят 5 манджи. зависи колко хора сте, но за трима стига.
бялото месо, половината панирано, половината фрикасе, панира се накъсано на малки парченца, след като е сварено. панировката го прави огромна порция. към него сос кисело мляко с чесън.
едното бутче, предваритено сварено, с ориз, на малки парченца нарязано.
другото, яхнийка с картофки.
останалото, на супа. отделяш месото, вариш картофи, после ги пасираш в бульона. малко прясно мляко, магданоз. овкусяваш със сол и пипер. връщаш месото в супата. може и една скилидка чесън да се смачка и добави.

върнах се мислено  в едни много тежки, бедни години. и ми стана мило. бях на 20. нямахме пари даже за едно билетче от 6, тогава струваха по толкова......
ама сега мога от едно пиле и повече манджи да направя. Wink

и последен съвет. всичко панирано засища много, вкусно е, но не е здравословно. за да можеш да употребяваш олиото по-дълго, не пържи на много силна температура и махай всякакви парченца веднага, защото прегарят. после го прецеждай и в хладилника.

крем супите с крутончета от стар хляб, направени саморъчно, са много вкусно нещо. пазарувай само в края на работното време на пазарите, тогава нещата може да са по-евтини. пазари се за цената, и да не ти пука.

по поляните има киселец, лапад и коприва. с тях могат да се сътворят чудеса. хем е здравословно да се разхождаш, хем човек може да понабере нещо.

студени билкови чайове заместват перфектно безалкохолното, когато са леко подсладени.

Общи условия

Активация на акаунт