Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 460Здравейте,

Знаете колко е трудно на децата със СОП да намерят своето място в малкото специални групи и логопедични дг. За съжаление такива специални групи в масови дг има само в 17 ОДЗ и 59 ОДЗ, и двете в кв. “Младост”. Освен че за живущите в другия край на София пътуването е убийствено,  напливът за тези малко на брой места е голям. Проучихме как точно става разкриването на такива специални групи и стигнахме до извода , че само от нас заинтересованите родители зависи дали такива ще има и в други райони на София . Бащата на едно от нашите нуждаещи се дечица е юрист и се нагърби с нелеката задача да събере и оформи документацията. Решихме, че е добре към молбата да приложим и документите на децата - епикризи , телк и т.н , за да видят властимащите, от които зависи нещата да се променят, че нашите деца са реални и имат реална нужда от място в детска градина и специалисти, които да работят с тях . Хубаво е във всеки район да има поне една такава специална група от деца със СОП - ДЦП, Даун синдром, аутистични разстройства, хиперактивност, ДЦП и др. увреждания. Но това става трудно и за това като начало се насочихме към район Лозенец, защото освен че е удобно за повечето родители , с които координираме действията си , мислим че би било сравнително удобно и за нуждаещи се деца, живеещи в по-крайни квартали на София.

Идеята е в сградата на някоя масова дг да има специална група от около 8-10 деца и 3-4 специалисти- психолог, логопед, специален педагог, кинезитерапевт. Подготвяйки децата да се справят с реда и структурираните занимания в група, те работят за интеграцията им в масовите групи и масово училище, когато те са готови за това.

 
Моля ако мислите, че вашето  дете има нужда да е част от такава група , изпратете документите му (акт за раждане, епикризи, телк) на yovka.hristova@gmail.com  Ако няма как да ги сканирате, просто ми пишете телефон за връзка за да се уговорим как да ги получа.

Последна редакция: пн, 07 юли 2008, 15:21 от paraplanercheto

# 1
 • София
 • Мнения: 2 319
Идеята е хубава, но доколкото си спомням когато ставаше въпрос да се открие такава група в 59 ОДЗ тези неща си ги вършеше директорката на 59 ОДЗ.Тоест тя ни събра копия от документите, отиде до общината и удари списъка на масата.Каза - аз имам помещение, аз ще го обзаведа, аз ще намеря специалисти - вие само дайте разрешение.Дадоха и разрешение с уговорката да не им иска пари.Групата ни се обзаведе и се оборудва от личният фонд на градината - не от общината - да не навлизам в подробности.
Та идеята ми е следната - на първо време потърсете такава директорка, която е склонна да направи тази специална група.Защото някак си не мога да си представя от общината викат под списък директорките и им налагат да отворят специална група - и те пък да започнат да работят с желание и любов към децата, защото така са им наредили "от горе".

# 2
 • София
 • Мнения: 2 262
Мисля, че няма проблеми да се направи и така както е написала  Парапланерчето, защото е много трудно за една майка на дете с някакво увреждане да обходи кварталните градини с него под ръка, а и такъв непознат и неизвестен човек е трудно да бъде изслушан и разбран. Няма нищо лошо в това, да се почне и отгоре понякога, там поне са запознати с ресурсите на градините и с това, коя директорка е благоразположена да изслуша такава идея и да се заеме и да действа, а още повече ако е подпомогната от родителите. Защото знаете колко е трудно да се обикаля и да се намери някой просто да те изслуша благоразположено. Ако те сритат на 3 места и край, не вярвам да са много хората, които ще отидат на 4 място. По цял ден се борим с негативните емоции покрай нашите си проблеми, искаме да помогнем на децата си, но нямаме нужда да бъдем и допълнително изтормозвани и обиждани, като ни отхвърлят явно от обществото. Ако все пак някой познава такава директорка, нека веднага пише за коя детска градина става дума, така ще облекчи много мисията, не отхвъляйте идеята, а си помислете и включете, стискам палци да стане!  Hug   bouquet

# 3
 • София
 • Мнения: 2 319
Аз се сещам за една директорка - склонна да го направи ама в Обеля. 41 ДГ "Адам Мицкевич"

Ама изобщо не става въпрос да се отказва някой - напротив, ама да се търсят по всички флангове подкрепления.Също така зависи и от кметовете на общини доколко ще натиснат.Давайте идеи кой каква информация има.
И още нещо - ако отидат две три майки вкупом при директорка от квартална градина е по тежко и по трудно да се откаже отколкото, ако се борим един по един.Естествено , сритват ни, ама ако сме две три в кабинета ще е трудно да ни наритат  Crossing Arms

# 4
 • Мнения: 460
Принципно си права Катина, благодаря ти за мнението. Ако познаваш благосклонна директорка ще съм ти благодарна и за информацията. 41ОДЗ лично на мен ми е далече, но ако се съберат достатъчно родители от Обеля, Люлин и съседните квартали ще опитаме и там да има група.
 По принцип трудно се намира информация за деца със СОП, Директорката на 59 ОДЗ е взела чакащите за прием в специалната група на 17 ОДЗ и така е сформирала групата. За един доброжелателен, но нямаш тази информация директор нашето предложение ще е добре дошло.
Длъжни сме да опитаме, все пак в район Лозенец има 7 ЦДГ, в поне една от тях трябва да има място за нашите деца.

Искам да помоля, ако някой от заинтересованите родители, може да проучи по някакъв начин дали в конкретна детска градина директорката има желание и дали има възможност да се оборудва помещение за това да сподели, за да лобираме за нея. Имаме идея това как да се случи , но все пак е добре да действаме заедно. Ако се координираме и наистина съберем документите на децата и видим къде ще ни е най-удобно , можем и да водим преговори с директори и общини.
Мамо Иги, благодаря ти, облякла си в думи част от мислите ми.

Има голяма вероятност, когато представим конкретно искане, да не ни бъде отказано. Това е в момента политиката на интеграцията: Който чука ще му се отвори! А ние ще бъдем настоятелни в  хлопането.
Чакам документите на децата Hug

# 5
 • София и там където не се пуши
 • Мнения: 12 011
Във всеки район мин една група да се направи такава.

В район Красно село например има група за деца с диабет, но защо да няма още ........

Нали знаете аз ви покрепям, ама съм в училищна възраст.

Като цяло след като градът ни расте, да се мисли за всичко.

# 6
 • Мнения: 2 242
Тази тема ме настъпва по един от мазолите... Уви, ще се опитам да дам мнението си в близко време. И да споделя опит от специализираната група в "масовата" градина във Варна...

# 7
 • София
 • Мнения: 4 407
Благодара на Иги, че даде линка.
paraplanercheto, в общината има проект за група от 8-10 деца, половината от тях да с телк решения. Така според мен ще има по-реална интеграция. Когато го представях, ми се стори, че има някакви възможности, особено ако има реални деца. Доколкото съм чела в Щатите  системата е подобна. Иначе подкрепям.  bouquet
Най-вероятно може да се реализира в училищата, там има свободни стаи. Не знам дали си го представяте така. Могат пак да идват логопеди и психолози, ще има съкращения на учители. Една ЧДГ в Банкя се помещава в класна стая и не виждам защо и това да се направи по този начин. Така децата ще свикнат и с училищната обстановка.
Дара няма телк или епикриза /освен от ранното раждане/, но има насоки на един зелен талон  от "Свети Никола" да ходи на детска градина и да работи с логопед. Места в детските градини няма за нея, подали сме документи. Групите са пълни и не знам дали ще се намери помещение. Мисля, че и за нея ще е подходяща форма с по-малко деца.
Friend, ще ми е интерсно да споделиш. Също да ви кажа, че в частните градини положението не  е много добро. От една частна градина ми казаха по телефона, че "децата имат 15 дни изпитателен срок и ако не се адаптират, ако плачат, или са умствено изостанали ги отписват" Rolling Eyes
Ами това е, редактирах го да стане надявам се по-смислено.

Последна редакция: чт, 10 юли 2008, 07:32 от TanyaMG

# 8
 • Мнения: 549
TanyaMG , мисля, че телк-а не е задължителен. Важна е епикризата, която показва , че детето има нужда от специализирана грижа.
А това за частната детска градина е ужасяващо. Просто не знам какво да кажа, но за съжаление и аз чух нещо такова от майка, чието дете са изхвърлили от прехвалена частна детска градина в кв. Младост. Защото стресирало останалите деца, които забележете - също си плащали...  Shocked

# 9
 • София
 • Мнения: 4 407
Надя, благодаря за коментара. Наистина е ужасно положението с детските градини. А ми се струва, че има една група деца, за които подходящото социализиране и обучение във възрастта 3-5 години е много важно.

И това, което пише Катина също е важно - в детската градина или училището да искат наистина да работят с такива деца, а не да ги приемат само по документи.

Йовка, изпратих ти е-майл и ще ти звъна Hug

Последна редакция: чт, 10 юли 2008, 08:14 от TanyaMG

# 10
 • Мнения: 2 242
Нека кажа няколко неща накратко, иначе много се ядосвам... В тукашната масова градина, в която има 2 специализирани групи чух неща, които никога не съм предполагал, че мога да чуя. И то от "специалисти"...
Намерете директор, който ИСТИНСКИ да желае създаването на такава група и който да милее за децата. Освен това помислете какво искате - място, в което децата ви да пребивават докато сте на работа или искате това време да се оползотворява най-благоприятно за децата (часове с логопед, психолог, ресурсен учител ...) Също така не забравяйте, че децата с увреждания много често имат огромна нужда от контакт със здрави деца, на които да подражават. Т.е. не да бъдат изолирани постоянно, да не бъдат извеждани (понеже няма как персонала да тича зад някое хиперактивно дете), а да имат ежедневен контакт с масовите групи.
И т.н и т.н. Всичко се постига само с огромно желание. Без него каквото и да се направи ще е в ущърб на някое дете или на повече деца.

# 11
 • Мнения: 549
Friend, много съжалявам , че имаш такъв горчив опит  Sad
Само , че аз съм от щастливите родители. Моят син три години е в такава специална група в 17 ЦДГ.

Идеята е в сградата на някоя масова дг да има специална група от около 8-10 деца и 3-4 специалисти- психолог, логопед, специален педагог, кинезитерапевт. Подготвяйки децата да се справят с реда и структурираните занимания в група, те работят за интеграцията им в масовите групи и масово училище, когато те са готови за това.


Искам да уточня, че тази идея всъщност е реализирана от три години в 17 ЦДГ с директор г-жа Афузова и от две години в 59 ЦДГ с директор г-жа Коцева.   bouquet С децата работят много добри специалисти и прекрасни хора. Водят ги в масовите групи за да участват в заниманията на връстниците им. Когато децата са готови да бъдат интегрирани в масовите групи в детската градина това става факт, а тези които са в училищна възраст - в училище. Това наистина се случва. Въпросът с обучението на специалисти е много болезнен, но се работи в тази посока. Вярно е че са много малко , но наистина има  хора , които искат  да работят с нашите прекрасни деца. Тази ми увереност идва от факта , че всяка година по време на интензивната юнската сесия в 17 ЦДГ участват точно такива млади хора -доброволци.
Силно вярвам, че такава специална група може да се разкрие  поне в още една градина още следващата учебна година. И въпросът е не дали?, а кога? и къде? това ще стане.
Само, че на всички нас е ясно, че  няма кой да проучи къде и колко нуждащи се дечица има и от какво имат нужда те. Ние родителите трябва да го заявим ясно и категорично пред когото трябва. Да изискаме от тези, от които това зависи, защото цитирам реплика от общинар :" Ние не знаем от какво имате нужда. Вие родителите трябва да кажете."
Сега е моментът "родителите да кажем"!
Съжалявам за неточния цитат , но :" Почукайте, и ще ви се отвори..."

# 12
 • Мнения: 2 242
nadejda.v.l, тук общинарите на среща по същия повод се оказа, че не знаят видите ли колко деца със специални нужди има Shocked Както и да е.
Знам за 17 ДГ, и за г-жа Афузова. Съгласен съм и с това, което говореше последния път при Милен Цветков.
Но не мога да се съглася с тукашните брътвежи, че едно дете от специализираната група трябва да се "обследва" от тамошните специалисти ПОНЕ 2 ГОДИНИ !!!!!!!!!!! Shocked Shocked Shocked за да преценят дали да го интегрират в масова група. И че не може едно дете да "пререди" друго, което дъъълго е обследвано.
Чудя се също така защо за прием в специализираната група се изисква мнение на психолог, който вижда детето за пръв път, пише мнение за 15 минути и това мнение е меродавно, а "специалистите" в градината го обследват 2 години. Разбира се психолога няма договор с касата и за мнението се плаща. Същото е положението с прегледите при другите лекари, от които се иска мнение. Да не говорим, че една от лекарките не е педиатър и само преписва мнението на прословутия д-р Щилиянов, писано преди близо 3 години...
Та такива работи.

# 13
 • София
 • Мнения: 4 407
И в двете мнения на Надя и Френд има полезни неща. Вярно е, че опита на двете ДГ в Младост е много полезен и персонала е направил много. Но е много далече като разстояние от половин София, доколкото знам децата стоят не стоят цял ден. Също не ми харесва това, че децата ходят "като на гости" в масовата група. А и се замислям, щом до сега друга директорка не е изявила желание, дали сега ще го направи?
И с двете мнения на Френд съм съгласна "за оставянето и развиването", а това, че трябва да стоят 2 години в специализирана група не го знаех Rolling Eyes

За мнението на общината, о там е най-великото препращане от институция до институция. Дано сега да са по отзивчиви не само на думи.

И още нещо, моето мнение е, че трябва да се работи дълго, дори и да не стане за тази година, да стане след 2-3 години, за други деца пак ще е полезно. Майките, които имат опит да споделят дали тук, или на друго място няма значение, как е най-добре според тях, техните проучвания. Дори след 10 години да имаме действаща интеграция, това ще е добре за всички, ще се гледа с друго око на децата, независимо от възрастта им.

# 14
 • Мнения: 2 242
Това за двете години според мен си е пълна тукашна измишльотина и не може да е описано в никакъв документ, тъй като за готовността за интеграция на деца с различни увреждания ред не може да има. Просто на хората не им се занимава и ангажираността им е абсолютно само на думи.

А дали в подобна специализирана група не биха предпочели да бъде прието дете с такива увреждания, които изискват по-малко грижи от страна на персонала? А за деца с по-тежките увреждания да няма свободни места? Нечовешко е, но има и такава възможност, нали?

Общи условия

Активация на акаунт