Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 608
Здравейте момичета, вчера си получих хормоналните резултати, направени на 3-ти ден от цикъла и бях доста шокирана тъй като
TSH е 0.003, реф 0.3-4.2. Изследвах този хормон преди 2 години и тогава беше в норма 2.6. По принцип сме с мъжки фактор. Искам да ви попитам, ниският TSH проблем ли е за забременяване и как могат да се повишат стоиностите му?

Благодаря ви и приятен ден от мен!

# 1
 • Мнения: 397
алех_свой, то си е за шокиране. Просто щитовидната жлеза не ти работи добре. Трябва да потърсиш ендрокринолог в най-скоро време и да вземеш мерки. Аз бях с почти същите стойности и с мъжки фактор. Когато нормализирах хормона, стана възможно и забременяване по естествен път. А ние се бяхме подготвили за АРТ, докато не установихме проблема при мен. Това, че преди 2 години е бил нормален хормона, нищо не значи. Има голяма динамика при хормоните  и те се влияят от много фактори.  Как са ти ТАТ и МАТ, Ф3 и Ф4. Изследвала ли си ги изобщо? Ако не си го направи, преди да посетиш добър ендрокринолог.
Успех!

# 2
 • Мнения: 608
Galka, благодаря ти за бързия отговор. Аз живея в Лондон и проблема тук е, че не изследват така както в България, нямам направени другите изследвания, от тук ми казват да повторя изследването след 3 месеца, тъй като не съм очаквала този проблем съм много лошо информирана. Сега започвам да чета. В този форум има доста писано, но за висок TSH. При теб за колко време се нормализира този хормон? И поздравления за бремеността. Благодаря.

# 3
 • Мнения: 397
Има и за ниско ТСХ, но е по-рядко. Разрови се из форума. Ще намериш полезни неща. Можеш да видиш и някои мои постове назад във времето, както и можеш да погледнеш в форума "Зачатие". Не си обяснявам защо чак след 3 месеца, но щом казват лекарите в Лондон....Тук лекарите назначават такива изследвания веднага, преглеждат те и на ехограф и почват адекватно лечение. Моя хормон беше 0,005 и МАТ ми бяха повишени. Хормона се нормализира след 2 месеца, с МАТ продължавам да се боря, но определено намалява. Сега се чувствам добре, за разлика от преди, когато на моменти имах сърцебиене и бях много нервна и сприхава.
Стискам ти палци!

# 4
 • Мнения: 608
Galka, страхотно отзивчива си. Благодаря ти. Ще се ровя за инфо обезателно. Тук лекарите имат много странна практика, все ти трябва да си искаш изследвания,да чакаш и т.н. та за това и си записах час за д-р Владимиров. Аз не съм забелязала никакви симптоми, е имам понякога сърцебиене, но то е рядко и особено когато съм много, много гладна. Ще отида при GP-то и пак ще го разпитам и ще си поискам тези изследвания.Ти следвала ли си специален хранителен режим или няма такъв?

# 5
 • Мнения: 397
Няма защо да ми благодариш. Искам да помогна, както на мен ми помагаха момичетата в моментите, когато бях объркана. Щом си записала час за Владимиров си на правилния път. той е един от най-добрите в репродуктивни специалисти. Аз те съветвам преди да отидеш при него, предния ден да си пуснеш в Бодимед (в София) контролни изследвания за ТСХ, Ф3, Ф4, ТАТ и МАТ. С тези резултати отиди при него. Той ще те насочи какво да правиш или към кого да се обърнеш. А можеш преди това да се консултираш и с добър репродуктивен ендрокринолог - аз лично ти препоръчвам д-р Тодорова. Ако искаш нейни координати, пиши.   bouquet

# 6
 • Мнения: 608
O, ще съм ти много благодарна да ми дадеш координатите на д-р Тодорова, нейното име доста се споменава при този вид проблеми. Така и ще направя, моят час при него е през Ноември, но и тук ще притесня лекарката си. А дали е възможно тези ниски стойности да са резултат на стрес и да са временни, а после да се регулират от само себе си?

# 7
 • Мнения: 397
Може да са резултат от всичко. На хормоните им влияят много и различни фактори. Още никой не е открил категорично кое точно отключва някоя болест. Просто грешка в компютъра. Това е. не знам дали е временно и дали ще се регулира от само себе си. Аз не бих залагала на това и не бих отлагала. Хормоните са финната настройка на организма. Техният дисбаланс, води до проблеми, вкл. и до стерилитет. Не искам да кажа, че при теб е така. Просто не ес самоуспокоявай. По-добре е да ис информирана и да си наясно с картинката, отколкото да си заравяш главата в пепела.

Телефонът в частния кабинет на д-р Тодорова е: 02/ 952 36 00 и нейния мобилен 0 888 40 82 03. Но по-добре си запиши час в кабинета. Там преглежда всеки вторник и четвъртък от 14 до 19 часа.
Поздрави!       

# 8
 • Мнения: 608
Благодарности, Galka за координатите на д-р Тодорова, в понеделник си записах час за моето GP и ще настоявам за по-обстойни анализи. А според теб високият или ниският TSH е по-опасен и сложен за лечение?

# 9
 • Мнения: 3 988
Ще се намеся в разговора ви на четири очи, ако позволите.  Wink
Искам само да уточня, че хормоните на щитовидната жлеза не се казват Ф3/Ф4, а Т3/Т4 или FT3/FT4 (като F е за free).
Простете за намесата, но си падам малко педантична.  Sick

# 10
 • Мнения: 397
Права си cubbit! Това е коректното изписване и аз това исках да кажа, но не съм толкова педантична и съм го написала чисто лаишки. 
Благодаря за поправката. 
А твоите постове винаги ме изумяват, защото ас много изчерпателни и много полезни!
Поздрави Peace

# 11
 • Мнения: 397
Алекс, не мога да ти отговоря на въпроса дали ниския или високия ТСХ е по-опасен. Чувала съм тук от момичетата във форума, че ниския бил по-добре по време на бременост, но пак ти казвам, че е най-добре да питаш докторката за това.

Може би и cubbit ще се включи с мнение.

Приятен ден и на теб!

# 12
 • Мнения: 608
Galka, благодаря ти за мнението и огромотяването. Купих си специална книжка за Thyroid disorders и в нея прочетох за T3, T4 и fT3, fT4 (f-free), иначе даже не съм и забелязала неточността в изписването на хормоните.

Cubbit, ти също ли си имала проблеми с TSH? Бих се радвала ако споделиш и ти мнение.

Поздрави.

# 13
 • Мнения: 3 988
алех_свой, моя ТСХ е висок. Не е над реферетните граници, но е близо до горната (варира от 3.9 до 4.2 при мен), а е желателно да е под или около 2.

http://forums.obgyn.net
Цитат
Low TSH is usually associated with HYPERthyroidism. Most patients with any clinically significant level of hyperthyroidism will not be able to conceive. As a rule if one does conceive, the fetal thyroid does not begon to develop much before 11 weeks. This means that if the thyroid function is normal by that time, there shouldn't be a problem.
Което значи следното:
Ниските стойности на ТСХ обикновено се асоциират с хипер функция на щитовидната жлеза. Повечето пациенти с клинично сигнификантно ниво на хипертироидизъм (при теб става дума за това, мисля) не са в състояние да заченат. Като правило, ако заченат, до 12 гестационна седмица ембриона  не е в състояние сам да синтезира тиреоидни хормони (бел. което значи, че за да обезпечи своите нужди, той използва изцяло тиреоидните хормони на майката). Това означава, че ако функцията на щитовидата жлеза е нормална по това време, не би трябвало да има проблеми.

Хиперфункцията се лекува с антитироидни медикаменти или с реактивен йод (последното не знам дали е разреено в БГ). Възможно е да забременееш и така, но не малко вероятно. Трябва да се вдигне нивото на ТСХ, т.е. да се намали производството на Т3/Т4. Малко затворен кръг се получава. Ако не ме разбираш, тук можеш да видиш схемичка.
Трябва обаче да пуснеш наново ТСХ, заедно с Т3/Т4.

# 14
 • Мнения: 608
Благодаря ти, Cubbit за включването. Страшно ми е като си помисля, че толкова дълго се концентрирахме върху повишаване показателите в спермограмата на приятеля ми, а то и при мен се оказва, че има проблем Sad Добре, но ако пролактина ми е в норма и имам овулация, шансовете да забременея естествено пак ли са много малки? Аз живея в Лондон и тук също лекуват с радиоактивен йод. Ох, те лекуват, но много се бавят с диагнозите и изследванията...Ти дълго време ли се бориш с високия TSH? Имам и още един въпрос. Възможно ли ТSH да е нисък, а Т3/Т4 да са в норма?

Благодаря предварително и приятен ден на теб и всички, които преглеждат форума.

Общи условия

Активация на акаунт