От няколко години почивам със семейството си в Турция, в региона на Белек. Понякога пътуваме със самолет, друг път с кола.  На  06.07.08 се завръщахме със собствен автомобил, от хотел  "ELA QUALITY RESORT"   BELEK в България,  през Истанбул. След като пренущувахме в Novotel Istanbul, се отправихме в ранния следобед към България. На около 50 км от Истанбул, бяхме застигнати от кола, малък  сив ситроен, в който пътуваха един мъж шофьор, 3 момичета на видима възраст 14- 18 години и две по малки -  10 -12 годишни. По жестовете на всички ставаше ясно , че имам авария  вероятно с предна лява гума. Отбих встрани , като те също отбиха на десетина метра напред.  Едно относително едро момиче почна да ми обяснява нещо за предната част на автомобила, докато без да забележа, други две се бяха промъкнали отзад, и с нож срязаха задната гума. Докато ги разгонвах тези отзад, вече всички бяха наизлезнали от тяхната кола и отваряха всичките врати на джипа ми , в който пътуваха съпругата ми и двете ми деца- съответно на 7 и 8 години. Всичките викаха, крещяха, дърпаха децата и жена ми, до момента в който успяха да докопат дамската чанта на жена ми , след което побягнаха към колата си, където шофьорът ги чакаше и след като те влезнаха вътре, той рязко потегли.
   Гоних ги до колата им , при което те изпуснаха 3 от паспортите ни. За жалост четвъртия, на 8- годишния ми син остана в тях. Заедно с дамската чанта, успяха да отмъкнат паспорта на малкия, валута в размер на около 2000 евро, телефона на жена ми и разни други документи.
   И така останахме встрани на магистралата, със срязана гума и без никакви пари, на около 5- 6 км  преди безиностанция на Шел.
   Имах приятелско семейство с което пътувахме заедно, за жалост те бяха объркали нещо пътя, и се движеха след нас на около 40 минути. Приятелят ми е български турчин, говори перфектно турски, обясних му по телефона какво се е случило. Той се обади в жандармерията и  не след дълго се появи както той , така и двама жандармеристи. Докато им обяснявахме случилото се , те говореха по телефоните си с някой , и не след дълго- може би 20 минути, казаха ,че са намерили захвърлена чантата заедно с паспорта.
  След ред премеждия се добрахме до бензиностанцията, където се опитаха да заляпят гумата. Приятелят ми се върна до началото на магистралата където се намира нещо като управление на жандармерията ЗА ДА ВЗЕМЕ ПАСПОРТА НА СИНА МИ, след което ми се обади оттам , за да ми предаде, че и ние трябва да отидем. Преборихме се с трафика и се върнахме назад в жандармерията. Наложи се да дадем обяснения какво се е случило, след което ни върнаха паспорта и празната чанта- естествено без телефон и пари. В жандармерията имаше още един човек -турчин пътуващ с майка си от Германия за Турция, който бе обран по същия начин, както и че има заловени, които отговаряха на описанието.
  Искам да изкажа благодарност на служителите от този участък на жандармерията, които ни съдействаха при тази ситуация.

   Жалко, имах добри впечатления от Турция като страна, организация, инфраструктура, туризъм и т.н.
  Чувствах се спокоен, когато пътувам там, както за себе си, така и за сигурността на децата ми в хотелските комплекси . Вероятно съм изпитвал по- голямо доверие отколкото е трябвало.
   По думите на служител на бензиностанцията това не е първия обир в последно време, а и самите ние бяхме свидетели на още двама потърпевши ( МАЙКАТА И СИНА, които засякохме в жандармерията) и още някакви турци които се въртяха около колата си , която беше качена на пътна помощ , тъй като предните и гуми бяха спукани.
   Всяка година почивам два пъти в Турция, и винаги съм говорил само добри неща за хората с които съм се срещал по време на престоя ми- лекари, служители в хотелите и т.н. Мисля , че ще избера друга дестинация за следващата си почивка.
   Стреса който преживяха децата ми, не го пожелавам на никой.
   Може би ако имаше предупреждения на границата, в хотела или някъде другаде , щяхме да подходиме по-внимателно и не с такова доверие.
   Считам, че е необходимо по-голяма информация, както от турска страна , така и от туристическите фирми, колкото и неприятна да е тя за имиджа на Турция като туристическа дестинация.
 Считам, че е необходимо повече хора да знаят това което се случи на нас, за да не се случи и на тях.
  Вероятно някои ще кажат че съм се хванал на изтъркан номер и вероятно ще са прави, само, че на магистрала с 3 платна по която минават хиляди автомобили непрекъснато, кола само с момичета които мислиш ,че ако ги духнеш ще паднат не събудиха никакво недоверие в мен.
  Още повече , че пътувам с кола всяка година, и не бях чувал за такива инциденти в Турция.
  Още нещо което забравих да спомена - от полицията разбрах , че няколко банди  действат на територията на Истанбул и магистралата.  Когато ни повикаха да се върнем назад една от причините беше , че са хванали един мъж и 3 момичета които бяха извършили обир на турчина, който засякохме в жандармерията и бе необходимо да ги разпознаем. Трафика обаче беше ужасен и се забавихме доста, поради което бяха транспортирали въпросните нанякъде.
 Моят приятел, който заедно със съпругата ме чакаха там , ми разказаха , че жандармеристите така са  били  крадците , че не са виждали такова нещо през живота си. Направо ги били смляли.
  Е, това е. Ако не знаете турски, при подобен проблем, не виждам как може да се оправите.
 
08.07.08
  СОФИЯ