Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 8 юли 2008, 13:18 ч.

Re: Киста в мозъка

 • 28 826
 • 22
 •   1
Отговори
Здравейте на всички!   bouquet
Пиша ви, защото съм много разстроена и имам нужда от информация и подкрепа. Днес разбрах, че един много скъп и близък мой човек има киста в мозък. Всички ние си знаем, че отдавна го боли главата все пие хапчета и пр, но тази зима (2007/2008) започна да получаа кризи. Постоянно хосдеше на лекари и пиеше силни хапчет акато всички му казваха че има жъзпалени синуси. Всичко ОК, помислихме си, че след кризата всичко е сжършило, но т тепърва започваше. Отново започнаха кризите, отново започна приемането на антибиотиците и когато миналата седмица бях н апочивка, то ми съобши, че е залитнал и е паднал и си е ужулил колената. Звучеше много страшно -  толкова да са зле нещат, че чак да залита и пада. Веднага му дадоха направление за ядрено-магнитен резонанс и резултатите показаха киста в предния дял на мозъка. Казаха му, че ще се наложи оперативно лечение и сега чакаме, за да ни насочат към добър неврофирург. Трябва да кажа, че мъжа, за който става въпрос е на 38 години и до сега не е имал подобни оплаквания, дано кистата да не е голяма.
Въпроса ми е има ли рискове от опрерацията и какви са те? Много ще ми е полезна информацията на някой, който вече го е преживял.
Мерси предварително!  Rolling Eyes

# 1
 • Пловдив
 • Мнения: 2 083
Един мой познат си стопи киста в мозъка с гладолечение при доктор Емилова, но и след курса на гладуване продължи да се храни здравословно - да яде здравословните заместители на съответните храни. За повече информация мисля че по темата може да ти каже потребителката Ester- тя познава такъв случай.


Успех  Hug

# 2
 • Мнения: 1 409
Не знам дали тумор в мозъка се равнява на киста, но най-вероятно да Sad Ако трябва да съм откровенна само много късмет и воля могат да му помогнат. Риск от операция винаги има, но пък при тези заболявания няма друг изход /макар че не съм запозната с алтернативни методи, но дори и да има такива те пак са частни случай/. Най-лошото е че в повече от 50% от случайте се получава рецидив, т.е повторна опрерация.  Възстановяването е много трудно, зависи коя част от мозъка е засегната последиците са различни, леки парези на крайниците, загуба на памет за известно време и др. Добър неврохирург е проф.Романски във МА и проф. Къркиселян, но той е много възрастен и не знам дали изобщо оперира вече. Много късмет!

Между другото темата е за Здравния форум, а не тук!

# 3
 • София
 • Мнения: 7 642
Не знам дали тумор в мозъка се равнява на киста, но най-вероятно да Sad Ако трябва да съм откровенна само много късмет и воля могат да му помогнат.
  ooooh!И операцията също!Това,което си написала звучи точно като смъртна присъда Rolling Eyes.Киста в мозъка и тумор в мозъка са различни неща.Само лекарите могат да преценят и да си кажат компетентното мнение.Късмета и волята ще са му нужни,но кистите се отстраняват съвсем успешно оперативно и после човек може да си живее пълноценно дълги години.
За лекари-в неврохирургията на Александровска болница/не съм сигурна дали точно така се нарича/ има много и кадърни неврохирурзи.Бусарски и Романски са от тях.За съжаление координати не мога да дам,но тук в този форум съм сигурна,че някои мами имат координати и ще се включат!
Успех и в никакъв случай да не пада духом твоят приятел!  bouquet

# 4
 • Мнения: 1 409
  ooooh!И операцията също!Това,което си написала звучи точно като смъртна присъда Rolling Eyes.Киста в мозъка и тумор в мозъка са различни неща.
Не споря Peace, дано кистата е по-лек вариант, просто споделям мнение на база на лични впечатления - някой изкл. близки хора, които пострадаха от тумори в мозъка. При операцията също има и голяма доза късмет!

# 5
 • Мнения: 659
Кистата е тумороподобно образувание , което дава същите симптоми като туморът ,защото заема пространство в мозъка и притиска жизненоважни центрове . Абсцесът - също . Лечението е САМО оперативно . Тия глупости с гладолечение за премахване на кистата , могат да костват живота а човека .  МОже да е ехинококова киста , тоест тения . Но това сигурно лекарите ( колегите ) са го взели в предвид . ДОбри неврохирурзи има в ПИрогов- Габровски  , също Бусарски , РОмански . Не съм съгласна с предишното мнение . Ще се изреже кистата , ще мине през хистологично изследване , за да се изключи злокачественост и надявам се всичко да е наред  Hug

# 6
 • Мнения: 2 263
Мисля, че незабавно трябва да се консултира с проф. Бусарски. Той е един от най-добрите и операциите му са с добър край. Не се стряскайте толкова, според мен е напълно лечимо и няма да има последици след операцията.

# 7
 • Мнения: 479
Кистата си е киста независимо в коя част тялото се намира. Какви са тези глупости за тумори и тем подобни - не шашкайте жената, моля ви се. Може би киста в ячника се равнява на тумор...  Shocked Друг е въпроса, че едва след операцията и хистологията - изследванията ще покажат какво точно е.
В случая е по-важно мястото на което се намира кистата и дали може да бъде отстранена, защото това е мозък.
Късмет желая на твоя познат - дано всичко мине благополучно и забрави за това.

# 8
 • Мнения: 659
Аз смятам , че пациентите трябва да са наясно със състоянието си или с това на своите близки ! Защото после ще има приказки от рода на " Ами лекарят каза , че не е сериозно пък то какво излезе " или обратно " Вие ни казахте ,че е сериозно и се притеснихме , а  то нямало за какво " . Трябва да се имат в предвид  възможностите доброкачественото да излезе злокачествено и обратно .

# 9
 • Мнения: 479
Не мога да разбера как жената говори за киста, а останалите започват да мислят за някакви доброкачествени или незнам какви си образувания....
Пълно невежество по въпроса...

# 10
 • Мнения: 8
Това същото като хематом на мозъка ли е защото майка ми 15 г живее така защото не искаше операцията която и назначиха лекарите но вследствие на силен стрес всичко се повтаря а има час за еег на 22ри трябва ли ядрено магнитен резонанс защото никой не ти казва какво трябва да се направи а тя се парализира и пада защото не издържа да не излиза цял ден от вкъщи а аз не мога да съм до нея винаги. Confused

# 11
 • Мнения: 659
dani 82 ,

Kak са разбрали лекарите , че е хематом , при положение ,че са назначили и операция ? Какви изследвания има ? Интересно защо влошава качеството си на живот , защото се страхува от операцията .

Мозъчна компресия

Определение
Компресията на главния мозък влиза в групата на закритите черепномозъчни травми, при които е запазена целостта на кожата на главата, независимо дали черепните кости са запазени или не. Компресията на мозъка може да се дължи на изляла се кръв в черепната кухина или на компресионна фрактура на черепната кутия.


Епидуралният хематом (кръвоизлив между черепните кости и твърдата мозъчна обвивка, т.е. - над обвивката) е една от причините за мозъчна компресия. Най-често той се наблюдава при фрактура на костите на черепа в слепоочната област със засягане (разкъсване) на някой клон или на самата средна менингеална артерия. Излялата се кръв постепенно отлепва мозъчната обвивка от черепните кости.
Няколко часа след преминаване на коматозното (безсъзнателно) състояние поради черепномозъчна травма съзнанието на болния отново се помрачава и той бързо изпада отново в кома. Това се дължи на притискане на мозъчната тъкан от постепенно увеличаващия се кръвоизлив.
В някои случаи се отбелязва разширяване на зениците от страната на хематома. Това е важен диагностичен признак, който показва мястото за оперативна намеса. Болните с епидуларен хематом се нуждаят от спешна неврохирургична намеса.


Субдуралният хематом (кръвоизлив под твърдата обвивка, между нея и паяжиноподобната мозъчна обвивка) е друга причина за мозъчна компресия. Той се образува при разкъсване на вени на меката мозъчна обвивка, преди вливането им в синусите на твърдата мозъчна обвивка.
Това най-често се наблюдава при травми, дори съвсем леки, с твърд предмед, без кожно нараняване, в челната или тилната област. Излятата кръв се разлива в субдуралното пространство по повърхността на мозъчното полукалбо, а понякога и по основата на мозъка. Според бързината на протичането субдуралният кръвоизлив може да бъде остър или хроничен.
Острият субдурален хематом се получава при разкъсване на по-голяма вена. След травмата се отбелязва светъл период от 3-4 дни, който е по-дълъг от светлия период при епидуралния хематом. Болният се оплаква от засилващо се главоболие, появява се гадене и повръщане. Сравнително бързо се развива сомнолентност (дълбока унесеност), хемипарезата (двигателни разстройства на едната половина на тялото) се засилва, настъпва сопор (безсъзнателно състояние, предшестващо комата), кома, нарушение в дишането и пулса, повишаване на телесната температура. Ако болният не бъде опериран навреме, настъпва смърт.


Хроничният субдурален хематом се получава при излив на малко количество кръв. Кръвоизливът се организира и се обгражда от капсула. През образувалата се полупропусклива капсула в кръвоизливната маса постъпва течност, която увеличава допълнително натиска върху мозъчната тъкан. При някои болни първите прояви се появяват няколко месеца, дори години след травмата, за която те вече са забравили. Тук светлият период е най-често три седмици след травмата на главата. Постепенно започва пристъпно главоболие с гадене и повръщане. Развиват се психически разстройства в емоционално - паметовата област. При неврологично изследване се установяват едностранни или двустранни импулси от страната на пирамидния път (пътят, по който двигателните импулси от кората на мозъка достигат до двигателната мускулатура).


Нелекуваните пациенти постепенно изпадат в сомнолентност, сопор и обикновено умират в дълбока кома. Болестната картина наподобява картината на мозъчни тумори. Лечението на субдуралния хематом е хирургично.
Компресия на мозъка настъпва и поради вътремозъчен кръвоизлив. Той се развива внезапно от типа на мозъчния хеморагичен инсулт, обикновено по време на травмата. Излялата се кръв притиска и разрушава мозъчната тъкан и предизвиква оток на мозъка с нарушение на дишането и сърдечната дейност. По-късно хематомът се организира и се образува капсула.


Лечението на този вид компресия от вътремозъчен кръвоизлив е хирургично.

# 12
 • Мнения: 718
Имам близко детенце,което го оперираха на 9м. от киста в мозъка.В Пирогов при д-р. Захаринов.Кистата беше на такова място и такъв тип,че не можаха да я извадят цялата.Сега детенцето ще е първи клас.Знам,че се слагат и дренажи(подкожно), с които да се източва течността от кистата  и с които човек си живее спокойно цял живот.

Пожелавам много кураж,успех и бързо възстановяване на вашият близък.

# 13
при мен проблемите започнаха преди около година!започна се с парене по цялото тяло температура болки и парене в главата!след погрешна диагноза и продалжително погрешно лечение с всевазможни антибиотици нещата се влошиха много!изпратиха ме на психиатар с идеята проблема да е психически защото било невазможно да имам толкова оплакваниа едновременно!там ми изписаха антидепресанти "золофт" и ми казаха че имам депресия и страхова невроза!аз се сагласих с диагнозата но нещата непотрагнаха!питам ги ок за болките и другите оплаквания но вазможно ли е да поддаржам температура от неврологично заболяване в продалжение на 9м 37,2!отговор не последва!предложих не един пат да ме пратят на скенер но ми казаха че ако имало нужда щели да ме пратят! болките не спираха и аз реших да си направя скенер като си го платя понеже крьвните изследвания били като по учебник и неможело да ме пратят защото нямало за какво! скенера  показа "арханоидна киста в мозака вдясно темпорално"изплашен до смарт ми казаха че трябва да се консултирам с неврохирург,газ за София веднага в Токуда ми направиха ядрено магнитен резонаннс мнението им бе че засега неможе да се предприеме нищо че кистата е може би още малка но аз за да се уверя веднага утидох при професор Брусарски!тои ми изриса карбамазепин и каза че след 6 м ще направим пак резонанс и тогава ако незнам кво се било променило ще ме оперират!кистата сеге е 14мм!аз сам мн зле незнам какво да правя и за капак всеки ме изостави защото кои има полза от болен човек!както и да е мисля да опитам с плодолечебната диета и вярвам че ще се получи дано! от утре я започвам живее ми се много!и на вас успех! трябва да не се отчаиваме!а този дето вика че с лечебната диета неставало да си го,,,,,ти да не си пробвал ве? кои ти даде права да говориш глупости на хората а?

# 14
 • Burgas, Bulgaria
 • Мнения: 2 905
евгени отиди при доц.Гергел4ев завежда6т е на неврохирурги4ната линика на СВ.Анна това е окръжна болница в София.Няма да те върне .Успех  Praynig

Общи условия

Активация на акаунт