Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 8 юли 2008, 16:34 ч.

Зелен боб-сега му е времето

  • 17 954
  • 68
  •   1
Отговори
  • Банкя
  • Мнения: 1 195
Хареса ми темата за тиквичките и реших да споделиме опит в приготвянето на ястия от зелен боб пък и подготовката му за зимата.
Аз най-често го сварявам на парчета .Отделно задушавам лук и морков .Прибавям една лъжичка брашно и домат  изсипвал боба и варя 5-10 мин.Подправки чесън и копър.

# 1
  • Мнения: 3 387
Темата е интересна, но освен бобена яхния и боб във фризера за зимата с друго не се сещам к което да подпомотна неиното развитие. Ще следя с интерес. Може някой да знае нещо вкусно и неопитвано досега.

# 2
  • Мнения: 10 718
Записвам се, никога не съм готвила зелен боб. Чувала съм за паниран, както е в шушулките, за супа и зелен боб с картофи на фурна.

# 3
  • Мнения: 3 387
а вярно и супа става, но само от зелен боб не съм правила. В комбинация с други зеленчуци, да!  Peace

# 4
  • Пловдив
  • Мнения: 867
Една интересна рецепта е паниран боб-става страхотно мезеза бира.
Бобът се бланшира, може и на пара да се свари, но не до пълна готовност, след това се овалва в брашно и яйце, пържи се в сгорещено олио.

# 5
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 279
Зелен фасул яхния на фурна - това приготвям най-често у нас!  Peace

# 6
  • София
  • Мнения: 3 634
Аз правя зелен боб с картофи. Запържвам лук, слагам след това зеления боб и нарязани на дребно картофи, като са почти готови добавям накълцан чесън, дом. пюре, черен пипер и магданоз. Много я харесват вкъщи тази манджа  Simple Smile
Другото което правя е салата от зелен боб. Бланиширам зелен боб, после го оставям да изстине, подправям с чесън и накълцан на ситно копър, сол, олио и оцет.
Онзи ден Звездев прави крем супа от зелен боб, но не записах рецептата - изглеждаше апетитно.

# 7
  • Банкя
  • Мнения: 1 195
Точно се чудех как се прави салатата  Трябва ли да е добре сварен?

Ще опитам и да панирам ,но трябва да взема от жълтия-едрия.Да върви по-бързо.

# 8
  • Мнения: 10 718
аз като не знам нищо за зеления боб - кой е по-крехък и по-хубав - зеленикавия ли или жълтия? Знам, че ако става на конци, като се чупи е стар, презрял, но няма да ми дадат на пазара да го чупя, та как да разпознавам младия боб?
Яла съм много отдавна една лека, свежа супа от зелен боб, като че ли нямаше други зеленчуци в нея  Thinking и беше приятно подлютена. Някой да знае нещо такова?
За колко време се сварява боб до готовност? Нямам никаква идея...

# 9
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
  • Мнения: 9 694
салата от зелен фасул

зелен фасул от кръглия
кисело мляко
сол
майонеза или заквасена сметана
копър
лук

фасулът се сварява, после сеохлажда в студена вода.
от останалите продукти се прави дресинг и се обърква с фасула
става супер


салата от зелен фасул с ядки
попарен зелен фасул - от кръглия
малко орехи
зехтин, сол, лим. сок

зеления фасул се обърква с дресинг от зехтин, лимон и сол, сервира се поръсен с орехи.
може да се добави и пресовен чесън

паниран зелен фасул
взима се от плоския - жълт или зелен
попарва се и се охлажда.
прави те панировка от яйце, бира и брашно.
потапя се всяко фасулче и се пържи.
сервира се с млечен сос с чесън или с лимонов сок.

мусака от зелен фасул
картофи се режат на кубчета, бланшират се
фасулът се реже на парчета и той се бланшира.
после се прави като нормална мусака

зелен фасул със сметана и къри

фасулът се реже на парченца и се попарва
в тиган с много малко мазнина се запържва наситнен лук,
добавя се чесън, сол.
добавя се заквасена сметана с малко нишестеили брашно да се сгъсти.
подправя се с черен пипер и къри и се добавя фасулът.
котлонът се изключва и се оставя да почине за около 10 мин.
серира се с ориз.

сигурно и други рецепти правя, ама сега само за тези се сещам... Crazy

# 10
  • Австрия
  • Мнения: 580
t_ilieva, кажи как го правиш зеления фасул на фурна?

Панираният ще го пробвам, че звучи страхотно, само където бирата ми свърши  Laughing та ще трябва първо да купя

# 11
  • Някъде на път....
  • Мнения: 10 279
t_ilieva, кажи как го правиш зеления фасул на фурна?.....................
Ами аз съм писала някъде.....
Слагам всичко сурово в гювеча - зеления фасул, лук, чесън, моркови, доматки, олио или зехтин. Включвам фурната на 220 градуса и го "забравям" за 2,5 часа. като го изключа поръсвам обилно с копър или магданоз! Става много вкусно!  Peace

Понякога го правя и с пилешко или свинско месце - рецептата е същата!  Peace

Ето резултата:

# 12
  • Torino,IT
  • Мнения: 1 818
Точно тази вечер вечеряхме пресен зелен фасул.
Понеже нямах време да се занимавам го попарих за около 10 минути във вряла подсолена вода, и после го прехвърлих в тиганче със зехтин, няколко скилидки нарязан чесън и лют червен пипер малко да поеме от ароматите и това е, вкусно, апетитно и бързо.
На салата с кисело мляко много ми харесва също.

# 13
  • в капчица роса
  • Мнения: 800
Преди го правех постен.

Сега по следния начин:

запържвам в тенджерата кайма и лук. Добавям гъби, морковче, картоф, нарязания зелен фасул, масло. Задушавам за кратко. Във вода разреждам доматено пюре и варя. Не трябва да е рядко, по-скоро прилча на яхния. Сервирам с гарнитура от ориз или булгур    chef 

# 14
  • Австрия
  • Мнения: 580
Данке за рецептата, ще я пробвам на всяка цена.
Темата е страхотна  Wink
Зеленият фасул в момента не струва нищо а аз умирам за сезонни яденета.

Редакция на ключовите думи на тема





Ел. поща с която се опитвате да се регистрирате не съвпада
с тази използвана в BG-Mammma

Да Попълнете формата за регистрация Не Продължете с Facebook регистрацията

Активация на акаунт