Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 3 861
Момичета, хайде помагайте с инфо ако знаете...

Вчера си говорихме с една приятелкаи тя ми каза нещо доста нелогично и тъпо, ако е така( а тя го знае от счетоводители защото се е интересувала, тя също е бременна)
болничните, които бременната взима по време на бремеността се приспадат след това от 9-те месеца отпуск по майчинство, платен върху заплатата върху, която си осигурявана...ама как го обясних, дано сте ме разбрали.
Тоест, мен ме осигуряват на реална заплата и аз разчитам през първите 9 месеца след раждането на бебока да взимам 80 или 90% беше там от въпросната заплата и чак след това до втората година да си взимам държавното майчинство в размер на минимална работна запплата ли беше  newsm78, незнам...
Обаче ако това е вярно , както аз сега 1 месец съм в болнични тези 9 месеца автоматично при мен стават 8, а ако не дай боже на някоя мацка и се налага да лежи през цялото време, какво, като роди само на държавното майчинство(минимална работна заплата) ли ще разчита????
Имате ли инфо по въпроса???

# 1
 • Мнения: 1 512
Погледни в майчинство - счетоводно.Отпуск поради бременност и раждане - 315 дни от него 135 дни болнични

# 2
 • Мнения: 6 337
Според мен няма такова нещо.Нека и някой по-компетентен по въпроса да се изкаже,но това си е пълен абсурд.  Naughty

# 3
 • Мнения: 2 908
Няма такова нещо.Аз лежах 6 месеца,преди да родя(бях тъкмо влизаща в 3-тия месец),бяха ми болнични и ми се плащаше 80% от заплатата.После влязох в 45 дена преди раждане и ми се плащаше вече 90% от заплатата,след раждането имах право на 315 дена след раждане,след тези 315 дена си имам майчинство до 2 години.
Да си смени счетоводителката-тази не разбира нищо Stop
Няма закон,пишещ такъв абсурд. Naughty

# 4
 • Мнения: 3 861
Абе и на мен ми се струва абсурдно това, но реших да попитам все пак защото двма счетоводители са я убедили в това и тя се опита да убеди мен.
Аз в момента съм в болничен, който се надявам да не се налага да подновявам, но все пак ако се наложи??? И затова реших да попитам тук....

# 5
 • Earth
 • Мнения: 1 937
НЕ. НЕ Е ВЯРНО. ТОВА СА ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ.

# 6
 • Мнения: 240
здравейте
и аз имам въпросче. Ако може някой да помогне. До месец май включително работих, после напуснах, забременях и сега от 01.07 отново съм на работа, но тр.договор още не съм подписала. Нали трябва да имаме 6 месеца тр. стаж, но непрекъснат ли трябва да бъде .В една и съща фирма ли? Термина ми е за 13 февруари, или до нова година мога да работя. Какво мога да сторя за да получавам майчинство. Имам прекъсване от 2 месеца, без осигуровки. Другата седмица би трябвало да подпиша тр.договор. много разбъркано го написах , дано ми разберете.
благодаря предварително!

# 7
 • Мнения: 537
здравейте
и аз имам въпросче. Ако може някой да помогне. До месец май включително работих, после напуснах, забременях и сега от 01.07 отново съм на работа, но тр.договор още не съм подписала. Нали трябва да имаме 6 месеца тр. стаж, но непрекъснат ли трябва да бъде .В една и съща фирма ли? Термина ми е за 13 февруари, или до нова година мога да работя. Какво мога да сторя за да получавам майчинство. Имам прекъсване от 2 месеца, без осигуровки. Другата седмица би трябвало да подпиша тр.договор. много разбъркано го написах , дано ми разберете.
благодаря предварително!

Задай си въпроса тук - http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=293400.0 там са компетентните Simple Smile
А на авторката на темата и аз да кажа, че не е вярно, освен ако тази година няма някакви промени. Аз бях от 4-я месец в болнични и после 45 дена преди раждане, вземах си сумата, както се полага.  Peace

# 8
 • Мнения: 7 751
Не е вярно ooooh! Лежах в болнични през 3 месец и после от края на 5-ти до излизането в майчинство. През това време всеки месец ми приспадаха % от заплатата, но откакто съм в отпуск за бременност и после за майчинство, си получавам нормалната сума, без да ми се удържа нищо от нея.

# 9
 • София
 • Мнения: 17 704
Ооо, Лили, честито, мила  bouquet Лека и безаварийна Hug
Сега, на въпроса...Така, както са ти го казали, не е вярно. За размера на майчинството ти ще са от значение доходите ти за периода от 6 месеца, преди да излезнеш в 45-дневния болничен, в случай че работиш дотогава. Ако в рамките на тези 6 месеца ползваш големи болнични - да, ще ти спаднат паричките на месец, но пак ще ги взимаш 9 месеца, не по-малко Peace

# 10
 • България
 • Мнения: 181
Не се шашкай мила Коприва. Обезщетението за бременост и раждане е в размер на 90 на сто от брутната ти заплата, върху която са платани социалните ти осигуровки за предходните шест месеца, преди дата, от която си започнала да ползваш този отпуск. Този отпуск е за срок от 135 дни, като 45 се ползват преди датата на термина за раждане. След това започва да тече отпуск за отглеждане на малко дете, който е за срок от 315, включващи тези 135 дни. За този срок получаваш пак това обезщетение (90 процентното). Чак след това - до навършване на две годишна възраст на детето - обезщетениеот е в размер на 220 лв. (за сега е така -а и изгледи за повишаване няма).
Ако си ползвала по време на бремеността болнични - те са в размер също на 90 на сто от БТВ за предходните 6 месеца и не влият на срока за изплащане на предвиденото обезщетение за бременост, раждане и отглеждане на малко дете.

# 11
 • Мнения: 65
Глупости! Не вярвам да има счетоводител, който да даде такава консултация. Просто някой не е разбрал правилно. Обезщетението за бременност и раждане е в размер на 90 на сто от брутната ти заплата, върху която са плащани социалните ти осигуровки за предходните 6 месеца, преди месеца, от който си започнала да ползваш този отпуск, но не повече от нетното ти възнаграждение. Считай, че се получава по време на тези 315 дни чистата заплата. Разлика може да има от нетото, когато си ползвала болнични по време на бременността преди да излезнеш в 45-дневния болничен и то само, ако базата за тези болнични /отново 6 месеца назад/ е по-ниска от тази, която ще бъде за 45- дневния болничен. Ще се опитам да ти дам пример. Ако м. май си в болнични, то те се изплащат на 80 процента на база предходните 6 м. /ноември-април/. Представи си, че 11 и 12 м. си с бруто 500 лв. за всеки от тези месеци и от януари си с 600 лв.

45-дневния болничен ще се изплаща на база предходните 6 м., а ако през тези 6 месеца си била в болнични, то за тяхния период ще се вземе базата,  от която те са изчислени, а не размера на самите болнични. Затова, ако няма разлика в двете бази-тази за болничния за общо заболяване и тази, за 45-дневния преди термина, то ще взимаш нетната си заплата.

Дано си ме разбрала.
Лека бременност!

# 12
 • Стара Загора
 • Мнения: 6 351
Питай в майчинството счетоводно

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт