Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Някъде в мечтите си
 • Мнения: 411
Зная,че има мноооого теми за прощъпулник,но в тях се коментират едни и същи неща.
Чувала съм,че след обичайното търкулване на питката и избирането на предметите от бебо ,след това питката се взема от по-голямо дете/а може и възрастен/ и се обикаля къщата/блока.Моля ви споделете правили ли сте така, и ако не-какво сте правили с питката-веднага я разчупвате и я раздавате на гостите ли? А задължително ли е да има деца?

# 1
 • Mediterraneo
 • Мнения: 21 361
Не съм обикаляла никъде с питката. Разчупих я на гостите- три мои приятелки с децата си.
Не знам кое и какво е "задължително", не се водя по такива неща. Правя това, което ми хресва и което аз считам за правилно.

# 2
 • Мнения: 653
ще споделя какво съм чувала аз
хубаво е да има дечица, първо на тях се дава от питката, и трябва да започнат да тичат, за да си проходи стабилно детето, да не пада и да не се спъва

# 3
 • Мнения: 5 940
И аз знам, че трябва да има тичащи, но за обиколка на блока не съм чувала. Вкъщи всички подскачахме и тичахме като гламави Laughing

# 4
 • Някъде в мечтите си
 • Мнения: 411
Хм..,явно това е някакъв обичай от нашия край,който спокойно мога да  подмина.
Но сега трябва да търся ходещи деца  Laughing.Около нас са все прохождащи, а те май не са вариант за случая.А в краен случай май и без деца ще минем,някъде из темите бях чела,че някои и без гости са  правили прощъпулника,само семейството.

# 5
 • Мнения: 5 940
Ние така го направихме, само семейството.

# 6
 • Някъде в мечтите си
 • Мнения: 411
Ние така го направихме, само семейството.
Ето това исках да чуя. Laughing

# 7
 • Мнения: 396
Не съм се съобразявала с нищо! Бяхме семейството ми и майка ми, която беше дошла случайно на същия ден.
Останалите разбраха по телефона, че детето е проходило и хванало първо отверката.../ но пък сега рисува много добре  Thinking/
Направи така както го чувстваш ти и преди всичко за дететнцето си , а не защото някой го прави някак си!

# 8
 • Sofia
 • Мнения: 14 706
Честно казано ми омръзна да пиша за този прощъпулник, но... хайде, още веднъж.

Както и много български традиции, този обичай у нас е смесица от езическа и - в случая (при все, че обикновено едната част е християнска) - юдейски обичай. Който пък, по всяка вероятност, е наследил някакво древно египетско - и определено също езическо - гадание, макар да е "премахната" магическата "нотка" при спазващите го евреи.

От една страна, това повтаря историята с бебето Моисей, което е било подложено на подобен тест - тъй, като фараонът се е страхувал да не би това осиновено дете да завземе трона му, измествайки законния наследник (или него самия), по съвет на жреците си, поставили лазещото бебе в стая с различни предмети, сред които бил и скиптърът, за да видят каква... "съдба" ще си избере. Бебето взело въгленче и го сложило в уста - и по - късно Моисей "говорел тежко", поради което брат му Аарон препредавал думите му. В момента се повтаря единствено като... де да знам, отбелязване на това събитие, във всеки случай, не с цел гадание или "обричане".

Частта с питката, при все че - уви - не ми е известно от къде точно произхожда, се появява в доста български приказки (спомнете си, примерно, "Златното момиче"; впрочем, има го и в някои песни). Честичко там се  кара "мома" - подозирам, че това е момиче, което ние бихме окачествили като дете, но в никакъв случай бебе... да гони питка с цел някакво гадание, пророчество или просто "преследване на съдба". Може би е имало някаква традиция да бъдат ... хм, изпращани далеч от дома момичета, които не са били омъжени до някакъв момент и са им давали питка за из път, не знам. Това, последното, честно казано, си го "изобретих", изобщо не знам дали е така. Но определено има някакъв тукашен, безспорно езически, корен.

Или с други думи казано - каквото и да направите,  стига да не влагате "магически" смисъл в действията си, няма начин да сгрешите. А да се опитвате да спазвате нещо, дочуто от някъде, да изпълнявате ритуали, които не са ви приятни или биха ви били по - по душата, ако бъдат направени по друг начин, е, първо, глупаво и безсмислено и второ, за вярващите - грешно. С други думи казано, опита да се... "влияе на съдбата" чрез механично повтаряне на ритуал - поне според трите известни ми монотеистични религии, признаващи Библията (Стария Завет, според християните), е не просто грешка, но и грях.

# 9
 • Някъде в мечтите си
 • Мнения: 411
Да напълно съм съгласна,че не трябва да се изпълняват ритуали,които не са ни по душа и именно затова пуснах тази тема да проверя дали това с питката се прави от всеки,защото лично на мен хич не ми се нрави.Може би едно време се е обикаляло около къщите,но сега около тези мръсни панелки,а и куп други спъващи обстоятелства,просто не си го представям.
Благодаря на мамите за споделените мнения.  bouquet

# 10
 • Мнения: 4 784
Точно това не съм го правила. След като детето си хареса предмет от предложените, понеже не сме канили гости, с мъжа ми отидохме да почерпим с питката хората, които искахме.

Между другото, когато дойде време да правим прощъпалник, с мъжа ми се обадихме на Отец Петър, наш приятел и човек към когото изпитваме огромно уважение и респект, с въпроси, относно провеждането на този обичай. Тогава Отеца ни каза - много правилно се изразихте - обичай. Това е народен обичай и не е свързан с религията, така че правете го както пожелаете!
Прав или не, доверихме му се.

# 11
 • Пловдив
 • Мнения: 543
Аз знам,че трябва да има деца,на които  да се даде от питката и след това да тичат.Така и направихме.
Наредихме предмети на масата,сложихме и питката.След като малкия си избра предмет,слезнахме пред блока,раздадохме от питката на децата,потичаха и това беше.

# 12
 • Стара Загора
 • Мнения: 6 355
ще споделя какво съм чувала аз
хубаво е да има дечица, първо на тях се дава от питката, и трябва да започнат да тичат, за да си проходи стабилно детето, да не пада и да не се спъва
ние точно така го направихме Peace

# 13
 • Мнения: 1 233
На прощъпулника на голямото ми дете бяхме само ние, двете баби и единия дядо. Нямаше деца, никой не е тичал да обикаля около каквото и да било. Бях постлала на пода една бяла покривка, в единия край бяхме подредили разни неща, търкулнахме питката към тях, детето тръгна след нея, избра си питката и седна да похапва  hahaha hahaha hahaha

Интересно ми е, защо на разни големи хора, които се спъват доста често им се казва, че май трябва да им се направи пак прощъпулник? Явно се смята, че без изпълнението на този обичай децата така и не се научават да ходят като хората  newsm78

# 14
 • Мнения: 3 929
Това с обикалянето на блока с питката го е правила снаха ми. Иначе на прощъпулника на сина ми дойдоха племенникът ми, който вече ходеше, една моя приятелка със сина си, който е с 3 месеца по-малък от сина ми, една комшийка, кумата ни, свекърв ми и аз. Като търкулнахме питката по белия чаршаф, за да тръгне синът ми след нея и да стигне до съответния предмет, който си избере, начупихме питката и всички си похапнахме от нея. Така направи прощъпулника и етърва ми. Важното е, че ни беше весело. Не се вманиачавам в разни традиции.

Общи условия

Активация на акаунт