Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • София
 • Мнения: 72
Здравейте,
Искам да ви споделя и да попитам за вашето мнение или опит в тази ситуация! Много теми изчетох преди, когато бях с една операция на левия яйчник, но бях силна и всичко мина ок, макар да не знам, той (яйчника) до колко може да изпълнява тази си функция.
Малко детайли за всички които имат подобен на моя проблем: Имах операция на киста, която беше 15 см!!! (на ехографа беше някакви си 11 см), та махнаха ми тази киста, и един месец след операцията изскочи още една киста, ама на другия яйчник. Докторът ми предписа противозачатъчни... но след 6 месеца резултата е киста - 9 см...и след един  месец вероятно операция, защото може би няма шанс да намалее.
Естествено, за жена на 27 години, е нормално да се появи въпроса: А бебе!? Ще може ли след като ми оперират  и другия яйчник?
Пишете ми, ще съм ви много благодарна и ви стискам палци.
Междувпрочем чета за абсолютно всякакво лечение на кистите - алтернативни медицини, хомеопатия, автотренинг, психологическа тренинг, създаване на стволови клетки...

# 1
 • Sofia
 • Мнения: 1 674
Тео, пожелавам ти късмет! Peace

# 2
 • Мнения: 1 061
Имах операция на киста, която беше 15 см!!! (на ехографа беше някакви си 11 см), та махнаха ми тази киста, и един месец след операцията изскочи още една киста, ама на другия яйчник.
teodopa това не звучи много добре. Къде ти правиха операцията, каква беше кистата. По време на операцията не погледнаха ли и другия яйчник -предполагам че операцията е била"коремна" (и лапароскопска де в ...)
Иначе казват че и малка част от един яйчник да остане - бременност е възможна. Зависи от яйчниковия ти резерв. Разбира се с всяка операция се увеличават рисковете от сраствания , но и това не е задължително.
Дано да си намерила добър специалист.
За алтернативната медицина: имам приятелка която пи  билки и и помогна за кистата, но на мен не помогнаха билките. Моята киста беше ендометриозна и не съм чувала някой с такъв проблем да се е оправил с билки. Затова питах каква е била кистата.
Успех!

# 3
 • София
 • Мнения: 72
Благодаря, Hariela, за пожеланието! Tini7, операцията ми я правиха в болница "Вита", д-р Попов, той е известен с лапароскопските операции, които прави (работи и в АГ "Шейново"), а за щастие самата киста беше от най-безобидните видове, но голяма....
Докторът наистина е много добър (поне така съм чувала и през всички 4-рима специалиста, които посетих, той се оказа най-компетентен), той не ми изряза яйчника, както май повечето щяха да направят, но не съм сигурна дали яйчника ще функционира.
Сега на другия яйчник кистата пак е безобидна, но расте с невероятни темпове, предполагам по време на операцията е била малка, затова не са предприели нищо. Много ще съм благодарна, ако ми кажеш нещо за билките, която твоята приятелка е вземала, за да се лекува. Защото с 9 см киста, колкото и да съм оптимист....ще се режем пак.
Надявам се някой, който е имал същия проблем, да ме успокои и да каже... че може да се забременее, дори и да са оперирали двата яйчника.

Благодаря ви! Praynig

# 4
 • Мнения: 945
Докато има и една читава яйцеклетка на един от двата ти яйчника има шанс, ако ще и да е инвитро, така че споко  Hug.
Само след операцията отиди при специалист по проблемно zабременяване, кварталните гинеколоzи не са специалиzирани в такива zаболявания (все едно да пуснеш шоф'ор, получил току що книжка като състеzател във на Формула 1). Важно е на първо време да открият zащо ти се появяват кистите и да предодвратят обраzуването на нови (най вероятно с противоzачатъчни). Кокато си готова zа бебе и си се въzстановила от операцията, те пак ще те напътстват...

Успех   bouquet

# 5
 • Мнения: 1 061
Tini7, операцията ми я правиха в болница "Вита", д-р Попов, той е известен с лапароскопските операции, които прави (работи и в АГ "Шейново")
Докторът наистина е много добър (поне така съм чувала и през всички 4-рима специалиста, които посетих, той се оказа най-компетентен), той не ми изряза яйчника, както май повечето щяха да направят, но не съм сигурна дали яйчника ще функционира.
Сега на другия яйчник кистата пак е безобидна, но расте с невероятни темпове, предполагам по време на операцията е била малка, затова не са предприели нищо. Много ще съм благодарна, ако ми кажеш нещо за билките, която твоята приятелка е вземала, за да се лекува. Защото с 9 см киста, колкото и да съм оптимист....ще се режем пак.
Д-р Попов е много добър, чувала съм го от много момичета тук, със сигурност си е свършил работата. Не знам какво значи безобидна киста обаче newsm78 - какво пише на епикризата?
Моята приятелка (включително и аз за 1 месец) си взимаше билките от една жена, някъде около Пирогов. Улицата беше Шандор Петьофи, но за номера ще трябва да потърся. Все пак беше 2005 година. Дано е запазила адреса. Ще пиша пак ако го намеря.
Наистина е най-добре с доктора да потърсите причината за образуването на кистите. А дали работи яйчника, можеш да се разбереш, като си направиш няколко последователни месеца фоликометрия. Ще видиш дали се образуват фоликули и дали се пукат.
Споко. Ще се намери решение
 Peace

# 6
 • София
 • Мнения: 72
Здравей, Geri, благодаря за думите, можеш ли да ми кажеш как се избира специалист по проблемно забременяване, мисля, че д-р Попов се занимава и с това (той беше публикувал статии за стерилитета при жената и си мисля, че е наясно), може и да се поразровя по форумите тук. А кварталните гинеколози .... отдавна не съм ги посещавала и нямам намерение, все пак в моето състояние не съм за профилактика ... а за лекуване и опериране  Cry
С противозачатъчните пробвах, но май не влияят изобщо, досега не са ми казвали от какво се образуват.
Tiny7, кистите не са ендометриозни или с някакви злокачествени клетки, след операцията като направиха хистология, казаха , че няма място за притеснение. Течността на кистата е бистра, останалото - ципата е трябвало да се изтърже от яйчника.
Как се прави фоликометрия? Това го чувам за първи път.
Спокойна съм, заради вас, много ми помагате със съветите си, аз вярвам, че всичко ще се оправи и съм твърдо решена да имам бебе....скоро, ще ги преборя тия кисти! Simple Smile

# 7
 • София
 • Мнения: 1 423
До известна степен знам как се чувстваш, веднага след като ми оперираха една спукана киста порасна друга като гъбка.
Фоликуметрия се прави като три пъти в месеца, на определени дати се извършва преглед с ехограф, за да се проследи имаш ли доминантен фоликул и въобще яйчникът дали произвежда такъв,колко е голям, съответно  имаш ли овулация. И естествено, че мисията е съвсем възможна да имаш бебе. Не казваш само от колко време опитвате. Другият проблем с моите кисти е, че са адски болезнени  и когато се появят започват едни ужасни болки.

# 8
 • Мнения: 183
Надявам се някой, който е имал същия проблем, да ме успокои и да каже... че може да се забременее, дори и да са оперирали двата яйчника.
Благодаря ви! Praynig

О, може, може.
Имах не безобидна, а ендометриозна киста с големина на женски юмрук на единия яйчник и множество огнища по другия.От единия не остана почти нищо, а и другият беше добре накълцан.Последва диагноза стерилитет.
Сега чакам второто си детенце.
Желая ти успех!

# 9
 • Мнения: 945
teodopa, аz живея в Германия и не мога да ти помогна с иzбора на лекар, но в тоzи форум можеш да намериш много полеzни съвети.
Колкото до билките, моля те, много внимавай. Няма универсална билка "zа премахване на кисти". Ако някой ти препоръча такава то бягай от него като от дявол. Има билки, които действат много добре на конкретен проблем като "дефицит на неzнам си кой хормон" и т.н. Но zа да zнаеш коя билка е подходяща zа теб, то трябва първо да се иzследваш, иначе може да си докараш по голяна беля на главата.
Противоzачатъчните не могата да не действат. По време на приема на противоzачатъчни не се обраzуват фоликули ( и zа това и не може да се zабременее), а щом нямя фоликул, то zначи не може и да се обраzува фоликулярна киста(от това, което пишеш иzлиzа, че твоите са такива, което zначи неспукал се фоликул...). Един вид органиzма ти е под "наркоzа" и не може сам да си навреди. Мен след като ме оперираха пих над 2 години противоzачатъчни, докато не решихме, че искаме бебе. И мен много ме беше страх да не вzеме ей така да се обраzува някаква киста на единствения ми останал яйчник и zа това вzимах противоzачатъчните (след консултация с лекар, раzбира се)

# 10
 • Мнения: 1 061
За фоликуметрията са достатъчни и два пегледа. Единия 2-3 дена преди предполагаемата дата на овулацията и втория 2 след тази дата. Обикновенно се прави с вагинален видеозон (ехограф), това за да е по-точно измерването и не е болезнено. Малко натоварващо финансово е, но   newsm78
За билките аз също не те съветвам да разиташ много на тях. Както ти казах на мен не подействаха едни и също билки дават за "киста" а каква е тя, не се коментира.
Сбъркала съм улицата "Феликс Каниц"  е.
Пак казвам не ти я препоръчвам, но понеже обещах  ще ти пратя линк на лични - сама прецени . Не бих го направила но познавам поне един човек на когото наистина тези билки помогнаха.
Аз все бих заложила на доктора
Каквото и да решиш - успех  Peace

# 11
 • Мнения: 137
А пиеш ли лекарства - дуфастон или нещо друго за кистата? Въобще кой е казал, че всяка киста трябва да се оперира!

Имам богат опит с кистите. Имам операция с отнемане на 1/3 на яйчниците, после отстраняване на единия яйчник и поне 10 такива големи кисти, които ги морихме с лекарства.  Важното е не да се стои и да се чака да се спука, а да се приемат хормони.

Това с билките направо го забрави!  Naughty Въобще всякакви алтернативи тук нямат място.

/Месец след отстраняването на яйчника пих билкови таблетки, и резултатът беше киста на единствения ми яйчник. /

Ако яйчника ти беше увреден от кистата са щели да го махнат, щом са ти го оставили, значи си е напълно годен. И ако искаш нещо успокоително - имам две деца след всичко, което преживях, та даже и трета бременност, която завърши с мисед.

Обаче ... очевидно имаш хормонален проблем. Съжалявам, не ти знам историята и дали се бориш за бебче, но най-вероятно трябва да те стимулират или да пиеш лекарства. Ако все още нямаш такова намерение е най-добре да пиеш противозачатъчни .

Съветът ми е да спреш да четеш всичко за кистите и да се вманиачаваш, а да намериш добър лекар, който си разбира от работата. При мен е ПКЯ - това при мен ще е диагноза за цял живот

Успех!!!

# 12
 • София
 • Мнения: 72
Здравейте на всички!!  Hug
Доре! Благодаря за думите ти, значи при моите кисти голяма болка нямаше, само като стана 15 см първата, дотогава не знаех, че имам киста...вяравайте ми... а си ходих редовно на гинеколог и стандартните си там процедури, имам чувството че това нещо нарастна за няколко месеца...възможно ли е наистина? И сегашната ми киста, която е 9 см на ехографа, не ме боли... Praynig
Ел, ти си ми най-добрия вестоносец Simple Smile дори и с едно парченце яйчник... надежда има, браво на теб!!! много се зарадвах  bouquet
Geri, пих противозачатъчни, но кистата си растеше с по 2 см на месец!? Иначе противозачатъчните са ми изписани от доктора, който ме оперира...и аз не знам защо не действат. Ей това е лошото, че пия противозачатъчни и си расте кистата огромна, вече 6 месеца и затова сега пак операция. Иначе си права, май е фоликулярна.

Tini7, мерси за линка с билките, ами ще пробвам, поне си мисля, че няма да навредят, много ти благодаря. Ще дам пълен отчет след 2-3 седмица като се реши ще има ли операция, знам, че е ще е от полза за всички, които се страхуват или не знаят какво и как и защо по отношение на кистите и на двата яйчника.
Nora, както по-горе писах доктора ми даде противозачатъчни веднага след операцията, обаче вече 7 месеца няма никакъв резултат. И сега ще изчакаме до 5 август, за да се каже дали ще се оперира, ама нямам надежда да вземе да намалява. Доколкото знам противозачатъчните имат точно тези женски хормони, които подтискат овулацията, и наистина нямам овулация, просто си личи по МЦ, но не знам дали не са достатъчни като доза или каква може да е причината? А за билките нали няма да се объркат ако се пият едновременно някакви билки и се пробва за бебе. Мисля, че си права за хормоналния проблем, явно там е целия проблем, когато си правих изследвания на хормони...всичко уж в норма (но знаеш как са нивата на изследваните хормони - с едни големи диапазони  newsm78). Идеята беше след първия опериран яйчник да се нормализират нещата с противозачатъчните и да се махне кистата на втория... за да се пробва за бебе, ама така не знам как да правя бебе baby_neutral. Можеш ли да ми препоръчаш и друг лекар, просто искам да направя поне още една консултация, така е най-добре...
Поздрави на всички! bowuu

# 13
 • София
 • Мнения: 2 383
teodopa   , ако е имало киста и на другия ти яйчник д-р Попов е щял да я махне по време на операцията. Явно я е нямало и се е образувала по-късно.
На мен така той ми беше махнал ендометриозна киста от левия яйчник и 2 по-малки от десния. За тях дори не пише в епикризата. Видях на записа как ги изгаря в самия край на операцията.
Ендометриозата ми беше 3 степен, а сега, както виждаш си имам бебче.  Grinning
Успех! Вярвай на доктора, питай го всичко. Уважава пациентите, които са интелигентни и четат за заболяването си.
 Hug

# 14
zdraveite. i az imam edin vapros.razbrah che sam bremene i na 1 ia prgled mi kazaha che imam kista na levia iaichnik,koito  e 5 sm i triabva da se mahne po operativen nachin.reshih da otida v sheinovo no ne stignah do tam.naloji se da me operirat vav vidin.poneje kakto kaza doktora koito me operirashe kistata beshe obhvanala celia iaichnik mi  mahnaha i nego.biah v 16 sedmica.moje li niakoi da mi kaje dali tova shte povliae na normalnoto razvitie na ploda?

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт