До nikito1047:
nikito1047 написа: Има ли лечение ЧПВ ?

Ники, за съжаление лечение няма.

До упоритата:

Д-р Мазнейкова написа: "безкръвна операция" -лапароскопия.

Искам да противореча на широко разпространеното в България определение, че лапароскопските операции за безкръвни.

Лапароскопските операции са част от така наречената минимално инвазивна хирургия. Възможно е да са точно толкова "кръвни", колкото и всяка отворена операция. Тяхното предимство не е в по-малкото количество кръв, а в по-добрата видимост за хирурзите по време на операцията (камерата може да се мести и доближава до всякакви структури и органи) и в по-малкия белег при пациентите след това (заради съвсем малките разрези).

Изполват се средно 2 до 5 малки дупки (разрези от 0,3 до 1.5 см) в зависимост от вида на операцията, през които се вкарва трокар, през който минава специален ендоскоп (тънка около 4 мм тръбичка), на който е закачена микрокамера с лампа. През другите дупки, пак с помощта на трокари, се вкарват инстументите, с помощта на които се извършва операцията.
Камерата дава възможност образа да се проектира увеличен няколко пъти върху екран, което позволява да се предпазят от нараняване всички нерви и малки артерии. Това е причината тези операции да се наричат "безкръвни".

Накрая искам да уточня, че това е мнението на хирург с дългогодишен опит както с отворени, така и с лапароскопски операции.

Последна редакция: чт, 10 юли 2008, 09:45 от cubbit