Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 17 юни 2005, 18:07 ч.

Кортикостероид?- Фликсотид 50

 • 14 136
 • 22
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 2 262
Здравейте момичета! Искам съвет от мамите имащи си работа с алергични и астматични пристъпи. Моето детенце както знаят някои от вас има пластика със стомах, и имаме едни среднощни ужасии с давене и задушаване, поради това че стомаха се намира много близо до устата. Не стига това ами от зимата започна при най-малкия сопол да ми прави лаеща кашлица и съответно веднага задушаващ пристъп ноща следваща разсополивянето. Имахме затишие от 5 месеца и хоп по 24 май пак се започна, възпали се и се уголеми веднага и 3-тата сливица и така попаднахме отново при оторинголаринголог, който каза че Мишо имал инфекциозна алергия. Пием си всеки ден профилактично и непрофилактично, когато е болен -  Зиртек, а след като преди 2 дена минахме преглед при доц. Симеонова - педиатър - пулмолог от Окръжна болница, купих Волуматик, поради липса на парици за БейбиХалер-а, и се опитваме да вдишва този Фликсотид 50, кажете ми този кортикостероид, както го нарече доцентката наистина ли няма странично действие, много страшно ми звучи тази дума, а и вече душа не ми остана да се притеснявам по това дете. Пишете ми всичко което ви се стори уместно по темата, посъветвайте ме или пък ми се скарайте даже ако трябва....Чакам да пишете.

# 1
 • София
 • Мнения: 5 749
Фликсотидът е един от най-изчистените кортикостероидни препарати с локално действие.
Аз бях на лечение с фликсотид преди около 8-9 години, когато тепърва навлизаше в България и според лекаря, който ми го предписа тогава, страничните ефекти били =0
... но при мен се появи едно кървене, съвсем леко, но като менструално течение, което продължи цели 6 месеца. В момента, в който спрях приема на Фликсотид, спря и кървенето.
Даже по моя случай докторите писаха описания на страничния ефект и го пратиха на производителите.
Може, разбира се, моят случай да е съвсем изолиран и да е някакво съвпадение, но опитът ми с фликсотида не беше успешен.

След това преминах на поддържащо лечение с пулмикорт, който е още по-нов препарат. Пак според лекарите няма странични ефекти, влияеше ми много добре, приемах го по схема около 2 години, постепенно го спрях. После го приемах само когато се разболеех и при пристъпи (като поддръжащо лечение, тъй като не е бързодействащ), а (чукам да глава) от повече от 6 години не съм имала пристъпи. До един момент си поддържах наличност на пулмикорт, серевент и какви ли не още инхалатори за всеки случай, но откакто им изтече срокът на годност преди 2-3 години не съм купувала нови.
С две думи, считам, че лечението по схема с пулмикорта даде много добри резултати.

За съжаление обаче, не съм наясно дали може да се прилага при малки деца, още повече, че не е инхалаторна помпичка и няма как да се използва с волуматика. Можеш все пак да питаш лекуващите лекари и за този препарат.

Важно при употребата на инхалаторни кортикостероидни препарати с локално действие е устната хигиена - изплакването на устата след използване на инхалатора.

Мнението ми е базирано на личен опит и разговори с лекувалите ме специалисти.


След като се е стигнало до непрекъснато поддържащо лечение с антихистаминови и кортикостероидни препарати, предполагам и се надявам да са правени тестове за алергия. На какво се базира алергията?

# 2
 • София
 • Мнения: 2 262
Благодаря ти за изчерпателния отговор.
Сега да ти отговоря на въпроса, не ни е доказана алергията с изследвания, при моето дете нещата са комплексни. Доцентката смята че с това лекарство ще успее да повлияе на някакви възпалителни промени на гърлото, които според нея няма начин да не са настъпили вследствие на нещастието сполетяло момченцето ми. И иска да намали обилната секреция при гърлото в следствие на която Мишо ми се дави нощем. В същото време лекува доколото разбрах  и евентуалното настъпване на нови такива задушаващи нощни пристъпи в следтвие на ларингити или други. Докторите ми говорят за инфекциозна алергия. И толкова се притеснявам че не съм наясно дали да му го давам или не, за сега дишаме лекарството, но например незнаех че трябва да му давам водичка след всяка процедура....
На въпроса ми не трябва ли да направим кръвни изследвания за болестта лекарката ми отговори че няма нужда защото бил малък и т.н. Незнам това достатъчно ли е или просто .............ох и аз незнам какво да кажа....Информирана съм добре как се установява алергия, но нашата не е конкретно от наличие или неналичие на нещо(лошо се изразих, но се надявам да ме разберете)................а при най-малката настинка веднага реагира с алергичен пристъп (пак според лекаря) и според моите наблудения, протече ли му носа и се започва лаеща кашлица, нощни изпълнения и така.....

# 3
 • София
 • Мнения: 925
Здравей Mama Igi,

Аз напоследък все по - рядко сколасвам да чета форума, та чак сега виждам и разбирам за проблемите ви. Моят син Мартин вдишваше Фликсотид 50 в продължение на 8 месеца на възраст между година и половина и 2 години и 2 месеца. Била съм свидетел препаратът да се ползва и от много по - малки деца - дори новородени. При Мартин странични реакции нямаше. Той го приемаше заради профилактика на астма, т.е. не е имал пристъпи със задух, но почти непрекъснато "свиркаше". При него Фликсотид само помогна (или просто детето порастна, не знам) - откакто го спряхме и боледувал само два пъти за една година вече - направи бронхити, но се оправи за по седмица. Преди да го започне беше с почти непрекъснат бронхит, почти всеки месец пиеше антибиотик. Беше следствие на аспирирана храна, престояла доста време в бронха и последваща много тежка пневмония. Вече е на три години и месец и почти забравихме за ужаса на двумесечния престой в болница и пловината година след това ...

Съжалявам за отклонението, исках да ти предложа за момента да ползвате нашия бейбихалер, той така си стои неизползван, защото не мисля, че по друг начин е възможно успешно да вдиша препарата толкова малко бебенце.
Обаче с уговорката, че ако не дай си боже ни дотрябва - да си го вземем, ОК? Надявам се искрено никога да не ми дотрябва, на вас също скоро да ви е ненужен....
Пиши ми лична бележка ако го искаш с това условие - ще си разменим координати. Той (бейбихалера) в момента не е в София, но идния уикенд мога да го донеса - виждам, че и ти си от София.

И иначе историята с всеки сопол превръщащ се в хрипове ми е до болка позната  Cry Cry
Ако вече не сте посетили лекарите от детската пулмология на Александровска болница - препоръчвам ти да се посъветваш и с тях - те буквално спасиха и после възстановиха почти напълно моето дете... Ако се интересуваш, мога да препоръчам и имена.

# 4
 • София
 • Мнения: 9 567
Искрен (на 3 години и половина), вдишва фликсотид 6 месеца вече, действително няма странични действия! Дори казва че е вкусно Simple Smile.
Ние също ползваме волуматик!
Желая ти успех ..

# 5
 • Мнения: 3 591
Фликсотидът е един от най-изчистените кортикостероидни препарати с локално действие.

Мама го е написала разкошно, аз само да допълня като мама на малко дете - ние сме на пулмикорт. А че имат странични действия имат - но за нас те са по-малкото зло от ежедневното задушаване...
И бейби халера не го купувай - инвестирай в Небулайзер. Купи марков, такъв, който има детска маска, и има презареждаеми батерии и работи и на ток. така ще можеш да го ползваш и на вън и в къщи.
При дете по-малко от 4 годинки нищо друго не работи добре, няма как просто да ги накараш да вдишат дълбоко....

Може би си чела моята история, има и на сайта писано от мен за Бронхилиотиса... ако това имат предвид под инфекциозна алергия. За жалост изкарани няколкократно бронхиолитиса отключват астмата при някои деца още като бебета(при нас).
Но ако това не е доказана АСТМА аз не бих дала на детето кортикостероиди. Небулайзера с вентолин при пристъпите на лаеща кашлица(като се налага) ще помага повече. На нас кортикостероидите ги почнаха като почнахме приистъпи по често от веднъж седмично...а като е болно детето е НОРМАЛНО да има пристъпи по-често и кортикостероидите едва ли помагат да се предостврати тогава.

# 6
 • София
 • Мнения: 1 105
Понеже и ние ползваме Фликсотид нашата лекарка каза, че след като вдишва трябва да му давам да си пийне малко сода с вода или направо купена в шише, за да не се появяват гъбички в устата. Това!!! Като ходихме при Мустаков той също каза това, което е написала Mamma, че това са изчистени препарати от към странично действие Grinning.

# 7
 • София
 • Мнения: 2 262
Много странно е това за содата, знам че содата бикарбонат не е много полезна за пиене, а всеки ден по 2 пъти да му давам? А тази в шише не е ли газирана? Мишо не би отпил от нея за нищо на света...На твоето детенце какво му даваш и как?  newsm78

# 8
 Честно казано за първи път попадам на тази тема и бях много заинтересована. Имам  дъщеря на 6 години и пет месеца и тя доста често е болна. Всичко започна когато стана на около 2 год. Тръгна на детска градина и започнахме бронхит, ларингит, отит, бронхит и т.н. до безкрай........Спра я от градината за 2-3 месеца да се стабилизира и тръгне ли - болна..... Та на 3години и 8 месеца при едно посещение  на лекаря дали вече може да тръгва отново на детска градина , ме изненадаха, че тя е с плевмония.... Не се заблуждавайте, че практикувам самолечение и други такива - при първо неразположение на детето и ние сме в болницата.... Да, плевмонията от едностранна  прерастна в двустранна и то за няколко часа без никакви симптоми, с изключение на леко влажна кашлица и то 2-3 пъти на час. Вече под лекарско наблюдение / пропуснах да кажа, че от чисто профилактичен преглед директно останахме в болницата/ започнаха да я изследват за всичко възможно, поради нетипичното?? развитие на болестта...... Тя до този момент бе пила повечето известни и скъпоструващи антибиотици и лекарите бяха озадачени. Е, както и да е .....излекувахме се ........ Започнахме да правим вече само бронхити и почти с всеки един пиехме Вентолин...до миналата година. Тя  стана на 5г. и 2 м. и отново плевмония, отново едностранна и после двустранна... "Отидете в Сандански, на море"......  Отидохме и на море и в Сандански и след 2 месеца от излизането ни от болницата се появихме отново там, отново с плевмония...... Звучи трагично, нали... Излекувахме се и отново започнахме да обикаляме светилата  в областта. Озовахме се в Александровска б-ца и започнахме първоначално лечение с Вентолин на 2 часа , увеличихме на 3 и т.н много бавно и постепенно стигнахме до 8 часа, но уви тя започна да свирка... Тогава ме запознаха с "чудото"?? Флексотид... Като всяка загрижена майка изприпках до аптеката  да закупя чудото? ведно с  бейбихалера... Започнахме да и го даваме и вечерта на спокойствие зачетох детайлно упътването. След няколко справчици тук -там захвърлих и Флексотида и бейбихалера. Купихме инхалатор, Вентолин за инхалация и започнахме да и правя инхалации по 4 пъти дневно. Излязох в дългосрочен болнични и постепенно увеличавахме интервала между инхалациите. Накрая я записах на плуване и цяла зима сме се гледали у дома без да се разболее, прокашля и т.н. Да, ходеше на плуване, но не пиеше нито Вентолин, нито Зиртек...... Grinning Но дойде пролетта и започнахме да се прокашляме/ май/, все по често и често Отново влязохме в омагьосания кръг Вентолин, Зиртек, сополи, свиркане..... Докога, не знам . Но лично за мен понятието алергична астма няма, а и доста специалисти са на моето мнение....Лично за мен има некадърни лични лекари, които с нужда и без нужда предписват всевъзможни антибиотици и алергизират децата ни... В последствие всички ние  родителите започваме да разбираме, че някой е некадърен, но пораженията са налице... Не искам да продължавам да ползвам детето си за експерименти ....

# 9
Здравейте на Вси4ки,
напълно съм съгласна с последното мнение!
За щяло и нещяло докторите в БГ предписват антибиотици и алергизират децата ни. Накратко да ви разкажа и моята история: детето ми е на 11 години, от малка, 2 дена в детската градина после се лекуваме със седмици наред. Пневмониите ни по4наха от 11 месе4но бебе., инфекции, вируси, настинки, бронхити, ларингити, сливиците, трета сливица махахме и антибиотиците ни бяха като витамини. На 7 годишна възраст беше диагностицирана с астма, да не ви разказвам какви преживелици какво 4удо и тогава: и през колко антибиотика преминахме за едно лято докато стигнахме до Детска пулмология в София: Вентолин и Фликсотид и да видите как и помен няма от задушаването. Не се страхувай, май4е, ще се оправи детето. ми каза докторката там. Д-р Куфарджиева се казва. Господ здраве да й дава на тази жена, 4е ми диагностицира детето и му назна4и правилното ле4ение!  Ама ние, майките така сме нау4ени още от малки докато са децата - блъскай антибиотици. Защо ви разказвам вси4ко това: преди 3 години отидохме с дъщеря ми да живеем в Англия. ще кажете:мъгли, влага, не е добре за астмата... Е, ве4е сме 3-та година тук, и се справяме. Проблемна беше първата зима докато свикне с тукашния климат. И пак, в сравнение с кошмара който имахме в България, беше нищо. Инхалациите ги правим само от късен октомври до ранен април, през останалото време - не. Да 4укна на дърво, тя се 4увства добре(дано да не предизвикам съдбата сега...) на няколко пъти ми е правила бронхити и пр. и нямате представа как съм се молила на докторкате за антибиотик. Тук са абсолютно категори4ни: всяка настинка, всеки вирус се оставя на организма сам да се пребори и да изгради естествен имунитет! Не сме гълтали антибиотици откатко сме пристигнали тук: 4исто и просто НЕ НИ ПРЕДПИСВАТ !!! През яануари изкарахме жестока настинка, с висока температура и т.н. пак изкарахме без антибиотик, и знам от опит 4е ако беше в България, щяхме да минем през поне 3-4 разли4ни. Аз ве4е си знам урока: Бекотид (който замени Флискотида по лекарско предписание) запо4ваме късен октомври; запо4не ли да кашля: инхалации с лайка (донелса съм си от България) + Вентолин - 2 пъти по 2 впръсквания или при нужда. Вентолина го спирам като оздравеем. Мерим peak flow  два пъти на ден но само през зимния сезон. Тя ходи на плуване всяка седмица и води съвсем нормален живот.
Много трудно може да се промени това мислене, което го имаме в България... тровим си децата излишно, но за това голяма вина имат лекарите: те би трябвало да разяснят на родителите вси4ко това.
Ако се съмнявате в нещо: идете в Детска пумология специалисти да ви прегледат детето. Не знам дали тези инхалатори имат страни4ни ефекти, мойе би имат. Но сложете пристъпите на другата страна на кантара и вие си отговорете кое  е по-добре за детето!

# 10
 • София
 • Мнения: 1 105
Много странно е това за содата, знам че содата бикарбонат не е много полезна за пиене, а всеки ден по 2 пъти да му давам? А тази в шише не е ли газирана? Мишо не би отпил от нея за нищо на света...На твоето детенце какво му даваш и как?  newsm78


Абе не да си пийне, грешка Grinning, да се жабури, но не съм му давала в интерес на истината, защото все забравям, пък не съм видяла да има последици!

# 11
 • София
 • Мнения: 2 262
Виждам че отново е излязла тази тема и искам да ви се оплача, че на Мишо и двете бузи от вътрешната страна са покрити с ранички и бели участъци, това въпросните гъбички от Флексотид-а ли са? Почти всеки път му давам да си пийне водичка след дишането, много рядко забравям....И още нещо случва ли се да прескачате вдишвания, на мен напоследък все по често ми се случва да забравя сутрин, имате ли представа дали е опасно, при нас няма диагноза астма...но пък това, че понякога забравям не е ли проблем за лечението или пък знам ли и аз какво всъщност питам, ама че объркано стана....И друго забелязах, с напредването на времето забелязах, че при моето дете има някакви проблеми с нослето, много често започна да го чеше и да се опитва да си слага пръстите в ноздрите,зачервил е края на ноздрите си, имате ли някакви такива наблюдения при вашите дечица? Споделете опит...

# 12
При положение, че лекар бе назначил лечение с Флексотид и аз на своя глава го спрях и успяхме да овладееме астмата й с Вентолин мисля, че не би трябвало да се тревожиш, че пропускаш прием. Нали в крайна сметка би трябвало да се нормализира дишането на детето на база на приетия вече Флексотид. Изцяло мое мнение е, че много лекари прибързват при назначаването  на лечение с този препарат. Аз съм я водила дъщеря ми в рамките на около 2 месеца при 5-6 различни лекари на консултация/ Александровска б-ца- детско отделение и пулмология, И-т по педиатрия, МЦ Здраве, Пета градска и др./, все на частен прием с хилядите й изследвания и лекарите бяха много раздвоени за наличието на астма. Просто побърках детето от доктори, сестри, изследвания и т.н.Вярно е, че и сега кашля и и давам Вентолин, но го дозирам по своя преценка. Ако забравя и давам по- късно през деня. За мен всичко зависи от това как се чувства детето. Погледни детенце и ще разбереш какво да направиш. А за гъбичките пробвай стария номер мед и сода.....Успех

# 13
 • Мнения: 3 591
Флексотида се изписва точно за да не ви се налага да пиете Вентолин. Двете лекарства имат коренно различно действие.
Флексотида не започва да действа с магическа пръчка а с постоянноство. И то когато точно уцелите дозата. Вентолина е лекарството което"отваря" дробовете и спира задушаването. Не лекува - ОБЛЕКЧАВА и "СПАСЯВА". Другото лекарство е за постоянна употреба и помага да не полувате пристъпи.

Така, че това което си направила на своя глава никак не е безопасно щом все още ви се налага системно да приемате вентолин.... 
А Астмата се дели на лошо и добре контролирана точно по това колко често се стига до бронходилатори(вентолин)....

Слушайте си лекарите и не си играйте със здравето на децата!

# 14
 • София
 • Мнения: 2 262
Благодаря ви за отговорите!

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт