Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 21 юни 2005, 10:12 ч.

За децата

 • 680
 • 13
 •   1
Отговори
 • Мнения: 3 216
Рових се из разни статии и попаднах на писма от бащата на Съвестин. Пускам ви само част от писмото, но и тя стига. А най - страшното е че е вярно.
Например властта в тая държава имала фикс-идея за девет милионно население. Независимо защо и как, но да се ражда. Затова тая държава била създала система проста и ефикасна – напълно узаконено търгашество с новородена плът. Раждаш, изоставяш, дават ти 500 лева и повече не се кахъриш. Построени били доста домове за сираци, но точно сираци нямало в повечето от тях, а все изоставени дечица. При това, на повечето от тях се знаели и двамата родители. И какво от това? Колкото повече дечица в домовете, толкова по-голяма далавера. Държавата била устроила пладнешко “цицане” на цялото общество, защото именно обществото заплащало всичко, а разни особи, на разни нива власт, и други без власт, удряли кьоравото в зелено. За валута става дума. Поради, което и преди и сега всичко било узаконено или завоалирано по най-незаконен начин. Всички от години го знаели, но съответни нови закони така и не се приемали. Келепирът от бизнеса с беззащитна детска плът ставал все по-лесен и бърз. Бебетата и децата нямало кому да се оплачат. Никой не им давал това право. Това били деца без избор. Невинни, безправни, невръстни човешки същества от края на ХХ век. Ама, че държава! А иначе хазната плащала, състрадателните ги хранели и обличали, пращали се много помощи и дарения, но в действителност дечицата в домовете бедствали, умирали от студ, глад, болести и дори от побоища. Така, вместо сираци, обществото било принудено да отглежда възрастни кърлежи: всички онези, които от безсърдечие и съвсем по пладнешки грабели от помощите и залчетата на горките безправни малчугани; всички ония, които препродавали децата за осиновяване, блудства и гаври по потайни и знайни канали. Сладка далавера, лесен, безнаказан алъш-вериш.
Ех, народе!!! Да се чуди човек, за кого всъщност е било държавното в тая държава. Онова, за което плащала цялата нация. Плащане не само в пари, а с морала и кръвта на потомството!

# 1
 • София
 • Мнения: 32 468
Рових се из разни статии и попаднах на писма от бащата на Съвестин. Пускам ви само част от писмото, но и тя стига. А най - страшното е че е вярно.
аз пък изобщо не мога да се съглася

# 2
 • Мнения: 6 317
Какви са тези неща  #Crazy?! Изобщо не ги вярвам  Crossing Arms.

# 3
 • Sofia
 • Мнения: 1 448
Бащата на Съвестин е подложен на огромен стрес в продължение вече на много години.
Това го прави склонен към крайни негативни оценки, абсолютизация и обобщение на базата на инциденти.
Злоупотреби с децата от домовете, кражби и корупция е имало, предполагам, че се случва на места и сега.
Но такава системна държавна политика, за която говори бащата на Съвестин, нямаше дори по социалистическо време. Дори напротив провеждаха се целенасочени мерки към ограничаване на прираста на малцинствата (това е друга сложна и мрачна тема, на която няма да се спирам, сега).

Личното ми мнение, е че държавате все още е безотговорна по отношение на отнемане на родителските права, при изоставяне, малтретиране или дори просто безотговорност към децатата.

# 4
 • Мнения: 3 216
Мисля, че има истина макар и преувеличена. Веднъж докато бяхме на работа при нас дойде едно момченце на около 6 годинки. Каза че е избягал от сиропиталището и не иска да се връща там. Каза, че го бият и го е страх. Когато дойдоха да го търсят така плака милия, че чак и на мене ми идваше да плача с него.

# 5
 • Мнения: 3 216
А пък това, че можеш да си продадеш детето не е майтап също. И доста от виновниците дори не се наказват. За мене майка продала рожбата си е престъпник. Баси аз на моята кучка малките немога да продам, камо ли детето си.

# 6
 • Мнения: 6 462
Аз не знам до колко е истина и до колко не е точно това, обаче майка ми ми разказа следното нещо. През 74 ражда момченце, което е починало от сърдечен порок. За да не страда сред щастливите майки са я преместили в отделение, където лежат жени, решили да оставят децата си след раждане. Та там установява, че всъщност става въпрос за доста добре развит бизнес. Майката забременява, решава че не иска детето и понеже абортите са ставали само с разрешение на партията - отказват и. Предлагат и алтернатива - да даде детето си срещу определена сума, веднага след раждането! Ужкем на друго семейство, но е много възможно част от децата всъщност да са отивали в домове #Cussing out

# 7
 • Sofia
 • Мнения: 3 310
Аз нещо не мога да схвана логиката на нещата. От какъв зор държавата ще се набутва да гледа бебета, че и да плаща за раждането им. Вярно е, че е имало политика за насърчаване на раждаемостта - майка ми ми разправяше за някакво много драстично намаление на всички детски стоки по Тошово време преди години.
Социалната държава при такава политика трябва да се грижи за изоставените деца не само до 18г, а и след това - да сте видели тук такова нещо?

# 8
 • Мнения: 8 769
Аз нещо не мога да схвана логиката на нещата. От какъв зор държавата ще се набутва да гледа бебета, че и да плаща за раждането им.
Предполагам,че от такъв "зор":
А иначе хазната плащала, състрадателните ги хранели и обличали, пращали се много помощи и дарения, но в действителност дечицата в домовете бедствали, умирали от студ, глад, болести и дори от побоища. Така, вместо сираци, обществото било принудено да отглежда възрастни кърлежи: всички онези, които от безсърдечие и съвсем по пладнешки грабели от помощите и залчетата на горките безправни малчугани; всички ония, които препродавали децата за осиновяване, блудства и гаври по потайни и знайни канали. Сладка далавера, лесен, безнаказан алъш-вериш.

# 9
 • Пловдив
 • Мнения: 1 160
Те и сега са цъфнали и вързали по домовете, едно им е хубаво, уютно!!! Невиждам защо сме заспорили за татово време, сега да не би да ги е грижа много за децата по домовете. Безотговорни родители не се отказват от родителски права,но не се и интересуват от децата си.Те от друга страна израстват от един дом в друг, а в същото време опашката на кандидат осиновителите никак не намалява. Влачат го по разни процедури, чакат с години докато и над тяхната къща най-накрая изгрее слънце.

# 10
 • Sofia
 • Мнения: 1 448
....Безотговорни родители не се отказват от родителски права,но не се и интересуват от децата си.Те от друга страна израстват от един дом в друг, а в същото време опашката на кандидат осиновителите никак не намалява. Влачат го по разни процедури, чакат с години докато и над тяхната къща най-накрая изгрее слънце.

Ето това е наистина нещото, над които трябва наистина да се замислим и с което да не се примиряваме - влезте във форума на Осиновителите и осиновените деца и вижте цифрите

- Между 20 и 30 000 деца в домовете

- 15 000 желаещи да осиновят дете

- на година се осиновяват само вежду 2 и 3 000 деца, тази година 2500 ! Само 250 одобрени за осиновяване в чужбина. А това са болни деца с недъзи, които никой у нас не иска. Нали не мислите, че са само 250.

Няма логика, която да обясни тези факти!

Бездетни хора, които искат да подарят любовта си и да направят едно дете щастливо, чакат с години.

Захвърлени деца растът в нещастие. Без да познаят майчина ласка и дом, без шансове да интелектуално и духовно развитие, докато необратимо се деформират и трамвират като психика!

В това време единствената грижа на биологичните им родители и роднини е да приберат надбавките и детските.

Децата така и си остават сираци, защото почти никой не иска да осинови 18 годишно дете, че дори и по-малко. Всеки иска да вземе мъничко детенце, по възможност бебе.

Порочен кръг, който никой не иска да прекъсне.

п.с. само в интерес на фактологията - реплика към по-горен постинг - партията не е забранявала аборти, никога от 45-та година насам!
аборти се правеха законно по желание на майката до 3 мес. безплатно. Това, че е имало жени, предпочели да родят и изоставят или продадат децата си е тяхно решение.
 

# 11
 • Мнения: 6 317
Офф топик: Елси, от майка ми знам, че абортите са били забранени и са се правели на черно.

# 12
 • Дива Индия
 • Мнения: 535
Една година като ходихме на море в нашанта база бяха настонени и деца от дома за сираци в града ни.  Бяха от 1.5г., колкото моя  син тогава, който оставихме тогава при баба му, до видима възраст 5г. Гледаха ги възпитателки и лелки. Като казвам гледаха имам предвид грижеха се, и то отлично, макар да бяха малко персонал. Ласкави, грижовни, строги, когато бе нужно... Децата чисти, нахранени, възпитани. Ако някой ми бе разказал това нямаше да повярвам,но аз го видях. Лелките ме забелазаха, че наблюдавам децата със сълзи в очи и ми казаха да не плача. Разказаха ми, че повечето имат здрави и живи родители, някои по затвори, други нехайни, трети дечица отнети заради побои и липса на грижи... Да, имаше и сираци.  Чужденците Осиновявали най-много циганета и то с недъзи. Децата трябвало да имат няколко откази да се осиовят от българи и тогава ги давали на чужденци. Най-много отивали във Франция.

# 13
 • Мнения: 4 072
В това време единствената грижа на биологичните им родители и роднини е да приберат надбавките и детските.

Малко офф, но за дете в дом не могат да се вземат никакви помощи, освен еднократната за раждане.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт