Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 2 652
Някой правил ли е тест за съдържание на олово в кръвта на детето си? Напоследък в разни чужди сайтове само такива неща ми попадат и масово децата имат олово над допустимите норми. Та се чудя дали да се престраша?

# 1
 • Sofia
 • Мнения: 8 215
 #Crazy за пръв път го чувам.

# 2
 • Мнения: 5 540
къде се прави това изследване?

# 3
 • Мнения: 2 652
Не знам в Бг къде може да се направи, взема се венозна или кръв от пръста.
В някои страни, особено щатите, се препоръчва такъв тест на 1 и на 2 годинки за деца в рискови групи. Въпросът е, че в днешно време най-вероятно повечето деца могат да се отнесат към рисковите групи. Най-малкото заради тоновете китайски играчки, чиито бои съдържат олово. Нали на Мател затова изтеглиха играчките - заради токсичната боя с високо съдържание на олово.

# 4
 • Мнения: 4 395
Като се сетя, че съдържание на флуор във водата и   храната няма къде да се изследва в България.. ooooh! съмнявам се, с оловото ще е по- различно положението.
Иначе  аз не бих подложила детето на такова изследване, само и само да узная, дали има олово в организма, ако после не мога да противодействам с нещо. А с какво мога всъщност? newsm78  Доколкото знам, оловото се отлага и не може да бъде изхвърлено по естествен път.

# 5
 • Мнения: 2 771
                        Тук може да погледнете, аз не помня какъв беше химичният знак на оловото, може пък да правят newsm78...

                        П.П. Pb е. Няма. Евентуално как може да се казва изследването иначе? Намерих обаче това. И че че под влиянието на оловото децата стават престъпници  Shocked.

# 6
 • Мнения: 50
        Деверът ми си прави такова изследване,но само че в Швейцария.Не се почуствал добре и наистина се оказало,че има високо съдържание на олово в кръвта.Лекарят му казал,че се среща много често при хора от Източна Европа .Много олово се отделяло от тенджери и тигани ,които са с наранена повърхност/най- вече от одраскани тефлонови тигани и др./
     Той се лекува  и сега е добре,но в бг .не съм чула някой да си е правил такова изследване.

# 7
 • Мнения: 2 652
То да бяха само посудите (включително и порцеланът)! Много от боите съдържат олово, а всичко около нас е бодисано - мебели, килими, пластмаси и пр. Моя приятелка в чужбина си е правила домашни тестове - най-много имало във ваната.

. , има начини - просто се вземат мерки да се предотврати бъдещо натрупване, изследва се къщата къде би могло да има най-много и просто източникът се изхвърля или обезопасява. Вярно е, че звучи прекалено, но хората дори съветват домашната прах да се бърше с еднократни кърпи, които после се опаковат и изхвърлят.

Насочиха ме към лабораторията на МБАЛ Св.Иван Рилски и Майчин дом. Не, че ще хукна натам, но не може да не правят някъде. Сетих се и за токсикологията на ВМА.

Хайде да дам няколко линка, това е от първия:

They were astonished at what he found. More than 15 items screened positive for lead, including a pasta bowl, a decorative belt on Nora's jeans, the vinyl lining of a diaper bag in which she carried her toys, and some of the toys themselves. Particularly high in lead content were the tires on a toddler-sized wagon that Coen played with daily, turning it on its side so that he could grab its wheels and delight in watching them spin.


http://www.consumerreports.org/cro/babies-kids/child-safety/indo … rview/lead-ov.htm
http://www.labtestsonline.org/understanding/analytes/lead/test.html
http://www.health.state.ri.us/lead/pdf/Understanding.pdf

Последна редакция: пн, 28 юли 2008, 22:53 от Grace m

# 8
 • София
 • Мнения: 2 814
Играли ли сте си скоро с оловни войници?

А имате ли в долния край на завесите оловна нишка за тежест?
Грейс, ще поясниш ли  с допир и през устата ли се приема оловото? Успя ли вече да измериш нещо/някого?

# 9
 • Мнения: 2 652
Тук може би някой специалист да се включи (сещам се кого да поканя), но доколкото разбрах, оловото се наслагва в домашната прах и от там се вдишва. А сещащ се колко неща директно лапат децата. Още не съм тествала нищо, реших първо да започна от вкъщи - чакам да ми пристигнат домашните тестове. Надявам се като дойдат да ви напиша, че като цяло нещата са приемливи.

# 10
 • София
 • Мнения: 410
Здравейте. Не можеш да погълнеш и да се натровиш с олово, ако имаш някоя оловна вещ (например тези оловни тежести за перде, не че съм ги виждала). Оловото като метал не се изпарява при стайна температура (за разлика от живака), т.е. ако имаш оловна вещ, която кротко си седи някъде тя не е опасна за теб по никакъв начин, защото не отделя изпарения. Оловото е метал, който се разтваря в неорганични киселини, т.е. ако погълнеш оловно топче една много, много малка част от него ще се разтвори в киселата среда на стомаха (стомашния сок съдържа солна киселина), но едва ли ще се стигне до натравяне, защото това топче след определени часове ще се изхвърли от тялото:). Е, освен, ако не си гълташ системно оловни топчета:). Опасни за човека за оловните бои, защото те отделят отровни оловни съединения. Но, ако не ги ядеш (което малките деца правят) не представляват голяма заплаха, стига да не са вътре в дома ти, т.к. в такъв случай се постига голямо повишаване на концентрацията на оловните съединения. Много по-токсични са изпаренията на пластмасите. Навярно всеки е усещал неприятната миризма на гадна пластмаса в магазините по 1 лев. Тя идва от разтворителя (и не само), в който е разтворен полимерът за направата на различните пластмаси.
Друго за оловото и съдовете. Тефлоновите тигани няма как да отделят олово, защото те са покрити с PTFE (политетрафлуоретилен, т.е. флуорсъдържащ полимер), а отдолу под PTFE обикновено е алуминий, който е също толкова опасен  Sick. Има доста научни доказателства, че може би причината за болестта на Алцхаймер е натрупване на алуминий в мозъка. Алуминия може да дойде от алуминиеви съдове (никога не гответе и не съхранявайте в такива съдове кисели гозби, например доматен сос), от питейната водата (в комбинация с флуор алуминият много лесно се усвоява и натрупва в организма), от кен-овете с различни фанти, коли, бира, от натуралните сокове (особено киселите, напр. портокал), защото кутиите им от вътрешната страна са покрити с алуминиев слой и т.н.
Отклоних се малко от оловото, но да се върнем на него. Най-общо, ако не работиш в оловно-цинковата промишленост, в Кремиковци или като миньор на оловна руда  , можеш спокойно да сведеш до минимум оловото в дома си, като не ползваш оловни бои, не готвиш в глазирани съдове (напр. разни гювечи)... newsm78за друго не се сещам сега.
Съвсем по друг начин стои въпросът, че не можем да се спасим от оловото във въздуха (идва най-вече от бензиновите добавки), във водата. Други източници са индустриалните емисии, заводите за преработка на батерии, които все пак са за предпочитане пред това да си хвърляме батериите в кофата за боклука, защото те след определено време протичат и оловото, живака и кадмия отиват в почвата. За който не знае, кадмият е също много опасен, канцерогенен елемент. В дима на всяка една цигарка се съдържа 2 ppb кадмий. Не, че съм спряла да пуша Confused
Болестното състояние на отравяне с олово се нарича сатурнизъм. Антидот при отравяне с олово е ЕДТА. Това е комплексообразувател, който свързва тежките метали в комплекси и ги изхвърля от организма. Прилага се при много тежки случаи, защото ЕДТА свързва и други йони, например калция.

Последна редакция: чт, 14 авг 2008, 15:44 от dutci

# 11
 • Мнения: 2 652
dutci, благодаря ти за включването и подробното разяснение с какво точно да внимаваме. Кой е врагът, така да се каже Simple Smile


П.С. Сега видях това - "Конгресът (щатите) предлага законопроект, който забранява оловото в детските играчки."
.....
Законопроектът налага едни от най-строгите стандарти в света по отношение на съдържанието на олово в продуктите за деца под 12 години. Боята, съдържаща олово, е основната причина за изтеглянето на 45 милиона играчки и продукти за деца миналата година, повечето с произход Китай."

На първо четене се зарадвах, защото след щатите, идва ред и на Европа. Но като се позамислих - представям си само за колко олово иде реч, при положение, че тук няма други играчки, освен китайски.


Последна редакция: чт, 14 авг 2008, 15:29 от Grace m

# 12
 • София
 • Мнения: 2 814
можеш спокойно да сведеш до минимум оловото в дома си, като не ползваш оловни бои, не готвиш в глазирани съдове (напр. разни гювечи)...

Ееее! Благодаря и аз! Добре, че нощес не си разбридах пердетата...

Но как НЕ се използват оловни бои? Пише ли им на етикета според теб- Внимние, съдържа се олово!

А нещо повече за глазираните гювечи?
Ти добавяш ли професията керамик към професионално застрашените ?

# 13
 • Мнения: 2 652
Мдааа, как да не ползваш оловни бои?! Че аз по принцип никакви бои не ползвам. Просто всичко, което купувам си е вече боядисано.
Освен да се запася с оловни тестове и да ходя като някоя луда незнамсикваси (Биляна, няма ли да намериш болест и за това състояние, че орторексията ми малее вече) и да тествам по магазините  Joy Joy

# 14
 • София
 • Мнения: 410
Биляна, ако човекът, който боядисва керамичните съдове с бои, съдържащи олово мисля, че е застрашен от натравяне.
Грейс, ти какво толкова боядисано купуваш? Наистина не се сещам за нещо да съм си купила и да съм го заподозряла да е с оловна боя.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт