Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
# 15

След навършени 18 години, може да се направи справка в ГРАО - където се търси удостоверение за осиновяване и подобна такава в съда (архив). Тези процедури са сравнително лесни и не струват пари. Не е нужен и адвокат. Закона допуска разкриване на тайната на осиновяване, ако "важни причини налагат това", чрез завеждане на съдебно дело.

НЕ СЪМ СЪГЛАСНА С ТОВА.навсякъде срещаш хиляди пречки и никой нищо не желае да ти каже. почти сигурно е , че след години делата са някъде забутани и изисква адси много нерви да се добереш до нещо...

# 16
  • Мнения: 505
Ти имаш право да знаеш, ако си страна по случая и те са длъжни да ти съдействат

Последна редакция: ср, 28 сеп 2005, 18:13 от maxima

# 17
След 22 години успях да намеря това което ме интересуваше, друг е въпроса, че нещата не опират до това кой какво желае да ти каже. Ти имаш право да знаеш, ако си страна по случая и те са длъжни да ти съдействат. Казвам го съвсем отговорно като човек минал през подобни процедури.
тогава моля те помогни ми!!! кого точно имаш впредвид под "те" откъде започна? от кого поиска информация първо. аз имам адвокат, който се опитва да изрови нещо, но май без дело нищо няма да стане

# 18
  • Мнения: 1 002
осиновена , дадоха една жена при миглена ангелова , кочто за един ден научава имената на родителите си
тя разказа , че е ходила първо в болницата ( стававъпрос за софия )) , в която е родена , после в съда до римската стена , но архива е преместен в нови искър и тя отива в нови искър същия ден и намира акта си за раждане,
знаеше имената на родителите си и искаше да ги намери ...

# 19
ходих и до съда, обаче там не ти дават достъп до никаква информация. акта ми за раждане е с новите ми имена и новото ЕГН, а преди това е възможно да не е бил издаден друг акт, като веднага след рождането се знае, че детето ще бъде осиновено. така че не остава нищо друго, освен дело.

# 20
  • Мнения: 505
Осиновена, има ли начин да се регистрираш, за да може и на лични да си говорим все пак.
Аз не успях да разбера от темата, защото тя се поизмести  Wink ти знаеш, че си осиновена и търсиш биологичните си родители или само имаш съмнения, че си осиновена?

# 21
знам, че съм осиновена, започнах да пиша по темата, защото знам, че от никъде не дават информация

# 22
  • Мнения: 505
Ходила ли си в АГ или болницата където си родена?
Правила ли си експертиза за време на зачеване?
Търсила ли си архив ГРАО?
 

# 23
  • Мнения: 483
Не ти дават информация заради това:

   Защита на данните /Семеен кодекс/
   Чл. 67а.  (Нов - ДВ, бр. 63 от 2003 г.) (1) Агенцията за социално подпомагане и Министерството на правосъдието предприемат необходимите организационни и технически мерки за защита на личните данни във водените от тях регистри съобразно изискванията на Закона за защита на личните данни и Закона за защита на класифицираната информация и допускат до работа с такива данни само лица, подписали декларация за опазване на тайната.
   (2) Длъжностните лица пазят в тайна данните за децата и осиновяващите, които са им станали известни при и по повод изпълнението на задълженията им.
   Право на информация
   Чл. 67б.  (Нов - ДВ, бр. 63 от 2003 г.) (1) Осиновителите или навършилият пълнолетие осиновен могат да поискат от окръжния съд, постановил решението за допускане на осиновяването, да им бъде предоставена информация за произхода на осиновения, когато важни обстоятелства налагат това. Окръжният съд в съдебно заседание при закрити врати, след като изслуша рождените родители на осиновения и заключението на прокурора, се произнася с решение.
   (2) Решението на окръжния съд може да се обжалва по общия ред от лицата по ал. 1.


Та точно поради тази причина никой служител няма да си сложи главата в торбата и да ти даде просто така информация. Единствения изход е да заведеш дело и съдът да постанови разкриване на информацията. Ако си уверена че точно това искаш, желая ти успех в начинанието.  newsm10

# 24
напълно съм съгласна с Бени
До архива в общината никой не ме допусна, също и в съда
Колкото до родилния дом, не го знам кой е
Изобщо задънени улици колкото щеш, остава май единствено дело, но предполагам, че това изисква много средства

# 25
  • Мнения: 505
Извинявай, но щом си напълно съгласна с Бени, защо изобщо търсиш помощ и нечие мнение по темата? Дерзай, чрез дело, желая ти успех!

# 26
Максима, не го приемай лично, не съм искала да те засегна!
Просто тази безпомощност ме изкарва извън релси
Сподели твоя опит, как успя?

# 27
  • Мнения: 505
 Peace
Хайде да направим така регистрирай си някъде нова поща и ми прати адреса си на л.с. Ще ти пиша там.

# 28
  • Мнения: 4 459
Аз искам да ви отговоря по въпроса с данните от общината като дам пример.

Един приятел се интересуваше от часа си на раждане ( за да му направят хороскоп  Grinning) Родителите му са починали и няма кой да му даде тази информация освен общината.
Той се обади в Есграун (така ли се води Embarassed) по телефона и след сума откази накрая склониха да му дадат тази информация. Преди обаче да му кажат каквото и да било са го разпитвали за имената на родителите, егн, адреси, и сума подробности за да са сигурни че е наистина той Grinning И това само за часа на раждане!

Желая ви успех в търсенето и борбата с нашата прелестна законодателна система

# 29
  • На един клон
  • Мнения: 1 014
И аз имам съмнения,че съм осиновена.Най-добрата ми приятелка от детинство беше казала на първия ми мъж:"ти защо така се отнасяш с нея(гадно),не знаеш ли,че е осиновена!
Овца.
И после той ми каза "новината". #2gunfire
И после тя нищо повече не ми каза.
Обичам си нашите и не ми пука дали са ми родни майка и баща,баба,леля и т.н.,обаче тая коза ми събуди някакво любопитство все пак.Обаче се страхувам,тъй като живеех в малък град,ако тръгна да ровя да не научат нашите и да се притеснят.
От друга страна пък,сигурно и на тях им тежи тая тайна...
Не знам,засега съм решила да не ровя повече.

Общи условия

Активация на акаунт