Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Отговори
 • Мнения: 294
"Онзи ден се качвам в трамвай 10. Пълна идилия. Задуха е налице, бабите и дядовците отиващи незнайно къде са налице. Потните петна по мишниците на зачетените в евтини вестници чичковци- също присъстваха както обикновено. Друсаме се ние. Идва някаква си там спирка /за самият разказ няма значение точно коя/ и още преди да се качат в мутрисата гледам 4 хлапета- 12-13 годишни, стил - "аз съм негър в кожата на бял". Качва се тази импровизирана банда и се почва едно шумолене, тропане по новите машинки в трамваите... /честно казано и аз не знам за какво са ги сложили-едни ми казват, че са за купуване на билети, други пък ми спорят, че са за отваряне на вратите-щели да се махат спирките и всеки щял да си звъни, къде иска да слезе-бул шит!/......висене по пръчките за държане, викане и големеене. Минаха 2 спирки-стигаме третата и ватманката се показва от купенцето си и казва:
-"Айде вие тука слизате!"
Тишина.
- "Да, да-точно вие! Слизайте няма да се возите вече."
Ония слизайки от трамвая почват в един глас да викат:
-"Еееее, аре да го жулиме и от вънка!"- след което с обработени движения тип "Този див див запад" вадят по един голям маркер и започват да драскат по трамвая от външната му страна.
След бърз преглед на вътрешността на трамвая ми става ясно, че вече са обработили някои от до сега неизрисуваните стени.
Ватманката слиза и тя / едвам, едвам горката-малко мъчно ми стана, щото тя със сигурност над 80 кг тежи, а ония по 30 - колко по-пъргави...абе жал да му стане на човек от гледката/тааа започва тя да им вика-"Махайте се..." А ония нямам думи да опиша какви почнаха да й подвикват...уж бягат от нея, но като видяха, че са с 45 км/в час пред нея и започнаха да наглеят, да обиждат:
-"Ти ли ше ни кажеш ма, кучко.." викат екзалтирано.
Отговора и на ватманката беше божественяшко затапващ:
- "Кучка е майка ти дето те е раждала"./изобщЕ пълен кеф за средностатистическия сеирджия/
А ония братче не обират грам! Само й се подиграват, викат, показват среден пръст, псуват..Докато /тук се появявам аз, в ролята си на въдворител на реда/ показвам си тиквичката прекрасната/:)/ на прозореца и изкрещявам с всичка сила, сила двойно по-голяма от шизофреничната криза, в която бях изпаднала-постепенно-гледайки случващото се:
- "Абе вие луди ли сте бе?!?Келемета скапани!"
И ония избягаха лудешката! Викам си-егати колко съм добра!!!хахах, ама тва си го мислех първите няколко секунди, щото па после ми достигна някак си до мозъка, че в същото време, когато си показах носа през "люка" един мъж с мене /той па през вратата/ се провикна:
-"Абе я да се махате, че ако ви дойда."
И те така. Върнах се на мястото си в трамвая-малко засрамена, много удовлетворена, доста ядосана и леко зачервена. Седнах и си викам-ее свърши се..Да ама не-доста се размислих и честно казано в следващите 50 - 60 мин. теглих яки псувни. Псувни.Псувни.Псувни-мислени псувни. И не към тия деца, а към техните родители. Много зациклих и направо ми идеше да почна да говоря на първите срещнати, че са пълни боклуци, нехранимайковци, лентяи и егоисти и, че развалят обществото-не обръщайки достатъчно внимание на децата си. Малки глезанчовци- свикнали да получават всичко, което си пожелаят. Мъчно ми стана. Мъчно ми е, защото това е нашето ежедневие-такива деца много, а вече на никой не му прави впечатление. Останаха само бабите и дядовците, които цъкат и говорят, че днешната младеж за нищо не става. Честно казано склонна съм да им повярвам...Или пък може би просто аз остарявам и започвам да мисля като тях..Абе ей-глупости...Така си е - Хора гледайте си децата!"

Това написах в един друг форум преди месец и повече. Публикувам го и тук, защото днес се повтори почти същата случка, със същите деца..само дето бяха във втория вагон на трамвай N 9-стремежа им за рисуване обаче беше налице.
За 2 от деца мога да дам много бедно описание - едното -9-10 год. русичко със светли очи, а другия беше височко момче изглеждащо по-голямо от другите 3. Описанието няма да помогне, но се надявам от снимката някой да си познае детето и да му хване юздите преди да е станало късно..Успях да заснема само 2 от тях- не се виждат добре, но пак е нещо..Самата тема я пуснах...де да знам защо, просто ми тежи още..
ето снимката- http://www.snimka.bg/

Последна редакция: нд, 03 авг 2008, 12:37 от Дивиана

# 1
 • Мнения: 4 559

Дама от Кастело, имаш дарба.
Тва бюстие ли е, корсет ли е, тряя да е два номера по-голямо.

# 2
 • Мнения: 16 223
Ахам, познах едното. Не беше ли твоето?  smile3502

# 3
 • София
 • Мнения: 1 203
Шапка ти свалям!

Аз бих си мислила същите неща, но едва ли щях да имам смелост да се скарам.

# 4
 • Мнения: 36 935
Ватманката като се научи, че трябва да вика Полиция, а не да се саморазправя, тогава и децата е се научат на ред.
Щяха да ги чакат още на следващата спирка.

# 5
 • Му Кинд Оф Плаце
 • Мнения: 4 033
Най-особеното за мен в цялата ситуация е, че и аз съм бивала такава, а сега, допускам, би ме издразнило такова поведение.

В резултат на това, господ пази пияните, лудите и децата. Дай боже, да оцелеят през 18тата си година, след това вече всичко е наред. Сега да слушаш чалга и да си неграмотен си е нормално.

# 6
 • гр. София
 • Мнения: 1 883
Силно се надявах да не се окаже мойто. Mr. Green
 От два дни се разправяме с моят пубер да спрат да дразнят хората от квартала.Клечат хлапетата пред кварталния магазин и прилагат древния метод на завързаната с невидима връвчица банкнота.В случая от 2 лв.Отговорът е :Е,какво толкова лошо правим.Само се шегуваме.Да,но не всички имат тяхното чувство за хумор.

# 7
 • Мнения: 294
Много се бях ядосала..а и още предния път! То днес си говореха завоалирано, че ще драскат чак на последната спирка на трамвая, когато няма да има толкова много хора. Тва малкото русото разправяше на един дядо - 'Извинявайте, това вашия портфейл ли е там долу" и сочи зад гърба на дедката. Човека се обръща-няма нищо. И започна той да им разправява как като малък бил палав като тях, а после като ги пита, защо не са на море. Едно от нахалитетчетата вика-"Ми, няаме пари" И аз се обаждам злобно-"Е как ще имате като ги давате за маркери". И същото селяндурче ми вика-"Аааа, ето как някои знаят" и се подхилква гордо. След 15 мин. същия тоя дядо дето им симпатизираше, вече викаше по тях как нямат грам уважение...Абе трагедия пълна.ааа да и на всичкото това на едното /тва дето е на снимката с белите кецки/ му звънна телефона..направи уплашена физиономия като видя кой му звъни-явно родителско тяло...вдигна и започна да говори. Викаха го да се прибере, заради някакви ключове. И го питаха къде е. И онова - "е как къде - в трамвая..".и после пак- "в трамвая съм бе-след 1 час се прибирам."НАй-страшното е, че ако го слуша как говореше по телефона никога няма да заподозреш, че това момче е със склоности на тъпоумно гаменче, дето няма никакъв срам, еле пък съвест. Просто не знам как един човек може да възпитава детето си, като в семейството то има едно държание, а сред приятелите е маймуна набираща се на дръжките в трамвая, говореща грамогласно и...и...абе хулиган!

# 8
 • Мнения: 2 563
Взимат примери от мама и татко. Ако те не уважават чуждото... Много са ми противни такива деца. Никога не съм изпитвала желание да руша нещо, и по чина си не съм драскала...

# 9
 • Мнения: 166
Поздравявам те за темата. (А също и за колорита, с който си описала случката) И аз много им се ядосах на тези хлапета, докато четях. Не само на тези конкретно,  а и на всички останали, които крещят, чупят, слушат си чалга на телефоните в трамвая и не се съобразяват с никой и нищо.  Close Много мразя накой да ми нарушава спокойствието. Аз на никого не преча и някак очаквам от околните подобно отношение. Да- ама не! Иди им кажи нещо. Един ако се обади, то повечето безпристрастно ще си зяпат. И не знам каква е оправията, защото нещата стават все по-зле. Направо ми е мъчно в каква среда ще ми расте хлапето. Знам ли може пък и тези неща да са си нормални и аз също да остарявам  Wink
В случая мога само да те поздравя, че си взела отношение  Hug

# 10
Ватманката като се научи, че трябва да вика Полиция, а не да се саморазправя, тогава и децата е се научат на ред.
Щяха да ги чакат още на следващата спирка.


България страда, защото няма гражданско общество.  Всеки си казва, че него не го засяга и маха с ръка. Докато яйцето не опре на неговия задник...  А лесния вариант е точно този с полицията.

# 11
 • Мнения: 294
Силно се надявах да не се окаже мойто. Mr. Green
 От два дни се разправяме с моят пубер да спрат да дразнят хората от квартала.Клечат хлапетата пред кварталния магазин и прилагат древния метод на завързаната с невидима връвчица банкнота.В случая от 2 лв.Отговорът е :Е,какво толкова лошо правим.Само се шегуваме.Да,но не всички имат тяхното чувство за хумор.


Пак това със завързаната банкнота не е нищо. Мен по - ме дразни вандалщината и непукизма, които проявяват от толкова малки. Да не се засрамиш, когато възрастен човек ти направи забележка за поведението?!?Може и тъпо да звучи, и изтъркано, и наивно, ама за мен си важи такава ценностна система, каквато примерно е имала майка ми преди години, когато е била малка. Когато не са смеели толкова да кажат дума на "въпреки" на родителя си.

# 12
 • София
 • Мнения: 11 064
Нявсякъде ги има такива диванета. Дъщерята от два месеца се опитва да опази здрави пейките пред входа.Бяха изпочупили дъските от скачане по тях.Един съсед купи дъски за седалките, монтира ги, лакира ги, стана красота. Сега всички дечурлига на квартала се събират и скачат пак по тях, едната дъска вече е тръгнала да се разцепва.Колкото и да им прави забележки да пазят пейките, да не стъпват с кални маратонки отгоре - никакъв резултат, нарочно идват и скачат ,а после се кефят, че дъщерята им се кара.А даже не са още в пубертета - 2-3-4 клас са.

С велосипедите е същото:събират се 5-6 деца с големи колела,кое от кое по марково и фучат като луди, свирят гуми без да правят сметка, че може да блъснат някое малко детенце.А паркинга пред блока е празен,  широк и дълъг и там свободно могат да се гонят с колелата, но предпочитат да държат бабите на нокти, от страх да не отнесат някое фъстъче.

# 13
 • Мнения: 16 992
Ми за такива келеша си имам телефона на кварталния и този на хората от ДПС /не партията, разбира се, за педагогическата стая говоря/. Дори съм се обаждала. Не смятам, че ми е възможно да възпитавам чуждите пубери, няма и как, а си има кой. Само да има и хора, които да информират редовно и където е нужно.
Келеши винаги е имало, винаги е съществувал и начин да им повлияеш- кога по- мек, кога не чак толкоз.

# 14
 • София
 • Мнения: 2 950
Странно защо се учудвате. Децата така растат, така са възпитавани и родителите им не мислят, че има нещо нередно. Преди известно време тук или в друг подфорум се вихреше дискусия " Има ли някой друг право да прави забележка на детето ми?" И съответно по-голямвата част от родителите бяха твърдо убедени, че само те могат да направят забележка на детето си и чужд човек няма право да се меси, независимо от ситуацията.  Naughty Размахваха се пищови, заплахи със саморазправа и т.н. Тъй де,детето има права, има родител и другите да си гледат работата. Че пречи,че не могат да се справят с него, че се държи лошо-това не е твоя работа. Само мама може да ти се скара, както и когато прецени! Е, какво очаквате? Децата растат с ясното съзнание,че никой друг няма право да се меси. Мама не може вечно да го държи за ръчичка и да бди над него и кандидат-пуберът се чувства отвързан. И това като следствие от най-добри намерения и грижовни родители! За странно изградената ценностна система в момента и усуканите морални норми няма смисъл да се говори-на всички ни е ясно.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт