Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 13 авг. 2008, 15:38 ч.

Раждат ли се децата с характер?

 • 3 391
 • 63
 •   1
Отговори
# 30
 • Мнения: 196
Да,всички деца се раждат сьс свой характер.
Убедена съм в това! Peace

# 31
 • Мнения: 1 674
и още как

# 32
 • Мнения: 9 817
Характерът и възпитанието са две различни неща, на са взаимносвързани.
Човек се ражда със своя идентичност, въпрос на възпитание е дали тази идентичност ще се прояви в по-голяма или по-малка степен с възрастта на детето. Освен личностен характер, трябва да се гледа по-глобално и да се вземе и националния характер на дадената страна, който ясно не е вроден във всеки, а се възпитава.
В психологията се смята, че че характерът е тази част от личността, която обслужва всекидневието.
Талантите като рисуване и пеене, не са характер.


Характерът е може би най-обсъжданото психическо качество от обикновените хора. Тъкмо затова около обяснителните схеми, позоваващи се на характер, витае многозначност, пораждаща недоразумения. Затова известни понятийни и терминологични уточнения са наложителни.
Три определения на характера
Когато се употребява думата “характер” във всекидневен контекст се имат предвид следните  значения:
 своеобразието на психиката и поведението на даден индивид;
 констелацията от особености на определен национален или етнически обусловен тип психика и поведение –  говори се за “характер на българите”, “латино-американски характер” и пр.;
 Тип психика и поведение, организиран около една изпъкваща особеност (черта) –  употребяват се изразите “силен”, “сприхав”, “труден” и пр. характер. Тук прототипичният белег е черта, която се мисли за изпъкваща измежду другите особености в състава на характера, а понякога се мисли и като обуславяща ги.

Характерът е устойчива съвкупност (констелация) от особености (черти) на психиката и поведението, най-често между 5 и 7 на брой, които се възприемат или се мислят като присъщи на отделен индивид или на общност (национална или етнокултурна) и организират ефективно възприятие и междуличностно взаимодействие.
В горното определение характерът се интерпретира като реалност, възникваща чрез възприятие и всекидневно мислене, а не толкова като стабилна структура от качества , която има причинно
действие


Това е цитат от учебник по психология.

# 33
 • Мнения: 1 517
Характерът и възпитанието са две различни неща, на са взаимносвързани.
Човек се ражда със своя идентичност, въпрос на възпитание е дали тази идентичност ще се прояви в по-голяма или по-малка степен с възрастта на детето. Освен личностен характер, трябва да се гледа по-глобално и да се вземе и националния характер на дадената страна, който ясно не е вроден във всеки, а се възпитава.


Точно казано. Децата просто се раждат някакви, всяко със своята индивидуалност. И именно чрез начина, по който възпитаваме ние влияем на тази индивидуалност и можем да променяме повече или по-малко.
Едно темпераментно дете винаги ще си остане такова в своята същност, но под влиянието на родителите си може да се научи да се контролира и тази му черта да не му прачи. Примерно.

# 34
 • по пътя на светлината
 • Мнения: 2 291
Разбира се и още в бебешка възраст започват да го проявяват.  Blush

# 35
 • Мнения: 1 526
Да, всяко дете се ражда с характер и темперамент, които заедно с външните фактири формират поведението му.

# 36
 • Варна
 • Мнения: 1 980
Категорично-да! Например аз винаги съм смятала, че едно добре възпитано дете никога не отговаря на майка си, особено пред други хора, не противоречи и не повишава тон и в тази насока съм се опитвала да възпитавам детето си. Нямам успех - нейния буен характер или темперамент не подлежи на обуздаване.

# 37
 • Мнения: 991
Естествено, всяко дете се ражда със своя индивидуалност, темперамент и вродени склонности. Но мисля, че ролята на родителите за формиране на характера и изобщо на личността не е хич за подценяване. Скоро с една позната мама бяхме на разходка с бебетата и тя ми казва: "Всички бебенца са толкова хубави! Как така някои от тях като пораснат стават серийни убийци?!" Не знам откъде й дойде на ума за серийните убийци, но лично аз смятам, че те стават такива не защото им е вродено, а защото по някакъв начин психиката им е била осакатена много жестоко и то най-често точно от родителите. Знам, че примерът със серийните убийци е малко драстичен, но съдейки от собствения си опит с травматични преживявания като дете и по-нататъшното ми развитие, мога да кажа, че родителите с най-обикновени на глед действия и реакции (или липса на реакция) буквално могат да тласнат децата си в определено жизнено русло. Така че, мами, отговорността ни е много голяма. Особено имайки предвид, че нещо, което на нас, възрастните ни изглежда незначително, може да е ужасно травматично за детето и да остави отпечатък в душата му ако не за цял живот, то за много дълги години.

Последна редакция: пн, 18 авг 2008, 23:56 от Homesick

# 38
 • Мнения: 3 550
Бих казала, че се раждат с темперамент. Характерът се оформя допълнително.

# 39
 • Мнения: 1 517
По повод на серийните убийци (или др вид престъпници), естествено, че никой не се ражда такъв. Но съм убедена, че при някои хора потенциалната възможност да станат такива е много по-голяма, отколкото при други. И при равно други обстоятелства (еднаква среда, възпитание, лош начин на живот, тормоз и т.н.) едното може да стане, а другото не.

# 40
 • Мнения: 2 805
Да, всяко дете се ражда с характер и темперамент, които заедно с външните фактири формират поведението му.

 Peace

# 41
 • Sofia
 • Мнения: 2 865
Да ,определено се раждат с характер. Като се замисля за себе си ,това,което съм била като дете, така съм и сега. Независимо от възпитанието което съм получила ,дълбоко в мен са останали нещата такива ,каквито са били и преди. Разбира се ,сега се владея и контролирам, но дълоко в себе си изпитвам същото ,каквото съм изпитвала като дете в еднакви ситуаций.
 Най-интересното , е че големият ми син е абсолютно като мен. На моменти при даден разговор знам дори какво чувства, и се опитвам да облекча максимално неприятното, което аз на негово място съм преживяла.
 Така че в заключение , определено според мен ,с характер не само се раждаш ,но се и наследява.

# 42
 • into the blue
 • Мнения: 771
Абсолютно и категорично ДА!
Така че в заключение , определено според мен ,с характер не само се раждаш ,но се и наследява.
Подкрепям напълно,моята дъщеря ми е одрала не само кожата,но и характера и темперамента ми.

# 43
 • Мнения: 281
Да, мисля че се раждат с характер.
Но понякога, според мен, родителите вместо да загладим ръбовете, повече ги изостряме.   Thinking  Защото децата виждат не само хубавите неща, които правим, а и всички отрицателни, които забързани в ежедневието ни дори не се стараем да прикриваме... а децата ни неизбежно ни копират  Tired

# 44
 • София
 • Мнения: 36 891
Да, раждат се с характер. И след това влиза в сила "възпитанието", което сякаш им изтрива най-здравословните за тях черти на характера. Затова моите гледам и по-малко да ги възпитавам.

Редакция на ключовите думи на темаОбщи условия

Активация на акаунт