Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 15 авг. 2008, 13:54 ч.

Опасни съвети за кърмене

 • 60 822
 • 277
 •   1
Отговори
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Често се случва майки да споделят своя опит и мнение за естественото хранене на бебето. Те са кърмили и кърмят успешно, вероятно са събрали достатъчно информация, нещата вървят добре и са доволни.

Понякога тяхна близка или съфорумка има проблем с кърменето на бебето. Всички искат да й помогнат и да я подкрепят. За съжаление, част от съветите, които рутинно се дават, са неадекватни, лоши, а понякога – съвсем буквално опасни за здравето на бебето.

И така, за какво можете да помислите, преди да споделите опит?

Най-напред, помнете винаги, че няма еднакви бебета. Всяка ситуация е уникална и това, което е проработило при вашето бебе или това на вашата приятелка, в трета ситуация, особено ако не знаете всички детайли, може да не е никак подходящо. След това, винаги помнете, че споделяте опит – вие не можете и не бива да взимате решение вместо майката или да налагате вашето мнение.

Ако не сте уверени в съвета/мнението, което давате, по-добре е да насочите майката към консултант.

Притеснителни ситуации, в които често се дава неправилна информация:

- Бебе под 6 седмици не се изхожда всеки ден. Не е нормално бебе под 40 дена да не се изхожда всеки ден! Под тази възраст кърмено, здраво, доносено бебе трябва да има 2-3 обилни изхождания с кашава консистенция, по-вероятно е да се изхожда 5-6 пъти или след всяко хранене. Докато за бебе на 2-3 месеца може да се приеме за нормално не-изхождането всеки ден, ако иначе наддава добре, жизнено е, с добър тургор на кожата и пишка обилно, то за по-малко бебе рядкото изхождане е признак за сериозен проблем – най-вероятно недостатъчен прием на кърма!
Как да реагираме? Адекватният съвет е: да се препоръча на майката да храни по-често, като следи бебето да изпразни първата гърда, преди да предложи втората; да заведе детето при педиатъра! за проследяване на наддаването; да следи количеството и цвета на урината и тургора на бебешката кожа; дохранване може да е наложително и това не е зло! – дохранването често може да спаси кърменето, както и да помогне на здравето на бебето.

- Педиатър е препоръчал дохранване. Приемете, че определено има ситуации, в които дохранването е абсолютно наложително. Да, то може да повлияе на хода на нормалното кърмене; да, има риск бебето да се отбие. И да, дохранването може да е от огромно значение за бебето. Ако не сте запознати с всички детайли, които налагат дохранване, по-добре е да се опитате да насърчите майката да съчетае възможно по-добре кърмене и дохранване, отколкото да я надъхвате против дохранването и да я плашите с евентуалните му последици.
Как да реагираме? Адекватният съвет е: да се насърчи майката, ако има възможност и желание или ако е приложимо, дохранването да бъде правено с лъжичка, спринцовка, чашка, пръст, вместо с шише. Ако бебето (или майката) по някаква причина не може да ползва алтернативни методи за дохранване, по-добре е за бебето да приема млякото по начин, който най-малко го уморява и ще гарантира най-бързо наддаване, ако това е важно, отколкото да се вайкаме, че изобщо се е наложило дохранване. Майката може да бъде насърчена да се изцежда, за да дохранва с изцедена кърма, ако това е възможно.

- Бебето не е възстановило рожденото си тегло 10 или повече дена след раждане. Обичайно новородените губят 5-7% от рожденото си тегло в първите дни след раждане и го наваксват до 7-10 дена след раждане. Новородени с по-ниско тегло могат да изгубят до 10% от рожденото си тегло и това е критична граница. Ако до 10, максимум 14 ден след раждане бебето не е възстановило теглото си при раждане, очевидно има проблем.
Как да реагираме? Тук стандартното „слагай често на гърда и ще се оправи” може да е абсолютно неадекватно. Ако бебето не възстановява рожденото си тегло, по всяка вероятност ще се наложи дохранване поне временно, докато укрепне, започне да наддава добре и чак тогава може да се мисли за ре-организация на кърменето с евентуално плавно намаляне на добавката (под лекарски контрол и редовно теглене!)

- Майката няма достатъчно кърма. Да, има и такива, това го знаем всички. Разбира се, по-често става дума за неправилна организация на кърменето, но има реални ситуации, в които майката действително няма достатъчно производство на кърма. Какви могат да бъдат някои от тези ситуации?
-   хипофункция на щитовидната жлеза
-   претърпяна операция на гърдите, без значение пластична или не
-   различни генетични заболявания, свързани с хормоналния фон
-   ако майката се е лекувала от хормонални нарушения преди бременността
-   въобще лечение със силни хормонални средства (например за безплодие или друго)
-   поликистозни яйчници (ПКЯ)
-   лечение с радиооблъчване на гръдния кош и каквато и да е онкология в историята на майката
-   вродена недоразвитост на гръдната жлеза – млечната жлеза е във форма на ‘бутилка от кока-кола’.
-   анорексия или булимия, особено в юношеска възраст, преди гръдта да се е развила напълно, или анорексия/булимия с изостряне в даден момент (а изостряне вероятно ще има, всички имат излишни килограми след раждането)
-   силна клинична депресия
-   прекомерно затлъстяване
-   необичайно силно кръвотечение по време на раждането или голяма загуба на кръв скоро след раждането, която налага преливане на кръв
-   остатъци от плацентата в матката!

Признаците, които могат да указват, че майката наистина няма достатъчно мляко:
-   гърдите въобще не са пораснали по време на бременността
-   няма никакви признаци на идване на мляко след раждането (може да има коластра)
-   при стискане на ареолата и зърното не излиза даже капка
-   майката не чувства рефлекса на потичане на кърмата, напълването на гърдите и въобще нищо, когато бебето суче, а бебето не преглъща по обичайния начин

В много от тези случаи всичко е поправимо и майката ще може да кърми, макар и частично, но е важно да се диагностицират правилно. За предпочитане е диагностицирането да се направи от лекар или консултант по лактация.

Забележка: при майките на близнаци случаите на недостатъчна (за двете деца) кърма се срещат значително по-често, отколкото в обичайните ситуации. Разбира се, ако има кърма, няма проблем да се кърмят близнаците и четири години, но е важно да се теглят често през първите седмици и да се обръща внимание на различните признаци, свидетелстващи, че получават достатъчно мляко.

Как да реагираме? Преди да се каже „слагай често на гърда и кърмата ще се увеличи” е важно да се знае дали не е наличен някой от горните детайли. Ако не сте уверени, че не става въпрос за истинска намалена продукция на мляко (по независещи от жената причини и нямащи общо с организацията на кърменето), посъветвайте майката да се обърне към консултант. В противен случай може да се окаже, че майката наистина има недостатъчно кърма и бебето да стои гладно, докато тя се опитва да го държи изцяло на кърма в опит да я увеличи.

- Суче ли бебето задно мляко? От една или две гърди? Знаете, че кърмата условно се дели на ‘предно’ и ‘задно’ мляко, първото засища жаждата, а второто утолява глада на бебето. Понякога се случва майката да има съмнения дали бебето й поема достатъчно от задното мляко и получава съвети да го държи на една гърда, за да е сигурно, че това наистина се случва. Може да стане проблемно, когато в резултат на такива съвети майката слага бебето на една и съща гърда дълго време (например за две поредни хранения), защото тя още пуска капки – при нормално производство на мляко без симптоми на свръхпроизводство това може да доведе до недохранване на бебето.
Понякога се случва и обратното: при неуверена в количеството, което произвежда майка се препоръчва да дава задължително и двете гърди на едно хранене. Ако бебето отказва да суче на втората, понякога майката бързо сменя гърдите в стремежа си да предложи и двете и бебето приема основно предно мляко, има колики и газове, наддава малко или твърде много.
Как да реагираме? В случая най-правилно е да се насърчи майката да сменя гърдите, след като се увери, че бебето изпразва добре първата гърда, оригва се, ако се налага, сменя му се памперса, и се предлага втората - то може да иска, а може и да не иска да суче още. Ако след сукане от двете гърди изглежда да иска още, може да се предложи пак първата и после пак втората - след добро изпразване на гърдата в нея млякото се образува с много голяма скорост. Колкото повече се пълни гърдата, толкова повече намалява скоростта на синтеза - т.е. при пауза от 4-6 часа в първите дни ще изглежда, че гърдата се пълни повече, но после тялото получава сигнал 'млякото стои неупотребявано дълго време, явно няма нужда от него' и започва да прави по-малки количества, съобразени с честотата на изпразване на гърдата. Тоест, в случая е много важно бебето да изпразни добре първата гърда, преди да получи втората, но не и да му се дава една и съща дълго време, само за да я изпразни „до капка”, или двете гърди да се сменят много бързо на едно хранене.

Или накратко – задавайте въпроси, за да изясните ситуацията, преди да предложите . В един постинг, среща или телефонен разговор, колкото и да е дълъг, майката най-често не успява да даде цялата нужна информация. Всяка ситуация е уникална и невинаги стандартният подход е удачен.

Вижте още: Как даваме информация и подкрепа за кърмене?

Последна редакция: пт, 15 авг 2008, 14:09 от Бу

# 1
 • Пловдив
 • Мнения: 17 055
Имам въпрос - ако бебето не изпразва добре първата гърда, а иска втората, защото го мързи и обича да му тече на силна струя, обаче няма колики или проблем с наддаването - опасно ли е? Т.е. бързата смяна на гърдите за едно хранене сама по себе си проблем ли е? Големия ми син беше така, мързеше го да суче и наддаваше по килограм, но като се замисля мързела го хвана на 3-4тия месец. Сега малкото мързела го хваща по-рано, обаче няма колики и наддава по 300 гр на седмица. Няма опасност млякото да спре, защото минава брат му 3-4 пъти на ден и осмуква всичко, до капка.

# 2
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Янтра, не - само по себе си не, но това е според индивидуалната ситуация. Има бебета, които сучат много ефективно и активно още от раждането и успяват да се наядат за 3-5 минути. В този случай очевидно бързата смяна на гърдите не е проблем. Но същата бърза смяна при бебе, на което са му нужни поне 20-25 минути на гърда, а може и повече, за да се нахрани - разбираш, че няма да доведе до добър край.
Затова не може един и същи съвет да се прилага рутинно в ситуации, в които героите и детайлите може коренно да се различават.

# 3
 • Пловдив
 • Мнения: 17 055
Мен като цяло ме мързи да раздавам съвети писмено Simple Smile

# 4
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Мен като цяло ме мързи да раздавам съвети писмено Simple Smile
Горното се отнася както за писмено, така и за устно Peace

# 5
 • София, Младост 4
 • Мнения: 9 089
  Бу, много хубава статия беше ми определено от полза.  Peace
  Само искам да се включа с въпрос към този момент -
 
Цитат
Как да реагираме? Адекватният съвет е: да се насърчи майката, ако има възможност и желание или ако е приложимо, дохранването да бъде правено с лъжичка, спринцовка, чашка, пръст, вместо с шише. Ако бебето (или майката) по някаква причина не може да ползва алтернативни методи за дохранване, по-добре е за бебето да приема млякото по начин, който най-малко го уморява и ще гарантира най-бързо наддаване, ако това е важно, отколкото да се вайкаме, че изобщо се е наложило дохранване. Майката може да бъде насърчена да се изцежда, за да дохранва с изцедена кърма, ако това е възможно.
   Първо говоря за случай на близнаци. Приемаме че има нужда от дохранване. Въпроса ми е кое да е на първо място като съвет - алтернативно дохранване, не с биберон или увеличаване на честотата на изцежданията например.  Тоест не е ли по-разумно дохранването в този случай да се извършва с шише, за да има възможност за достатъчно време за майката да си почине и да се справи с всичко, което и се е струпало на главата. И съответно първия съвет да е да се опита да увеличи изцеждането, за да може от една страна бебето да получава изцедена кърма и да стимулира лактацията от друга. Защото храненето особено на две бебета със спринцовка например е прекалено времеемко и лично според мен, дори бебетата да не се отбият по този начин, от това няма да има огромна полза, ако кърмата спре вследствие на недостатъчен брой кърмения и изцеждания поради липса на време.

# 6
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Айла, именно Simple Smile точно защото може да е по-важно бебето да приема нужното мляко, пише:
Ако бебето (или майката) по някаква причина не може да ползва алтернативни методи за дохранване, по-добре е за бебето да приема млякото по начин, който най-малко го уморява и ще гарантира най-бързо наддаване, ако това е важно...
Защото безспорно кърменето е важно, но здравето на бебето (в случая - адекватно наддаване) е по-важно. И не на последно място - майката трябва да има поне мъничко време, което да не е заето с изцеждане, хранене и други грижи по бебето/тата, за да може да отдъхне.

# 7
 • Варна
 • Мнения: 697
Ето това много ми хареса . Аз не обичам по приницип да давам много много съвети , докато не съм съвсем наясно със ситуацията , а това отнема мнооого време . Но пък , разбира се , който търси информация , я намира и сам си решава какво ще му свърши работа.  Peace

# 8
 • София, Младост 4
 • Мнения: 9 089
  Бу не съм се изразила много правилно. Ясно е че на първо място малките трябва да са нахранени и майката да може да си почине. Основния въпрос ми беше обаче  в случая не е ли по-добре да се посъветва майката да отдели от малкото си време за цедене и да дохранват с шише, отколкото да се съветва да опитва да дава по алтернативен начин млякото. Тоест ако има възможност само за едно от двете неща просто от гледна точка на време, кое е по-важно. Доколкото съм запозната този съвет е основно за да не се отбият бебетата, но в случая според мен дори да не се отбият обикновенно ползата няма да е голяма, защото кърмата ще намалее и почти ще спре и така или иначе ще минат само на АМ, докато в другия случай има по-голям шанс да получават кърма дори и изцедена по-дълго време.

# 9
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Айла, сега те разбрах.
Аз бих препоръчала майката да цеди и да дава по най-лесния за нея начин (шише или другояче - някои казват, че хранене със спринцовка им е по-бързо и лесно, например). Веднъж като се оправят нещата, може да се мислят алтернативи как да сучат бебетата.

# 10
 • Мнения: 3 926
Ей на това му казвам полезна и чудесно поднесена информация Hug
Ако я и ковнеш - цена няма да имаш Hug

# 11
 • Мнения: 1 089
Ей, Асенце, сега видях, че семейството вече е пораснало! Да ти е честит малкия юнак ( прекрасно е, когато имаш късмет децата ти да са "шарени"), нека да ти е жив и здрав, много умен и красив и най-вече щастлив!
( Моля да ме извините за спам-а, не се стърпях!)
А на Бу - за пореден път, както се казва- ЕВАЛА! особено за умението ти да синтезираш така прекрасно съществените неща!

# 12
 • Мнения: 3 869
Аз съм в една такава патова ситуация - синчето не се изхожда всеки ден някъде от първата седмица та до днес - вече 5. Изхожда се веднъж на 2-3 дни и то с подканяне от моя страна - но като се изходи е нещо мащабно! Направо се чудя къде го е държал в това малко телце. Консистенцията и цветът са съвсем нормални. А наддава по 400 гр. на седмица! Не знам в случая педиатърът какво може да направи  newsm78

# 13
 • До хладилника, който обичам
 • Мнения: 22 046
Мег, педиатърът може да претегли детето, да оцени общото здравословно състояние и да заключи (особено щом качва по 400 гр на седмица Laughing), че твоето бебе явно е от изключенията и всичко му е наред.
Но - в общия случай ако бебе под 40 дена не ака всеки ден, има вероятност и да не наддава добре, т.е. да се търси проблем с количеството изсукана кърма и/или други здравни проблеми.

# 14
 • Мнения: 3 869
Благодаря за успокоението, Бу Simple Smile
Педиатърът не намери никаква причина за тревога, но все пак детенце си има проблеми с храносмилането. Обсъдих картината му с моя хомеопат и той му намери лекарство, което засега облекчава другите симптоми. Надявам се да изкараме 6-тата седмица с по едно ако на ден поне Simple Smile

# 15
Асенце честито бебче, нека да ти донесе радост и много щастливи мигове!
Браво на Бу за полезната информация!
Радвам се ,че осъзнавате колко  е отговорно да даваш съвети и мнения та макар и в неформален разговор в случая - форума. На мен това много ми помогна, но все пак има неща които не ми харесаха. Щях да си премълча ,но темата е точно затова - Опасни съвети за кърмене и аз ще кажа моето лично мнение. Съветите за дохранване с алтернативни методи меко казано не ми харесват. Не знам колко от вас са ги пробвали лично и имат ли представа приложими ли са в домашни условия и то от все още не възстановена физически и психически родилка. Визирам дохранването със ,спринцовка , чашка ,система и т.н. Опасността от аспирация при неправилно прилагане на тези методи е голяма и не знам с какъв кураж ги препоръчвате на всяка майка като не  я познавате и нямате представа въобще от нейната сръчност и компетентност. За мен това са методи за ползване само от опитни и обучени лица в медицинските заведения. Също не ми харесва тоталното отричане на компетентността и помощта на педиатъра. Прочела съм много такива мнения, които също са много опасни. Знам ,че има много некадърни лекари , педиатри също, но по-добре е да се насърчава майката при необходимост да търси друго компетентно мнение отколкото да стои и чака на съветите на съфоровките особенно при деца с много ниско тегло или без наддаване. И искам накрая да кажа ,че водещата идея трябва да бъде здравето и живота на детето , а не кърменето като фикс идея.Надявам се  форума да продължи да е така полезен и ценен като информация и взаимопомощ .

# 16
 • Бургас/Пз
 • Мнения: 3 541
А как да разбера със сигурност дали е изпразнена гърдата от която съм кърмила???Thinking
Аз по принцип винаги редувам гърдите, но не винаги съм сигурна че е малкият е достигнал до задното мляко. Той яде много лързо и лакомо и имам чувството, че понякога се изморява и заспива без да е е наял напълно или по-скоро не се е заситил защото не е достигнал до задното мляко????

Вие на какво мнение сте???

Като цяло за съветите, аз винаги изразявам моята преценка, но никога не искам някой да се ангажира с нея. А ако с нещо не съм сигурна предпочитам да си замълча, отколкото да давам съвети...

# 17
 • Мнения: 21
Невероятно добра статия. ПОЗДРАВЛЕНИЕ


Най важния съвет към майките: СЛУШАЙТЕ ЕДИНСТВЕНО СЕБЕ СИ И ТОВА КОЕТО ВИ ПОДСКАЗВА МАЙЧИНОТО СЪРЦЕ! Hug

Аз имах проблем с кърменето държах гладно детето си 24 дни подред, като в този период "КЪРМЕХ", защото всички, ме убеждаваха колко е полезно. От родено 3700 на 24 ден беше 3300 Sad ......... Оказа се че имам проблеми с щитовидната жлеза................

# 18
 • Мнения: 3 739
Благодаря за темата. Надявам се и на мен да можете да помогнете, макар че не знам дали в кърменето е проблема. Много съм разтревожена Cry. Дъщеря ми я кърмя на поискване. До преди няколко дни всичко беше наред. Беше си направила 4-5 часова пауза през нощта и си беше ограничила сама времето за хранене на 5-10 мин от всяка гърда. От 2-3 дни обаче е много неспокойна, когато се храни - започва да сучи, като потече млякото се дърпа и започва да реве, после пак тръгва да търси да сучи и трудно се приспива със сучене /за разлика от преди/. Освен това вече не си прави и по-дълга пауза през нощта - максимум 3 часа, а по-често и 1-2 часа Tired. Не знам на какво може да се дължи това. Дали да не пробвам да й дам АМ и да проследя държанието й /трудно ще ми бъде, защото биберон и шише не признава, дъвче ги вместо да смуче, а от лъжичка като давам - плюе/ Rolling Eyes. Моля, посъветвайте ме!

# 19
 • Мнения: 440
Мен ме интересува как точно да разбера дали се е изпразнила гърдата и дали да предложа другата??Той сучи много лакомо и докато изпразни едната гърда вече е заспал,та даже и да предлагам другата той вече спи непробудно и не иска,а аз не съм сигурна дали се е наял.
И още нещо-дали ако предлагам само едната гърда на кърмене,няма да си направя проблеми с другата-пробвах,но докотж дойде време за другото хранене и гърдата ми щеше да се пръсне!!!Страх ме е да не си докарам мастит.

# 20
 • Мнения: 559
penelopi, лактацията още не се е регулирала според нуждите на бебчето. Според мен, го храни само от едната гърда (ако стига), а другата ако се препълва изцеждай, но само по малко, колкото да облекчиш напрежението! Не се притеснявай в началото е така  Peace

# 21
 • Мнения: 6
Много полезна тема,аз също имам проблем Rolling Eyes,вече 8ми месец кърмя денонощно Cry и усещам че се налага дохранване,наддал е 240гр.за цял месец,буди се през час и сучи,колкото има,през деня пюрета ако не иска предлагам пак кърма,никога не съм давала изцедена и от шише,рядко пие и вода,биберон не признава,за да премахна нощното кърмене-около 5 пъти,се пробвах една седмица да предлагам вода и да не кърмя,но толкова рев изрева,че накрая се отказах от всякакви експерименти.Въпросът ми е как да предложа АМ(пробвах и с лъжичка) да е сито и да не се буди нощем(не е от зъбите,това е от самото раждане до сега)Благодаря ви предварително Hug

# 22
 • Мнения: 1 089
rozkata,
въпреки че не тук му е мястото, ще си позволя да изразя мнение по твоя случай. Според мен е излишно да се опитваш да даваш АМ с шише на 8 месечно бебе. На твое място бих се опитала да увелича количеството на т.нар. твърда храна. Обичайно при бебета, които не желаят да се хранят от шише, се препоръчва да се дава млечна каша, чрез която се поема необходимото количество мляко. Още повече, че наддавате малко по-малко от обичайното. АМ можеш да добавяш и в другата храна - зеленчуковите пюрета, плодовите. Млякото с времето отчасти може да се замени и с млечни продукти - извара, сирене, кис. мляко.
Не се притеснявай, че кърмата ти ще спре. Нормално е в тази възраст да намалее (особено ако се е възстановил и м. цикъл), но няма да спре докато кърмиш! Успех ти желая!

# 23
 • Мнения: 6
Благодаря Лени,има още какво да пробвам като храни,каши не харесва,попара със сирене също,цикъл още нямам незнам дали има значение това,утре сме на консултация,да видим какво сме наддали,аз започнах рано захранване от 4 месец поради тази причина,че съм с опасения за недостатъчно кърма,но детето си иска гърдата и това е,а относно нощното хранене има ли вариант да се прекратят тези безсънни нощи,защото дори и да го нахраня добре преди лягане си мисля че по навик пак ще се буди newsm78

# 24
 • Мнения: 1 089
Какво ли да ти кажа... ние още се кърмим нощем Mr. Green ..И аз не съм се справила с този "проблем".

# 25
 • Мнения: 23
Дискусията за нощното кърмене  е малко оф, но използвам случая да питам

- има ли нещо лошо/вредно в това детето (11-месечно)  да суче по няколко пъти нощем?
- има ли нещо лошо/вредно такова дете да се приспива с кърмене?

Моята Маргарита нощем като се събуди ако не засуче не заспива - биберона плюе с негодувание (как си позволявам да й предлагам такова нещо?). Аз пък за да поддържам стимулацията на лактацията (и за да има мир) й давам щом се разшава през нощта.

Въпросът ми е дали има някакъв проблем в това целонощно кърмене (освен очевидното неудобство за мен)

(Аз на педиатърката не й казвам за това, че се опасявам да не ме нахока, но тя като цяло хвали детето, че е много добре)

# 26
 • Мнения: 735
Здравейте!От скоро съм мама на първото си детенце!И аз съм с въпрос!
След последните 2 кърмения малката ми връщаше абсолютно всичко,не малко както при оригване, а всичко!Също така от нялколко дена след като я нахраня и като минат 10 минути започва да хълца и то много силно!Вода ми отказва да пие!Не пие абсолютно никаква вода!Също така от няколко дена не ми заспива със сукането както преди, ами бодува с часове!Нормално ли за бебе на 10дена да бъде будно 2 пъти през денонощието за по 4-5 часа, не вкючвам кърменията!Примерно сутрин като я нахраня в 9-10 стои будна до около 13!А вечер като се събуди към 18 заспива чак към 22-23 и то с триста зора!Не ми плаче силно издава някакви странни звуци и от време на време проплаква малко!

# 27
 • ВИДИН, 10 км след края на света
 • Мнения: 55
аз не обичам много да давам съвети, особено във форуми, повече чета, малко пиша... но определено тук ще се изкажа!
има една луда фикс идея, особено напоследък забелязвам (защото ми дойде до главата) - КЪРМЕНЕ НА ВСЯКА ЦЕНА, ДО НИВО САМОЦЕЛ! а информацията (освен във форумите) почти никой не дава на младите майки, който и без това не знаят къде се намират след раждането. като знам мен как ме "научиха" да кърмя в родилния дом, страх ме хваща. затова от лекарско безхаберие, натиск от цялата рода и всички познати - КЪРМИ ГО! ТАКА Е НАЙ-ДОБРЕ! едва не си уморих детето от глад!  след втората седмица нямах достатъчно кърма (явно!), малкия беше супер мързелив на сукане и не че не наддаваше, ами и загуби тегло! всеки път питах педито да дохранвам ли, отговора беше НЕ! който ме чуеше че мисля да дохранвам зеваше като ламя срещу ми, да съм се цедила, да съм стимулирала лактацията на всяка цена. е, цедих се, денонощно висях на помпата за да "изкарам" мляко за следващото хранене, за да мога да ВИДЯ колко пие малкия. и накрая теглих една майна и на педи и на всички! накарах го да ми каже с какво АМ да храня и не ДОХРАНВАХ, а направо от стрес и кърмата ми спря и на 27 дни малкия мина на АМ изцяло. сега като се сещам ми се свива стомаха и се чудя как съм позволила това да се случи! отговора е:просто не съм знаела, не съм имала и идея какво се прави. сега вече всичко ми е ясно, ама... късно е!
така че апела ми към всички млади майки е:
НАЙ-ВАЖНО Е ЗДРАВЕТО НА БЕБЕТО, ТРЯБВА ДА СЕ ХРАНИ И ДА РАСТЕ, А НЕ БОЛНАТА АМБИЦИЯ ДА СЕ КЪРМИ на всяка цена!

# 28
 • Мнения: 90
Бих искала да споделя, че аз също бях повлияна от многото мнения и съвети за кърменето. Проблемът обаче не винаги е само в дадения съвет, а много често и в тълкуването  на съвета. На мен например още преди да родя консултант по кърмене ми каза (или поне аз така го разбрах!) да не се водя по разните там норми за наддаване, защото в крайна сметка всеки човек е различен, някои наддават повече други по-малко, и ако детето наддава дори малко, всичко е наред. Този съвет в комбинация с често срещаното мнение (по-скоро анатема!) че дадеш ли добавка, край с кърменето, ме доведоха до следната ситуация: аз - решена да кърмя на всяка цена, детето - гладно, изнервено, ревящо. Поне имах благоразумието да проследявам наддаването всяка седмица. И така когато разбрах на втората седмица, че детето е наддало само 70гр и най-вероятно плаче от глад, аз бях съкрушена - аз, провалилата се майка, която не може да осигури най-доброто на детето си, принудена да дава тази "химия", "отрова" - АМ, в последствие не успя да предлага АМ по друг начин освен с биберон - всичко това "крещеше" в главата ми "Край, мила моя, с твойто кърмене!". Скъсах се от рев, чуствах се толкова безпомощна!
Ето какво се случи, когато се окопитих: казах си "Виж какво, искаш да кърмиш, очевидно кърмата не достига, ти се изнервяш (това определено пречи на лактацията!), детето плаче от глад, ти още повече се изнервяш и се притесняваш (това ОЩЕ повече пречи на лактацията!) ... порочен кръг!  Значи, за лактацията е важно спокойствието, за да си спокойна е важно преди всичко детето да е добре и да е спокойно, за да бъде добре детето е важно да се храни добре!" Ред сополи, ред сълзи... приготвих АМ... и о чудо! Детето стана видимо по-спокойно, за моя най-голяма изненада АЗ станах видимо по-спокойна, и започнах спокойно да търся инфо и да мисля как да увелича лактацията и да премахна добавката. Седнах си на "д-то"... кърмих 2 седмици през час, когато кърмата не достигаше давах АМ. Резултатът: млякото текна, махнах добавката в края на първия месец, и до ден днешен (6 месеца и 2 дни) се кърмим не само без проблеми, а с огромно удоволствие и за двамата!
Причината да опиша толкова подробно моята история, е за да ви покажа, че е важно не само как се дават съвети, но и как се възприемат! Аз все още съм съгласна с всички, тези съвети, които получих и споменах. Но разбрах, че не трябва да се приемат толкова категорично и на 100%! Така че:
Внимавайте как давате съвети! и Внимавайте как приемате съвети!  Wink
Обещавам и аз да внимавам!  Peace
 

# 29
 • Мнения: 735
Искам да ви питам каква трябва да бъде максималната пауза между храненията!?На колко часа максимум трябва да я храня!?На 4-5-6?Моята понякога така се оспива, че сме стигали до 7 часа, в края на които просто не издържах и я събудих!И също така искам да питам нормално лие бебето да има периоди в които да спи много и периоди в които да е будно!?Наприме Крисито 3 дена спа, едвам я събуждах да се храним, след това 3 дена само будува едвам я приспивах, а сега я усещам от снощи че пак почва да ми оспива!?

# 30
 • Мнения: 8 242
Браво, Бу Simple Smile
Аз също понякога като чета из темите виждам как се дават дежурно съвети без да се боуточняват факти.. Сигурно и аз съм го правила понякога, макар че се опитвам да съм обективна Simple Smile
Но искам само да кажа - много е важно наистина и тълкуването и прилагането на съветите.. Както и навременно зададените въпроси и реално и адекватно очакване на резултати..

Айде малко сега със съветите с рогата напред  Twisted Evil (майтап де  Laughing)

А как да разбера със сигурност дали е изпразнена гърдата от която съм кърмила???Thinking
Аз по принцип винаги редувам гърдите, но не винаги съм сигурна че е малкият е достигнал до задното мляко. Той яде много лързо и лакомо и имам чувството, че понякога се изморява и заспива без да е е наял напълно или по-скоро не се е заситил защото не е достигнал до задното мляко????
Ето тук можеш да прочетеш Първо довърши първата гърда
Но най-вече следи за начина на сукане на бебето - отначало преглъща бързо (предното мляко).. след което може да има кратка пауза и сукане на "празен ход", докато дойде "задното мляко" - и пак глътките стават големи и ритмични..
Това може да се повтори няколко пъти (със задното мляко)..

Прочети и това: Как да помогнем бебето да приеме по-богато на мазнини мляко

А колко малко време яде? И защо смяташ, че не му е достатъчно - колко време след това огладнява пак? Как се държи след хранене..
И как наддава досега? Пишкания, акания - такива неща..
Можеш да му дадеш малко почивка и да го пощипнеш, погалиш, да смениш позата.. Да го разбудиш, за да си довърши храненето..
Колкото повече расте, толкова повече ще заяква и е нормално все по-бързо да се насуква.. Наблюдавай за цялостна промяна в поведението, а не само за фактора "време за хранене"..

Виж това Как да разбера дали новороденото ми бебе изсуква достатъчно мляко?

# 31
 • Мнения: 8 242
Благодаря за темата. Надявам се и на мен да можете да помогнете, макар че не знам дали в кърменето е проблема. Много съм разтревожена Cry. Дъщеря ми я кърмя на поискване. До преди няколко дни всичко беше наред. Беше си направила 4-5 часова пауза през нощта и си беше ограничила сама времето за хранене на 5-10 мин от всяка гърда. От 2-3 дни обаче е много неспокойна, когато се храни - започва да сучи, като потече млякото се дърпа и започва да реве, после пак тръгва да търси да сучи и трудно се приспива със сучене /за разлика от преди/. Освен това вече не си прави и по-дълга пауза през нощта - максимум 3 часа, а по-често и 1-2 часа Tired. Не знам на какво може да се дължи това. Дали да не пробвам да й дам АМ и да проследя държанието й /трудно ще ми бъде, защото биберон и шише не признава, дъвче ги вместо да смуче, а от лъжичка като давам - плюе/ Rolling Eyes. Моля, посъветвайте ме!

Тъй.. като сте само на кърма - как пишка и ака? Промяна в това има ли?
Колко време продължава таз ситуация?
Вашата възраст е чудесна за т.нар. "скокче в растежа"  Sunglasses
Прочети това Лактационни кризи (кризи на кърменето).. предполагам ще помогне  Peace

# 32
 • Мнения: 8 242
Много полезна тема,аз също имам проблем Rolling Eyes,вече 8ми месец кърмя денонощно Cry и усещам че се налага дохранване,наддал е 240гр.за цял месец,буди се през час и сучи,колкото има,през деня пюрета ако не иска предлагам пак кърма,никога не съм давала изцедена и от шише,рядко пие и вода,биберон не признава,за да премахна нощното кърмене-около 5 пъти,се пробвах една седмица да предлагам вода и да не кърмя,но толкова рев изрева,че накрая се отказах от всякакви експерименти.Въпросът ми е как да предложа АМ(пробвах и с лъжичка) да е сито и да не се буди нощем(не е от зъбите,това е от самото раждане до сега)Благодаря ви предварително Hug
За 8 месеца 240 гр. са си едно добро наддаване Simple Smile А като цяло колко кг/см е? Рожденното му тегло? Досега как наддава?
Нали си захранила? Колко и кога предлагаш друга храна?
Зъби имате ли?
Можеш да пробваш да му даваш преди лягане каша примерно.. Но, вярвай ми, буденето нощем няма нищо общо с глада в повечето случаи..
Ей го на моето диване се е будило между 4 и 40 пъти на нощ .. (и все още се буди поне 4-5)..

# 33
 • Мнения: 8 242
Дискусията за нощното кърмене  е малко оф, но използвам случая да питам

- има ли нещо лошо/вредно в това детето (11-месечно)  да суче по няколко пъти нощем?
- има ли нещо лошо/вредно такова дете да се приспива с кърмене?

Вредно/лошо не знам да има, освен, че малко ти се накъсва на теб съня и ако не си свикнала особено може да ти дойде нанагорно.. За приспиването същата работа..
И двете още ги практикуваме с Тони..
Влез тук в темата Дългокърмещи майки - да пообщуваме и ще намериш много сродни души  Mr. Green .. че и с доста по-големи "бебета" ..

# 34
 • Мнения: 8 242
Здравейте!От скоро съм мама на първото си детенце!И аз съм с въпрос!
След последните 2 кърмения малката ми връщаше абсолютно всичко,не малко както при оригване, а всичко!Също така от нялколко дена след като я нахраня и като минат 10 минути започва да хълца и то много силно!Вода ми отказва да пие!Не пие абсолютно никаква вода!Също така от няколко дена не ми заспива със сукането както преди, ами бодува с часове!Нормално ли за бебе на 10дена да бъде будно 2 пъти през денонощието за по 4-5 часа, не вкючвам кърменията!Примерно сутрин като я нахраня в 9-10 стои будна до около 13!А вечер като се събуди към 18 заспива чак към 22-23 и то с триста зора!Не ми плаче силно издава някакви странни звуци и от време на време проплаква малко!

Искам да ви питам каква трябва да бъде максималната пауза между храненията!?На колко часа максимум трябва да я храня!?На 4-5-6?Моята понякога така се оспива, че сме стигали до 7 часа, в края на които просто не издържах и я събудих!И също така искам да питам нормално лие бебето да има периоди в които да спи много и периоди в които да е будно!?Наприме Крисито 3 дена спа, едвам я събуждах да се храним, след това 3 дена само будува едвам я приспивах, а сега я усещам от снощи че пак почва да ми оспива!?

За повръщането - ако е еднократно, бебето е спокойно като цяло, суче нормално, ака, пишка.. Предполагам няма проблем..
Прочети тук Повръщане и рефлукс при кърменото бебе и ако мислиш, че има нещо тревожно, можеш да поискаш педиатъра да ви прати на гастроентеролог..
Но само без паника! И не започвай да "виждаш" симптоми, които ги нямате.. Опитай се да си обективна!
Това важи за всички майки по всякакви бебешки проблеми  Laughing

За хълцането - абсолютно нормално е. С времето намалява туй "бебешко хълцане" .. Може да се появява ако не се е оригнала добре.. Виж тук Каква е причината за хълцането?

За будуването - какво прави докато будува? Нервна ли е, плаче ли? А ти не се ли опитваш да я приспиваш? Докато я кърмиш не заспива ли?
По принсип всякакви периоди на спане/неспане са нормални на бебетата.. Те не са часовници нали?
Възможно да има колики, които да не са чак толкова силни, че да плаче, но достатъчно, за да не може да заспи.. По принцип новородените трябва да спят около 16 часа в денонощието..
Ако мислиш, че е достатъчно нахранена (следиш пишкане, акане, поведение, начин на сучене..), не плаче, не дава признаци, че нещо й е некомфортно.. радвай се на едно кротко бебе.. поне докато е такова Simple Smile

# 35
 • Мнения: 3 739
Благодаря за темата. Надявам се и на мен да можете да помогнете, макар че не знам дали в кърменето е проблема. Много съм разтревожена Cry. Дъщеря ми я кърмя на поискване. До преди няколко дни всичко беше наред. Беше си направила 4-5 часова пауза през нощта и си беше ограничила сама времето за хранене на 5-10 мин от всяка гърда. От 2-3 дни обаче е много неспокойна, когато се храни - започва да сучи, като потече млякото се дърпа и започва да реве, после пак тръгва да търси да сучи и трудно се приспива със сучене /за разлика от преди/. Освен това вече не си прави и по-дълга пауза през нощта - максимум 3 часа, а по-често и 1-2 часа Tired. Не знам на какво може да се дължи това. Дали да не пробвам да й дам АМ и да проследя държанието й /трудно ще ми бъде, защото биберон и шише не признава, дъвче ги вместо да смуче, а от лъжичка като давам - плюе/ Rolling Eyes. Моля, посъветвайте ме!


Тъй.. като сте само на кърма - как пишка и ака? Промяна в това има ли?
Колко време продължава таз ситуация?
Вашата възраст е чудесна за т.нар. "скокче в растежа"  Sunglasses
Прочети това Лактационни кризи (кризи на кърменето).. предполагам ще помогне  Peace

Благодаря  bouquet Май точно това ни беше проблема, една седмица продължи буденето на 1-2 часа през нощта и пищенето при кърмене /нямаше промяна в акането и пишкането, на всяка смяна акаше, както обикновено/.
Остава ми само да се надявам, че един ден и през деня и през нощта ще започне да заспива сама... Tired

# 36
 • Мнения: 8 242
Остава ми само да се надявам, че един ден и през деня и през нощта ще започне да заспива сама... Tired

Аз още се надявам на този ден  Mr. Green

# 37
 • Мнения: 349
Бу    bouquet  Hug много хубава темичка и ми беше много полезна. Отивам да чета  "Първо довърши първата гърда" и др. полезни темички.

# 38
 • Мнения: 3 739
А кога да започна да давам вода и чайче на изключително кърмено бебе? като започнем захранването ли?

# 39
 • Мнения: 8 242
Можеш да му даваш чай за колики примерно .. Иначе ако всичко му е наред не виждам смисъл  newsm78
Какъв чай искаш да даваш?

# 40
 • Мнения: 3 739
Можеш да му даваш чай за колики примерно .. Иначе ако всичко му е наред не виждам смисъл  newsm78
Какъв чай искаш да даваш?

Ами на ХИП чайчето за Лека нощ, например

# 41
 • Мнения: 8 242
Можеш да му даваш чай за колики примерно .. Иначе ако всичко му е наред не виждам смисъл  newsm78
Какъв чай искаш да даваш?

Ами на ХИП чайчето за Лека нощ, например
На самите чайове мисля пише от колко месеца могат да се дават.. слагаш 1-2 отгоре за по-сигурно (ако се притесняваш) Simple Smile И мисля, че няма проблеми  Peace

# 42
 • Мнения: 1 089
За колики смятам, че е по-подходящо да се дават капки, а вода по принцип се дава по усмотрение - например в горещото време може да се предлага, въпреки че бебето е изключително кърмено. До третия- четвъртия месец бебетата имат силно изразен сукателен рефлекс, който по-късно затихва и бебетата вместо да сучат всичко, което им попадне, започват по-скоро да го дъвчат. Докато е силен сукателният рефлекс, ми се струва, че не е подходящо да се предлага вода на изключително кърмено бебе ( освен ако няма специални, например медицински, причини за такова предлагане). След като започне да угасва сукателния рефлекс, е така да се каже по-адекватно предлагането на вода, защото бебето ще пие, ако наистина е жадно (или пък МНОГО гладно). След започването на захранването, тъй като в храната вече има повече натрий ( или сол) и като цяло по-малко водно съдържание, е нормално да се предлага вода - ако бебето иска - ще пие, ако не - не и в това няма нищо притеснително. На моя син съм предлагала в ограничени количества като новородено глюкозен разтвор, защото така настояваше педиатъра поради упоритата жълтеница. По-късно не съм давала (опитвала съм чайовете за колики, но нямаха желания ефект, пък и предпочитах да му давам кърмата си). След като го захраних, започнах по-редовно да предлагам вода, но той почти до годинката не приемаше повече от 20-30 милилитра, до максимум 40-50 дневно. После от самосебеси реши, че иска да пие вода и сега сам си решава колко и кога.

# 43
 • Мнения: 3 739
Благодаря ви момичета!
Моята дъщеря май започна да минава към етапа на дъвченето. Даже като се насуче и започва да ми дъвче зърното Rolling Eyes

# 44
 • Мнения: X
Каква полезна тема! Веднага копвам линка към отчетната.

# 45
 • Мнения: 883
Как да разбера, че едната гърда е свършила, след като моята Дона-Мария суче с огромно желание и когато я оставя тя може да стои по 30-40 мин. на една гърда. Усещам, че не преглъща, но тя продължава да суче и да не пуска гърдата. Май я ползва за биберон-залъгалка. Синът ми просто пускаше, когато вече не му пуска млекце. Но Донито НЕ!

# 46
 • Мнения: 3 739
Как да разбера, че едната гърда е свършила, след като моята Дона-Мария суче с огромно желание и когато я оставя тя може да стои по 30-40 мин. на една гърда. Усещам, че не преглъща, но тя продължава да суче и да не пуска гърдата. Май я ползва за биберон-залъгалка. Синът ми просто пускаше, когато вече не му пуска млекце. Но Донито НЕ!

И ние бяхме така. При нас просто като "порастнахме" и се нормализираха нещата. До средата на 3-я месец си висяхме по половин час на всяка гърда, бяхме като залепени Heart Eyes

# 47
 • Мнения: 3 926
Как да разбера, че едната гърда е свършила, след като моята Дона-Мария суче с огромно желание и когато я оставя тя може да стои по 30-40 мин. на една гърда. Усещам, че не преглъща, но тя продължава да суче и да не пуска гърдата. Май я ползва за биберон-залъгалка. Синът ми просто пускаше, когато вече не му пуска млекце. Но Донито НЕ!
Всъщност явно усещаш, кога вече не суче интензивно. След като дойде моментът, в който мислиш, че тя започва да се залъгва просот я премести на другата гърда Peace В крайна сметка, ако не е още гладна ще откаже Grinning
А като й гледам снимката в подписа ти не прилича на бебе, което ще се остави гладно Wink Да ти е жива и здрава и хич не й се тревожи Hug

# 48
 • Мнения: 860
Имам следният проблем и незнам дали тук е мястото но поне тук се говори за кърменето. От два месеца и половина се кърмим, но от един месец и повече даже едната ми гърда просто няма мляко много яде детето но няма какво?!пробвам и с помпичката но не става има 20 гр най- много а от другата положението е задоволително храним се добре и му стига. Но незнам как да накарам и двете да произвеждат мляко, пих едни хомеопатични за увеличаване на кърмата имаше ефект само там където каналите работят на другата пак-нищо,Някои може ли да ми кажа има ли хомеопатично за отпушване на канали незнам вече какво да правя, споделих с лекарката тя каза детето по често на гърда- да ама дете което е гладно и гърда която не пуска мляко - нестава,изнервя се и така проваляме цялото ядене. Ако някои може да ми помогне с препоръка ще съм благодарна.

# 49
 • Мнения: 1 089
И при мен едната гърда е много по-активна от другата (макар разликата да пролича след 5-6 месец най-малко), но трябва да знаеш, че може да се кърми и само с една гърда. Просто слагай детето и на едната и на другата гърда и ако наддава добре, не се притеснявай. Няма да намериш хомеопатично средство "за отпушване на канали" най-вече, защото проблемът вероятно не е в каналите. Може да опиташ и всички други средства за увеличаване на кърмата, пък дано има ефект - погледни в библиотеката на подфорума "Кърмене и захранване на бебетата"

# 50
 • Мнения: 860
И при мен едната гърда е много по-активна от другата (макар разликата да пролича след 5-6 месец най-малко), но трябва да знаеш, че може да се кърми и само с една гърда. Просто слагай детето и на едната и на другата гърда и ако наддава добре, не се притеснявай. Няма да намериш хомеопатично средство "за отпушване на канали" най-вече, защото проблемът вероятно не е в каналите. Може да опиташ и всички други средства за увеличаване на кърмата, пък дано има ефект - погледни в библиотеката на подфорума "Кърмене и захранване на бебетата"

Проблема е че  в едната нищо няма, а имаше и сега спря, не мисля че ще мога да задоволя нуждите му само от едната - той е голям лаковник Simple SmileПросто искам да въстановя производството и при нея.На нея не мога да го сложа защото той не иска дори да погледне - сякаш не я харесва, а тя му връща като не произвежда кърма - незнам вече.
 Благодаря за насоката ще прочета и там.

# 51
 • София, Младост 4
 • Мнения: 9 089
  Опитай да смениш позата, например ако се кърмите в стандартанта поза да предложиш на бебчо във футбулната, така може изобщо да не разбере че е на грешната гърда. Другото което е ако все още имате нощни кърмения или когато е сънен, също предлагай първо проблемната гърда, тогава сучат по интуиция и има голям шанс да не ти откаже.
   По принцип съвета е винаги да предлагаш първо проблемната гърда, но ако докато е буден бебчо ти отказва, може след като се е наял и вече не е нервен и неспокоен да предложиш и другата, важното е ако може почти на всяко кърмене да имаш стимулация и на тази гърда. Може да се опиташ и да цедиш например от нея докато бебето суче от другата гърда и по този начин да увеличиш отново количеството в нея и бебчо да поиска да суче и от нея.

# 52
 • София
 • Мнения: 67
Здравейте.

Извинявам се за въпроса, но ..... коликите кога се появяват? И има ли въобще някакъв срок, който ако се премине има шанс да не се появят въобще?

Благодаря ви !!!

# 53
 • Мнения: 3 739
Здравейте.

Извинявам се за въпроса, но ..... коликите кога се появяват? И има ли въобще някакъв срок, който ако се премине има шанс да не се появят въобще?

Благодаря ви !!!

Обикновено коликите започват между 2-та и 4-та седмица след раждането. Това състояние се среща както при първородните, така и при следващите по ред деца, както при момичетата, така и при момчетата, както при кърмените, така и при изкуствено хранените деца. За щастие това състояние не продължава вечно. 60% от бебетата изживяват най-тежкия етап на коликите до 3-тия месец, а 90% вече нямат този проблем на 4-месечна възраст. При някои деца продължават и до 6 месеца.
При нас започнаха около 20-я ден и продължиха до 3,5 месеца Peace

# 54
 • София
 • Мнения: 67
Здравейте.

Извинявам се за въпроса, но ..... коликите кога се появяват? И има ли въобще някакъв срок, който ако се премине има шанс да не се появят въобще?

Благодаря ви !!!

Обикновено коликите започват между 2-та и 4-та седмица след раждането. Това състояние се среща както при първородните, така и при следващите по ред деца, както при момичетата, така и при момчетата, както при кърмените, така и при изкуствено хранените деца. За щастие това състояние не продължава вечно. 60% от бебетата изживяват най-тежкия етап на коликите до 3-тия месец, а 90% вече нямат този проблем на 4-месечна възраст. При някои деца продължават и до 6 месеца.
При нас започнаха около 20-я ден и продължиха до 3,5 месеца Peace


Благодаря за бързия отговор   bouquet

# 55
 • София
 • Мнения: 277
.

# 56
 • Мнения: 616
Много полезна тема! И ние поизпатихме от неточни съвети, и ние поседяхме гладни, заслабнахме (и двамата), чак и в болница лежахме... Не успяхме с алтернативното дохранване, дохранвахме с биберон (само за 24 часа), обаче бебето нито се отби, нито забрави да суче... Въобще животът ни щеше да е по-лесен, ако не беше манията на всяка цена само кърма, при това само от цица  Crazy Бързо си научихме урока, и сме една щастлива кърмо-двойка вече шести месец! (Специални благодарности на Асенцето и Хедра bouquet )

# 57
 • Мнения: 34
Бих искала да споделя, че аз също бях повлияна от многото мнения и съвети за кърменето. Проблемът обаче не винаги е само в дадения съвет, а много често и в тълкуването  на съвета. На мен например още преди да родя консултант по кърмене ми каза (или поне аз така го разбрах!) да не се водя по разните там норми за наддаване, защото в крайна сметка всеки човек е различен, някои наддават повече други по-малко, и ако детето наддава дори малко, всичко е наред. Този съвет в комбинация с често срещаното мнение (по-скоро анатема!) че дадеш ли добавка, край с кърменето, ме доведоха до следната ситуация: аз - решена да кърмя на всяка цена, детето - гладно, изнервено, ревящо. Поне имах благоразумието да проследявам наддаването всяка седмица. И така когато разбрах на втората седмица, че детето е наддало само 70гр и най-вероятно плаче от глад, аз бях съкрушена - аз, провалилата се майка, която не може да осигури най-доброто на детето си, принудена да дава тази "химия", "отрова" - АМ, в последствие не успя да предлага АМ по друг начин освен с биберон - всичко това "крещеше" в главата ми "Край, мила моя, с твойто кърмене!". Скъсах се от рев, чуствах се толкова безпомощна!
Ето какво се случи, когато се окопитих: казах си "Виж какво, искаш да кърмиш, очевидно кърмата не достига, ти се изнервяш (това определено пречи на лактацията!), детето плаче от глад, ти още повече се изнервяш и се притесняваш (това ОЩЕ повече пречи на лактацията!) ... порочен кръг!  Значи, за лактацията е важно спокойствието, за да си спокойна е важно преди всичко детето да е добре и да е спокойно, за да бъде добре детето е важно да се храни добре!" Ред сополи, ред сълзи... приготвих АМ... и о чудо! Детето стана видимо по-спокойно, за моя най-голяма изненада АЗ станах видимо по-спокойна, и започнах спокойно да търся инфо и да мисля как да увелича лактацията и да премахна добавката. Седнах си на "д-то"... кърмих 2 седмици през час, когато кърмата не достигаше давах АМ. Резултатът: млякото текна, махнах добавката в края на първия месец, и до ден днешен (6 месеца и 2 дни) се кърмим не само без проблеми, а с огромно удоволствие и за двамата!
Причината да опиша толкова подробно моята история, е за да ви покажа, че е важно не само как се дават съвети, но и как се възприемат! Аз все още съм съгласна с всички, тези съвети, които получих и споменах. Но разбрах, че не трябва да се приемат толкова категорично и на 100%! Така че:
Внимавайте как давате съвети! и Внимавайте как приемате съвети!  Wink
Обещавам и аз да внимавам!  Peace
 

 newsm32 Чувствам се доста по- добре, като видях, че и други имат този проблем. Чувствам се толкова виновна, че не ми достига кърма. Сякаш всички ме обвиняват, защото имам големи гърди. С това прехвалено кърмене, (бях решила, че ще кърмя много отдавна), толкова бях горда в началото че го правя... Продължавам упорито да давам кърма по всички възможни начини - давам да суче, изцеждам се... Вече не знам какво да ям, за да стимулирам лактация Thinking

# 58
 • Мнения: 4
Благодаря за темата. Искам да споделя моя проблем с кърменето - надявам се да ми помогнете. Бебето ми е на 20 дена. От около 4 дни внезапно отказа да суче - щом го приближех до гърдата и пищеше до посиняване. В резултат се наложи да го храня с изцедена кърма 1 ден, след което постепенно да възобновявам сукането от гърда и да  намалявам храненето от шише. Днес за първи път имаме едно хранене само от гърда. Проблема е, че въпреки всичко кърмата ми понамаля значително (вярно е, че и нуждите на детето ми се качиха, но мисля че и притеснението ми си оказа влиянието върху лактацията). Моля Ви, посъветвайте ме как да увелича производството на мляко - притесняваме, че слагането на поискване не е удачно, т.к. на 15 - тия ден не беше възстановило теглото си при раждане. Като допълнение -  напълно сме здрави - прегледани при съответните специалист.

# 59
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 327
Очевидно вашето бебенце има някакъв проблем със сукането - след като не е възстановило рожденото тегло за 15 дни, очевидно не успява да получи мляко от гърдите. Не споменавате дали гърдите ви са били разранени? Как беше организирано кърменето при вас през това време - колко пъти за денонощие се хранеше бебето и едната или двете гърди предлагахте на хранене?
Ако имате желание и сте от София, можете да дойдете утре, 30.11 в консултативния кабинет по кърмене в Майчин дом. Нужно е да си запишете предварително час за преглед на тел 0896 418 488. Това е последният ден на отворени врати за 2008г, така че ако видите навреме постинга - възползвайте се Grinning

# 60
 • Мнения: 4
Благодаря Hedra, До момента нямах проблем с детето - гърдите не са разранени, засукваше като по учебник, кърма имах - течеше доста силно и се налагаше да изцеждам предварително. Хранихме се на 2 ч. 1/2 - 3 ч. като последните дни беше започнало да прави и нощна пауза от около 5 - 6 часа. Всичко стана една вечер изведнъж. За съжаление не живея в София и не мога да посетя кабинет - съжалявам, че няма такива навсякъде или поне в по - големите градове в България. Затова прибягнах до интернет за помощ. Сега Бебчо суче много добре, но ми се струва че все още производството на мляко не отговаря на нуждите му - храним се на 1 ч. 30 мин - 2 ч. или 2 ч. 30 мин. Опитах да дохранвам с АМ, но упорито отказва биберон или чашка/ лъжичка - плюе или повръща. Опитвам да се храня достатъчно, пия течности и цедя гърдите след хранене докато изцедя и липидата съставка. Не знам какво друго да правя, за да вдигна лактацията. Благодаря предварително за помощта.

# 61
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 327
Мисля, че си се ориентирала чудесно и правиш всичко необходимо - сученето на час и нещо-два е това, което е нужно за увеличаване на млякото и много кърмачета си се хранят по този начин. Проследете отново теглото на бебето след седмица и би трябвало резултатът да е насърчителен Hug
Макар че кабинет има само в София, за щастие вече в доста градове на страната има опитни майки и на някои места лекари, които могат да окажат помощ в проблемни ситуации Grinning

# 62
 • Мнения: 4
Благодаря ти Hedra. Всъщност нуждата от морална подкрепа е огромна. Благодаря за нея. На 0.12. сме на консулация. Дано всичко да е наред!!!

# 63
 • Мнения: 4
Всъщност консултацията е на 09.12 - ти. Извинявай за грешката и Благодаря отново

# 64
 • Мнения: 60
Имам едно въпросче, ситуацията е следната. Като го сложа малкия на гърдата, суче нормално , суче си определено време, и изведнъж както суче спира и почва да плаче истерично, не иска да хваща наново гърдата, оставям го , доизчеждам се и му я давам с биберон, не мога да разбера на какво се дължи това ?

# 65
 • Мнения: 8 242
Имам едно въпросче, ситуацията е следната. Като го сложа малкия на гърдата, суче нормално , суче си определено време, и изведнъж както суче спира и почва да плаче истерично, не иска да хваща наново гърдата, оставям го , доизчеждам се и му я давам с биберон, не мога да разбера на какво се дължи това ?
Според мен са колики..
Вдигаш го, уригваш го и след малко като поска даваш пак Simple Smile
Не давай шише.. Не си правиш услуга така  Rolling Eyes

# 66
 • Murcia, Spain/Ruse
 • Мнения: 150
ЗДРАВЕЙТЕ И ОТ МЕН HugСЕГА СЕ ВКЛючВАМ В ТЕМАТА ПОНЕЖЕ ИСКАМ ДА СПОДЕЛЯ КАК ПРОТИчА КЪРМЕНЕТО НА МОЯТА ДЪЩЕРЯ ConfusedМОЛЯ ЗА СЪВЕТ АКО НА НЯКОЙ МУ СЕ Е СЛУчВАЛО ВЕчЕ.....ТАКА,НИЕ ЯДЕМ БЕЗ ПОчАСОВ РЕЖИМ,Т.Е МОЖЕ ДА ИСКА СЛЕД 15 МИН СЛЕД НАКЪРМЯНЕТО ПАК,МОЖЕ ДА МИНЕ И чАС,ДВА,НО КАТО ЦЯЛО ИМА ДНИ В КОИТО ЯДЕМ И НА 30 МИН.КОЕТО Е МНОГО НАчЕСТО СЛЕД КОЕТО И ПОВРЪЩА Rolling EyesНО АКО ОТКАЖА ДА И ДАМ ГЪРДАТА ЗАПОчВА ТАКЪВ РЕВ чЕ НЕ Е ИСТИНА.ТЯ МЕ ПОЛЗВА КАТО БИБЕРОН И ВЕчЕР КАТО САМО ТАКА ЗАСПИВА baby_neutralЗНАМ чЕ НЕ Е ПРАВИЛНО,НО НЕМОГА ДА Я ОСТАВЯ ДА СЕ ДЕРЕ ОТ РЕВ CryКЪРМА ИМАМ ,НО В ПОСЛЕДНИТЕ ДВЕ СЕДМИЦИ КАчИ 80 ГР,А НА СЛЕДВАЩАТА 120ГР.ДО ПРЕДИ ТОВА КАчВАШЕ  ПО 250 300 ГР СЕДМИчНО(ТЕГЛЯ Я ВСЯКА СЕДМИЦА ПОНЕЖЕ ЖИВЕЕМ В ИСПАНИЯ И ТУКА ТАКЪВ Е РЕДА).НЕЗНАМ ДАЛИ НЕ Е ВЕчЕ ВРЕМЕ ДА Я ДОХРАНВАМ?ТЯ Е НА ПОчТИ 3 МЕСЕЦА ,РОДИ СЕ 2600 ИЗПИСАХА НИ 2400,ВЪЗВЪРНА СИ ТЕГЛОТО СРАВНИТЕЛНО БЪРЗО.ПРИТЕСНЯВАМЕ И ФАКТА чЕ ПОВРЪЩА ПО НЯКОЛКО ПЪТИ НА ДЕН ,ГЛАВНО ПРИ ВДИГАНЕ И ЛЯГАНЕ.УРИГВА СЕ ,НО ВЪПРЕКИ ТОВА ПАК ВРЪЩА И НЕЗНАМ ДАЛИ ТОВА ПОВРЪЩАНЕ НЕ Е ПРИчИНА ЗА НЕНАДДАВАНЕТО SadОХ,СТАНА ДОСТА ОБЪРКАНО ДАНО СТЕ МЕ РАЗБРАЛИ И ЩЕ СЕ РАДВАМ НА НЯКЪКВИ СЪВЕТИ Hug

# 67
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 327
Здравей Grinning
Напълно е възможно повръщането да се отразява върху наддаването на бебето. При по-силно изразен рефлукс децата не само повръщат, но някои дечица сами ограничават количеството мляко, което поемат, защото свикват да свързват храненето с усещането за болка след това. Обърни се към педиатъра си и обсъдете проблема - нужно е детето да се види от детски гастроентеролог, за да се прецени степента на рефлукс, ако наистина има и мерките, които са нужни.
Дотогава - дръж бебето изправено поне 15-20 мин след кърмене, повдигнете и матрачето на леглото под ъгъл от 30 градуса (сложи едно нагънато одеало отдолу), сменяй памперсите преди хранене и внимавай много как държиш бебето - ръцете ти не трябва да минават през коремчето и бебето не трябва да е в сгъната поза.

# 68
 • Murcia, Spain/Ruse
 • Мнения: 150
Здравей ,Хедра Grinning
Благодаря ти за отговора,но честно казано малко се стреснах Rolling EyesСамо да отбележа че повръЩането е най вече след ритане ,което вече е доста буйно,или след реване.Понякога и аз явно без да искам я стискам по коремчето и тя бълва EmbarassedИначе си е добре,жизнена е,няма неЩо смуЩаваЩо засега само с кг незнам дали не е от кърмата ,а може и от повръЩането да не качва както преди по 300 гр.В момента е 4900 на почти 3 месеца,а нали казват че до към 6 я месец се удвоявало теглото от раждането Rolling EyesТа ние почти сме го удвоили(роди се 2600) GrinningЯнуари сме на консултация и ако продължаваме да не качваме май Ще ходим по рано Laughing Хич неискам да я захранвам с АМ  Sad

# 69
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 327
Кърмените бебета обикновено удвояват теглото си до около четвъртия месец, като пак си зависи от какво тегло тръгва бебето - ясно, че деца, които са родени над 4кг, вероятно ще удвоят теглото си по-късно, отколкото тези, родени по 2,5 кг. Вашето наддаване досега е адекватно - въпросът е, че има спад в наддаването и едновременно с това усилено повръщане, така че е разумно да поговориш с педиатъра по въпроса. Рефлуксът е много често срещан при бебетата и е състояние, а не болест - така че не се шашкай, а просто поговорете с лекаря и обсъдете как да помогнеш на детето да не връща често.

# 70
 • Murcia, Spain/Ruse
 • Мнения: 150
  bouquetБЛАГОДАРЯ Hug

# 71
 • Мнения: 5
Съпруга съм на verita76,днес тя вдигна 39гр.температура,много трудно я свалих,сега пак започна да я тресе и пак вдига температура...Какво става с кърмата,като използваме помпата се получава така,но пък бебето не суче всичкото мляко,едната гърда е по-голяма от другата и е зачервена....Помогнете ни,моля ви

# 72
 • Мнения: 8 242
Значи.. Колкото повече се цеди, толкова повече кърма ще произвежда..
И се получава малко омагьосан кръг..

За справяне със ситуацията в момента:
1. Купувате от аптеката лецетин 1500 мг. и пие по 1 4 пъти на ден ударно, след 2-3 дни може и по 1 на ден - това е за отпушване на каналите.
2. Зелеви листа наложени на гърдите - сурово зеле, намачкано и наложено - сменяте така няколко пъти..
3. Топли душове - така по-лесно се цеди..

# 73
 • Мнения: 329
Имам въпрос:
Ако бебето се нахаранва набързо с това което потича набързо в началото и после отказва да сука, мести се на другата гърда и там изяжда изобилието в началото и отново, когато дойде време да полага повече смукателни усилия, започва да се дърпа и да се ядосва, да плаче нервно, какво да правя ?

# 74
 • Мнения: 8 242
Имам въпрос:
Ако бебето се нахаранва набързо с това което потича набързо в началото и после отказва да сука, мести се на другата гърда и там изяжда изобилието в началото и отново, когато дойде време да полага повече смукателни усилия, започва да се дърпа и да се ядосва, да плаче нервно, какво да правя ?
1. Нахранило се е и затова не иска.
2. Местиш пак на предната гърда - ако иска суче, ако не иска.. нахранило се е Simple Smile И чакаш пак да огладнее Simple Smile
3. Прилагаш компресия на гърдата, за да достигне до задното мляко Simple Smile -> виж тук http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=3683

Последна редакция: вт, 16 дек 2008, 22:11 от duhi_puhi

# 75
 • Мнения: 329
duhi_puhi благодаря  Hug

# 76
 • Мнения: 581
Изцеждате ли се след всяко кърмене? Какво количество мляко се събира при това. С първото дете аз се изцеждах и едвам събирах до 50 гр мляко. Тогава лекаркта ми каза, че ако не мога да изцедя повече от 100гр мляко след кърмене значи нямам достатачно кърма. Кърмих и дохранвах и така бяхме до 9 месец. ““Малката не се отказа от гърдите. Сега живот и здраве със второто не знам какво ще стане. Има ли значение това, че не съм имала достатъчно кърма първия път?

# 77
 • Варна
 • Мнения: 152
Мисля, че изцеждането на всяко кърмене излишно би стимулирало лактацията. По-разумно ми изглежда цедене само, когато гърдите ти са напрагнати или твърди дори след като бебчето е сукало.

# 78
 • Мнения: 883
През последните 5-6 дни чувствително ми намаля кърмата. Дона-Мария се чувстваше постоянно гладна. Ядеше през 1-2 часа. Дори опитах да я дохранвам, но тя не искаше шишето, а постоянно търсеше гърдата. Докато вчера ми дойде М. А днес май гърдите се пълнят повече. Детето се поуспокои. Вече почти изкарва по 3 часа. Дали имаше връзка между кърмата и М?

# 79
 • Мнения: 1 089
Определено им връзка, на мен също ми намалява кърмата преди М и щом дойде се увеличава. Но не при всички майчета зависимостта е такава. Пусни търсачката, има много теми по въпроса с менструалния цикъл и кърмата. Но казано на кратко - няма страшно!

# 80
 • Мнения: 60
Кърмя, но се по разболях тези дни , искам да нам дали е хубаво да давам кърма. Лекарката ми изписа антибиотик и каза ,че няма проблем да кърмя, но не знам дали е хубаво !

# 81
 • София
 • Мнения: 4 381
Напиши акивната съставка на АБ, за да се прецени. Принципно при настинка, хрема, грип няма проблем да продължи кърменето. Бебето получава готови антитела от теб.

# 82
 • Мнения: 60
АБ - ospamox - 1000mg състав пише - 1000мг  amoxicillin

# 83
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 327
Абсолютно никакъв проблем няма, спокойно можеш да продължаваш да кърмиш, докато се лекуваш. КАкто с всеки друг антибиотик е необходимо да гледаш за млечница при теб и при бебето. Някои деца получават леко разстройство, докато майката е на АБ - то отзвучава след спирането на лечението. За да го избегнете, е хубаво да взимаш някакъв пробиотик - попитай лекаря си за препоръка (пробиотиците салактобацили - полезните бактерии в червата на човек).

# 84
 • Мнения: 60
Благодаря много !!! Радвам се, че ми отговори !

# 85
 • Мнения: 559
Изцеждате ли се след всяко кърмене? Какво количество мляко се събира при това. С първото дете аз се изцеждах и едвам събирах до 50 гр мляко. Тогава лекаркта ми каза, че ако не мога да изцедя повече от 100гр мляко след кърмене значи нямам достатачно кърма. Кърмих и дохранвах и така бяхме до 9 месец. ““Малката не се отказа от гърдите. Сега живот и здраве със второто не знам какво ще стане. Има ли значение това, че не съм имала достатъчно кърма първия път?

Кажи на лекарката ти да ходи да се гръмне  newsm62
И аз като казах, че почти нищо не мога да изцедя, отговора беше "ооо максимум още месец ще кърмиш!"
Ето че още си кърмя  Mr. Green Не се цедя нито преди, нито след кърмене. Ако всичко е наред е излишно цеденето.  Peace

# 86
 • Мнения: 3 739
Изцеждате ли се след всяко кърмене? Какво количество мляко се събира при това. С първото дете аз се изцеждах и едвам събирах до 50 гр мляко. Тогава лекаркта ми каза, че ако не мога да изцедя повече от 100гр мляко след кърмене значи нямам достатачно кърма. Кърмих и дохранвах и така бяхме до 9 месец. ““Малката не се отказа от гърдите. Сега живот и здраве със второто не знам какво ще стане. Има ли значение това, че не съм имала достатъчно кърма първия път?

Кажи на лекарката ти да ходи да се гръмне  newsm62
И аз като казах, че почти нищо не мога да изцедя, отговора беше "ооо максимум още месец ще кърмиш!"
Ето че още си кърмя  Mr. Green Не се цедя нито преди, нито след кърмене. Ако всичко е наред е излишно цеденето.  Peace

И аз съм така Peace, но и до ден днешен малката суче всеки път и от двете гърди Flutter

# 87
 • Мнения: 616
ха, че аз след кърмене и по 20 мл не мога да изцедя... а малкият яде само от едната гърда. никога от двете! спи по 10-12 часа на нощ, и наддава над нормите  Peace само по себе си цеденето не е показателно за количеството кърма. ако има други фактори, тогава е друга работа  Peace (аз самата съм с тегло "под нормите"... ама мляко за бебето има, колкото и да се чудят роднините  Mr. Green )
сори за офф-а  Rolling Eyes

# 88
 • Мнения: 581
Благодаря за отговорите!!! Ще ги имам предвид, когото му дойде времето.

# 89
Здравейте мамчета! Аз имам доста проблеми с кърменето, но разбирам, че и доста майчета ги имат. Проблема за сега главно е, че се появи една бучка в лявата гърда и направо съм изпаднала в ужас. Накой имал ли е този проблем. 

# 90
 • София
 • Мнения: 4 381
Запушения канал е много неприятно и болезнено нещо. В тази тема http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=29197.0 може да намериш повече инфо по въпроса.

# 91
 • Мнения: X
Записвам се да следя темата:)

# 92
 • Мнения: 9
[Изцеждате ли се след всяко кърмене? Какво количество мляко се събира при това. С първото дете аз се изцеждах и едвам събирах до 50 гр мляко. Тогава лекаркта ми каза, че ако не мога да изцедя повече от 100гр мляко след кърмене значи нямам достатачно кърма. Кърмих и дохранвах и така бяхме до 9 месец. ““Малката не се отказа от гърдите. Сега живот и здраве със второто не знам какво ще стане. Има ли значение това, че не съм имала достатъчно кърма първия път?]


Не се притеснявай - и аз с голямото си дете еджам се справих 7 месеца с дохранване, а малкият го кърмя вече почти 10месеца без никакви проблеми - кърма имам за две - дори каката си наваксва

# 93
 • Мнения: 104
Една много мила Аку6ерка  (с голям стаж)направи усилието да ми обясни много не6та преди изписването ни. Та тя ми каза,4е при появяване на бу4ка в гърдата ...хва6тате гърдата от другата страна на топ4ето с цяла длан или 4етри пръста успоредни все едно я подпирате и отгоре с другата ръка я "гладите натискате" по посока на зърното ....един вид да се отпу6и и разнесе топ4ето към зърното и да изте4е. Опитвах  го и при мен стана. Но трябва да се проверява  може би жсеки ден да не стане късно

# 94
 • Мнения: 559
... Но трябва да се проверява  може би жсеки ден да не стане късно
Ами аз не мога да разбера какво трябва да търся. Като пипам, усещам много бучки.  Rolling Eyes Но явно не е проблем, защото до сега не ме е боляло.  Thinking

# 95
 • Мнения: 10
Здравейте момичета,
съгласна съм с това, че не трябва да се дават и да се слушат много от съветите, защото може да си навлечеш беля, но сега имам нужда от някой наистина изпитан метод за увеличаване на кърмата. Притеснявам се че не е достатъчно и започнах на своя глава да давам АМ. Вече е почти на 6 месеца, захранила съм я с пюре (зеленчуково и плодово), но все още ми се иска да продължа с кърменето. А и тя не се е отказала от гърдата, суче, но май като и понамалее и вече се ядосва и ръмжи  Sad
Моля, помогнете ми!
Благодаря!

# 96
 • Мнения: 559
Здравейте момичета,
съгласна съм с това, че не трябва да се дават и да се слушат много от съветите, защото може да си навлечеш беля, но сега имам нужда от някой наистина изпитан метод за увеличаване на кърмата. Притеснявам се че не е достатъчно и започнах на своя глава да давам АМ. Вече е почти на 6 месеца, захранила съм я с пюре (зеленчуково и плодово), но все още ми се иска да продължа с кърменето. А и тя не се е отказала от гърдата, суче, но май като и понамалее и вече се ядосва и ръмжи  Sad
Моля, помогнете ми!
Благодаря!
Пробвай с бирена мая 3 х 2 таблетки.

# 97
 • Мнения: 2 401
Здравейте момичета,
съгласна съм с това, че не трябва да се дават и да се слушат много от съветите, защото може да си навлечеш беля, но сега имам нужда от някой наистина изпитан метод за увеличаване на кърмата. Притеснявам се че не е достатъчно и започнах на своя глава да давам АМ. Вече е почти на 6 месеца, захранила съм я с пюре (зеленчуково и плодово), но все още ми се иска да продължа с кърменето. А и тя не се е отказала от гърдата, суче, но май като и понамалее и вече се ядосва и ръмжи  Sad
Моля, помогнете ми!
Благодаря!
Това, че се сърди докато суче не означава, че няма кърма бебетата правят така по най-различни причини, ако все пак се притесняваш, че ти е намаляла кърмата, слагай бебо по-начесто да суче и кърмата ще ти се увеличи спрямо неговите нужди и няма да има нужда да даваш АМ, още повече щом си захранила наистина не виждам смисъл да даваш добавка!

Последна редакция: сб, 10 яну 2009, 19:20 от звездиче

# 98
 • Мнения: 440
И аз съм така-след много притеснения за това,че бебо не иска да суче и нервничи,пуска гърдата и заплаква след като е сукал едва 2-3мин....Започна да се уди посред нощ да яде,което не се еше случвало от месец....Притесних се,че не му стига кърмата и снощи му дадох 60мл АМ след като го накърмих-толкова сладко си го изпи и спа спокойно цяла нощ!И според мен кърмата не му достига.... Rolling Eyes Пия чая на ХИП за кърмачки,но май няма осоен ефект Rolling Eyes
С ирена мая не съм пробвала,но от утре и това започвам.Много исках да кърмя поне до 6месеца без да му давам друга храна......А той е  едва на 4 и вече май нямам достатъчно кърма  Cry Cry Май ще започна да го захранвам..... Sad

# 99
 • Мнения: 2 401
И аз съм така-след много притеснения за това,че бебо не иска да суче и нервничи,пуска гърдата и заплаква след като е сукал едва 2-3мин....Започна да се уди посред нощ да яде,което не се еше случвало от месец....Притесних се,че не му стига кърмата и снощи му дадох 60мл АМ след като го накърмих-толкова сладко си го изпи и спа спокойно цяла нощ!И според мен кърмата не му достига.... Rolling Eyes Пия чая на ХИП за кърмачки,но май няма осоен ефект Rolling Eyes
С ирена мая не съм пробвала,но от утре и това започвам.Много исках да кърмя поне до 6месеца без да му давам друга храна......А той е  едва на 4 и вече май нямам достатъчно кърма  Cry Cry Май ще започна да го захранвам..... Sad
Решението как да постъпиш ще го вземеш ти, но дохранването без да е наложително обикновенно само влошава нещата и води до намаляване на кърмата, това че бебето нервничи докато суче или се буди през ноща не са признаци за недостатъчно кърма, но все пак ако имаш притеснения в тази насока най-доброто средство е честото кърмене, особенно важно е и нощното кърмене, разбира се добре е да се пие чай, бирена мая, жито, ядки и други храни, но основното си остава честото кърмене!
п.с. да добавя че когато бебето нервничи доката суче помага да се носи и леко да се полюшва поне при нас имаше ефект

Последна редакция: нд, 11 яну 2009, 15:51 от звездиче

# 100
 • Мнения: 440
Благодаря! Hug

# 101
 • Мнения: 1 089
Дори и кърмата да намалява, поради което да се налагатда се включват нощни кърмения (всъщност бебчо си знае най-добре, пък и нощните кърмения стимулират в най-голяма степен лактацията) или пък в края на краищата се наложи да се вклюи добавка (ако на мама много и се спи или пък кърмата действително е твърде малко и дори честото кърмене не компенсира), захранването преди 6 навършени месеца поне според мен не е оправдано, с оглед много по-големите рискове от непоносимост и алергии.
Все пак решавай си ти.

# 102
 • Мнения: 3 739
Дори и кърмата да намалява, поради което да се налагатда се включват нощни кърмения (всъщност бебчо си знае най-добре, пък и нощните кърмения стимулират в най-голяма степен лактацията) или пък в края на краищата се наложи да се вклюи добавка (ако на мама много и се спи или пък кърмата действително е твърде малко и дори честото кърмене не компенсира), захранването преди 6 навършени месеца поне според мен не е оправдано, с оглед много по-големите рискове от непоносимост и алергии.
Все пак решавай си ти.

И аз така мисля Peace
Аз давам добавка от 4 месечна възраст на дъщеря ми, по около 60-90мл вечер. През останалото време беше само на кърма до навършване на 5мес и половина. Тогава започнах много бавно да я захранвам с оризова каша. Единствената причина за добавката беше, че наистина много ми се спеше Blush. До ден днешен няма заместено хранене. С риск, да ме оплюете Mr. Green, ще кажа, че според мен малко АМ дори е полезно, защото е съдържа и какви ли не витамини и желязо Peace

# 103
 • Мнения: 440
На мен не ми пречи да давам добавка вечер по малко,но ме притеснява да не свикне с шието и да откаже съвсем да суче,че той и сега е доста мързеливичък...А като почне да суче по-вяло,съвсем ще ми намалее кърмата  Confused За това сега ще пробвоме няколко дни така да видим дали няма да се нормализират нещата-доста майки тук във форума ме успокоиха,че тази `стачка`е нещо временно и отминава...Дано е така!!! Praynig Ще пробваме няколко дни без добовка да видим... Rolling Eyes
Ще пиша пак как се справяме с положението  Peace

# 104
 • Мнения: 8 242
С риск, да ме оплюете Mr. Green, ще кажа, че според мен малко АМ дори е полезно, защото е съдържа и какви ли не витамини и желязо Peace

А кърмата е синкава гола вода  Rolling Eyes

Няма да те оплювам Simple Smile Ама АМ не съдържа нищо повече от кърмата Simple Smile Дори много по-малко  Wink Можеш да си сигурна  Peace

# 105
 • Мнения: 440

А кърмата е синкава гола вода  Rolling Eyes


Аааааааааааааа това ми хареса!!     Joy Joy Joy newsm62

# 106
 • Мнения: 3 739

А кърмата е синкава гола вода  Rolling Eyes


Ако мислех така, сигурно нямаше да кърмя, нали Wink.

Пенелопи, аз давам добавката с лъжичка. Моята щерка не се научи как да пие от шише.

# 107
 • Мнения: 8 242
Знам.. ! Точно затова го казах не като оплюване  Wink
По-скоро като риторичен въпрос  Heart Eyes

 Hug

# 108
 • Murcia, Spain/Ruse
 • Мнения: 150
Аз искам да ви кажа ,че колкото и да не ми се е искало трябваШе да дохранвам малката когато навърШи 3 месеца...Много исках да си яде само кърма ,но след като почна да спада на тегло педиатъра ми препоръча АМ .Но тя не се  научи да пие от ШиШе ,а да вам с лъжичка...После почна да суче по по малко ,но ноЩем се буди и ме търси да суче..Имам все оЩе кърма,а когато откаже да суче до края се цедя Peace

# 109
 • Мнения: 1
момичета искам да ви питам може ли да се ходи на сауна докато кърмим. Сауната ще повлияе ли с нещо на кърмата? Благодаря предварително

# 110
 • София, Младост 2
 • Мнения: 8 327
Няма проблем да ходиш на сауна - имай си кърпа под ръка, защото млякото може да текне от топлото. Все пак не прекалявай с температурата и седенето вътре и после пий голямо количество течности.

# 111
 • Мнения: 6
Здравейте и от мен.Ние сме на 2 месеца и когато се храним много се давим затова аз преди да му дам да суче изцеждам малко в началото тоест силната струя.искам да питам да ли това е правилно и дали по този начин не лишавам малчо от нещо

# 112
 • Мнения: 1 089
Irenav,
това, което правиш е ок, особено ако бебчо наддава добре. Всъщност по-ценно е т.нар. "задно мляко" и затова е добре да изпразваш добре едната гърда преди да дадеш другата. Постепенно млякото ще се регулира според нуждите на бебето и вероятно рефлекса на потичане няма да е толкова силен и бебчо ще престане да се задавя като засуква.

# 113
 • Мнения: 10
Много благодаря на mu6muro4e и звездиче за съветите.  Hug
Благодаря и за тази прекрасна тема. Изчетох всичко от начало до край!
  bouquet

# 114
 • Мнения: 2 376
Аз не съм съгласна, че задното мляко трябва да го наричаме по-полезно. И двете са поезни в правилния баланс, който само бебето може да си осигури чрез сукане. Всяко сериозно цедене нарушава този баланс.
Иначе при давенето решението наистина е това- да се изцежда малко колиество преди бебето да засуче.
А темата наистина е много полезна   bouquet

# 115
 • Мнения: 1 089
Аз не съм съгласна, че задното мляко трябва да го наричаме по-полезно.
Че кой е казал, че е по-полезно? Mr. Green Казах, че е по-ценно. Предното мляко е по-богато на лактоза. Разбира се, че тя като част от въглехидратите в кърмата е много съществена за храненето (притока на енергия) особено на мозъка. Ако не беше така, то човешкото мляко нямаше да е най-сладкото сред това на всички бозайници. Лошото на това детето да приема само предно мляко е, че така не се храни пълноценно, огладява по-бързо и има повече колики, които се предизвикват от дисбаланса на многото лактоза и недостигащото количество лактаза (ензима, който разгражда лактозата). Дори може да се стигне до лактазна недостатъчност и диарии. Задното мляко от друга страна е по-богато на мазнини и белтъчини. Те пък с особено ценни като градивни елементи за нарастването  на организма и ... Simple Smile отново на мозъка. Освен това то е доста по-засищащо, защото се усвоява по-бавно, а и мазнините дават малко повече калории от въглехидратите.

# 116
 • Мнения: 2 376
Аз съм напълно съгласна с всичко написано, но бих казала, че и двете са ценни, даже безценни  Mr. Green За да се избегнат описаните от теб проблеми , кл\човата дума е баланс 

# 117
 • Мнения: 6
Много мерси на Ленито newsm10

# 118
 • Мнения: 212
     Здравейте, искам да попитам винаги ли след кърмене се изцеждате? Аз го правя, но ми е доста отегчително, и в крайна сметка само по 20 ml. успявам да събера кърма?

# 119
 • Мнения: 8 242
     Здравейте, искам да попитам винаги ли след кърмене се изцеждате? Аз го правя, но ми е доста отегчително, и в крайна сметка само по 20 ml. успявам да събера кърма?
Не, никога не съм цедяла Simple Smile Още кърмя Simple Smile
Просто използвай бебчето за помпа Simple Smile И му давай да суче винаги като поиска  Hug

# 120
 • Мнения: 212
     Здравейте, искам да попитам винаги ли след кърмене се изцеждате? Аз го правя, но ми е доста отегчително, и в крайна сметка само по 20 ml. успявам да събера кърма?
Не, никога не съм цедяла Simple Smile Още кърмя Simple Smile
Просто използвай бебчето за помпа Simple Smile И му давай да суче винаги като поиска  Hug


а така няма ли опасност от запушване на някой каналче..............?

# 121
 • Мнения: 8 242
     Здравейте, искам да попитам винаги ли след кърмене се изцеждате? Аз го правя, но ми е доста отегчително, и в крайна сметка само по 20 ml. успявам да събера кърма?
Не, никога не съм цедяла Simple Smile Още кърмя Simple Smile
Просто използвай бебчето за помпа Simple Smile И му давай да суче винаги като поиска  Hug


а така няма ли опасност от запушване на някой каналче..............?
Ами ако бебето си суче ефективно и достатъчно често, няма Simple Smile
Можеш да цедиш ако усетиш гърдите си твърди и напрегнати.. Но след кърмене няма смисъл Simple Smile
Кърмата постепенно ще се регулира по нуждите на бебето  Hug

Ето наскоро за цеденето -> http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=361398.0;topicseen

# 122
 • Мнения: 212
Благодаря за съвета!    bouquet

# 123
 • Мнения: 440
Не ,че имам много опит с кърмене и цедене,но да кажа и аз от моите наблюдения.Приятелката ми роди няколко месеца преди мен-някой я беше посъветвал да се цеди след всяко кърмене,че щяла да получи тежко възпаление на каналите,ако не го прави..  Shocked Казах и да пита и да не се предоверява на подобни мнения,но тя не ме чу и си докара такава хиперлактация,че се беше превърнала в дойна крава. И малкото свободно време,което и оставаше след кърмене,спеняне на памперси ит.н. тя седеше с помпата в ръка и цедеше  Crazy И все напрегнати и бяха гърдите!!Беше някакъв кошмар-не може да излезе никъде-все беше ту с бебето на ръце ,ту с помпата...
Аз преди да родя още много изчетох тук във форума по въпроса-много,ама много ми помогнаха всички тук!!!И така започнах да кърмя много спокойно и уверено-не се цедях,налагаше ми се много рядко-когато бебчо се успиваше през ноща и минаваха повече от 7-8часа от последното хранене.Тогава ставах и цедях,но се е случвало три-четири пъти Peace И никога не се цедях до край-само колкото да изчезне напрежението в гърдите  Peace

# 124
 • Мнения: X
И аз да ви попитам нещо-моето бебе е доста лакомо и добре суче, но от 2-3 дни го мъчат повече коликите и постоянно иска да суче, аз му давам, защото си мисля, че е гладен, но пък почти след всяко хранене, започна да си "връща" по-голямо количество от погълнатото. Започнах да се чудя дали не преяжда и затова така да се получава? В същото време плаче и е неспокоен. Не знам какво да правя.

# 125
 • Мнения: 1 089
MilenaD,
възможно е да имаш повече мляко и бебче да приема повече лактозно мляко. Давай няколко часа само едната гърда, така със сигурност ще я изпразни добре и ще получи 'задното' мляко, което не е толова лактозно и не предизвиква толкова колики, а и количеството на кърмата ще се регуира към потребностите на бебче.

# 126
 • Мнения: 4
MilenaD, и ние имахме този проблем по едно време. Искам да те питам дали се цедиш след храненето?
penelopi, аз съм в положението на приятелката ти.

Опасен съвет за кърменето и много често даван в болницата и от педиатрите е да се цедиш след всяко хранене на бебето и то до край. Аз се хванах на този "съвет", защото наистина искам бебка да е на естествено хранене поне до 7-8 месец и да си й стига кърмата, ноооооо ...Резултата в момента е хиперлактация. Беба е само на месец, а аз мога да изхраня близнаци с едната си гърда.
Изцеждах си се аз след всяко ядене, в началото излизаха малко милилитри и в последствие се увеличиха, а аз си се радвах, че има мляко ..... Бебка си ядеше на 3-4 часа, сучеше по половин час с голям кеф, започна да си спи и през нощта по 5-6 часа, казах си ммммммм КЪСМЕТ  с тва бебе.
Стана така, обаче, че дъщеря ми много често започна да се дави и повръща /дори и на фонтана на два, три пъти/, докато я кърмя и час след това, да се дърпа, да се свива, дори да плаче все едно се ядосва. Спеше неспокойно, дори викаше понякога. Времето на сукане стана 10 -15 мин и намаляваше, но пак през 3-4 часа. Започнах да си мисля - колко яде т'ва дете, какво му стана - колики, рефлукс, ГЕР, стреснах се, попитах докторката тя каза, че е нормално, били бебешки инати и колики. Щом наддава и се изхожда нормално, значи всичко е наред.  Ама как ще е нормално,  newsm78. Почнах да чета в интернет за рефлукс, за гастро-езофагиален рефлукс, доста се шашнах. Реших, че са коликите и това, че струята в началото й е много силна. Започнах да се цедя и в начолото на кърменето.Стигнах до 50 мл преди хранене. После беба ядеше по-спокойно, но пак за кратко.  Прекъсвах й храненето, за да я оригам по-често. След хранене изцеждах в началото по още 50 мл, после стигнах до 100. Оказа се проблем обаче нощта - беба не се събужда да яде, а аз имам кърма за две бебета. Цедях се през нощта до омекване на гърдите без да подозирам, че така още повече увеличавам производството. А с всеки изминал ден гърдите ми все по пълни, тежки и болящи. Вдигнах на два пъти температура, заради запушване и отново цеденето ме спасяваше.  Сега се мъча да оправя нещата, но ми е доста трудно. Сигурно ще минат седмици докато се нормализира всичко. Спазвам съветите на Xedra. http://xedra.wordpress.com/2008/01/02/82/#comment-987. Засега съм спряла цеденето или по-скоро съм го ограничила до секунди, колкото да олекне напрежението. Правя си компреси със зелеви листа, за да се предотврати запушването. Бебка я кърмя или изправена или докато аз съм легнала по гръб и тя е върху мен срещу гърдите. Трудно й е да цока, но така не се дави толкова. Надявам се всичко да се оправи.   Praynig

# 127
 • Мнения: X
Благодаря ви момичета за отговорите  bouquet аз не се цедя след хранене, усещам гърдите ми да се напрягат само през нощта, но бебчето ги изпразва и затова мисля че кърмата е регулирана. по принцип редувам гърдите на храненията, всмисъл на едно хранене давам едната гърда, на следващото хранене, другата. сега ще послушам съвета на Ленито. Още веднъж благодаря:)

# 128
 • Мнения: 184
С големия си син имах същия проблем- хиперлактация. Наистина се чувствах като крава - на ден изхвърлях по около половин литър кърма, а той ядеше, давеше се, пак ядеше имаше зверски колики, ревеше силно и сучеше бясно... и повръщаше на фонтани. На 6 месеца тежеше десет кила, а аз не смеех да си помисля за захранване, тъй като се чудех къде да го дяна това мляко...
Всяко излизане ми беше строго разчетено като време, тъй като гърдите ми протичаха ...
Кърмихме се до десет месеца без да успея да го захраня. Накрая педиатъра ми се скара, бебо започна своето късно захранване, имаше претенции към новия вкус на храната, освен това задължително цокаше след като се нахрани... и така докато стана на година и половина..приличаше на дебелите бебета от картините на ренесансовите художници.
Спрях кърметено, когато бебока беше на година и пет месеца и вече ми дърпаше блузата по улицата.
Пих хапчета бормокриптин, първият път безуспешно... получих бучки в гърдите и пак започнах да изцеждам.
Втория път изцеждах по малко и пиех хапчетата.
Предимства и недостатъци на ситуацията:
1)С кърменето отслабнах за отрицателно време...
2)Сина ми е почти на 11 и до този момент не е пил антибиотици /аз го отдавам и на кърменето/
3)Така и не се научи да яде всичко това дете - храните които консумира се броят на пръстите на ръцете - отдавам го на късното захранване.
4)Година и половина нямах месечен цикъл - кеф.

# 129
 • Мнения: 316
И аз да споделя опит- до скоро кърмех, и мен в началото ме посъветваха да цедя до капка и аз слушах, така се вкарах в този кръг на хиперлактация и наложително цедене, запушени канали, и бързане да се прибирам при бебче да оправи нещата, едва чак към 5 месец ми дойде куража да намаля цеденето и да го спря постепенно, и нещата се регулираха, хем накърмено бебе, хем спокойни гърди, горе-долу процеса на регулиране беше около месец и нещо, иначе и моето детенце спеше неспокойно, явно от препълнено стомахче

# 130
здравейте ,мамчета!!!
Първо искам да се извиня ако отговора на моят въпрос е някъде из форума, но нямам възможност да прегледам всичко...искам да ви попитам  може ли по време на кърмене да се яде шоколад, да се приема прясно и кисело мляко от кърмачката...???Въобще какви храни трябва да се избягват по време на кърмене??? Много ще съм ви благодарна ако ми отговорите!!! Simple Smile

# 131
 • Мнения: 8 242
здравейте ,мамчета!!!
Първо искам да се извиня ако отговора на моят въпрос е някъде из форума, но нямам възможност да прегледам всичко...искам да ви попитам  може ли по време на кърмене да се яде шоколад, да се приема прясно и кисело мляко от кърмачката...???Въобще какви храни трябва да се избягват по време на кърмене??? Много ще съм ви благодарна ако ми отговорите!!! Simple Smile
Ами всичко може по принцип Simple Smile
Но когато бебчето е малко е възможно да му докараш колики - това не важи за всички бебета, разбира се Simple Smile
Аз лично до към 6тия месец много внимавах какво ям.. Не ядях почти мляко, цитруси, шоколад изобщо, бобови също изобщо, кафе по принцип не пия..
После вече постепенно започнах да си позволявам по малко..